E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Oylama sonuçlandı: CHP'nin yeni genel başkanı Özgür Özel! 

Cumhuriyet Halk Partisi, tarihinin en hareketli günlerinden birini yaşıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Grup Başkanı Özgür Özel'in genel başkanlık için yarıştığı seçimlerin sonucu belli oldu. İşte detaylar...

5.11.2023 - 02:53
Oylama sonuçlandı: CHP nin yeni genel başkanı Özgür Özel!

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı "İkinci yüzyılda demokrasi ve birlik kurultayı" sloganı ile 4-5 Kasım'da Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştiriliyor.

Ankara Arena Spor Salonu'nda saat 10.00'da başlayan kurultayda, CHP Genel Başkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Grup Başkanı Özgür Özel yarıştı.

Aday olduklarını duyuran eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen ve eski milletvekili İlhan Cihaner ise adaylıktan çekildi. 

İMAMOĞLU DİVAN BAŞKANI OLDU

Kurultayın divan başkanlığını Kılıçdaroğlu’nun davetiyle “değişimi” savunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptı. 

Kurultayın açılışını Kılıçdaroğlu yaparken, İmamoğlu'nun aday gösterildiğini açıklayarak oylamaya sundu. İmamoğlu, oy birliği ile divan başkanı oldu.

İmamoğlu, yaptığı konuşmasında Cumhuriyetçilik ve halkçılık vurgusu yaparken "Bu kurultay, sadece CHP kurultayı değil, Türkiye muhalefetinin toptan şekilleneceği bir kurultaydır. Bu kurultay, sadece CHP olarak siyaseti değil, sendikalardan sivil topluma, gençlerden kadınlara, çalışanlara, emeklilere kadar herkesi çok umutlandıracak. Bu kurultay, toplumsal muhalefete büyük güç ve moral verecek" dedi. 

CHP Grup Başkanı Özgür Özel'i destekleyen İmamoğlu, "CHP'nin inançlı kadroları olarak bizler bu fotoğrafı kabullenmeyiz, kabullenmiyoruz, kabullenmeyeceğiz. Ülkemin de partimin de bundan çok daha fazlasını yapabileceğine inanıyorum" diye konuştu. 

KILIÇDAROĞLU: SIRTIMDA HANÇERLE SEÇİME GİRDİM

İmamoğlu'nun ardından konuşan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecinde İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in masadan kalkmasına ve 3 gün sonra da geri dönmesine göndermede bulunarak, "İş, adayın seçilmesine gelince hepinizin malumu olan masadan kalkmalar ve masaya yeniden dönmeler geldi. Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım! Yükümüz ağırdı. Beni asıl üzen, sırtımdaki yük değildi, sırtımdaki hançerlerdi!" dedi. 

Kılıçdaroğlu, seçimin bitmesinin ardından değişim söylemlerinin başladığını ifade ederek, "Değişim söylemini dillendirenler, uzun süredir değişmeyenlerdi! Ama seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu!" ifadesini kullandı. 

Kılıçdaroğlu, "CHP, sağa kaydı" eleştirileri için de "Bunlar, sağın da solun da ne olduğunu bilmiyorlar. Çok açık ve net söylüyorum: CHP, halkın partisidir, 6 okumuzdan birisi halkçılıktır. Avrupa'nın en güçlü sosyal demokrat partisi, CHP'dir" diye konuştu. 

25 gün sonra tüzük kurultayı olacağını duyuran Kılıçdaroğlu, "Değişim, dönüşüm nasıl olacak dünya görecek. İnşallah bir sonraki Kurultay'da sizlerin arasında oturup, yeni Genel Başkanı alkışlayacağım" ifadesini kullandı.

Rakibi Grup Başkanı Özgür Özel'e de göndermede bulunan Kılıçdaroğlu, "Bay Kemal'in yol arkadaşı olmak zor demiştim. Vefalı olacaksın, sırtından hançerlemeyeceksin!" dedi.

Partide görev alma ve yükselme esaslarıyla ilgili detaylar veren Kılıçdaroğlu, milletvekillerinin görev sürelerinin üç dönem ile sınırlanacağını, oyunu en çok artıran 5 il başkanının PM'ye gireceğini duyurdu.

