E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İngiliz basını ne yazdı? 26 Ağustos İngiltere basın özeti

İngiltere basınında bugün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tek adam yönetimi peşinde olduğu, KCK Yürütme Kurulu üyesi Duran Kalkan'ın Türkiye'deki PKK'lılara, karakolunda duran askerlere saldırmama yönündeki çağrısı ve Suriye'de kurulması planlanan güvenli bölge öne çıkan başlıklar arasında.

26.08.2015 - 09:01
İngiliz basını ne yazdı?

Financial Times'ın editoryal görüşlerini yansıtan sayfasında yayımlanan yazıda, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tek adam yönetimi peşinde olduğu ve Türkiye'yi kaosa sürüklemeyi riske ettiği" yorumu yapılıyor.

Yazının başında Haziran'daki genel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tek başına iktidar olamadığı hatırlatılıyor.

FT, sonuçlar ardından gerçekleştirilen başarısız koalisyon görüşmelerini ise "maskaralık" olarak nitelendiriyor.

"(Erdoğan) geçen ay; Ankara'nın, 30 yıllık ayaklanmayı, Kürt azınlığa daha fazla kültürel ve kendi kendini yönetme alanı vererek bitirmek için müzakere ettiği Kürdistan İşçi Partisi'ne (PKK) karşı bir yıpratma savaş başlattı" diye yazan gazete, bu dönemde başlatılan PKK'ya yönelik operasyonların "Erdoğan'ın milliyetçi oylarla ilgili bir arayışı gibi göründüğünü" belirtiyor.

Gazete, "Erdoğan'ın Türkiye'yi kaosa sürüklemeyi riske ettiği" yorumunda bulunuyor:

"Cumhurbaşkanı hiçbir zaman reddedilmeyi kabul eden biri değildi ancak şimdi, onun kaprisli yetki kullanımı Türkiye'yi kaosa doğru sürüklemeyi riske ediyor. Erdoğan bu ay, insanlar beğense de beğenmese de, iktidarın kendi başkanlığına taşındığını söyledi: 'Artık ülkede sembolik değil, fiili gücü olan bir cumhurbaşkanı var'. Geriye dönük olarak anayasayı güncelleme çağrısında bulundu."

FT bu çağrı nedeniyle Erdoğan'la, 'Alis Harikalar Diyarında' romanındaki, yargılama tarzı, 'önce hüküm, sonra karar' olan Kırmızı Kraliçe karakteri arasında benzerlik kurmuş.

FT, seçim anketlerinin, AKP'nin anayasa değişikliği için gerekli olan milletvekili sayısına da, tek parti iktidarı için gerekli milletvekili sayısına da ulaşabileceğine dair bir gösterge sunmadığını belirtiyor.

Haziran seçimlerinin en büyük şokunun HDP'nin yüzde 10 barajını geçmesi olduğunu belirten FT, "Kürt kentlerindeki baskılar nedeniyle bu oyların AKP'ye geri akması için fazla bir sebep olmadığını" yazıyor.

"Çelişkili bir biçimde Erdoğan, Türkler ve Kürtler arasındaki düşmanlığı bitirmeye çalışmak için en fazla şey yapmış olan Türk lideri" diyen gazete, Türkiye'de ateşkesin sona erdiğini ve çatışmaların yeniden başladığını aktarırken Suruç'taki saldırıyı ve PKK'nın polis ve askerlere saldırılarını hatırlatıyor.

"Hükümet Suriye'de IŞİD'e karşı sadece bir hava saldırısı yaptı ama Kuzey Irak'taki PKK mevzilerine karşı çok sayıda saldırı yaptı" diye yazan FT, "Erdoğan'ın, Suriye'deki silahlı Kürt milislerinin, Türkiye için cihatçılardan çok daha büyük bir tehlike olduğunda ısrar ettiğini" belirtiyor.

"Türkiye ekonomisinin bu karmaşa karşısında daha kırılgan göründüğünü" belirten FT, "Her ne kadar şimdi meclis feshedilecekse de cumhurbaşkanına karşı hâlâ bir geri itme söz konusu. Yakınlarda Anayasa Mahkemesi, İslamcı rakiplerin temizlenmesinin parçası olan, binlerce dershanenin yasaklanması kararını iptal etti" diye yazıyor.

FT yazının en sonunda, "Türk seçmenlerin, Haziran'da söylediklerini daha açık bir şekilde tekrar ederek Erdoğan'ın iktidarı gaspını sonlandırma fırsatına sahip olduğunu" belirtiyor.

Times: Erdoğan iktidarı Kürtlerle paylaşacak

Times gazetesinde yer alan Türkiye ile ilgili haberde ise AKP'nin seçimler için kurulacak geçici hükümette HDP'yle yan yana olmak zorunda kalacağına dikkat çekiliyor.

Haberde Haziran seçimleri ardından gerçekleştirilen koalisyon görüşmelerinin başarısız olduğu aktarılırken devlet ile PKK arasındaki çatışmaların da bu dönemde başladığı belirtiliyor.

Gazete, seçim için geçici bir hükümet kurulmasına karar verilmesi ve MHP ile CHP'nin bu hükümete üye vermeyeceğini açıklaması ardından AKP'nin, PKK ile ilişkilendirdiği HDP ile hükümet kurmak zorunda kalacak olmasını vurguluyor.

Haberde, EDAM (Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ülgen'in görüşlerine de yer verilmiş.

Ülgen, "HDP'nin seçim hükümetindeki etkisinin çok az olacak olmakla birlikte, böylesi bir hükümetteki varlığının AKP'nin milliyetçi seçmenler nazarındaki konumunu zedeleyeceğini" söylüyor.

