E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Organik ürün alırken dikkat edin! 

Organik ürün almak önemli. Ama organikse! Hele evde çocuk da varsa 2 kere düşünmek gerekir. Peki Organik Ürün Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ...?

11.07.2019 - 22:16
Organik ürün alırken dikkat edin!

 

Üreticiden denetçiye, pazarlardan organik marketlere organik sektörünün gelişimi mercek altında…

 

Buğday Derneği Eş Müdürü Batur Şehirlioğlu, organik pazarların nasıl denetlendiğini anlattı. Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Murat Keskin katkı maddelerinin sağlığa etkisine dikkat çekerken, Kadın Doğum Uzmanı Op.Dr. Yıldız Eren Çetin de gebelikte organik beslenmenin öneminden söz etti. Sektörün tanınan markalarından OTS Organik Yöneticisi Tibet Başar, organik üretiminin artması gerektiğini vurguladı. Organik ürünleri tüketiciyle buluşturan Biokent Organik Market Kurucu Ortağı Eda Evren ise sağlıklı ve ekolojik yaşam bilincine sahip insanların, organik ürünlere ulaşma noktasında gösterdikleri özeni ve gayreti bizlere aktardı.

 

Uzmanların fikir birliğine vardıkları en önemli nokta ise: Türkiye'de organiğe dair yaşanan en büyük sorun ‘bilgi kirliliği'.

 

“BİLGİ KİRLİLİĞİ GİDERİLMELİ”

 

Organik konusunda söz konusu olan popülarite ve ciddi bir bilgi kirliliği olduğunu belirten Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Eş Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu, şu ifadelerde bulundu;

 

“Organik tarım kanun ve yönetmelik çerçevesinde tanımlı bir tarım uygulaması olmasına rağmen halk kendine göre organik ürün tanımlaması yapmakta ve tohumdan denetimlere ciddi bir bilgi kirliliği söz konusu. Oysa mevzuat çok açık. Dolayısı ile tüketimin artması için bilgi kirliliği ile mücadele etmek, güven sorununu aşmak zorundayız. Organik üründe tüketim 2006’da ilk %100 Ekolojik Pazarı Şişli Belediyesi ile açtığımız zaman kazandığı ivme ile bir noktaya geldi ve sizin de tespit ettiğiniz gibi bir noktada durdu.

 

“Avrupa'dan daha ucuz”

 

İkinci en önemli faktör genel ekonomik durum. Organik ürünler bizde Avrupa’dan daha ucuz ama alım gücümüz daha düşük. Yani aslında genel bir ekonomik sorunu sadece organik ürün pahalı deyip kestirip atamayız. Başka açılardan da bakmalıyız; alım gücümüz düşük. Ayrıca demin de belirttiğim gibi bu bir hükümet politikası olmadıkça organik ürünü yaygınlaştıramayız, maliyetlerini düşüremeyiz, lojistik giderlerle başa çıkamayız, organik ürünleri tüm il ve ilçelerimizde ulaşılabilir kılamayız. Ekonomik sorun ve ulaşılabilirlik kadar önemli diğer bir sorun da; pestisitler, sağlıksız uygulamalar, gıda katkı maddeleri, hormon, fenni gübre gibi insana ve çevreye zarar veren madde ve uygulamaların kullanıldığı ürünlerin insan sağlığı ve çevre üzerinde etkileri konusunda yeterince bilinçli olmamamız. Organik ürünün değerini anlamış değiliz. Dolayısı ile bir diğer önemli faktör de eğitim ile ilgili.”

 

“ANNE VE ANNE ADAYLARININ İLGİSİ YOĞUN”

 

Biokent Organik Market Kurucu Ortağı Eda Evren, bir tüketici olarak organik ile tanışmasını şöyle özetledi;

 

“Daha çok organik olmayan gıdaların içerikleri beni organik ürün tüketimine yöneltti. Özellikle hamilelik döneminde daha özenli seçimler yapmaya başladım, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi için hem besin değeri yüksek hem de kimyasal içeriği olmayan ürünler tüketmeye karar verdim.”

 

“GEBELİKTE BESLENME ÇOK ÖNEMLİ”

Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Yıldız Eren Çetin, gebelikte organik beslenmenin önemine değindi. Çetin, “Gebelik süresince tüketilecek olan organik besinlerin, organik olmayan besinlerden çok daha az toksik etkiler oluşturduğunu gösteriyor ve bu besinlerin besin değerlerinde de herhangi bir sorun mevcut değil. Dolayısıyla karnınızdaki bebeğinizin tarım ilaçları ve diğer zararlı maddelerden etkilenmemesi için organik besinlerin tüketilmesi en büyük fırsatlardan bir tanesi. Bebeğin anne karnında maruz kaldığı kimyasallar, ayrıca yetersiz beslenme gibi faktörler, maalesef onun beyin başta olmak üzere fiziksel gelişimini büyük oranda etkiliyor. Sağlıklı bir şekilde beslenen anne adaylarının karnında bulunan bebeklerin sinir, iskelet ve kas sistemlerinin daha gelişmiş bir halde olmasının yanında, bu bebeklerin anneye de daha az yük olduklarını belirtmek lazım” diye konuştu.