12 SEÇİM KAYBEDİLDİ, HEPSİNDE Mİ SIRTINDAN HANÇERLENDİ?"

Eski CHP PM üyesi Örsan Öymen, CHP Kurultayı sırasında yeterli oyu toplayamadığı gerekçesiyle adaylıktan çekildi. Öymen, Kurultay'da yaptığı konuşmasında, partisinin sağa kaydığını ve Kılıçdaroğlu'nun "sol" ile "hayırseverliği" birbirine karıştırdığını savundu. 

Öymen, Kılıçdaroğlu'nun "Seçime sırtımda hançlerle girdim" sözleri için ise  "12 seçim kaybedildi. Hepsinde mi sırtından hançerlendi? 13 yılda 12 seçim kaybedilmesi, buna rağmen genel başkanlık koltuğunda oturmak nasıl açıklanabilir?" diye konuştu.

ÖZEL: PARTİMİZ 44 YILDIR AĞIZ TADIYLA İKTİDAR OLAMADI

Kılıçdaroğlu'nun ardından konuşan Özel'in ifadelerinden öne çıkan başlıklar ise şöyle:

“Biz geçmişten gelen büyük bir emaneti taşımanın yanında gençlerin gelecek hayalini hedefimiz sayan, onların kaygılarının yükünü sırtlarında taşıyanlarız. Biz Deniz Baykal’ın, Bülent Ecevit’in, İsmet Paşa’nın partisiyiz. Ve biz “Türkiye Cumhuriyeti ve CHP iki büyük eserimden birisidir” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisiyiz.

Burada bize ve kendinize yeni bir görev vereceksiniz. Bu görev, Türkiye'nin ikinci yüzyılında CHP'yi yeniden iktidar yapma görevidir.

Partimiz 1979'dan bu yana 44 yıldır ağız tadıyla iktidar olamadı. Kurultaylarımız 44 yıldır bize görev veriyor. İyi niyetli çabalara rağmen 44 yıldır bunu başarmayı hep birlikte beceremedik. Bugün burada 38. kurultaydayız.

Bugün tribünlere baktığımda parti tarihini bilen, her biri tertemiz, hiçbir bagajı olmayan, sosyal demokrasiyi benimsemiş delegeleri görüyorum. 44 yıldır delegelerin verdiği görevi yerine getiremediğimiz için hem partimiz hem ülkemiz ağır bedeller ödedi. CHP'siz iktidarlar ülkeyi yoksullaştırdı. Yoksulluğu siyasallaştırdı. Kimlikler arası gerilimlerle kutuplaştırdı. Adaleti çürüttüler, eğitimi çökerttiler. Bunun sonucunda bizden daha geri kalmış ülkeler birer birer zenginleşip demokratikleşti. Biz ise yoksullaşıp otoriterleştik.

CHP'nin seçim kaybının maliyeti deyince bazı arkadaşlarımız dar bir çerçeveden bakıp ‘Hepimiz oradayız, hesabı neden sadece Kemal bey ödüyor' diyor. Hesabı ne Kemal Bey ödüyor, ne Özgür Özel. Ancak hesabı dünyanın en güzel ülkesinde yaşadığı halde dünyanın başka ülkelerinde hayal kuran gençlerimiz ödüyor. Cumhuriyet yas tutma rejimi değildir. Marifet yas tutulacak acıları bitirecek, yas tutan yaşlı gözlerin yaşını silmek. Anaları da çocukları da babaları da güldürmektir Cumhuriyet.

Sokağın sesini duymazdan gelemeyecek yüreklerimiz, umutsuzluğa kapılmayacak delegelerimiz var. Biz altı okumuzdan mahcup olmayacak, sokaktan ve meydandan korkmayacak bir parti anlayışına hızla evrilmek durumdayız. Biz kaybedilen seçim sonrası hiçbir şey olmamış gibi davranılmasına, hatta bu ağır yenilginin sorumluluğunun alınmamasına karşı çıkanlarız. Bir yolculuktayız, bu ‘Sana Söz' deyip yola çıkıp boynunu büktüklerimizden helallik isteme yolculuğudur.

(Basın mensupları) Diyorlar ki sayın genel başkan bir hançerden bahsetti. Bu hançer konusu sizinle ilgili mi dediler. Vallahi Hiç üstüme alınmadım. CHP'de hançer yok, hançerleyecek de kimse yok. En iyi siz bilirsiniz ki ne partide ne partililer de hançer olmaz ama kılıç da olmaz. Hani seçimlere iki gün kala sizin atadığınız önce Atatürk'e sonra önceki genel başkanımıza laflar eden kadını sorduğum dediğiniz Hasan Cengiz bir kılıç getirmiş. CHP'de danışmanım diyen ama profil resminde Recep Tayyip Erdoğan olup değişim diyenlere kılıç çekenlerin alnını karışlarım.

Hançer ifadesini üzerime almadım. CHP'de hançer yok, hançerleyecek de kimse yok. 

Ecevit ve arkadaşlarının yaptığı aslında zor bir şey değildi. Dünyayı gördüler, esen sol rüzgarın ne manaya geldiğini gördüler. Türkiye'deki siyasi kümelenmeyi doğru tespit ettiler. Ben size Tayyip Erdoğan'a karşı dikilecek değil onu arkada bırakacak bir lider seçmenizi söylüyorum."

SEÇİM İKİNCİ TURA KALDI

CHP'de delegelerin genel başkanlık için kullandığı oy verme işlemi tamamlandı. Gözler sandığa çevrildi.

Heyecanın ve gerginliğin yüksek olduğu kurultayda oylama işlemi tamamlandı ve sonuç açıklandı.

Buna göre Kılıçdaroğlu 644, Özel 682 oy aldı. Seçim ikinci tura kaldı.

CHP’nin iç tüzüğü gereği genel başkanlığa aday gösterilmek için parti delegesinin yüzde 5’i olan 69 delegenin imzası gerekiyor. Genel Başkan seçilmek için ise delege sayısının çoğunluğu olan en az 684 delegenin oyunu almak gerekiyor.

İkinci tur için ise oy kullanma işlemi saat 23.45’te başladı ve 02.30'da sona erdi. 

CHP'NİN YENİ GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL

Oylamanın bitmesi ve oyların sayılmasının ardından Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu, oylama sonucu açıklamak üzere sahneye çıktı.

İmamoğlu, oylamayı Özgür Özel'in kazandığını ilan etti.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin 8. Genel Başkanı Özgür Özel oldu.

Özgür Özel ikinci turda 812, Kemal Kılıçdaroğlu ise 536 oy aldı.

HANGİ İSİMLER GENEL BAŞKANLIK YAPTI?

CHP'nin kuruluşundan itibaren genel başkanlık görevinde bulunan isimler ve görev süreleri şöyleydi:

Mustafa Kemal Atatürk - 15 yıl 62 gün 

İsmet İnönü - 33 yıl 134 gün

Bülent Ecevit - 8 yıl 169 gün

Hikmet Çetin - 205 gün

Altan Öymen - 1 yıl 130 gün

Deniz Baykal - 15 yıl 253 gün

Kemal Kılıçdaroğlu - 13 yıl 166 gün

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Kurultayı'nda 'sahte mesaj' skandalı
CHP'de genel başkanlık yarışının ikinci tura kalmasından sonra İstanbul ...
CHP Kurultayı'nda genel başkanlık seçimi ikinci tura kaldı!
Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) yapılan 38. Kurultay’da genel başkanlık seçimi ikinci tura kaldı.
Özgür Özel: CHP'de hançer yok, hançerleyecek de kimse yok
CHP 38. Olağan Kurultayı'nda konuşan genel başkan adayı Özgür Özel, Kılıçdaroğlu'nun ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemizi elektrikli araç ve batarya üretim üssü yapacağız
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'de Ford Otosan'ın Yeniköy ...
Kılıçdaroğlu'nun 'hançer' sözüne İYİ Partililerden sert tepki!
Kurultay konuşmasında İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e gönderme ...
Özgür Özel'in rahat tavrı dikkat çekti! Kurultayda sakız çiğnedi
CHP 38. Olağan Kurultayı, divan başkanı İmamoğlu'nun konuşmasıyla başladı. ...
 
Fatih Erbakan'dan Akşener'e tepki: Konforlu mekanlarınızdan ahkam kesmek kolay!
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, gündeme ilişkin açıklamalarda ...
Gözler Ankara'da! Kılıçdaroğlu CHP'nin Kurultayında açıkladı: Sırtımdaki hançerlerle seçime girdim
CHP 38. Olağan Kurultayı bugün Ankara'da başladı. Ekrem İmamoğlu'nun divan ...
Erdoğan'dan önemli açıklamalar: Netanyahu muhatabımız değil artık!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'daki temaslarının ardından ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
bist
Gençlerbirliği
Serdar Ortaç
Adana Demirspor
DEAŞ
Chloe Loughnan
pkk
Sayıştay