E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Milyonların gözü toplu sözleşme görüşmelerinde: Bakan Işıkhan'dan ilk açıklama! 

Milyonlarca memur ve emeklisinin merakla beklediği toplu sözleşme görüşmeleri başladı. Görüşme öncesi basın mensuplarına açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Enflasyonun tahribatına karşı çalışanlarımızı koruduk" dedi.

1.08.2023 - 16:01
Milyonların gözü toplu sözleşme görüşmelerinde: Bakan Işıkhan dan ilk açıklama!

Yaklaşık 6,5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren sözleşme süreci başladı.

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri bugün yapılacak ilk toplantıyla başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki ilk toplantının açılışını Bakan Vedat Işıkhan yaptı.

Memur konfederasyonlarının genel başkanları ve 11 hizmet kollundaki yetkili sendikaların temsilcilerinin konuşmalarıyla devam edecek toplantıda, görüşmelerde izlenecek takvim belirlenecek.

YÜZDE 100 ARTIŞ TALEBİ

Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "2024'ün ilk 6 ayı için yüzde 40 ve yüzde 10'luk refah payı talep ediyoruz" dedi. Kahveci, "2024 yılına yönelik birinci 6 ay için yüzde 40 artış istiyoruz. Bununla beraber yüzde 10’luk refah payı ilave edilmesini istiyoruz. İkinci altı ay için yüzde 30’luk artış talep ediyoruz. Bu yıla yönelik taleplerimizin toplamının kümülatifi yüzde 100,2’ye tekabül ediliyor. 2025 yılı için birinci altı aya yüzde 20, ikinci altı aya yüzde 20, yüzde 10 refah payı talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Toplantı öncesinde konuşan Bakan Işıkhan, personel giderlerinin bütçe içerisindeki payının yüzde 27 olduğunu belirtti. Işıkhan, "En düşük memur maaşını temmuzda yüzde 86 artırarak enflasyona ezdirmedik" dedi.

MEMUR-SEN, ÜÇER AYLIK ZAMLAR İSTEDİ

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'ne dair taleplerini geçen hafta açıklayan Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15, dördüncü üç ayda yüzde 10 artış istemiş, 2025 için ise altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci altı ayda yüzde 25 ve ikinci altı ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Memur-Sen'in beklentisi, önümüzdeki yıl için yüzde 70, 2025 içinse yüzde 40 zam seviyesinde.

Aylık 7 bin 650 liralık kira yardımı, memura yapılan seyyanen zammın emekliye de yansıtılması ve gelir vergisinin yüzde 15'te sabitlenmesi diğer talepler arasında yer aldı.

BAKAN IŞIKHAN’DAN AÇIKLAMA

Milyonlarca memur ve emeklisinin merakla beklediği toplu sözleşme görüşmeleri başladı.

Görüşme öncesi basın mensuplarına açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Enflasyonun tahribatına karşı çalışanlarımızı koruduk" ifadelerini kullandı.

Bakan Vedat Işıkhan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Kamu çalışanlarımızı saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Bugün burada halihazırda çalışan ve emekli olan 6 milyon kamu görevlisi ve emeklisinin 2024-25 yıllarını kapsayacak maaşları ile sosyal haklarını kamu görevlileri konfederasyonumuz ve 11 hizmet kurulunda kurulu sendikalarımızla yürüteceğimiz müzakerelerin yer alacağı 7. dönem kamu görevlileri toplu sözleşme görüşmelerini başlıyorum. Müzakerelerin hayırlara vesile olmasını değerlendiriyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük çabası ile Türk devletleri teşkilatı çatısı altında 2 gün önce Türk Devletleri Sendikalar Teşkilatı kuruldu. Çalışma hayatı ile sendikal faaliyetlerde birlik ve beraberlik içinde geleceğe yürüyeceğiz.

