E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

IRAK’IN KUZEYİ TÜRKİYE’YE PETROLLE BAĞLANDI! VANADAN BARIŞ AKAR MI?  

Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetim, Erbil'den çıkardığı petrolü ihraç etmeye başladı. Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı aracılığı ile Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaşacak olan petrolü, Türk şirketi Genel Enerji ve Kanadalı ortağı çıkaracak.

2.06.2009 - 07:44
IRAK’IN KUZEYİ TÜRKİYE’YE PETROLLE BAĞLANDI! VANADAN BARIŞ AKAR MI?

Erbil'de bir rüya gerçekleşti... Kuzey Irak petrolleri dün Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin Başkanı Mesut Barzani'nin 'barış vanasını' çevirmesi ile Türkiye üzerinden dünyaya açılmaya başlandı. Kuzey Irak'ta bu açılımın Irak'ın kuzeyi ile Türkiye arasındaki ilişkilere yansıması umudu doğdu. Çukurova Holding çatısı altındaki Genel Enerji'nin ortağı olduğu TTOPCO Kuzey Irak'tan ilk petrolü Kerkük-Yumurtalık hattıyla Türkiye üzerinden ihraç etmeye başladı. İlk etapta günde 100 bin varil olarak planlanan ihracat, Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı aracılığı ile Türkiye üzerinden dünya pazarlarına satılacak. Irak ve Türkiye ekonomisi için önemli bir dönüm noktası olan proje Erbil’de düzenlenen uluslararası basın toplantısı ve Irak’ın üst düzede temsil edildiği görkemli bir tören ile dünyaya tanıtıldı. Törene Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Nechirvan Barzani, Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Ashti Hawrami ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Bakanlar Kurulu Danışmanı Dr. Khaled Salih, Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, Genel Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bülent Ergin ve Genel Enerji CEO'su Mehmet Sepil ve ortaklığın yabancı şirketlerinden çok sayıda üst düzey isim katıldı.

Barzani: Şiddet bitiyor barışa adım atıyoruz
KÜRDİSTAN Bölgesel Yönetimi Cumhurbaşkanı Mesut Barzani de yaptığı konuşmada Kuzey Irak petrollerinin ihracatının başlamasının Kürt ulusu için bir milat olduğunu söyledi. Bölgesel Kürt Yönetimi'nin imzaladığı petrol anlaşmalarının Irak Anayasası'na uygun olduğunu belirten Barzani, 'Irak'ın petrolü tüm Iraklılarındır. Bağdat yönetimi görecektir ki, Kürtler herkesten daha adil olacak. Kimse bu adımın barışçıl bir adım olduğundan şüphe duymamalıdır' sözleri ile Bağdat Yönetimi'ne mesaj verdi. Barzani, 'Bu politikalar ile, bu ülkeyi çok uzun süre etkilemiş olan şiddet kısır döngüsünü kırmak istiyoruz. Irak dahilinde ve sınırlarının ötesinde ekonomik işbirliği, daha parlak bir geleceğin temellerini atacaktır' dedi.

Talabani: Irak halkı tüm zenginliğini paylaşacak
IRAK Cumhurbaşkanı Celal Talabani, törende yaptığı konuşmada Kuzey Irak'ın petrol gelirlerinin tüm Iraklılar tarafından adil biçimde paylaşılacağını belirterek, 'Bundan tüm Irak yararlı çıkacak. Kuzey Irak petrolü hiçbir etnik grubun siyasi ve ekonomik çıkarı için değildir. Irak'ın zenginliklerini paylaşmayı herkes öğrenmeli' dedi. Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin petrol şirketleriyle yaptığı anlaşmaların Irak Anayasası'na uygun olduğunu belirten Talabani, 'Bu ihracat, Kuzey Irak petrolü hakkında yapılan haksız suçlamaları da ortadan kaldırıyor. Bunları söyleyebilmek için yaşayabilmek bile çok önemli. Burada yaşayan halk bunu görmek için çok kan ve gözyaşı döktü. Sadece Kuzey Irak için değil, tüm Iraklılar için tarihi bir an yaşıyoruz' diye konuştu.

350 milyon dolarlık yatırım ile ilk ihracat Genel Enerji'den
KUZEY Irak'a en büyük yatırımı yapan aynı zamanda bölgeye petrol üreten ilk yabancı şirket unvanına sahip Çukurova Holding bünyesindeki Genel Enerji, 2005'te Taq Taq petrol sahasında arama ve geliştirme çalışmaları için Addax Petroleum'la ortaklık anlaşması imzalayarak TTOPCO şirketini kurdu. Irak işgalinin ardından çalışmalara başlayan şirket, bugüne kadar sekiz kuyu açtı. İlk etapta günde 40 bin varil petrol üretecek olan Genel Enerji, Kerkük-Ceyhan Boru Hattı bağlantısı tamamlanana kadar petrolü hatta tankerlerle nakledecek. Genel Enerji CEO'su Mehmet Sepil, 'Yurtdışında bu büyüklükte bir petrol rezervini arayan ve üreten ilk Türk özel şirketiyiz. TTOPCO ile bölgede 350 milyon dolar yatırım yaptık. Günlük 60 bin varil kapasiteli bir rafineri inşaasına başladık. Irak'ta uzun vadeli yatırım planımız var' dedi.

