E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı 

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir haftalık repo faizini yüzde 8, faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 9.25, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faizini yüzde 12.25'te sabit tuttu.

15.06.2017 - 14:38
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faizlerde değişiklik yapmadı ve sabit tuttu. 

Banka politika faizini yüzde 8'de, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7,25 ve yüzde 9,25 düzeyinde, GLP faizini de yüzde 12,25'te sabit tuttu. 

Son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanmanın güçlendiğine işaret ettiği belirtildi. 

Açıklamada "İç talepte iyileşme gözlenirken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetin güç kazanmaya devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir" ifadelerine yer verildi. 

Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin sınırlayıcı etkisine rağmen, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturduğu belirtildi ve "Bu çerçevede Kurul sıkı para politikası duruşunun korunmasına karar vermiştir." dendi. 

Merkez Bankası'nın fiyat istikrarının temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği vurgulanarak "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir." değerlendirmesi yapıldı. 

Merkez Bankası bir önceki PPK toplantısında GLP borç verme faiz oranını yüzde 11,75'ten yüzde 12,25'e yükseltmişti.

Dün Fed'in faiz artışı kararı sonrası 3.4835'lerden 3.4785'e gerileyen, Başkan Janet Yellen'in açıklamaları sonrası 3.49'a yükselen kur bugün 3.49-3.50 bandında dalgalandı. Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası kur 3.51'in üzerine yükseldi.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan Hurriyet.com.tr'ye TCMB faiz kararını değerlendirdi. Erkan; 'Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 15 Haziran toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik yapmadı; 1 haftalık repo, gecelik borç verme / borçlanma ve geç likidite penceresi enstrümanlarının tamamı sabit tutuldu. Piyasanın genel beklentisi de bu yöndeydi. Merkez Bankası, baz senaryonun gerektirdiğini yaptı diyebiliriz. İçinde bulunulan konjonktürde Merkez Bankası’nın acil olarak aksiyon alması gereken bir durumun mevcut olmadığını söyleyebiliriz.

En başta; ana belirleyici olan enflasyon üzerinden gidecek olursak, enflasyonda zirvenin hali hazırda Nisan’da görülmüş olmasının önemli bir iyimserlik unsuru olduğu düşünülebilir. Mayıs ayında enflasyonun, Nisan seviyesinden daha düşük olması Merkez Bankası’nın işini kolaylaştırdı. Bunun yanında, yaz aylarında baz etkisinden dolayı bu düşüşün devamının bekleniyor olması da olumlu. Enflasyonist risklerin azalmış olmasından dolayı, Merkez Bankası’nın ek sıkılaştırma yapması gereken bir ortam şu anda yok. Ancak enflasyonun iyileşmesinin sadece rakamsal bir gelişme olduğu göz ardı edilmemeli. Özellikle gıda tarafında net bir iyileşme olduğunu söylemek için çok erken. Bu konuda Gıda Komitesi’nin çalışmaları ve fiyatlarda oynaklığı giderici, arzın sürekliliğini sağlayıcı yapısal önlemlerin belirleyici bir rolü olacağını belirtmek isteriz.

Son dönemde Merkez Bankası’nın sıkı para politikası duruşu ve fonlama maliyetlerinin artırılması neticesinde artan TL faizleri, fiyat istikrarının da ana unsurları oldular. Bu kapsamda kurlardaki oynaklık son aylarda, son derece azaldı ve USDTRY kurunun da 2016 kapanış seviyelerinin altına geldiğini gördük. Bu elbette, reel sektör açısından olumlu bir gelişme olarak yorumlanabilir, kur oynaklığının azalmasından dolayı. Bu faiz seviyeleriyle büyüme sağlayabilmek de önemli bir avantaj. İlk çeyrekteki %5’lik büyüme bunu göstermekte. Ancak mevcut çift haneli faizlerin reel sektör aktivitesi üzerinde yapabileceği negatif sınırlayıcı etki unutulmamalı. Kredi faiz oranlarının artması, reel sektör faaliyetlerini ciddi anlamda etkileyecektir. Bu noktada, reel faiz oranlarının artması yolunun enflasyonun düşmesinden geçtiğini belirtmek gerekiyor.

