E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Kilo veremiyorsanız sebebi dişleriniz olabilir 

Araştırmalar, yemekleri 15 yerine 40 kez çiğnemenin, yüzde 12 daha az yemek yenilmesini sağladığını ortaya çıkardı. Ayrıca lokmalarını daha çok çiğneyenlerin daha az kalori aldıkları da ortaya çıktı. Eğer diş eksikliğiniz varsa ve yiyecekleri yeteri kadar çiğneyemiyorsanız, hekime başvurmalısınız.

25.03.2019 - 11:43
Kilo veremiyorsanız sebebi dişleriniz olabilir


Sağlıklı bir sindirim ve besin emilimi, yalnızca basit bir eylem olan yiyecekleri çiğnemekle mümkündür. Yiyecekleri aceleyle çiğneyenlerdenseniz ya da her lokmanızı sevdiğiniz içecekle ıslatıp yutmadan önce birkaç kez çiğniyorsanız; hazımsızlık, kabızlık ve diğer sindirim sorunlarına ortam hazırlıyorsunuz demektir. American Journal of Clicinal Nutrition'da yayınlanan bir araştırmaya göre; yiyecekleri 15 yerine 40 kez çiğnemek, yüzde 12 daha az yemek yenilmesini sağlıyor. Ayrıca lokmalarını daha çok çiğneyerek yiyenlerin daha az kalori aldıkları ortaya çıktı.

TÜKÜRÜK SALGILARSINIZ

Fiziksel bir süreç olan çiğneme, büyük parçaları daha küçük parçacıklar haline getirmeye yardımcı olur. Bu, yemek borusunda oluşan gerilimi azaltır ve midenin yiyecekleri daha hızlı şekilde daha küçük parçalara ayırmasını sağlar. Her lokmayı düzgün bir şekilde çiğnediğiniz zaman, bolca sindirim enzimleri içeren tükürük salgılarsınız. Bu enzimleri boğaz ve mideye gönderdiğinizde, sindirim sürecine katkıda bulunursunuz. Eğer yediğiniz yiyecek yağ içeriyorsa, aynı zamanda dil altından salgılanan enzimler yardımıyla da bazı besinlerin emilimine başlarsınız.

ÇİĞNEYEMEMEK SORUN

Vücut, çiğneme işlemi boyunca sindirimi tetikleyen bazı süreçler uygular. Sindirim, vücudun en çok enerji tüketen süreçlerinden biridir, bu yüzden üzerinize düşeni yaparak vücudunuza yardımcı olmanız şarttır. Etkili bir çiğneme sırasında yiyeceklere uygulanan basınç, yetişkin insanın azı dişleri için santimetrekare başına yaklaşık 5.5-15 kg., kesici dişler için 2-5 kg. arasındadır ve kullandığımız el tarafıyla yiyecekleri çiğnemeye yatkınızdır. Asıl problem çiğnememek mi, yoksa çiğneyememek mi? Çiğnememek bir alışkanlıkken, çiğneyememek, çözümü diş hekiminizde olan ertelenmiş bir sorundur, daha fazla ertelemeyin. Sağlıklı bir yaşam için besinleri önce çiğneyebilin, sonra çiğneyin.

GÜÇLÜ BİR ÇENE ŞART

Çiğnemek, güçlü çene ve dişlerle mümkün olur. Sağlıklı bir şekilde çiğneyebilmek için eksiksiz bir diş yapısına sahip olmak çok önemlidir. Bir de 'çiğneyememek' var. Eğer ağzınızda hareketli protezleriniz varsa ve her çiğneme hamleniz ağrılı bir eyleme dönüşüyorsa, diş eti problemi yaşıyorsanız, çürük dişleriniz veya 20 yaş dişleriniz size sorun çıkartıyorsa; muhteşem hazırlanmış bir sofradan ne kadar keyif alabilirsiniz? Bazı hastalarımız, diş hekimine gitmektense aylarca tek tarafta çiğnemeyi tercih ediyor. Fakat tek taraflı çiğneme, zamanla yüzde simetri bozukluğuna neden olur. Çiğneme kuvvetinin tek taraftaki ekleme yüklenmesi sonucu çene ekleminde ağrı, çene kayması, açma-kapama sırasında ses gelmesi ve çene hareketlerinin kısıtlanması, hatta çene kemiğinin kafatasına kaynamasına varan ağır sonuçlar oluşabilir. Hastanın ağrılı tarafındaki çürük dişlerini bir an önce tedavi ettirmesi, diş eksikliğinden kaynaklanan tek taraflı çiğneme mevcut ise köprü veya bölümlü protezlerle eksikliklerin telafi edilmesi gerekmektedir.

KEMİK MİKTARI YETERSİZSE

İmplant tedavisi için kemik ebadı yeterli değilse, bazı cerrahi işlemlerle yeni kemik oluşumu sağlanabilir. Kemik eni yetersizse, kemik greft işlemiyle kemik tozu kullanılarak, kemik inceyse 'onley kemik grefti' işlemiyle, ağız içinden kemik parçası alınarak implant uygulanacak bölgeye yerleştirilerek, kemik yüksekliği yetersizse 'distraksiyon' yönemiyle kemik uzatılabilir ya da miktarı artırılabilir.