 

“KATKI MADDELERİNE DİKKAT!”

 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Keskin, çocuklar için öncelikle dikkat edilmesi unsurlardan bahsederek, “Hangi yaşta olursa olsun insan sağlığı önemlidir. Ancak çocuklarımız söz konusu olduğunda bu, çok daha öncelikli olur. Çünkü onlar hem en değerli varlıklarımızdır; hem de bir yetişkinden çok farklıdırlar. Çocuk, gelişmekte-büyümekte olan bir organizmadır. Durağan değildir. Büyüme ve gelişmesini henüz tamamlamadığı için, çevresel faktörlerden çok fazla etkilenir-zarar görür. Sözgelimi gıdanın üretiminde kullanılan bir hormon çocuğunuzun boyunun uzamasını bozabileceği gibi onun erken ergenliğe girmesine de yol açabilir. Ya da tarımda kullanılan bir ilaç, karaciğerine zarar verebilir, yağ dokusunda birikebilir, zihinsel fonksiyonlarını bozabilir. Plastik ambalajlarda bulunan bisfenol A (BPA) adlı maddenin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna yol açtığı artık bilinen bir gerçek. Böcek ilaçlarıyla bazı kanser türleri arasında doğrudan ilişki var” dedi.

 

“SERTİFİKA ŞART!”

 

Biokent Organik Market Kurucu Ortağı Eda Evren, doğal ürünler ile organik ürünler arasındaki farkları açıkladı. Organik ürünlerin aksine doğal ürünlerin üretim sürecinde herhangi bir sertifika zorunluluğu ve kontrol süreci bulunmadığını belirten Evren, “Bahçesinde, serasında herhangi bir yöntemle sebze yetiştiren bir üretici bunu doğal ürün etiketiyle pazarlayabilir. Ve bu üreticinin kullandığı tohumun genetiğiyle oynanıp oynanmadığı, gübresinin içeriği ve hatta ilaca başvurup başvurmadığını bilmemiz mümkün değil” dedi.

 

“ORGANİK PAZARLARDA ÜRÜNLER ANALİZE GÖNDERİLİYOR MU?”

 

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Eş Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu, ‘organik pazarlarda üreticiler düzenli olarak kontrol edilip, ürünler analize gönderiliyor mu?’ soruna şu yanıtı verdi;

 

“Buğday Derneği işbirliğindeki %100 Ekolojik Pazarlar Derneğimiz tarafında oluşturulan standartlar dahilinde denetleniyor. Web tabanlı bir izlenebilirlik sistemi kurulmuş durumda. Türkiye’de birçok Belediye ve sivil toplum örgütü de bizleri örnek alarak, kendi tecrübelerini de katarak güvenilir organik pazarlar açtılar. Tüm organik pazarlarda tüm ürün miktarları, sertifikalar ve mali belgeler denetlenmekte, kayıt altına alınmakta. Hem dernekler, hem belediyeler, hem Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe teşkilatlarınca düzenli denetimler ve numune alımları gerçekleştirilmekte.”

 

“ÜRETİM ARTARSA MALİYET DÜŞER”

 

Organik ürün piyasasının genel sıkıntılarına değinen OTS Organik Yöneticisi Tibet Başar, “Sektörün sıkıntılarının başında; nicelik ve nitelik olarak yetersiz üretim, sürdürülebilir olmayan kalite kriterleri ve fiyat yüksekliği gelmekte. Bu nedenle bazı organik ürünler de yüksek maliyet oluşturduğundan Türkiye’de üretilmemekte ve ülke dışından ithal etme opsiyonu tercih edilmekte. Diğer bir açıdan baktığımızda; örneğin, ülkemizde organik şeker pancarı üretimi yoktur. Aynı zamanda şeker ithalatı da yasak olduğundan, ilgili ürünün kullanılması gereken organik üretimlerde büyük sıkıntı yaşanmaktadır. Sektörün gelişememesi; satış miktarlarını ve satış sürelerini de olumsuz etkilediğinden, yukarıda bahsedilen üretim maliyetlerinin yanında ürünlerin lojistik giderlerinin de artmasına neden olmakta. Bu da organik ürün fiyatlarını yükseltmekte” ifadelerini kullandı.

 

“MARKET AÇMA FİKRİ NASIL DOĞDU?”

