E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İngiliz basını ne yazdı? 3 Ağustos İngiltere basın özeti.

İngiltere basınında bugün, hava operasyonları, PKK eylemleri ve IŞİD, öne çıkan başlıklar arasında.

3.08.2015 - 09:10
İngiliz basını ne yazdı?

Times gazetesi "Kürt intihar saldırısı Türkiye'yi içsavaşa daha da yakınlaştırdı" başlıklı haberinde, PKK'nın ateşkesin sona ermesinden bu yanaki ilk intihar saldırısını düzenlediğini yazıyor.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde patlayıcı yüklü bir traktörle gerçekleştirilen saldırının Türkiye'nin Kuzey Irak'taki hava saldırılarında "sekiz sivilin ölmesinin ardından geldiği" vurgulanıyor.

Hannah Lucinda Smith imzalı ve Diyarbakır mahreçli haberde PKK'nin geçmişte intihar saldırılarını yoğun biçimde kullandığını ancak Doğubeyazıt'takinin Mayıs 2012'den bu yanaki ilk intihar saldırısı olduğu vurgulanıyor.

"Çoğunlukla PKK vuruldu"

Gazete Türk hükümetinin PKK'ya karşı saldırıların Suruç'ta patlayan bombanın ardından terör örgütlerine karşı daha geniş bir mücadelenin bir parçası olduğunu söylediği aktarılıyor. Ülke çapındaki operasyonlarda binden fazla şüphelinin gözaltına alındığı, gözaltına alınanların çoğunun Kürt olduğu ve hava saldırılarının büyük ölçüde PKK'yı hedef aldığı vurgulanıyor.

Haber şöyle devam ediyor;

"Türkiye'nin Kürt bölgesinin fiili başkenti ve PKK'nın güçlü olduğu Diyarbakır'da yaşayanlar için uçakların hemen yakındaki bir askeri üsten kalkması kaderin zalim bir cilvesi. Bir genç kadın 'F-16'lar her kalktığında birileri ölüyor' diyor. Türkiye'nin hava saldırıları yoğunlaşırken, Diyarbakır'daki öfke de yoğunlaşıyor. Dicle Nehri'ne bakan kavgacı Fiskaya Mahallesi'nde geceleri hava saldırılarını protesto eden eylemler yapılıyor ve eylemler sık sık polisle çatışmaya dönüşüyor. "

"Silah kullanıyorlar, yanıt veriyoruz"

Haberde görüşlerine yer verilen Hogar takma adlı bir inşaat işçisi "Burada bir sloganımız var. PKK halktır, halk burada. PKK'ya karşı silah kullanıyorlar, biz de aynı şekilde yanıt veriyoruz" diyor.

Times, Diyarbakır'daki pekçok kişi gibi Hogar'ın da catışmaların yeniden yoğunlaşmasındaki amacın Haziran'daki seçimin tekrarı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidardaki AKP'ye desteği arttırmak için olduğuna inandığını aktarıyor.

Haberde ayrıca birçok kişinin AKP'nin çatışmalar sonrası milliyetçi oyları alıp çoğunluğunu yeniden elde etmesi durumunda cumhurbaşkanlığına daha fazla yetki verileceğinden ve ülkenin otoriter bir yola gireceğinden kaygı duyduğu vurgulanıyor.

Independent'ta PKK'nın Mahmur Kampı'ndan geçilen izlenim haberi gazetenin dünya haberleri sayfalarında. Haberde IŞİD'in yaz aylarında kampı ele geçirdiği, sonra da ABD'nin hava saldırılarının da yardımıyla Peşmergeler ve PKK tarafından püskürtüldüğü anlatılıyor. Haber şöyle devam ediyor;

"Kürtler yine kaçmak zorunda"

"Şimdi Kürtler bir kez daha kaçmak zorunda. Bu kez dağ köyleri Türk Hava Kuvvetleri'nin saldırısı altında. Haftasonu sosyal medyada paylaşılan görüntüler Mahmur'a 80 kilometre uzaklıktaki Zergali'nin Türk saldırısından sonraki halini gösterdi. Görgü tanıkları PKK'yı hedef alan jetlerin en az beş köylüyü öldürdüğünü söylüyor. Türkiye ise Zergali'nin sivil bir hedef olmadığını ve hedeflerin dikkatle belirlendiğini belirtiyor."

"IŞİD teröründen kötü"

Haberde açıklamalarına yer verilen PKK Sözcüsü Zagros Hiwa da hava saldırılarının barış sürecini "pratikte tek taraflı bir şekilde bitirdiğini anlatıyor."

Hiwa Türk güvenlik güçlerine yönelik saldırılar sorulduğunda da "PKK'nın demokratik çözüme bağlı olduğunu" söylemekle birlikte "kendimizi de savunmalıyız diyor. PKK Sözcüsü "intikam saldırılarının da saldırganların kendi inisiyatifiyle düzenlendiğini ve bu yönde bir emir verilmediğini" savunuyor.

Mahmur Kampı Komutanı Ramazan Bozan da "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın IŞİD ve PKK'yla savaşından kaynaklanan sivil ölümlerinin IŞİD teröründen kötü olduğunu" savunuyor.

