E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İşte Milli Piyango'da ilk teklif tarihi 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Piyango İdaresi'ne ait şans oyunlarının özelleştirilmesine ilişkin basın toplantısında konuştu. Ağbal, daha fazla katılımcının ihaleye katılmasını beklediklerini ifade ederek, "Milli Piyango'da 5 Ağustos'ta ilk teklifleri alacağız" dedi.

4.05.2016 - 21:34
İşte Milli Piyango da ilk teklif tarihi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Piyango İdaresi'ne ait şans oyunlarının özelleştirilmesine ilişkin basın toplantısında konuştu. Ağbal, daha fazla katılımcının ihaleye katılmasını beklediklerini ifade ederek, "Milli Piyango'da 5 Ağustos'ta ilk teklifleri alacağız" dedi.

İLK İHALE 2009'DA YAPILMIŞTI

Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK) 12 Eylül 2003 tarihli kararıyla şans oyunlarının özelleştirilmesi için işlemler başlamış ve bu kapsamda ilk ihale 7 Mayıs 2009'da yapılmıştı. Teklif sahiplerinin açık artırmada fiyatı yükseltmemeleri sonucunda ihale iptal edilmişti. ikinci ihale ise, 15 Temmuz 2014'te gerçekleştirilmiş ve Net Şans-Hitay OGG' 2 milyar 755 milyon dolar+KDV ile en yüksek teklifi vermişti.
Daha sonra Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Net Şans-Hitay OGG'yi lisans sözleşmesi imzalamak için davet etmiş, ortak girişim grubunun talebi üzerine verilen süre, 26 Şubat 2015'ten 15 Nisan 2015'e uzatılmıştı. Net Şans-Hitay OGG'nin bu sürede yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle ÖİB, 2 milyar 750 milyon dolarla en yüksek ikinci teklifi veren ERG-Ahlatcı OGG'ye lisans sözleşmesinin imzalanması için 22 Nisan 2015'te davet yazısı göndererek süreci devam ettirmişti.
Ağbal, Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının özelleştirilmesine ilişkin, Özelleştirme İdaresi Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, 1986-2003 yılı arasında gerçekleştirilen özelleştirme uygulamaları sonucunda 8  milyar dolar gelir elde edildiğini belirtti.
AK Parti hükümetlerinin iktidarda olduğu 2002 Kasım ayından bugüne  kadar ise 59 milyar dolarlık özelleştirme uygulaması yapıldığını kaydeden Ağbal, bunun en önemli sebebinin ekonomide ve siyasette sağlanan istikrar ve güven  ortamı olduğunu söyledi.
Ağbal, 2003 yılından bugüne kadar özelleştirme uygulamaları sonucunda  özelleştirme fonundan Hazineye 40,6 milyar dolar kaynak ayrıldığını ifade etti.
AK Parti hükümetleri olarak özelleştirmeye hiçbir zaman gelir kaynağı  olarak bakmadıklarının altını çizen Ağbal, "Özelleştirme programımızın temel  amacı, serbest piyasa ekonomisi içinde özel sektör öncülüğünde bir ekonomik  yapının oluşturulması ve bu çerçevede devletin asli görevlerine odaklanmasıdır."  diye konuştu.
AK Parti döneminde hızlanan özelleştirme uygulamalarıyla iletişim,  rafineri, petrokimya, çimento, yem sanayi, demir-çelik, tütün ve alkol, elektrik  dağıtım, turizm gibi üretim birimlerinin tamamının özelleştirildiğini belirten  Ağbal, söz konusu özelleştirme uygulamalarının sağladığı katkıları anlattı.  Ağbal, özelleştirme uygulamalarına bundan sonra da aynı kararlılıkla devam  edeceklerini vurguladı.
İHALE İLANI 6 MAYIS'TA
