E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Prof. Dr. Bülent Özpolat tarih verdi: İlk yerli kanser ilacı geliyor! 

Yaklaşık 30 yıldır dünyanın en önemli kanser merkezlerinden biri olarak gösterilen MD Anderson Cancer Center'da araştırmalarıyla çığır açan Türk bilim insanı Prof. Dr. Bülent Özpolat, ‘KRAS gen mutasyonu’nu hedefleyen iki akıllı ilaç molekülü geliştirdiklerini açıkladı.

12.11.2023 - 10:34
Prof. Dr. Bülent Özpolat tarih verdi: İlk yerli kanser ilacı geliyor!

Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi’ndeki kendi laboratuvarında yaklaşık 30 yıldır araştırmalarını sürdüren Türk bilim insanı ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Özpolat, geçtiğimiz ay ekibiyle birlikte dünyanın en önemli araştırma merkezlerinden biri olan Houston Methodist Araştırma Enstitüsü’ne transfer oldu. 

Prof. Dr. Özpolat, MD Anderson’da yaklaşık 10 yıldır üzerinde çalıştıkları iki hedefe yönelik kanser ilacının patentini aldıklarını ve bu ilaçları Türkiye’de üreterek ülkemize mal etmek istediklerini söyledi.

"TÜRKİYE'NİN KANSER İLACI"

Sağlık Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 20-22 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen Türk Dünyası Tıp Kurultayı’na katılmak üzere ABD’den Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Özpolat, Ankara Üniversitesi’nden meslektaşları ile 10 yıldır üzerinde çalıştıkları iki farklı hedefe yönelik kanser ilacının hayvan deneylerinden başarıyla geçtiğini, hastalarla yapılacak klinik faz çalışmalarını Türkiye’de gerçekleştirerek bu ilaçları ABD değil, Türkiye’nin kanser ilacı olarak tıp dünyasına kazandırmak istediklerini söyledi.

İlaçlardan biri, kanser hücrelerinin kontrolsüz çoğalabilmek için sağlıklı hücrede yer alan çöp proteinleri yok etme mekanizmasını durdurarak akciğer, meme, pankreas gibi yaygın görülen kanserlerin tedavisinde kullanılacak. Diğeri ise insanların yüzde 30’unda görülen ve bağırsak, meme, pankreas gibi ölümcül kanserlere neden olabilen KRAS mutasyonunu hedefliyor. Prof. Dr. Özpolat ve ilaçlardan birinde ortak çalıştığı Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Büyükbingöl, bu tarihi gelişmeyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.  

5 YIL İÇİNDE PİYASADA OLMASI HEDEFLENİYOR

Bu projenin Türkiye için tarihte ilk olduğunu anlatan Prof. Dr. Özpolat, Türkiye'nin kanserde hedefe yönelik ilk akıllı ilacı olacağını söyleyerek bozuk proteini hedefleyen ilaçla ilgili çalışmalara yaklaşık 10 yıl önce MD Anderson’da başladıklarını kaydetti. Hayvan deneylerini başarıyla tamamladıkları ilaçların hastalar üzerinde deneneceği faz çalışmalarının Türkiye’de yapıldığı taktirde bu ilaçların Türkiye menşeili olarak piyasaya çıkabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Özpolat, şu bilgileri verdi:

“Ankara Üniversitesi ortaklığında çalışmalarımıza devam ettik. Patentini MD Anderson’da aldık. MD Anderson Amerika'daki en önemli kanser merkezi. Bunu orada da yapabilirdik. Ama biz bunu orada yaptığımızda Amerika'ya ait bir ilaç olacağı için bunu Türkiye'ye mal etmek istediğimiz için bu yolu seçtik. Zaten Türk araştırmacılar bu projede çalıştılar. Türkiye'ye ait bir 'Hedefe yönelik kanser ilacımız olsun' istedik. Hakikaten tarihte dönüm noktası olacak diye düşünüyoruz. Gerçekten çok etkili bir ilaç, hedefe yönelik ve yan etkisi kesinlikle olmayan bir ilaç hayvan deneylerinde bulduğumuz sonuçlara göre .Meme, akciğer, pankreas kanserinde etkili olduğunu bulduk."

İlacın yan etki profilinin çok düşük olmasının sadece kanser hücresindeki mekanizmaları hedeflemesinden kaynaklandığını kaydeden Prof. Dr. Özpolat, "Normal hücrelere etkisi yok, çünkü normal hücrelerde böyle bir mekanizma yok. Kanser hücreleri çok hızlı büyüdüğü için sürekli düzgün katlanamayan bozuk proteinler oluşuyor ve çöp protein diyoruz biz bunlara. Bunlar, hücrelerin bölünmesini önlüyor. Kanser hücreleri bu bozuk, katlanamayan proteinlerden kurtulmak için bir mekanizma geliştirmiş. (Bunu yok edip kontrolsüz çoğalmaya başlıyor). Bu mekanizma, normal hücrelerde yok. Bizim ilacımız özel bir yolağı bloke ettiği için sadece kanser hücrelerine spesifik etki yapıyor. Dolayısıyla yan etkisi de olmuyor" dedi.

Çalışmalarıyla ilgili Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Prof. Dr. Özpolat, bugün bulunan yeni bir ilacın (molekülün) hastalara ulaşmasının yaklaşık 15 yıl sürdüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Özpolat, “Biz yaklaşık 10 yıldan beri bu ilacın üzerinde çalışıyoruz. Ankara Üniversitesi ve MD Anderson Kanser Merkezi ortaklığı ile. Bu ilaç artık hastalara gidebilecek düzeye geldiği bilimsel olarak ispatlamış bir ilaç. Şu an Faz 1’e (hastalar üzerinde yapılacak klinik araştırmaların ilk aşaması) gitmek için yaklaşık 2 yıllık bir süremiz var. Bunun için tabii ki araştırma fonları da gerekiyor.

