E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İzlanda'nın kozu güçlü altyapısı! 

EURO 2016'da çeyrek finale kalarak futbol otoritelerinin beğenisini toplayan İzlanda, son 16 yıldır altyapısına verdiği önemin karşılığını alıyor.

28.06.2016 - 17:42
İzlanda nın kozu güçlü altyapısı!

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2016) İngiltere'yi 2-1 yenen ve oynadığı oyunla futbol otoritelerinin beğenisini toplayan İzlanda, altyapısının meyvelerini topluyor.

Son dönemlerde aldığı başarılı sonuçlarla uluslararası futbol arenasında adından sıkça söz ettiren İzlanda, son olarak EURO 2016'da çeyrek finale kalarak büyük bir başarıya imza attı.

Fransa'daki şampiyonaya katılan Avrupa'nın en az nüfuslu (330 bin) ülkesi olmasına rağmen yeşil sahalardaki çıkışını sürdüren İzlanda, son 16 yıldır altyapısına verdiği önemin karşılığını alıyor.Sahalar inşa edildi

Dört yıl önce FIFA'nın dünya sıralamasında 130'uncu sıralardayken uluslararası turnuvalarda üst üste kazandığı başarılarla 34'üncülüğe kadar yükselen İzlanda'da 21 bin 500 kayıtlı futbolcu bulunuyor.

Son yıllarda futbola önemli yatırımlar yapan İzlanda'da kışın soğuk hava şartlarından etkilenmeyen 20 futbol sahası ve çocukların oynaması için 150 küçük saha, 2000'li yıllardan itibaren inşa edildi. Ayrıca, içinde antrenman sahaları, soyunma odaları, sağlık tesisleri ve binlerce seyirciyi alan tribünlerin bulunduğu "futbol evleri" adı verilen 11 yapı oluşturuldu.

Avrupa'nın antrenör fabrikası

Son dönemlerde antrenör yetiştirmeye verilen önem, İzlanda futbolundaki çıkışın diğer önemli gerekçesi olarak öne çıkıyor.

Eski İzlandalı futbolcu Sigurdur Ragnar Eyjolfsson yönetiminde teknik adam yetiştirmeye önem veren Kuzey Avrupa ülkesinde son yıllarda yüzlerce uzman, UEFA'dan teknik direktörlük belgesi aldı.

Söz konusu eğitmenler tarafından son 16 yılda yetiştirilen oyuncular ise bugün ülke basınınca "altın nesil" olarak değerlendirilen İzlanda Milli Takımı'nın iskeletini oluşturuyor.

Taraftar takımını destekliyor

Maçlarını 15 bin kişilik Laugardalsvöllur Stadı'nda oynayan İzlanda, küçük nüfusuna rağmen büyük bir taraftar desteğiyle maçlara çıkıyor. Kuzey Avrupa ülkesini desteklemek amacıyla Fransa'da yaklaşık 30 bin İzlandalı bulunuyor.

Fransa'ya gidemeyen İzlandalılar ise takımlarının maçlarını televizyondan takip ediyor. İzlanda ile Macaristan arasında oynanan grup maçı, İzlanda'da yüzde 98,6'lık izlenme oranıyla rekor kırdı. 

İzlandalı oyuncular Avrupa'nın gözdesi

İzlanda Milli Takımı'nın son yıllarda gösterdiği başarının ardından birçok milli oyuncusu da Avrupa'nın önemli liglerinde forma giymeye başladı.

İtalyan takımlarında Hördur Björgvin Magnusson (Juventus) ve Emil Hallfredsson (Udinese), İngiltere'de Gylfi Sigurosson (Swansea City), Aron Einar Gunnarsson (Cardiff City) ve Johann Berg Gudmundsson (Charlton), Fransa'da Kolbeinn Sigthorsson (Nantes), Almanya'da ise Jon Dadi Bödvarsson (Kaiserslautern) gibi İzlandalı milli oyuncular oynuyor.

İzlanda çıkış sinyalini 2014'te verdi

İzlanda, uluslararası arenada ilk çıkışını 2014 FIFA Dünya Kupası elemelerinde gösterdi. E Grubu'nu İsviçre'nin ardından 17 puanla ikinci sırada tamamlayarak play-off'lara adını yazdıran İzlanda, bu turda Hırvatistan'a elenmesine rağmen tarihindeki ilk Dünya Kupası biletini almaya çok yaklaştı. 