Milli Piyango İdaresine ait şans oyunları lisans hakkının tekrar  ihaleye çıkılarak özelleştirilmesi konusunda önemli bir aşamaya geldiklerini  açıklayan Ağbal, sektörün niteliği gereği özelleştirme sonrası dönemde güven ve  şeffaflık ilkesinin her aşamada korunmasının kendi açılarından son derece önemli  olduğuna dikkati çekti.
Milli Piyango İdaresinin 6 şans oyunu düzenlediğini anımsatan Ağbal,  2015 yılı bilet satış ve diğer gelirleri toplamının 2,5 milyar lira olarak  gerçekleştiğini söyledi.
Şans oyunlarının 10 yıllık lisans hakkının verilerek özelleştirilmesi  için gerekli çalışmaları tamamladıklarını bildiren Ağbal, "6 Mayıs Cuma günü  Milli Piyango İdaresine ait şans oyunları lisans ihalesinin ilanına çıkmayı  planlıyoruz. Yine çıkacağımız bu ilana bağlı olarak, 5 Ağustos 2016'da da  teklifleri almayı hedefliyoruz." diye konuştu.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Piyango İdaresine ait  şans oyunlarının özelleştirilmesine ilişkin, "Yönetmelik ve diğer dokümanlarda  yaptığımız iyileştirmeler sonucunda daha fazla yatırımcının ihaleye katılmasını  bekliyoruz." dedi. 
Ağbal, Özelleştirme İdaresi Başkanlığında, Milli Piyango İdaresi'ne  ait şans oyunlarının özelleştirilmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.
İlan aşamasına gelinen özelleştirme sürecinde yatırımcıların  görüşlerini de dikkate almak suretiyle yönetmelik ve diğer dokümanlarda  yaptıkları iyileştirmeler sonucunda daha fazla yatırımcının ihaleye katılmasını  beklediklerini belirten Ağbal, gerek global olarak gerekse Türkiye ekonomisine  ilişkin yaşanan olumlu gelişmelerin ihaleye katılımı artıracağını düşündüklerini  ifade etti.
Yeni ihalede lisans hakkı süresinin önceki ihalede olduğu gibi 10 yıl  olarak belirlendiğini bildiren Ağbal, satış gelirleri üzerinden yüzde 18 KDV  düşüldükten sonra hasılatın yüzde 25'inin lisans sahibi payı, yüzde 59'unun  ikramiye, yüzde 10'unun şans oyunları vergisi, yüzde 3'ünün Milli Piyango İdaresi  payı, yüzde 3'ünün ise kamu payı olarak dağıtılacağını kaydetti.
Ağbal, tahsil edilecek lisans bedelinin yanı sıra satış gelirlerindeki  artışa bağlı olarak kamuya 10 yıllık süreçte düzenli ve önemli bir kaynağın da  sağlanmış olacağını vurguladı.
Önceki ihalenin, şans oyunlarına ilişkin imtiyaz hakkının ihalesi  şeklinde yapıldığını anımsatan Ağbal, "Ancak Danıştay, ihale konusu lisans  hakkının mevzuata göre imtiyaz sözleşmesi kapsamında olmadığını belirledi.  Dolayısıyla yeni çıktığımız lisans hakkı ihalesi imtiyaz sözleşmesi ihalesi  değil, özel hukuk sözleşmesi ihalesi olarak düzenlenmiştir." dedi.
Yeni ihale çerçevesinde yönetmelik ve şartnamelerde yaptıkları  değişiklikler hakkında bilgi veren Ağbal, Milli Piyango İdaresinin lisansa konu  şans oyunlarını düzenleyemeyeceği ve ayrı bir lisans veremeyeceği hususunun  yönetmelikte açık bir şekilde belirlendiğini belirtti.
GÜNDE İKİ KEZ ÇEKİLİŞ HAKKI  
Önceki ihalede, aynı oyun için günde bir kez çekiliş hakkı bulunduğu  hatırlatan Ağbal, bu hakkın yeni ihalede ikiye çıkarıldığını bildirdi.
 
Reklam ve promosyon harcamalarına ilişkin iyileştirmeler yapıldığına  da değinen Bakan Ağbal, yeni oyunların onay sürelerinin kısaltıldığını kaydetti.
 
