E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İnce'den S-400 açıklaması 

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, CNN Türk'te yayınlanan 'Seçime Doğru Özel' programında gazetecilerin sorularını cevapladı.

25.05.2018 - 07:00
İnce den S-400 açıklaması


İnce  seçim süreciyle ilgili olarak "16 yıldır vekilim. Türkiye'yi geziyorum ama bu sefer başka. Değişim rüzgarını hissediyorum. 30'a yaklaştı mitinglerimiz. 73 vilayete gideceğiz. 81'i tamamlayın dedim arkadaşlara, sıkıştırabilirlerse 81'i tamamlayacağız. Arife akşamı mutlaka köyümde olmam lazım. Sadece onu değiştirmeyin dedim" ifadesini kullandı.

Ekonomiden dış politikaya pek çok konuda soruları yanıtlayan İnce'nin konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

Şimdi bu üst akıl. Kim bu? Sayın Erdoğan'a sesleniyorum. Birileri ülkeye zarar vermek istiyorsa gel beraber karşı duralım. Üst akıl. Kim bu? Sayın Erdoğan'a sesleniyorum. Türkiye'nin 450 milyar dolar borcu var. Bunun 320 milyar doları son 16 yılda yapılmış. Yabancının Türkiye'den alacağı var. Alacağı olan birisi Türkiye'yi batırmak ister mi? Yabancı önce alacağını almak ister. Kimse bu üst akıl, gel beraber mücadele edelim. Yalan söyleme insanlara.

Türkiye'nin 450 milyar dolar dış borcu var. Yabancılar önce borcunu tahsil etmek ister. Neden ülkenin batmasını istesin? Burada bir mantık hatası var. 

Türkiye'nin Güney Kore'yi örnek alması lazım. Güney Kore eğitilmiş iyi mühendisleri ile yaptı bunu. Türkiye'nin eğitime ciddi bir yatırım yapması lazım. Bir Güney Kore'nin bir de Türkiye'nin 1980'den bu yana, 38 yıldan beri geldiği duruma bakın.
Polisiye tedbirlerle ekonomi olmaz. Önce demokrasiyi düzeltmeniz lazım. 
Sabit kur gibi lafları yok edeceğiz.

'MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZ OLACAK'

Seçimi kazanırsam, bir hafta içerisinde Merkez Bankası'nın para politikaları bağımsız olacak. Merkez Bankası Başkanı CHP Genel Merkezi'ne çağrılmayacak.
Kurmayları toplayacağız, gelenleri gidenleri hesaplayacağız.
Kamu bankalarını sektörel olarak yeniden yapılandıracağız.

'KANAL İSTANBUL PROJESİNİ DURDURACAĞIZ'

Türkiye dışarıdan para aldı değil mi? Türkiye bu parayı taşa, toprağa, betona gömdü. Üretim yapmadığı için, fabrika açmadığı için geri alamayacak.

Şirketler bir bir iflas ederken, biz orada hafriyat mı kazacağız? Tabi ki durduracağım Kanal İstanbul'u. Ne işimiz olur?

Türkiye'nin kuralları işleyen bir ülke olması lazım. Bir Fransız, bir İngiliz 'Türkiye bir hukuk devletidir' diyebilmeli.

'ERDOĞAN'IN AÇIKLADIĞI SEÇİM BEYANNAMESİ'

16 yıl sonra 'ben şunu yapacağım' diyemez. Deme hakkı yok. Ancak özür dileyebilir. 'Ben ekonomiyi düzelteceğim' demek ayıptır. Ne zaman düzelteceksin?

Kasım 2017'de bu önergeleri AKP, oylarıyla reddetmiş. CHP vekilleri bu önergeleri vermiş, reddetmişsin. Şimdi bir 'ince' korkudan, İnce 'Size 3600'ü vereceğiz' demiş, aklın başına gelmiş, şimdi çıkmışsın '3600 vereceğiz' diyorsun. Bunlar komik. Ben vereceğim. Çünkü yalan söylemedim bu millete.

'ERDOĞAN TOKİ'Yİ DOLDURMADAN PARK YAPAMAZ'

(Erdoğan'ın açıkladığı projeden beğendiğiniz var mı sorusu üzerine) Bugün ayrıntılı inceleyemedim ama yarın akşam incelerim. Atatürk Havalimanı'nın olduğu yere park yapacaksa desteklerim. Ama zaten o yapamayacak, ben yapacağım. Erdoğan, oraya rezidans kondurmadan, oraya TOKİ'yi doldurmadan park yapmaz.