'Yeni ortaklık imzaları atıyoruz'
Mehmet Sepil, 'Genel Enerji, Taq Taq'taki başarısının ardından 2008 yılının son çeyreğinde yeni yatırımlar için yeni taahhütlere girmek üzere KRG ile Tawke, Dohuk, Miran, Barbahar ve Chia Surkh sahalarında yatırım yapmak üzere anlaşmalar imzalandı. Bölgede yaşayanların hayat standartlarını geliştirmek için yatırımlarımıza devam edeceğiz' diye konuştu. 

Gelir tüm Iraklılara
KUZEY  Irak Bölgesel Yönetimi Bakanlar Kurulu Danışmanı
Dr. Khaled Salih, törende Kuzey Irak petrollerinin ihracatından sağlanacak gelirin tüm Iraklılar tarafından paylaşılacağını söyledi. KRG'nin enerji stratejisinin Irak Anayasası'nın tüm gereklerini eksiksiz karşıladığını vurgulayan Salih, 'İhracattan elde edilecek gelir, doğrudan Irak Kalkınma Fonu'na aktarılacak' dedi. Irak'ın, petrolde dünyanın en büyük üçüncü, doğalgazda ise onuncu büyük rezervine sahip olduğunu belirten Dr. Salih, 'Irak'ın kendi enerji altyapısını modernize edebilmesi için yeni yatırımlara ihtiyacı var. Bu nedenle Kuzey Irak’ta üretip, ihraç edeceğimiz petrol miktarı, önümüzdeki dönemde daha da artacak ve yeni yatırımlara kaynak oluşturacak' açıklamasını yaptı.

Irak'ın petrol ihracı yüzde 50 artacak
KUZEY Irak Bölgesel Yönetimi Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Asthi Hawrami on yıllardır süren ayrımcılığın sonlanmasına tanıklık ettiklerini belirerek, 'Tarihte ilk kez Kuzey Irak halkı kendi doğal kaynakları hakkında karar verebiliyor. Sağladığımız başarılarla petrolün lanetini arkamızda bırakacağız. Artık petrol bizim için bir refah ve denge unsurudur' dedi.

1yıl sonra 250 bin varil
Irak'ın Tawke ve Taq Taq petrol sahalarından gelecek petrol ile aylık petrol ihracatının günlük 100 bin varile çıkacağını belirten Hawrami söyle konuştu: 'Bir yıl içinde bu iki sahadan yapılacak petrol ihracatı günlük 250 bin varile çıkacaktır. Önümüzdeki yılın sonunda petrol ihracatı günlük 450 bin varile, dört yıl içindeyse günlük 1 milyon varile çıkacağını düşünüyorum. Bu durum Irak'ın toplam petrol ihracatını bugünün seviyesiyle kıyaslandığında yüzde 50 artıracaktır'.(akşam)

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EPDK'dan Akaryakıt Şirketlerine Rest
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ülkenin sürekli gündeminde olan ...
Akaryakıt Fiyatları Kanuna Aykırı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt fiyatlarının kanuna ...
30 Bin İşsize Müjde !
Finans kuruluşları ve bankaların ardından, kamu kurumları da çağrı merkezleriyle ...
 
ABD'DE BİR DEVRİN SONU
ABD'nin en büyük otomobil üreticisi General Motors, ABD iflas mahkemeleri ...
Kuzey Irak Petrolü Yöre İnsanına Ümit Oldu
Irak'ın kuzeyindeki petrolün, Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı ile ...
İstanbul'da Enflasyon Arttı
İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı verilere göre Mayıs 2009’da perakende ...
 
KALKINMA BANKASINDAN MÜJDE
Türkiye Kalkınma Bankası, KOBİ'lere 2009'da 1 milyarlık kaynak kullandıracak.
İhracatta Düşüş Devam Ediyor
Türkiye'nin 2009 yılı mayıs ayı ihracatı, yüzde 39,97'lik düşüşle 7 milyar 354 milyon dolar oldu.
KEY'DE YENİ SÜREÇ
Star gazetesinin haberine göre, yaklaşık 5.8 milyon varandaşı ilgilendiren ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
yangın
Beyaz Saray
nato
barcelona
Afganistan
Netanyahu
burçin terzioğlu
saldırı
Barack Obama