Ağbal, "Bütün bunlar, özelleştirme sonrası dönemde operasyona dönük  yapılan iyileştirmeler. Bu iyileştirmeler tabii ki yatırımcıların ihaleye olan  ilgisini, ihaleye olan katılımını artıracak." dedi.  
FİNANSMANDA KOLAYLIK
İhaleyi alan firmanın vadeli ödeme seçeneğini tercih etmesi halinde  önceki ihalede peşinat tutarının yüzde 40 olduğunu anımsatan Ağbal, yeni ihalede  bu tutarı yüzde 20 olarak belirlediklerini kaydetti. Bunun, yatırımcılara,  ihaleye katılımında önemli bir destek sağlayacağına işaret eden Ağbal, özellikle  ihale sürecindeki finansman ihtiyacını bu yolla daha rahat bir noktaya  getireceklerini belirtti.
Şirket hisse senetlerine rehin hakkı getirildiğine dikkati çeken  Ağbal, "Bu da özellikle ihaleye ilgi gösterecek yatırımcıların finansman bulması  noktasında önemli bir yeni düzenleme oldu." diye konuştu.
Lisans sözleşmesinin feshi ile ilgili hususların daha açık ve net bir  şekilde düzenlenerek, kamu ve yatırımcıların sorumluluklarının sınırlarının  çizildiğini anlatan Ağbal, "Bütün bu değişiklikler, hem yatırımcıya ihaleye  katılma isteği noktasında ciddi bir destek verecek, hem de önemli ve büyük bir  ihale olduğu için ihaleye katılacak firmalar için finansmana erişim konusunda  önemli kolaylıklar getirmiş olacak." değerlendirmesinde bulundu.
Mali ve teknik yeterlilik kriterlerinde değişiklik yok
İhaleye katılacak yatırımcılarda aranacak yeterlilik kriterlerinin  önceki ihaledeki esaslar ile aynı olduğunu ifade eden Ağbal, şöyle devam etti:
"Mali yeterlilik kriterleri, ihaleye girecek firmalar için 2014-2015  yılları için toplam varlıklarının en az 250 milyon dolar, toplam öz kaynaklarının  ise en az 150 milyon dolar olması gerekmektedir. Teknik yeterlilik kriterleri ise  en az 2 bin adet terminal ağı üzerinden şans oyunları veya benzer işlerin en az 2  yıl süreyle operatörlüğünün yapılması, en az bir çevrim içi oyun tertip edilmiş  olması ve iki yıllık dönemde 2 milyar dolar hasılat yapılmış olması  gerekmektedir. Bu kadar mali ve teknik yeterlilik aranmış olmasının temel nedeni,  bu kadar büyük bir operasyonel faaliyetin icra edildiği bu işletmenin gerçekten  sürdürülebilirliğinin sağlanması. Operasyonun devamının sağlanması noktasında  mali ve teknik açıdan yeterli firmaların bu ihaleye girmesi son derece önemlidir.  Bu yapılan düzenlemelerin ihaleye katılımı artırma noktasında piyasanın  beklentileriyle uyumlu olduğunu düşünüyorum."
Operatörlük dışarıdan hizmet alma yoluyla sağlanabilecek
Katılımcıların teknik yeterlilik açısından belirtilen şartları  sağlayamamaları durumunda operatörlük hizmeti alımı yoluyla istenilen teknik  yeterliliğe ilişkin şartların sağlanabileceğini aktaran Ağbal, "Özellikle  operatörlük faaliyeti uzmanlık gerektiren bir faaliyet olduğu dikkate alınarak,  işletme kendisi bu yetkinliğe sahip değilse, operatörlük faaliyetini dışarıdan  hizmet alma yoluyla sağlayabilecektir." dedi.
Ağbal, bu durumdaki katılımcıların operatörlük hizmeti alımına yönelik  sözleşmeyi veya sözleşme imzalayacaklarına dair taahhütnameyi, ön yeterlilik için  istenen diğer belgelerle birlikte vermelerinin gerektiğini söyledi.
'YATIRIMCI İÇİN CİDDİ FIRSAT'
Bütün yapılan düzenlemeler neticesinde, Milli Piyango ihalesine  yeterli düzeyde katılımın olmasını beklediklerini dile getiren Ağbal, şu  görüşlere yer verdi:
"Özellikle içinde bulunduğumuz dönemde küresel ekonomik gelişmelerde  yaşanan olumlu gelişmeler, hem de Türkiye ekonomisine ilişkin olumlu  beklentileri, Türkiye'de yakalanan siyasi ve ekonomik istikrarı dikkate aldığımız  zaman, ihaleye firmaların beklediğimizden daha fazla ilgi göstermelerini  bekliyoruz. Bu kapsamda şans oyunları sektörünün gelişimi de dikkate alındığında  Milli Piyango İdaresi'ne ait şans oyunlarının özelleştirilmesi ihalesinin  yatırımcılar için ciddi bir yatırım fırsatı olduğunu da bir defa daha paylaşmak  istiyorum. Şans oyunları sektöründe yapacağımız bu özelleştirme hem sektörde  rekabeti artıracaktır, hem de özellikle sektörde herkesin önemsemesi gereken  güven, şeffaflık, hesap verilebilirlik hususlarına da ciddi katkı sağlayacaktır."
Yeni dönemde Milli Piyango İdaresinin herhangi bir şekilde şans  oyunları tertipleyemeyeceğini ancak lisans hakkı devredilen işletmenin  faaliyetleri üzerinde sözleşmeden kaynaklanan denetim görev ve sorumluluğunu  yerine getireceğini belirten Ağbal, lisans hakkı devrini alan firmanın bütün  operasyonlarını Milli Piyango İdaresinin denetiminde ve gözetiminde yürüteceğini  söyledi.
ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ
Özelleştirme Yüksek Kurulunun 12 Eylül 2003 tarihli kararıyla şans  oyunlarının özelleştirilmesi için işlemler başlamış ve bu kapsamda ilk ihale 7  Mayıs 2009'da yapılmış ancak teklif sahiplerinin açık artırmada fiyatı  yükseltmemeleri sonucunda ihale iptal edilmişti.
Şans oyunlarının lisans verilerek özelleştirilmesi için 15 Temmuz  2014'te gerçekleştirilen ikinci ihalede, en yüksek teklif, 2 milyar 755 milyon  dolar+KDV ile Net Şans-Hitay OGG'den gelmişti.
Daha sonraki süreçte ÖİB, Net Şans-Hitay OGG'yi lisans sözleşmesi  imzalamak için davet etmiş, söz konusu ortak girişim grubunun talebi üzerine  verilen süre, 26 Şubat 2015'ten 15 Nisan 2015'e uzatılmıştı. Net Şans-Hitay  OGG'nin bu sürede yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine ÖİB, 2 milyar 750  milyon dolarla en yüksek ikinci teklifi veren ERG-Ahlatcı OGG'ye lisans  sözleşmesinin imzalanması için 22 Nisan 2015'te davet yazısı göndererek süreci  devam ettirmişti. Bu grubun da verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmemesi  üzerine ihale iptal edilmişti.