Geçmiş örneklere baktığımızda, her tarafı ranta boğdular. Keşke daha önce yapsalardı. Sadece orası yetmez. Onun yanındaki arazileri de dahil etseler. Biz dahil edeceğiz. Onun elinde olsa yapmayacaktır. Bir kenarına yapacak, yanına gökdelen konduracaktır.

'EKİBİM HAZIR'

İlhan abi ile her gün görüşüyoruz. Aykut Erdoğdu ile konuşuyorum. İkinci turda kurmaylarım ile çıkacağım. Birinci tur geçmeden kimseyi açıklamayacağım. Ekibim belli, 2014'ten bu yana çalışıyorum. 

Mülakat varsa liyakat yoktur. Mülakatları yüzde 90 oranında kaldıracağım. Mülakat yapacaksanız kamerayla izlemeniz lazım. 

En acil işimiz yargı. Adil bir yargı düzeni kurmak gibi bir görevim var.
Yatırımcının önündeki bürokratik sıkıntıları ortadan kaldıracağız.

Ekonomilerin başına liyakat sistemi ile birini atayacağız. Devlet kemer sıkacak. Saray'dan başlayacağım. Evimde otururum. Çankaya Köşkü'nü de devlet işleri için kullanırım. Kalan para ile AR-GE çalışmalarında bulunuruz. Aralık'ta 359 milyon Lira harcadılar.

Kaynak mı yok? Saray yaparsanız, Suriyelilere 40 milyon dolar harcamazsanız alın size kaynak.

'DÜNYANIN KURALLARI VAR'

Faiz İslam'da haramdır. Bunu bütün Müslümanlar kabul eder. Ben de kabul ediyorum. Ama tutup faizle uğraşmanın anlamı yok. Dünyanın kuralları var.

'GENÇ NÜFUSA İYİ EĞİTİM VERİRSEK AB'YE GİRERİZ'

Biz içimizdeki sorunları halledersek, AB yine de bizi almazsa bunu konuşuruz. Onlarda yaşlı bizde genç bir nüfus var. Genç nüfusu iyi eğitirsek bizi AB'ye alırlar.

KDV-ÖTV TARTIŞMASI

(Erdoğan'ın 'sırtında küfe yok' açıklaması üzerine) ÖTV'yi kaldıracağım demedim. Sesli kitapta yüzde 18 KDV var. Normal kitap yüzde 8 KDV. Kutsal kitapta KDV yüzde 1. Kutsal kitapta KDV olur mu? 

Ben kimsenin çocuk sayısına karışmam. İster 3, ister 5 yapar. Allah nasip eder, millet de isterse… Çocuk sayısına karışma hakkım yok, ama bezinde, sütündeki KDV'yi indireceğim. Benim görevim o. Çocuk maması yüzde 8 olan da var yüzde 18 olan da… Sütte yüzde 8 KDV var. KDV'yi indireceğiz.

Musluktan akan suda 5 adet vergi var. Çevre temizlik, atık su, katı atık bertaraf vedeli, katı atık toplama bedeli ve artı KDV var. Emlakta, pırlantada, yatta KDV yok. Doğalgazda, mutfak tüpünde var. Akaryakıtta, benzinde, mazotta ÖTV, KDV toplam yüzde 51 vergi var. 100 TL'lik benzin aldınız, 51 TL de vergisi var.

1999'da deprem vergisi kondu. AKP bunu kalıcı hale getirdi.

'ALEVİLERİ ŞİMİ Mİ HATIRLADIN?'

Alevileri şimdi mi hatırladın? 16 yıl hiçbir şey yapmayacaksın, seçime yakın bunları açıklayacaksın. Yapamaz, yapmayacak.2002'de Kocaeli'nde bir konuşmasında 'Atanmayacak öğretmen kalmayacak' demişti. Şuan atanamamış 320 bin öğretmen var.

'BU ÜLKENİN ÜRETİCİ OLACAĞIZ'

15-29 yaş nüfus arasında 19 milyon gencimiz var. Ben Cumhurbaşkanı olsaydım, sadece bununla ilgilenirdim. 19 milyon genç arasında, 5 milyon genç okulda değil, işte değil, kursta değil. Nerede olduğu belli değil. Kaydı yok. Bu ülke kalkınabilir mi? Bu ülkenin her şeyi atıl. Su akıyor biz seyrediyoruz. 3.5 tarafı denizlerle çevrili, balıkçılığı gelişmiyor. Meracılığı gelişmiyor. Gençleri boş duruyor. Doğalkaynaklar var, tarihi misyon var, genç nüfus var. Biz bu ülkenin nöbetçisi değil üreticisi olacağız. Cumhurbaşkanı olduğumda şu 5 milyon kişi bulun diyeceğim.