Çok daha geniş kapsamlı toksikoloji çalışmalarının yapılması gerekiyor. Onun dışında ilacın saf olarak hastalara verilir bir şekilde üretilmesi gerekiyor. Buna biz GMP diyoruz. Bütün çabalarımız bu ilacı Sağlık Bakanlığı’nın da izniyle Türkiye'de Faz 1’e taşıyabilmek. Bunu başarırsak 2 yıllık Faz 1 aşamasının sonunda daha sonraki 3 yıl içinde de diğer faz aşamalarını tamamlayıp onay alınabilir duruma geleceğini düşünüyorum. Böylece hastalarda da kullanılmaya başlanabilecek"  diye konuştu.

"ABD'DEKİ İLAÇTAN DAHA ETKİLİ OLACAK"

Diğer ilacın ise bilim dünyasının uzun yıllardır üzerinde çalıştığı ve pek de başarılı sonuçlar alamadığı KRUS gen mutasyonunu hedefleyen bir araştırma sonucu geliştirildiğini anlatan Prof. Dr. Özpolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir başka ilacımız daha var. Onu da yine Ankara Üniversitesi ile ortak geliştirdik, Prof. Dr. Mehmet Büyükbingöl ile birlikte çalıştık. Bu ilacın patenti Türkiye'den alındı. Bu ilaç da en eski onkojenlerden (kanser gelişimine katkıda bulunan, mutasyona uğramış gen) birisi olan KRAS mutasyonuna karşı etkili. Uzun yıllar hedeflenemeyen bir mutasyondu, daha yeni Amerika'da bir ilaç çıktı ama o da belirli bir mutasyonu taşıyan yüzde 30 gibi çok daha sınırlı bir hasta grubunda etkili olabiliyor. Bizim ilacımız yani KRAS baskılayıcı molekülümüz, bütün mutasyonlara karşı etkili. Bu ilaç daha çok pankreatik kanserler başta olmak üzere insan kanserlerinin yüzde 30'unda kullanabilecek. Çünkü KRAS mutasyonu 3 kişiden 1’inde görülebiliyor. Mutasyon sadece kanser hücrelerinde olduğu için bu da kanser hücrelerine spesifik bir şekilde çalışıyor. Normal hücrelere etki etmeyeceği için pek bir yan etki görmeyi düşünmüyoruz"

En zor, en çok yayılabilen agresif türler üzerinde ilaçlarını denediklerini kaydeden Prof. Dr. Özpolat, hayvan deneylerinde ileri evre kanserlerde de başarılı sonuçlar almalarının heyecan verici olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle noktaladı:

"Hakikaten tümör büyümesini durdurdu bizim çalışmalarımızda. Hayvanlarda tümörün geri gelmesi yani relaps da görülmedi. Üç ya da dördüncü evre yani geç dönem kanserlerde de kullanılabilecek anlamına geliyor bu. Yerli kanser ilacınızın olması, ekonomik açıdan da çok önemli. Zira Türkiye yaklaşık 5 milyar dolar para harcıyor ilaçların ithali için. Dünyada kanser ilaçlarına harcana para milyarlarca dolar, yıllık 100 milyar dolar civarında tutuyor. Bu ilaçlar Türkiye'de geliştirildiğinde, marketten yüzde 1'lik bir pay alsa bile, Türkiye'ye girdisi milyarlarca dolar düzeyinde olacak." (DHA)

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Organ Nakli Derneği Başkanı Bilal: Canlı vericili nakillerde Türkiye dünya rekorunu kırdı
Organ Nakli Koordinatörleri Derneği Başkanı Nilgün Bilal, canlı vericili ...
Bakan Koca hekim göçünü resmi rakamlarla açıkladı! Para işaretine tepkiler gecikmedi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki doktorların ülkeyi terk ettiğine ...
Prof. Dr. uyardı: Bilinçsizce ilaç kullanmayın!
Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral, bilinçsizce ağrı kesici ...
 
Osman Müftüoğlu önerdi: Yeşile gidin, doğada zaman geçirin
Hürriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü yazısında ...
Bakan Koca’dan HPV açıklaması: Aşılama başlıyor
Sağlık Bakanı Koca, 10 ay önce ücretsiz olacağını duyurduğu HPV aşısı ...
Okulda dağıtılan gofreti yiyen öğrenciler zehirlendi
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde bir kişi tarafından okulda dağıtılan tarihi ...
 
Prof. Dr. Turan: Tüp bebek tedavi oranları arttı
Günümüzde 10 çiftten 1’sinin infertilite (kısırlık) tedavisi olduğunu ...
Doktor Aksakal: Ülkemizde her yıl 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor, 125 kişiyi kaybediyoruz
Doktor Öğretim Üyesi Emrah Aksakal, kalp ve damar hastalıklarının, insanlarda ...
Doç. Dr. Karaman uyardı: Ara tatilde çocukların ekran kullanımını sınırlayın
Dijital eğitimin artması nedeniyle çocukların bilgisayar başında daha ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Avrupa Ligi
twitter
Euroleague
MHP
Cüneyt Çakır
Southampton
Yeni Zelanda
Abdullah Ercan
kardemir karabükspor