E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Piyasalarda Süper Salı! 

Başbakan Binali Yıldırım’ın Kabine’yi açıklayacağı bugün aynı zamanda Merkez Bankası’ndan da faiz kararı gelecek.

24.05.2016 - 10:56
Piyasalarda Süper Salı!

Başbakan Binali Yıldırım’ın Kabine’yi açıklayacağı bugün aynı zamanda Merkez Bankası’ndan da faiz kararı gelecek. Kararlar öncesinde yeniden 3 liranın üzerinde çıkan dolarda bundan sonra nasıl bir hareket bekleniyor? Merkez Bankası’dan bugün faiz indiriminin gelmesi bekleniyor. Uzmanlar, bugünü 'Süper Salı' olarak tanımladı.

Türk piyasaları için bugün olağanüstü bir gün yaşanıyor. 

Piyasa oyuncuları öncelikle Başbakan Binali Yıldırım'dan gelecek Kabine kararını takip edecek. Kabine'de ekonomi yönetimindeki isimler yakından takip edilecek. Uzmanlar ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in kabinede yer alıp almayacağı yakından takip ediliyor.

Uzmanlar Şimşek'in görevine devam etmesini beklediklerini belirtiyor. 

Hürriyet yazarı Erdal Sağlam, bugünkü yazısında, "Bugünkü Merkez Bankası toplantısına ilişkin piyasadaki beklenti 0.50 puanlık tavan faiz indirimi yapılacağı yönünde. İndirim bekleyenlerin çoğu, aynı zamanda “piyasaların bu karara tepki verip kurun yükseleceğini” de söylüyor. Merkez Bankası bu beklentiyi karşılamaz, sürpriz yapıp faizi sabit tutarsa hem piyasa olumlu tepki verir, hem de önemli itibar kazanır ama.... Dolar kuru 3 TL’nin hemen altında seyrederken, bundan sonraki döviz kuru seyrinde ise bugün Merkez Bankası’nın alacağı faiz kararı etkili olacak" değerlendirmesinde bulundu. 

ASH: TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜN
Japon banka Nomura’nın Gelişen Ülkeler Direktörü Tim Ash, bugün Türk piyasaları için önemli bir gün olduğuna da vurgu yaparak, konuyla ilgili geçtiği notta ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in kabine de yer almamasının TL’de zayıflık yaratabileceğine işaret etti.

"ŞİMŞEK'İN KALACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"
Ash, “Yeni Kabine’de Mehmet Şimşek’in ve diğer ekonomik reform destekçilerinin yer almaması, TL’de zayıflık getirebilir ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya için faiz indirimlerini zorlaştırabilir. Ben Mehmet Şimşek’in en azından bir süre daha kalacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Ash, Binali Yıldırım’ın Kabine’yi bugün açıklayacağı ve piyasa endişelerinin giderilmesi açısından da Şimşek’in kalma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

MERKEZ BANKASI’DAN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ HAKİM
Ash, MB Başkanı Çetinkaya’dan bugünkü kararda faiz indirimi gelmesini beklediğini de sözlerine ekledi.

Ash, “Hala görevinde yeni olan Çetinkaya’nın yine bir faiz indiriminde bulunması bekleniyor. Buradaki soru 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı olacağı. Büyük ihtimalle ABD Merkez Bankası Fed’den faiz belirsizliği öncesinde, siyasi yöndeki baskının da etkisiyle yeni bir faiz indirimi geleceğini düşünüyorum” diye devam etti.

ERKAN: PİYASALARDA SÜPER SALI
Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise bugünü ‘Süper Salı’ olarak tanımladı.

Erkan, “Hem kabine açıklaması, hem de Merkez Bankası kararları olması bakımından Türk varlıkları için “Süper Salı” durumu söz konusu. Son dönemde Türk varlıkları üzerindeki baskı arttı. Kurda yukarı yönlü hareket ağır basmakla beraber, tahvil faizleri yine çift haneye yaklaştı, CDS primi de gitgide artıyor. Aslında kur hareketinin önemli bir kısmı yurtdışına ait. Çünkü Fed’in faizleri artıracağına ilişkin spekülasyonların artması doları diğer para birimlerine karşı güçlü kılıyor.  Dolar endeksi bu bağlamda iyi bir gösterge. Çünkü belli bir aralık yani; 90 – 100 aralığı içine yerleşti. Bu da dolardaki küresel bazdaki eğilimi ve Fed’in iletişim dilinin tonajını daha öngörülebilir kılıyor. Ekonomi yönetimi önemli bir bilmece olacak yine; Türk varlıklarında rahatlama piyasanın güvendiği, tecrübeli bir ismin ekonominin direksiyonunda olmasıyla olabilir. Tabii ekonomi yönetiminin şekillenmesi, ileride para politikalarının seyrini de derinden etkileyebilir. Bugünü Süper Salı yapan, kabine açıklamasıyla Merkez Bankası açıklamasının aynı günde olacak olmasıdır. Merkez açıklaması muhtemelen daha önce olur, kabine açıklaması ise belirsiz. Bir ihtimal borsa kapanışı sonrasına bile sarkabilir; programlarda her zaman sarkmalar olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