Kuzey Avrupa ülkesi, EURO 2016 Elemeleri'nde ise Türkiye'nin de yer aldığı A grubunu 20 puanla ikinci sırada tamamlayarak Fransa vizesini tarihinde ilk kez aldı. Finallerde ise Portekiz, Macaristan ve Avusturya'nın yer aldığı F grubunu 5 puanla ikinci sırada bitiren İzlanda, son 16 turunda İngiltere'yi 2-1 yenmesinin ardından çeyrek finalde Fransa ile oynamaya hak kazandı.

Futbol yorumcuları da İzlanda'nın son dönemdeki başarısını altyapıya verdiği öneme bağlıyor. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı ve Galatasaraylı eski milli futbolcu Hakan Ünsal, İzlanda’nın küçük bir nüfusa sahip olmasına rağmen altyapı disiplininin başarıyı getirdiğini belirterek, "Nüfus olarak seçenekleri az. Disiplinli bir çalışmayla 16 yılda iyi bir jenerasyon yakalama şansları oldu." dedi. 

"Türkiye altyapısını 3-4 yılda kurabilir" 

Türkiye'nin de doğru bir planlamayla çok daha kısa sürede daha büyük başarılara imza atabileceğini söyleyen Ünsal, "Türkiye gibi futbolcu kaynağı derin bir ülkede ise böyle uzun bir zamana ihtiyaç yok. Biraz sabır ve organizasyon kabiliyeti ile Türkiye 3-4 yılda çok değerli oyuncular kazanabilir. Bizdeki en önemli eksik, futbolcu değil, sabır maalesef." değerlendirmesinde bulundu. 

"Türk futbolunun kötü yönetiliyor"

Habertürk gazetesi yazarı Atilla Türker de Türk futbolunun kötü yönetildiği konusunda Hakan Ünsal'a destek vererek, "İzlanda kendi kaynaklarını doğru kullandığı için çeyrek finalde. Türkiye'de ise yayıncı kuruluştan gelen para, altyapı yerine kalitesiz yabancı oyunculara gidiyor." şeklinde görüş belirtti. 

Türkiye'de altyapı sorununun giderilmesi için yeni yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini savunan Türker, şöyle konuştu: 

"Gençlerbirliği'nin 18 kişilik kadrosunda iki sezon önce 12 oyuncu alt yaş gruplarındaki takımlardan gelmişti. Gençlerbirliği'nin altyapıya ayırdığı para yaklaşık 1 milyon lira idi. Yayıncı kuruluştan en az 40 milyon lira alan bir kulüp, sadece 1 milyon lirasını altyapısına harcayınca elde edilen başarılı sonuç ortada. 4 büyük takımın yayın geliri ise yaklaşık 90 milyon lira civarında. Federasyon, bu gelirlerin en az yüzde 10 veya 20'sinin futbolcu yetiştirmeye harcanmasını kurallara bağlamalı. Hatta bunu denetlemeli. Parayı kötü kullandığımız müddetçe bırakın başarıyı, bu günleri bile ararız." 

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ersin Düzen'den sert cevap!
Sunucu Ersin Düzen, "TRT'den 278 bin TL kazanıyor" iddialarına sosyal ...
EURO 2016'ya veda etti
Cüneyt Çakır ve ekibinin Fransa'daki görevi kısa sürdü. Tecrübeli hakem ...
İspanyol futbolunda bir devir kapandı
2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na, son 16 turunda İtalya'ya yenilerek ...
 
Ölüm grubu dağıldı!
EURO 2016 öncesi kuralar çekildikten sonra hemen hemen herkesin ortak ...
Yine silahlar çekildi!
Gökhan Töre, Bodrum’da bir otoparkta fotoğrafını çeken vatandaşa küfür ...
İzlanda'nın çeyrek final coşkusu!
2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın son 16 turu maçında İzlanda ve İngiltere ...
 
ÜNLÜ SPORCU KİMSE GÖRMEDİ ZANNETTİ AMA...
http://www.turktime.com/galeri/unlu-sporcu-kimse-gormedi-zannetti-ama-/189927
G.Saray'da şok gelişme! Sneijder...
Sneijder'in yine kafası karıştı!Hollandalı yıldız gelecek sezon takımda ...
MHK Başkanları'ndan Cüneyt Çakır'a eleştiri!
Avrupa Futbol Şampiyonası’nda üçüncü maçına çıkarak İtalya - İspanya karşılaşmasını ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
borsa istanbul
hamza hamzaoğlu
Recep Tayyip Erdoğan
moskova
nato
yunanistan
Tedavi
Eczacıbaşı
harç