"KISA ÇALIŞMA İLE ÇALIŞANLARIMIZI EKONOMİK ANLAMDA DESTEKLEDİK"

Bizler yine milletimizden aldığımız yetki ve güçle AK Parti hükümetleri olarak 21 yıldır ülkemizin yapısal sorunlarını çözerek bir yönetim anlayışını benimsedik. Kamu yönetim sistemimizi vatandaşların hayatını kolaylaştırmak, en son teknolojilerle kamu hizmetlerini sunmak, şeffaf, hesap verilebilir bir katılımın olduğu yönetim anlayışı ile geliştirdik.

Ülklemizin ilçe, belde ve köylerinde ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza kamu hizmetlerini hızlı ve etkin bir şekilde sunmayı başardık.

2019 yılında başlayan Covid-19 pandemisi ülkemizi olumsuz etkilemiştir. Pandemi döneminde kamu görevlilerinin çalışma saatlerinde esneklik sağladık. Kısa çalışma ile çalışanlarımızı ekonomik anlamda destekledik.

"HİZMET KOLLARINDA ÇALIŞAN KARDEŞLERİME ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM"

Tüm bu başarıların arkasında sayıları 5 milyona yaklaşmış bulunan kamu görevlisi ordumuz bulunmaktadır. Pandemi, deprem, sel gibi olağanüstü afetlerde kamu çalışanlarımızın büyük bir fedakarlıkla çalıştıklarına tanık oldu. Afet durumunda kamu hizmetlerinin ne kadar önemli olduğunu da gördük.

Sizlerin huzurunda büro, bankacılı ve sigortacılık hizmeti, eğitim öğretim ve bilim hizmetleri, yerel yönetim hizmetleri, basın yayın ve iletişim hizmetleri, kültür ve sanat hizmetleri, ulaştırma hizmetleri, tarım ve ormancılık hizmetleri, enerji sanayi ve madencilik hizmetleri gibi hizmet kollarında çalışan kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum.

6-7 Şubat tarihinde ülke olarak büyük depremler yaşadık. Depremlerin neden olduğu tahribatlar hepimizi derinden etkilemiştir. Devletimiz kayıpların haricinde her şeyin üstesinden gelebilecek güçtedir.

Dünyaya örnek olabilecek büyük bir sosyal dayanışma ile yaralarımızı hep birlikte sardık. Doktorlarımız, hemşirelerimiz, AFAD personelimiz, basın ve medya çalışanlarımız, gönüllülerimiz ile kısa sürede gelişmiş birçok ülkenin altından kolayca kalkamayacağı afetin üstesinden gelmeyi başardık.

“BÜYÜK BİR BAŞARI”

Ekonomiyi yeniden canlandırmak için çalışmalarımız hızla devam ediyor. Toparlanma ve normalleşme sürecine kısa sürede uyum sağladık. Bunu kamu çalışanlarımızla başardık. Kamu personeli ve sisteminin ülkemizin kalkınma ve büyümesindeki rolünün önemli olduğu bilinci ile, eğitim, sağlık, din hizmetleri ve kamusal alanda personel sayımızı sürekli olarak artırdık. Kamu çalışanlarını enflasyona ezdirmedik.

Birlikte yönetim anlayışı ile karar mekanizmalarında daha fazla kamu personelinin yer almasını sağladık. Türkiye’de kamu sendikacılığında yakaladığımız yüzde 75 örgütlenme oranı gelişmiş birçok ülkenin üzerindedir.

Ülkemizin kamu örgütlenmesinde bugün geldiği nokta büyük bir başarıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması, ülkemizdeki çalışma barışına ve demokrasiye verdiğimiz önemin yanı sıra siz sendikalarımızın önemli katkıları bulunmaktadır.

Her bir kamu görevlimiz gibi kamu görevlilerimizi temsil eden kamu görevlileri sendikamız ve başkanları da bizim için çok değerlidir.

“PERSONEL GİDERLERİNİN BÜTÇE İÇİNDEKİ PAYI YÜZDE 27’Yİ AŞMIŞ DURUMDADIR”

AK Parti hükümetlerimizi döneminde gerçekleştirilen reformlardan biri de demokrasimizin gelişimine yadsınmayacak katkılar sunan, yapılan köklü anayasal ve reformlar olmuştur.