"FAİZ İNDİRİMİ GELEBİLİR"
Erkan, MB faiz kararı ile ilgili olarak , “Merkez açıklamasından beklentimiz üst bantta sembolik bir faiz indirimi olabileceği yönünde; ancak gecelik borç verme faizinde 50 baz puan indirim de piyasa beklentileri arasındadır. Faiz indirimi gerçekleşirse kurda anlık 3’ün üzerine bir reaksiyon olabilir. Sonrası ise ekonomi kadrolarının şekillenmesiyle beraber ortaya çıkar. Ancak biz kurda gevşeme olsa bile, 15 Haziran’a kadar olacak faiz artırımı spekülasyonlarının dolar endeksini belli seviyelerin üzerinde tutacağını düşünüyoruz. Kurda da ilerleyen vadede yukarı yönlü eğilimin sürmesini beklemekteyiz, bu kapsamda düşüşler de orta ve uzun vadede alım fırsatları yaratabilir. 3’ün üzerinde ilk hedef 3,05 – 3,07 aralığı olmakla beraber, yılsonundaki fiyat daha yukarıda da olabilir” diye devam etti.

Alan Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Önder Öztürk, "Yurt içinde  piyasaların seyrini belirleyen en önemli etmeni siyaset sahnesinde yaşananlar oluşturuyor. Geçtiğimiz seçim dönemini hatırlayacak olursak, ekonomi yönetiminin kurmayları ve yapısal reformların uygulanması oldukça konuşulmuştu. Şimdi şekillenecek olan yönetimde ve piyasaların alışık olmadığı bir ismin görülmesi ve planlanan reformların yapılmasına ilişkin sekteye uğrayabileceği algısının görülmesi halinde yurt içi piyasalarda tedirgin havanın bir miktar daha sürebileceğini söylemek mümkün. Bugün Binali Yıldırım tarafından sunulacak listede ekonomi yönetimine ilişkin Mehmet Şimşek ismini görülüp görülemeyeceğini piyasalar merak ediyor. Hatırlayacak olursak geçtiğimiz dönemde aynı süreci Sn. Babacan için yaşamıştık. Geniş resimden görüldüğü üzere yeni isimler ile nostaljik bir süreç bizleri bekliyor diyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

DOLAR/TL SON 4 AYIN ZİRVESİNE ÇIKTI 
Dolar/TL güne yükselişle başlayarak 3,0071 ile son 4 ayın zirvesine çıktı.

Küresel piyasalarda doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanmasının etkisiyle yükseliş eğilimini sürdüren dolar/TL, analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 3,00 seviyesini aşarak 3,0071'i gördü.     

Dolar/TL,27 Ocak'tan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından saat 09.50 itibarıyla dünkü kapanışa göre yüzde 0,3 artışla 3,0040 seviyesinden işlem gördü. 

Dolar 2,99- 3,00 bandında işlem görmeye devam ediyor. 

ALTIN 3.5 HAFTANIN EN DÜŞÜĞÜNDE
Altın fiyatları Fed'in faizleri yakın bir zamanda artırabileceği beklentileriyle beraber dün gerilediği üç buçuk haftanın en düşük seviyesine yakın seyrine devam etti.

Spot altının ons fiyatı yüzde 0.3 düşerek 1,244.91 dolara gerilerken, fiyatlar dün 1,242.63 dolara kadar düşerek 28 Nisan'dan bu yana en zayıf seviyeyi görmüştü.

Hürriyet

ETİKETLER:
Ekonomi , haber
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asya Katılım Bankası AŞ hisseleri satışta
TMSF Kurulu, Asya Katılım Bankası AŞ hisselerinin satışa çıkarılmasını ...
Belgesiz çalıştırana 500 lira ceza!
İnşaat, otomotiv, enerji ve metal sektöründe belirlenen 40 meslekte belgesiz ...
Gümrük Birliği’ni bile askıya alırız!
Bir ay önce vizesiz Avrupa’yı tartışan Türkiye’nin gündemine dün Avrupa ...
 
Hollanda’dan Türk yatırımcıya açık davet
Avrupa’nın en büyük lojistik merkezini kuran Hollanda’nın Venlo Belediyesi, ...
235 milyar dolarlık tohum salgını!
Alman Bayer, ABD’li tohum üreticisi Monsanto’yı almak için 62 milyar $'lık ...
Borsa İstanbul’dan ‘Pakistan’ hamlesi
Yurtiçinin yanı sıra yurtdışında da yatırım hamlesi başlatan Borsa İstanbul'un ...
 
Karara bağlandı! TMSF'den flaş Bank Asya kararı
TMSF'den flaş Bank Asya kararı... TMS'den yapılan açıklamaya göre, Asya ...
İngiliz hasta!
Brexit için referandum stratejisi Türkiye ekseninde sürüyor. Taraflar, ...
İzmir'de Ahilik haftası!
İzmir'de 23-29 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri başladı.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İsrail
Gurbangulı Berdimuhamedov
ygs sonuçları
Kızılyıldız
Volero
burçin terzioğlu
Chloe Loughnan
saldırı
ismail kartal