Hali hazırda enflasyon çok yüksek olduğu için reel faiz düşük, birkaç emsal piyasamızın reel faizleri (Brezilya mesela) bizden daha yüksek. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, mevcut para politikası duruşunun teorisi gereği GLP ile gecelik borç verme faizi aralığında oluşturuluyor. Bu açıdan bakıldığında, mevcut ekonomik şartlardaki rahatlama gereğince AOFM’nin daha alt kademelere düşürülmesi beklenebilir. Merkez Bankası bir yandan GLP’yi artırarak sıkılaşırken, bir yandan da arkasında marj bıraktı. Bu da hareket alanında esneklik yaratmakta. Bunun belirleyici enflasyon olacaktır. Mevcut seviyeler risk ve TCMB’yi rahatsız ediyor. Önümüzdeki aylarda enflasyon oranında gerileme görülmesi Merkez Bankası’na bu imkanı verecektir. Faiz indirimi konusunda ise acele edilmeyeceğini düşünüyorum. Bir yandan Fed’in bilanço küçültme sürecinin izlenmesi de gerekecektir. Merkez Bankası; piyasa beklentisinin dışına çıkmadı ve teorik olarak doğru olanı yaptı. Ek para politikası sıkılaştırması yapılmazken, gerekirse sıkılaşabileceği mesajı da önemli. Bu kapsamda enflasyon vurgusu öne çıkarılarak, sıkı para politikası duruşunun altı çiziliyor. Diğer taraftan, GLP gibi olağandışı bir enstrümanı Merkez Bankası elbette ana para politikası aracı olarak uzun süre kullanmak istemez. Lehimize olacak her türlü gelişme Merkez Bankası tarafından değerlendirilecek ve zaman içinde para politikasını normalleştirmenin fırsatları da kollanacaktır.

Bu gelişmeler TRY tarafına bir negatiflik oluşturmaz. Geniş resimde TRY, dış konjpnktürle yumlu bir fiyatlama yapmaya devam edecektir ve kendi ülke grubu içinde de lehine olan faiz farkından dolayı carry trade / arbitraj avantajından faydalanmaya devam edecektir. 3,48 dolaylarındaki desteğin hızlı bir şekilde kırılmasını öngörmesem de, 3,50 üzerinde kuvvetli bir hareket yaratılamadığı sürece kurda ana yön aşağı olacaktır. Bu kapsamda 3,48 ve 3,44 kısa periyodda izleyeceğimiz destekler olacaklardır.' ifadesinde bulundu. 


Hürriyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rusya'dan flaş domates açıklaması
Rusya Ekonomi Bakan Yardımcısı Aleksey Gruzdev, Moskova ile Ankara’nın ...
Mart ayı işsizlik rakamları açıklandı
Türkiye'de işsizlik oranı, martta geçen yılın aynı ayına göre 1,6 puanlık ...
Fed'den beklenen açıklama yapıldı
Piyasaların bugün gözü kulağı ABD Merkez Bankası'nın Haziran ayı faiz ...
 
Yemek şirketleri hakkında şok karar
Rekabet Kurulu, Sodexo, Multinet, Winvin, Set yemek çeki şirketleri hakkında ...
3 çocuk yapana müjde
Bakanlar Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “En az 3 çocuk yapın” tavsiyesine vergi desteği çıktı.
Mahkeme 'ayağa kalkamaz' dedi
"Fırıncı Orhan" bir Ankara markası… Temeli 1958 yılında Çukurambar’da ...
 
Borsa tarihi zirveye ulaştı
Borsa İstanbul`da BIST 100 endeksi, tarihinin en yüksek seviyesi olan 100.000,7 puanı gördü.
Türk kargo devi MNG satıldı
Türkiye'nin önde gelen kargo firmalarından MNG Kargo, Dubai merkezli Mirage ...
TÜİK büyüme rakamlarını açıkladı
Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüdü.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
beşiktaş
Gençlerbirliği
Haber
Euro
Tehdit
PETROL
Kuzey Kore
Tedavi
ygs 2015