Öncelikle 2002 yılından sonra kamu görevlileri sendikacılığında önemli değişiklikleri hayata geçirdik. En önemlisi kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının toplu sözleşme ile belirlenmesine imkan sağlayan 2012 yılında yapılan yasal düzenlemedir.

2010 yılında anayasamızdaki düzenleme ile mali ve sosyal hakların belirlenmesinde toplu görüşmeden toplu sözleşmeye geçilmiştir.

Artık bu masada alınan kararlar toplu sözleşme metni olarak kamu personel sistemimizle doğrudan uygulanabilen bir mevzuat niteliğini almış bulunuyor.

Yönetime katılma ve sosyal diyaloğun geliştirilmesi amacıyla kurumsal düzeyde kurum idari kurullarını etkin hale getirdik.

Aday memurlara sözleşmeli ve geçici personele kamu görevlileri sendikalarına üye olma hakkı tanıdık. Kamu görevlileri sendikalarının Türkiye İş Kurumu Genel Kurulu ve Sosyal Güvenli Kurulu yönetim kurulunda temsil edilmesini sağladık.

2002’de 2.5 milyon olan personel sayımız bugün 5 milyonun üzerine çıkmış durumdadır. Niteliksel olarak kamu personel sistemimizi geliştirmeyi hedefledik. Milli gelir artışı ile birlikte bütçeden kamu görevlilerine ayırdığımız payı artırdık. 2002’de personel giderlerinin bütçe içindeki payı yüzde 18 iken bugün bu rakam yüzde 27’yi aşmış durumdadır.

Dünyada yaşanan çatışmalar, afetler, enerji ve emtia fiyatlarındaki yüksek artışlar ülkemizi olumsuz etkilemiştir. Yangınlar, sel ve depremler gibi birçok doğal afet yaşanan ekonomik sosyal sorunların mali yükünü daha da artırmıştır. Hükümetimiz emekçileri, çalışanları, emeklileri enflasyonun tahribatına karşı korumak için bütçe imkanını zorlayarak gerekli adımları atmıştır.

Kamu görevlilerimiz ücretlerinde aylık kat sayı artışı ve enflasyon farkı ile yüzde 17.55 olan artışa ilaveten seyyanen net 8 bin 77 TL’lik refah payı artışı yaptık.

2002 yılında 392 TL olan memur maaşını reel olarak yüzde 266 artışlar 22 bin 17 TL’ye çıkardık. En düşük devlet memuru maaşını temmuz ayında yüzde 86 oranında 2023 yılında kümülatif olarak yüzde 141 artırdık."

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın alımında rekor kırıldı! Merkez Bankası 102 ton altın sattı
Dünya Altın Konseyi (WGC) 2. çeyrek Altın Talebi Trendleri raporunu yayımladı. ...
Zeytinyağı ihracatı yasaklandı!
Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına 3 aylık yasak geldi. İhracat yasağının, ...
Dolar yönünü yukarı çevirdi
Dolar/TL, yüksek seyrini koruyor. Dolar , 18 Temmuz'da gördüğü 27.23 zirvesininin ...
 
İstanbul'un temmuz ayı enflasyonu belli oldu
İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul'da perakende fiyatlar ...
Bir ilde daha ekmeğe zam!
Eskişehir’de bugünden itibaren uygulanmaya başlanan zam sonrası 200 gram ekmek 7 liradan satıldı.
PlayStation yapımlarının fiyatı arttı
Dünyanın en sevilen video oyun konsollarından biri olan PlayStation, mağazasında ...
 
Memur ve memur emeklisinin sözleşme süreci başlıyor! İşte masadaki talepler...
7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri bugünkü ilk toplantıyla başlayacak. ...
Araç sahipleri dikkat: Motorin zammı pompaya yansıdı! Bir zam da LPG'ye geliyor...
Motorine 1 lira 7 kuruşluk zam bu gece yarısı pompa fiyatlarına yansıdı. ...
Bakan Şimşek'ten kritik toplantı!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, reel sektör temsilcileriyle sektörün ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fenerbahçe
seçim
Sosyal Medya
Abdullah Ercan
Kırgızistan
İslam
pkk
ismail kartal
Los Angeles Clippers