ETİKETLER:
Milli Piyango
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'AB olası krizlere karşı kırılgan'
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Avrupa Birliği’nin ...
Renault'a hükümetten maaş uyarısı!
Fransa Ekonomi Bakanı, Renault Başkanı Carlos Ghosn'a bir yılda ödenen ...
4 Mayıs 2016 Dolar fiyatları
Küresel riskten kaçış ve artan iç politik risklerle dolar/TL 2,89'un üzerine ...
 
Altın fiyatlarında son durum...
Altın fiyatları her geçen gün değişmektedir. Altın fiyatlarını öğrenmek ...
Borsa günü nasıl kapattı?
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, hafta başından beri etkili olan ...
Dolar 5 haftanın zirvesinde!
Küresel riskten kaçış ve artan iç politik risklerle dolar/TL 2,88'i aşarak ...
 
10 milyon lirayı yakmıştı!
Net Holding'ten Milli Piyango İdaresinin düzenlediği şans oyunlarının ...
'31 bankanın denetim süreci devam ediyor'
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, geçen yıl 4 büyük bankaya toplam ...
Patent başvurusu ilk çeyrekte yüzde 24 arttı
-Bu yılın ilk çeyreğinde başvurular geçen yılın aynı dönemine kıyasla ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Beyaz Saray
barcelona
ygs sonuçları
Netanyahu
Joachim Löw
haberler
Elif Erbakan
Şota Arveladze
Emine Ülker Tarhan