Independent Washington'ın Türkiye'nin kendisini PKK'ya karşı savunma hakkını tanıdığını ve Türkiye'nin İncirlik Üssünü kullanıma açtığını hatırlatıyor.

Ancak gazete PKK'nın Suriye kolu YPG'nin IŞİD'le mücadelede Amerikan jetleri tarafından desteklendiğini de vurguluyor. Ramazan Bozan da durumu "Bu bir tür ihanet" diyerek yorumluyor.

İngiltere'de kaçak göç önlemleri

İngiltere basını Başbakan David Cameron hükümetinin kaçak göçe karşı almayı düşündüğü önlemlere geniş yer ayırıyor.

Özellikle Fransa'nın Calais limanında İngiltere'ye geçmek için toplanan kaçak göçmenlerin çıkardıkları olaylardan sonra İngiltere hükümeti ülkeyi kaçak göçmenler için yaşanması zor bir hale getirmeyi amaçlıyor.

Guardian'ın haberine göre hükümet bu kapsamda ev sahiplerine kaçak göçmen kiracıları mahkeme kararı olmaksızın evden atma yetkisi veriyor.

Kaçak göçmenlere ev kiralayan ev sahiplerine ise beş yıl hapis cezası öngörülüyor.

İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın da iltica başvurusu kabul edilmeyenlerin ailelerine verilen devlet yardımlarının da kesileceğini doğruladığı vurgulanıyor.

Akşamdan kalmalığın çaresi armut

Times gazetesinde Avustralya'da yapılan bir araştırmanın sonuçları haberleştiriliyor.

Araştırmaya göre görünüşleri büyük elmaya benzeyen Asya armutları akşamdan kalmalığın olumsuz etkilerini yüzde 16 ila 21 azaltıyor. Ancak armudu içki içmeden önce tüketmek gerekiyor ve ertesi gün alındığında işe yaramıyor.

Çalışmada deneklerden önce 220 mililitre armut suyu içmeleri istendi, ancak araştırmacılar armudu yemenin de suyunu içmek kadar işe yaradığını söylüyor.

Daha sonra denekler 540'ar mililitre yüksek alkollü içki tüketti. Ertesi gün yapılan ankette armut suyu grubun konsantrasyonu gelişti, hafıza kaybı ve ışıkla sese duyarlılık gibi şikayetler azalırken, kandaki alkol miktarı da küçük bir miktar azaldı.

Haberde Asya'da armutların bu özelliklerinin uzun süredir konuşulduğu, ancak araştırmayla bilimsel olarak da kanıtlandığı belirtiliyor.

Araştırma ekibinin başkanı Prof. Manny Noakes Asya armutları ve diğer armut türlerinin yapısının farklı olduğunu ve diğer armut türleri üzerinde de araştırma yapacaklarını söylüyor. Haberde ayrıca armuttaki sorbitol maddesinin de kabızlığa iyi geldiği vurgulanıyor.

bbc türkçe

ETİKETLER:
ingiltere , basın , özet , 3 ağustos
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rahmi Turan: Gazetelerin Deklarasyonuna İmza Atmam!
Duayen gazeteci Rahmi Turan yeni çıkaracağı gazete ve yayın yönetmenlerinin ...
Türk Basının Efsane İsmi Rahmi Turan Çıkaracağı Yeni Gazeteyi Turktime'a Anlattı
Yakında yeni bir gazete çıkaracak olan Türk basının efsane ismi Turktime ...
Uğur Dündar Turktime’a Konuştu
Star TV’nin Doğuş’a satılmasıyla birlikte ekranlara veda eden usta gazeteci ...
 
FOX Haber'in Patronu Doğan Şentürk Turktime'a Konuştu
FOX haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk Turktime Yönetim Kurulu ...
Şerefli Türk Ordusu Arazime El Koydu Şimdi Orada Rakı İçiyorlar... Böyle Adalet Olur mu? AİHM'E GİTTİM!
Vatan yazarı Can Ataklı Turktime Genel Merkezi’nde Turktime Yönetim Kurulu ...
Özbek BOMBALADI: Cevizoğlu’nun Aldığı Para Haramdır, Onun Yaptığını AKP Bile Yapmadı!
Ceviz Kabuğu fındık kabuğunu bile doldurmuyordu… Hulki Cevizoğlu ile ilgili ...
 
Bekir Coşkun: Türkiye'nin En Büyük Sorunu Baykal'dır! A. Necdet Sezer Hürriyet’ten Ayrılma Dedi!
Hürriyet Gazetesi yazarı Bekir Coşkun, Çölaşan’sız Hürriyet’ten göbeğini ...
Sakıncalı Gazeteci Çölaşan Turktime’a Konuştu: Habertük Gazetesi Yandaş Oldu!
Hürriyet’ten kovulduktan sonra üçüncü kitabını yazan Emin Çölaşan son ...
Vakit Gazetesi Ankara Temsilcisi Arseven: 32. Gün Kumpastı! Hidayete Geç Erdim!
Geçtiğimiz hafta 32. Gün’de Cumhuriyet yazarları ile sert bir tartışma ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
TÜİK
Belçika
ihracat
DEAŞ
Kobani
Chelsea
Necmettin Erbakan
Zlatan Ibrahimoviç
Çaykur Rizespor