Duran Kalkan'ın çağrısı Independent'ta

Independent, KCK Yürütme Kurulu üyesi Duran Kalkan'ın Türkiye'deki PKK'lılara, karakolunda duran askerlere saldırmama yönündeki çağrısını haberleştirmiş.

Haberde Kalkan'ın "Kesinlikle operasyona çıkmayan, gerillaya ve halka saldırmayan, siyasi yönetimle ilgilenmeyen, vatanı korumak adına sınırda, karakolunda duran askerlere dönük saldırı yapmamalılar" sözleri aktarılıyor.

Independent, bu açıklamanın 1 Kasım'ın seçim tarihi olarak netleştiği bir döneme geldiğine dikkat çekiyor.

Gazete ayrıca bu çağrının, PKK'nın Temmuz başından bu yana gerçekleştirilen saldırıları üstlenen gruplar üzerinde kontrol için ne kadar uğraştığı konusunu da gündeme getirebileceğini yazıyor.

Telegraph: Türkiye güvenli bölge için polis gücü eğitimine başladı

Daily Telegraph, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde kurulması planlanan güvenli bölge için bir polis gücünün eğitimine başladığını yazıyor.

Telegraph bu gücün Türkmenlerden oluştuğunu belirtiyor.

Haberde özetle şu ifadeler yer alıyor:

"Yetkililer Daily Telegraph'a, Türkiye'nin, Suriye'nin içinde kurulmasını önerdiği güvenli bölge için bir polis gücünü eğitmeye başladığını söyledi."

"Ankara geçen ay, sınır ilçesi Suruç'ta IŞİD bağlantılı bir saldırıda 33 kişinin öldürülmesi ardından ABD öncülüğündeki askeri koalisyonla işbirliğini artırdı."

"Türkiye'deki muhalefet gruplarıyla derin bağlantılarına rağmen Ankara'nın tercih ettiği vekalet gücü Suriyeli Türkmenler oldu."

"Türkmen gruplar, ABD öncülüğündeki Eğit-Donat programına kayıtlı Türkmen savaşçılara ek olarak, bölgenin güvenliğini sağlayamaya aday polis gücüne kaydolmak için gönüllülere yönelik olarak çağrı yayımladı."

"Türk ve Amerikan yetkililer şimdi, 55 millik 'IŞİD'den arındırılmış bölge' hakkındaki farklı görüşleri birleştirmeye çabalıyor."

"Her ne kadar Ankara'nın Türkmenlere desteği yeni bir gelişme olmasa da, Türkmen toplumu temsilcileri, Türkiye'nin geçen haftalarda, feshedilmiş Türkmen milisleri yeniden düzenlediğini söylüyor. Türkiye onlara yiyecek, giyecek ve bazı durumlarda da eğitim sundu."

"Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Gaziantep Temsilciliği Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen Oğlu Daily Telegraph'a şunları söyledi: 'Türkiye'yle işbirliği içinde güvenli bölgeyi koruyacak polislerin eğitimi için 1500-2000 kişinin hazır olduğu listelerimiz var'. Oğlu şunları ekledi: 'Güvenli bölge kurulduğunda Türkmenlerin rolü şu olacak… Türkmenlerin bazı grupları savaş cephesinde olacak ve de Türk ordusu ve ÖSO'yla işbirliği içinde güvenli bölgeyi koruyacak bir polis gücü olacak."

bbc türkçe

ETİKETLER:
ingiltere , basın , özet , 26 ağustos
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rahmi Turan: Gazetelerin Deklarasyonuna İmza Atmam!
Duayen gazeteci Rahmi Turan yeni çıkaracağı gazete ve yayın yönetmenlerinin ...
Türk Basının Efsane İsmi Rahmi Turan Çıkaracağı Yeni Gazeteyi Turktime'a Anlattı
Yakında yeni bir gazete çıkaracak olan Türk basının efsane ismi Turktime ...
Uğur Dündar Turktime’a Konuştu
Star TV’nin Doğuş’a satılmasıyla birlikte ekranlara veda eden usta gazeteci ...
 
FOX Haber'in Patronu Doğan Şentürk Turktime'a Konuştu
FOX haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk Turktime Yönetim Kurulu ...
Şerefli Türk Ordusu Arazime El Koydu Şimdi Orada Rakı İçiyorlar... Böyle Adalet Olur mu? AİHM'E GİTTİM!
Vatan yazarı Can Ataklı Turktime Genel Merkezi’nde Turktime Yönetim Kurulu ...
Özbek BOMBALADI: Cevizoğlu’nun Aldığı Para Haramdır, Onun Yaptığını AKP Bile Yapmadı!
Ceviz Kabuğu fındık kabuğunu bile doldurmuyordu… Hulki Cevizoğlu ile ilgili ...
 
Bekir Coşkun: Türkiye'nin En Büyük Sorunu Baykal'dır! A. Necdet Sezer Hürriyet’ten Ayrılma Dedi!
Hürriyet Gazetesi yazarı Bekir Coşkun, Çölaşan’sız Hürriyet’ten göbeğini ...
Sakıncalı Gazeteci Çölaşan Turktime’a Konuştu: Habertük Gazetesi Yandaş Oldu!
Hürriyet’ten kovulduktan sonra üçüncü kitabını yazan Emin Çölaşan son ...
Vakit Gazetesi Ankara Temsilcisi Arseven: 32. Gün Kumpastı! Hidayete Geç Erdim!
Geçtiğimiz hafta 32. Gün’de Cumhuriyet yazarları ile sert bir tartışma ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
bist
IŞİD
big ben
Mersin İdmanyurdu
Christoph Daum
Joachim Löw
tekne
A) Milli Futbol Takımı
FED