SİNÜSLERİN HACMİ AZALTILIR

Üst çene kemiğinin sağ ve sol bölümlerinde sinüs adı verilen boşluklar vardır. Bu boşluklar, uzun süreli dişsizlik sebebiyle genişleyip aşağıya sarkabilir ve sinüs altında kalan dişsiz bölgelere uygulanacak implant için engel oluşturur. Böyle durumlarda, sinüslerin hacimlerini azaltıp kemik hacmini artırmayı sağlayan 'Sinüs Lifting' adlı cerrahi yöntemi uygulanabilir. Operasyon sonrası kemik oluşumu tamalandıktan sonra, implant uygulamalarına başlanır.

NAVİGASYONLA HATA PAYI SIFIRA İNİYOR

Tıpta 'Navigasyon Tedavisi' olarak adlandırılan cerrahi yönlendirme sistemi; diş tedavisindeki tüm diş, ağız ve çene bilgilerini doktora iletir, implantın yapılacağı en uygun yeri tespit edip yol gösterir. Ayrıca, tedavi sırasında kayma olursa doktoru uyararak hata payını sıfıra indirger. Sistemin genel işleyişi, hastadan alınan çok detaylı dijital tomografi bilgisiyle, bu planın müdahale sırasında hastaya uygulanması üzerine kuruludur. Sistem sayesinde doktorun diş etini kesip kemiği görmesine gerek kalmaz. İmplant tedavilerinde doktor, diş etini keserek kemiğe ulaşır ve kemiğe bakarak bir tedavi yolu izler. Bu teknolojiyle, sinirlerin yerinden kemiklerin kalınlığına kadar gerekli olan tüm detaylı bilgi anında elde edilir.

İMPLANT, DİŞ EKSİKLİĞİNDE GÜVENLE UYGULANAN BİR TEDAVİ ŞEKLİDİR

Arkası dişsiz sonlanan çenelerde köprü yapımı için gerekli diş bulunmadığından, klasik köprü tedavisi uygulamak imkansızdır. Bu gibi durumlarda hareketli protezuygulanır. Ama implant tedavisi sayesinde, hareketli protezler yerine sabit protezler yapılabilir. Yan yana bulunan birden fazla diş eksikliğinde, dişsiz bölgenin başında ve sonunda doğal dişler bulunsa bile yapılacak köprü çok uzun olacağı için, kırılma ve esneme olasılığı vardır. Ayrıca köprü ayağı olarak kullanılacak dişler de çok fazla kuvvete maruz kalacağından; yapılacak köprü uzun ömürlü olmayacaktır. İmplant tedavisi, uzun dişsiz bölgelerde daha işlevsel ve uzun ömürlü bir protez konforu sağlar. Eğer alt veya üst çenede ya da her ikisinde de total dişsizlik sorunu varsa, implantla desteklenmiş sabit veya hareketli protez uygulanabilir. Klasik yöntemlerde alt çenede kullanılan tam protezler, kemiğin zamanla erimesi nedeniyle sabitlik yönünden iyi değildir; protezin altına yemek kaçması, vuruk oluşması gibi dezavantajları vardır. Üst çenede kullanılan protezler de damağı tamamen kaplamasından dolayı tat alamama, mide bulantısı gibi sorunlara yol açar. İmplant üstü protezlerde; çeneye implantla sabitlenen protez sayesinde herhangi bir oynama, protez altına yemek kaçması ve vuruk gibi sorunlar söz konusu olmaz.

ETİKETLER:
Diş , Sağlık ,
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Z kuşağı sosyal medya bağımlısı
Üniversite öğrencilerine “Sosyal Medya Ölçeği” uygulandı çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
Bakanlıktan doğum kontrol mektubu
Sağlık Bakanlığı’nın 'doğum kontrollerinin intiharı artırdığı' iddiası ...
4 adımda sindirim zorluğu sorununuzu aşın!
Uzmanlar, sindirim zorluğu yaşayanların bu sorundan kurtulmanın yollarını anlattı
 
Yediklerimizin hangisi sebze, hangisi meyve?
sebze ya da meyve olarak sınıflandırdığımız bazı yiyecekleri bilim insanları ...
Aerobik ve direnç egzersizleri 'kalbe' iyi geliyor
Kardiyoloji Uzmanı Çağlar, aerobik egzersizlerinin kalp ve solunum hızını ...
Sağlık Bakanı'ndan aşı açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hepatit ve polio (çocuk felci) aşılarının ...
 
Kahvaltı tercihleri tüm günü etkiliyor
Sabahları yanlış tüketilen besinler, kahvaltıyı sağlıklı bir öğün olmaktan ...
Mide botoksu yaptırmak isteyenler dikkat
Mide botoksu hakkında konuşan Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. ...
Uçak fobisine son veren yöntem: "Sanal gerçeklik"
Uçak fobisinin tedavisinde kullanılan Sanal Gerçeklik Terapisi ile aşama ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fransa
Serdar Ortaç
big ben
Afganistan
Cüneyt Çakır
Southampton
Jose Mourinho
İstihdam
yargıtay