16 yılda 6 bakan, 5 sınav değişikliği. Sınavda 9 ay kala bi değişiklik yapıldı, 7 ay kala bir daha yapıldı… 2 ay kala da tarih değişikliği yapıldı. 6 yılda 6 bakan, 5 sınav değişikliği. Sınavda 9 ay kala bir değişiklik yapıldı, 7 ay kala bir daha yapıldı… 2 ay kala da tarih değişikliği yapıldı. Neden çocukların sınav tarihini değiştiriyorsunuz? Seçimin tarihini değiştirin. Bir yanda sınav, bir yanda seçim… Hangisi daha değerli? Bence sınav daha değerli. Seçimin 1 hafta geç olması ülke tarihini değiştirmez. Sınav tarihi belirlenmişse, o çocukların sınav tarihini değiştiremezsiniz. Önce çocuklar, sonra biz.

1+8+4 diye bir projemiz var. Ayrıntılarını daha sonra açıklayacağız. Ayın 28'inde Balıkesir'deyim. Necati Bey Eğitim Fakültesi'nde okul arkadaşlarımızla birlikte, diplomalarımızla birlikte olacağız.

Sınavlar kalkmayacak, kalkamaz. Bu bir şekilde olacak. Bu sistemi kurduğumuzda, yarın ben seçimi kaybettiğimde o kalkmayacak.

Her bakan geldiğinde bir reform yapıyor. Böyle bir şey yok. Bir uzlaşma yapacağız.

FETÖ ile AK Parti birlikte aynı bedende iki ruh gibilerdi. Birlikte yaptılar bunları. Bunu 2013'e kadar yaptılar. Komik bir şey söyleyeyim size; Bu resmi belgedir. 17-25 Aralık'tan sonra, FETÖ'cü okullara devlet 114 trilyon para harcadı. Ne zaman biliyor musunuz? Tarihini de söyleyeyim; 2015-2016 eğitim-öğretim yılında. Bu benim soru önergemdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın cevabı. Henüz kapatılmamış. Ben sormuşum.

GÜLEN'İN İADESİ

(Erdoğan'ın 'İnce'yi hangi yetkili aramış' sorusu üzerine) Sayın Erdoğan, 2001'de partiyi kurdu. Partiyi kurmadan önce Fetullah Gülen'i ziyarete gitti mi? Ben gittiğini biliyorum. Beraber gittiği kişiyi de biliyorum. Partiyi kurarken icazet almaya gitti mi? Ben diyorum ki gitti.

Muharrem İnce boş konuşmaz. Ne zaman ne kadar söyleyeceğime bırakın onu da ben bileyim. 3 Temmuz 2017 Bekir Bozdağ, 'Efendim biz gönderirsek mahkeme reddeder diyor. Biz de onlara siz gönderin reddedeceklerse reddetsin' diyoruz. Yani reddedeceğini biliyor. Yani ABD FETÖ'yü göndermez, Tayyip Erdoğan da istemez. Neden istesin ki?

Demek ki ona bir ayrıcalık yapılmış. İstediği her şeyi alabilmiş. Bir fotoğraf var. Gülen'i ziyaret ediyor AK Partili vekiller. Normalde başı açık olan kadın vekiller, Gülen'in yanında başlarını kapamışlar. Peki siz Hande Hanım. Başınız açık. Başınızı kapattığınız anlar da vardır. Pensilvanya mübarek bir yer mi ki o kadınlar başlarını kapamışlar.

Soru 2: Orada diz çökenler, şuan 5 tanesi vekil listesindeler. Bunlar ne konuşuyorlar? 2012'den bu yana 5 yıl geçti, hâlâ alamadılar. Usulüne göre istemediler.

İlk 23.7.2017'de istemişler. FETÖ'cüler darbe yapmış, bir yıl sonra istemişsin. 1 yıl neden bekledin?

Sadece ABD ve İngiltere'de suçluların iadesi konusunda daha zorlaştırılmış maddeler var. Türkiye, bu zor koşulları yerine getirmeden istemiş. Usulüne uygun bir şekilde isteyeceksiniz. Ben önümüzdeki günlerde 2 arkadaşımızı Adalet Bakanlığı'na göndereceğim.

Darbe girişiminden sonraki iade talebi doğru değil. Sizdeki bilgi doğru değil. Tekrar söylüyorum 'Fethullah Gülen istenmedi' demiyorum. Usulüne uygun olmadığını, dosyayı inceler uzmanlar, 'Şurada yanlış yapmışsınız' derler. Ben arkadaşlarımızı göndereceğim, dosyayı bana gönderirlerse 'Şurası eksik' diyeceğim.

Bana, "120 koli, tercümeleri bile doğru düzgün yapılmamış, çoğu gazete küpürüyle dolu" dendi. Ben Türk yetkiliye inanmak isterim. O dosyayı incelemek uzmanlık ister. Belgeleri ortaya koysunlar çıkar ortaya.

'BUGÜN OLSA AYNISINI YAPARIM'

Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda partimle ayrı düştüm. Bugün olsa yine aynısını yaparım. Karar yanlıştı. Bu karar alınmasa, Selahattin Demirtaş hapiste olmazdı.

Artık solun birleşmesi hiçbir işe yaramaz, Cumhuriyetçilerin birleşmesi lazım. Geniş bir yelpaze lazım.

PARLEMENTER SİSTEME NE ZAMAN GEÇİLECEK?

25'inde parlementer sisteme dönemeyiz. Nasıl dönelim? Önce onarımı yapmak zorundayız. Onarımı yaptıktan sonra, 2 yıl içerisinde ekonomi rayına oturtup, o süre içerisinde şeffaf bir devlet yapısı, hesap verebilen devlet yapısı, bağımsız mahkemeler, verdiğimiz taahhütler, özgürlükler… OHAL'i yemin ettiğim gibi kaldırmalıyız. 1 saat beklememeliyiz. Bunları sağladıktan sonra neden olmasın. Yapmalıyız bunu. İnsanların geçmişine bakarak gelecekte ne yapabileceğine karar verebilirsiniz.

Ben partim ile ayrı düştüm özgürlükler konusunda. Dokunulmazlıklar kaldırılmasaydı, 2016'taki referandumda Selahattin Demirtaş hapiste olmazdı referandumda geçmezdi. Bugün olsa aynısını yaparım. Türkiye'de şuan bir tek adam var, her şeye o kadar veriyor. Yanında da liyakatsız bir ekip var. Ben tek adam değil ama güçlü bir lider olacağım.

İnsanı birleştirirsek Edirne ile Hakkari birleşir. Büyük şemsiye diyorum öteden beri. 30 yıldır siyasetin içerisindeyim. Sol birleşmesi hiçbir işe yaramaz, Türkiye için çözüm değil. Cumhuriyetçilerin birleşmesi lazım.

Toplumun her kesimini kucaklayacağız. 81 milyonu kucaklayacağız. Kimseyi öteleştirmeyeceğiz. Bakın bende ne var, Türk bayrağı. Parti rozeti var mı?

Bayrak CHP'lilerin, AK Partililerin, HDP'lilerin, İYİ Partililerin hepimizin. Cumhurbaşkanı da hepimizin olmalı. Parti başkanı bir sürü. Cumhurbaşkanı bir tane. AK Partililerin Cumhurbaşkanı olmaz. Sayın Erdoğan Meclis'e geldiğinde biz ayağa kalkmıyoruz, kalkmayı çok isterim. Partili bir cumhurbaşkanı olursam AK Partililerinde kalkmaması normal.

Yargıyı düzeltmeden yapılacak af, yeni afları getirir.

Yerli otomobil diyor, ne yerli otomobili? 20 yıl öncesinin projesi bu. Biz Türkiye'yi yazılım merkezi yapmalıyız.

Türkiye'nin S-400 alıp almamasına Amerikalılar karışamaz. 

9 milyon TL'ye yakın bağış toplandı. Herkesten destek bekliyorum.

'SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANAYIZ'

Esad'a ne özel bir kinim var. Ne özel bir sempatim var. Esad'ın durumunu biz belirleyemeyiz. Suriye ile ilgili yapılması gereken şudur. Türkiye'de 4 milyon Suriyeli yaşıyor ama Suriye'de büyükelçimiz yok. Açılmalıdır. Bir Suriye'nin toprak bütünlüğü korunmalıdır. İki Suriye'ye yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Üç BM'nin gözlemci olduğu Suriye içinde ve dışında yaşayanların katılımıyla bir seçim yapılmalıdır. Esad da seçilse kabul ederim, başkası da seçilse kabul ederim.

Suriye'de 4 milyon Suriyeli var. Bayramda tatile gidip, 10 gün kalıp dönüyorlar. Böyle şey olur mu? Gidip kalabiliyorsan kal orada. Gittin mi bayram tatiline kapatırım kapıyı kalırsın orada. