E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

PKK'nın 'Sözde Ateşkes' Taktiği! 

PKK'nın 'sözde ateşkes' taktiği... Terör örgütü PKK, bir yandan şiddet yöntemleriyle ölümlere yol açarken, diğer yandan da "eylemsizlik" söylemlerini dillendiriyor. Terör uzmanları, örgütün "ateşkes" taktiğini değerlendirdi.

13.10.2015 - 14:38
PKK nın  Sözde Ateşkes  Taktiği!

Terör örgütü PKK, bir yandan şiddet yöntemleriyle ölümlere yol açarken, diğer yandan da "eylemsizlik" söylemlerini dillendiriyor.

Terör uzmanları, örgütün daha önce defalarca başvurduğu "ateşkes" taktiğini tekrar gündeme getirmesini AA muhabirine değerlendirdi.

Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) uzmanı Prof. Dr. Ercan Çitlioğlu, KCK'nın tek taraflı eylemsizlik veya ateşkes ilan ettiğine ilişkin söylemlerini üç nedene bağladığını söyledi.

Çitlioğlu, "Bunlardan bir tanesi, kış dönemine girişin başlamış olmasıdır. Çünkü PKK, hemen hemen her sene kış yaklaştığında 'kış konuşlanması' için bir eylemsizlik kararı alır ve bunu uygular. İkincisi, son operasyonlarda özellikle lojistik açıdan çok ciddi kayıplar verdi. Geniş çaplı bir çatışmayı yürütebilecek silah ve mühimmat açısından ciddi bir zorluk yaşamaya başladı. Bu durum, onların telsiz görüşmelerine de yansıdı. Bence üçüncü ve en önemli neden ise ABD ile PKK'nın Suriye'deki siyasi kanadı olan Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasında varılan anlaşmadır" diye konuştu.

"PKK, güçlerini YPG'ye kaydırmak istiyor"

Örgütün, yaptığı anlaşma gereğince vurucu güçlerini ve esas kadrolarını Suriye'ye kaydırmak istediğini dile getiren Çitlioğlu, şunları kaydetti:

"PKK, Türkiye ve Irak'taki güçlerini Suriye'ye kaydırmak istiyor. Bu konuda Amerika ile arasında özel bir anlaşmaya varıldığını değerlendiriyorum. İki cepheden birden, yani hem Türkiye hem de Suriye'den bir çatışmayı yürütebilecek güce sahip olmadıkları için ve Suriye şu anda kendileri açısından birincil, öncelikli bir konuma yükseldiğinden ötürü Türkiye'deki militanlarını kaydırmak istiyor. Altını çizerek söylüyorum; en önemli ve en güçlü neden, örgütün, güçlerini YPG'ye kaydırmak istemesidir."

Çitlioğlu, devletin operasyonlarına devam etmesi, örgütün eylemsizlik ve ateşkes taktiklerini ciddiye almaması gerektiğini sözlerine ekledi.

"Biz çekildik, devlet üzerimize geliyor propagandası"

Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur da medyada yer alan "eylemsizlik" ve "ateşkes"in, PKK literatüründe çok farklı bir anlamı olduğunu ifade etti.

PKK'nın bu tür yaklaşımlarla, "taarruz" olarak nitelendirdiği saldırıları sınırlandıracağını ilan ettiğini aktaran Okur, "Örgüt, geçtiğimiz 3 yılda ortaya konulana benzer bir eylemsizlikten bahsetmiyor. Elde ettiği kazanımları koruyacak saldırılarını sürdüreceğini ancak terör dalgasının dozajını düşüreceğini söylüyor. Bununla, devlet operasyonlarını sürdürdükçe, 'bakın biz çekildik ama devlet üzerimize geliyor' propagandası yapmayı amaçlıyor" ifadelerini kullandı.

Okur, KCK açıklamasında, "Türkiye içinden ve dışından gelen telkinler" denildiğine işaret ederek, "O zaman Türkiye dışından gelen telkinlerin ne olduğuna bakmak gerekiyor. Şu anda Suriye PKK'sı olan YPG, hem Amerika hem de Suriye ile bir pazarlık yürütüyor. Bu pazarlıktan sonuç alabilmek için de uluslararası aktörler PKK'ya, Türkiye'yi daha az rahatsız edecek bir pozisyona geçmesi gerektiğini söylüyorlar. Özellikle ABD, YPG'ye çok yatırım yaptı. Şimdi ise Rusya, Suriye'ye girdi. Amerika, YPG unsurlarını Rusya'ya kaptırmak istemiyor. Bu yüzden de YPG'yi hızla harekete geçirmeye çalışıyor. Türkiye'nin haklı tepkilerini hafifletmek için de örgüte baskı yapılıyor. Benzer bir nokta AB ülkeleri için de söz konusu. AB, mülteci akını konusunda Türkiye ile ilişkileri düzeltme ihtiyacı olduğunu gördü. Onlar da PKK'ya telkinlerde bulundular" diye konuştu.

"Eylemsizlik taktiğiyle birden çok fayda umuyor"

Örgütün bildik ve tanıdık taktikleriyle birden çok fayda umduğunu kaydeden Okur, Türkiye'de yürütülen terörle mücadelenin PKK'yı çok ciddi şekilde etkilediğinin altını çizdi.

Okur, örgütün terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonları durdurmanın yollarını aradığını vurgulayarak, "Ankara'daki bombalı saldırı IŞİD'i gösteriyor. Bunun anlamı şu: Suriye'deki IŞİD-PKK çatışması, Türkiye'ye taşınmak isteniyor. PKK, bölgeyi büyük bir çatışma alanı yapabilmek için kendi arkasından IŞİD'i davet ediyor. Böyle bir çatışma başladığında ise bölge insanı huzur göremeyecek. Tabii burada bölge halkına büyük görev düşüyor. Bölgedeki vatandaşın, huzur ve güveni için devletin başarılı olmasına yardımcı olması gerekiyor" bilgisini paylaştı.

PKK'nın seçime gidilirken eylemsizliği, "HDP'nin elini güçlendirmek" maksadıyla bir yan faktör olarak gündeme getirdiğini söyleyen Okur, sözlerini şöyle tamamladı:

"Suriye'deki denklem olmasaydı PKK, HDP'yi umursamazdı. Çünkü çatışmayla beraber de HDP'nin oy alabileceğini gördü. Uluslararası denklemin değişmesi ve buradaki pazarlıklar, teröre yönelik operasyonların örgütün canını yakması nedeniyle, elinde bulunan noktaları bütünüyle kaybetmemek ve bunun üzerinden tekrar propaganda yapabilmek maksadıyla, eski tanıdık bildik taktiklerine başvuruyor. Örgüt, gücü gördüğü zaman Türkiye'nin terörle mücadele iradesini çözmek istiyor. Çünkü burada şöyle bir durum var: Bölge insanı, gücün kimde kalacağını izliyor. Devletin terörle mücadele kararlılığını görünce PKK çevresinden kaçıyor. Bu nedenle devletin operasyonları aralıksız sürdürmesi ve ülkenin her noktasında tek otorite olduğunu ispatlayarak varlığını tesis edene kadar operasyonları sürdürmesi lazım. Artık bir daha örgüte, silah bıraktırma dışında herhangi bir mesajın gönderilmemesi gerekiyor. Çünkü örgütün bahane ettiği diğer meseleler çözüldü. 'Türkiye'nin Kürt meselesi bitmiştir' sözü, doğru bir sözdür. Bundan sonra örgütün iktidar talebi meselesi vardır."

"HDP'nin oyunu korumak için"

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Şahin ise PKK'nın hem HDP'nin 7 Haziran seçimlerinde yüzde 13'lük oranla elde ettiği 80 milletvekillik siyasi güçten faydalanma hem de terör eylemleriyle bölgede alan hakimiyeti kurma siyaseti takip ettiğini anlattı.

Seçim sürecinin belirlenmeye başlamasıyla örgütün taktik değiştirdiğini ifade eden Şahin, "Terör saldırıları artınca 'PKK, HDP'yi etkisizleştiriyor', 'Örgüt, HDP'yi baraj altında bırakmaya çalışıyor' tartışmaları yapılmaya başlandı. Buradaki maksat aynen şu: PKK baktı ki şiddetle hem kendine hem HDP'ye zarar veriyor, ilk önce tek taraflı eylemsizlik değil ateşkes çağrısı yaptı. 'Devlet de yapsın, ben de yapayım' çıkışıyla, kendini devletle eşit gösterme ve meşrulaştırma politikası güttü. Fakat bu, devlet tarafından kabul görmedi. Bu defa tek başına eylemsizlik kararı alarak, 'bakın ben iyi niyetliyim. Operasyonları ve bu gerginliği sürdüren devlettir' propagandası yapmaya çalışıyor. Tabii bu da HDP'nin aldığı oyu koruma siyasetinden başka bir şey değildir" değerlendirmesinde bulundu.
akşam

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YSK Başkanı Ali EM Turktime'a Konuştu
28 Ocak 2010 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (YSK) olan Ali Em geçen ...
A.Ü. Z.F. Dekanı Çolak Turktime'a Konuştu TV'lerdeki Bal Reklamları Hayvansız Mandıralarda Kaşar Üretmeye Benziyor!
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak Turktime’ı ...
Tayyar: Muhafazakâr Değilim… Ahmet Hakan Oynak… Gül Denge, Erdoğan Gönül Adamı!
Ergenekon’da ağababalar dışarıda, soruşturma zenciler üzerinden yürütülüyor… ...
 
General Dostum Turktime’a Konuştu: Taliban Güçlendi Ama Onları Ben Yok Ederim!
Hamid Karzai ile ittifak kurup seçimlere girmek için Afganistan’a dönen ...
E.Albay Türemen: Karadayı Darbe Konseptine Uymayan Subayları Ankara’dan Uzaklaştırdı!
Karadayı darbe hazırlığı için subayları nasıl fişledi? Darbe konusunda ...
Büyük Yangından Önceki Son Röportajı Turktime Yaptı… Özbey: İstanbul Kötü Yönetiliyor!
Birkaç gün önce yanarak kül olan Avrupa’nın en büyük gösteri merkezi İstanbul ...
 
Adnan Oktar Turktime’a Konuştu: Said-İ Nursi'yi Atatürk Konusunda Yanılttılar!
Evrim teorisine karşı onlarca eseri, şatafatlı hayatı ve ilginç çıkışlarıyla ...
Erhan Göksel: Teslim Bayrağı Çeken Büyükanıt Divan-ı Harp’te Yargılanmalı!
Sınır ötesi harekat yapıldığı zaman aslında sanıldığı gibi bir harekat ...
Fatih Karaca: Tuncay Özkan Grubun’dan Kimseyi İşten Atmadık, Kendileri Ayrıldı...
Aralarında Kanaltürk ve Bugün Gazetesi'nin de bulunduğu Koza-İpek Medya ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İsrail
Belçika
moskova
Ukrayna
Kızılyıldız
uefa
GİB
siyanürlü mektup
GAZİANTEP