 

Tamamı organik sertifikalı bir market açma fikrinin nasıl doğduğundan bahseden Biokent Organik Market Kurucu Ortağı Eda Evren, “Organik Pazar ve süper marketlerin organik reyonlarından yararlanmaya çalışıyorduk ama hem marketlerin ürün yelpazesinin sınırlı olması hem de pazarın haftanın bir günü kurulması nedeniyle dilediğimiz zaman dilediğimiz ürüne ulaşamıyorduk. Bu nedenle hem ürün çeşitliliği olan hem de her an ulaşabileceğimiz bir marketin bir ihtiyaç olduğuna karar verdik ve Biiokent Organik Market'i kurduk. İlgili sorunların çözümü için organik üretimin arttırılarak maliyetlerin düşürülmesi ve bunun da raf fiyatlarına yansıtılması için mücadele verilmelidir. Bu da, ancak toplumumuzun daha fazla bilinçlenmesi ve organik ürün tüketimini “lüks” olarak görmekten vazgeçmesiyle gerçekleşebilir” diye konuştu.

 

“DAHA SAĞLIKLI, DAHA AZ MİKTARDA, DAHA BESLEYİCİ”

 

OTS Organik Yöneticisi Tibet Başar;

 

“Yanlış beslenmeye paralel olarak, dünya genelinde artan ölümcül hastalıklar, obezite, bağışıklık sistemine bağlı hastalıklar, vb. sağlık problemleri ise, konunun önemini dünya gündemine çok daha fazla taşıyan gerçeklerdir. Bu bağlamda, “organik” üretime verdiği önem haricinde, gittikçe artan sağlıksız abur-cubur tüketimini kaygıyla izleyen OTS Organik' in güncel odağında ve önceliğinde “Sağlıklı Atıştırmalıklar” yer almaktadır. İçerik ve gramaj olarak çeşitlendirilen ilgili ürünler, hedef tüketici kitlesinin ihtiyaçlarına, günlük kalori gereksinimlerine ve aynı zamanda damak tadına hitap edecek şekilde özel olarak hazırlanmakta ve tüketicilere sunulmaktadır.”

 

“MÜŞTERİNİN BİZE GELMESİNİ BEKLEMEMELİYİZ”

Biokent Organik Market Kurucu Ortağı Eda Evren ise, “Biokent Organik olarak Küçükçekmece'de haftanın yedi günü 12 saat açık hizmet verdiğimiz marketimizin yanı sıra İstanbul'un her yerinden müşterilerimiz için yönettiğimiz iletişim ağı ile ücretsiz eve servis soğuk zincir teslimat hizmeti de sağlamaktayız. Ağımız her geçen gün daha da büyümekte olup, organik sertifikalı ürünleri insanlara ulaştırmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Son dokuz ayda İstanbul içerisinde 4000 ‘den fazla aileye organik sertifikalı ürün taşımayı başardık. Ayrıca İstanbul dışından da yoğun talep geldiği için yeni dönemde iletişim ağımızı Türkiye geneline yaymaya ve biokent.com  online satış mağazamızdan da ülkemizin her noktasına kargo ile gönderim yapmaya başladık” diye konuştu. (sözcü) 

ETİKETLER:
Organik ürün , sağlık ,
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karaciğer büyümesi neden ve nasıl olur?
Vücudu toksinlerden arındırma, farklı enfeksiyon türlerine karşı mücadele ...
Şeker Hastalığından Kurtulmak Artık Çok Kolay
Şeker hastalığı pek çok kişide görülen bir durum oluyor ancak bu hastalık artık kader değil.
Saç dökülmesinin önüne zeytinyağıyla geçin
Memorial Hizmet Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Selma Salman, ...
 
Yumaşatıcı kullananlar, bu ürünlerde dikkat!
Çamaşırlarımıza hoş bir koku ve yumuşaklık verdiği için vazgeçilmezlerimiz ...
Saçlarınızı kurutmadan yatmayın
Kendinizi rahatlamış hissetmek, daha rahat bir uyku için yatmadan hemen ...
Alzheimerı tarihe gömecek buluş!
Bilim insanları, nöronlardaki bir molekülün, Alzheimer gibi nörodejeneratif ...
 
Çocuklarda bayılmanın nedenleri ve yapılması gerekenler?
Doğumsal-Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Prof Dr Alpay Çeliker, bebeklerde ...
Nanenin faydaları nelerdir?
Nane, insanlığın bildiği en eski mutfak bitkilerinden biridir. Olağanüstü ...
Şekerli içeceklerde kanser riski!
Fransız bilim insanları, şekerli içeceklerin kanser riskini artırabileceğini söylüyor.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
fenerbahçe
Club Brugge
İsrail
Acun Ilıcalı
Volero
Tedavi
film
Tarsus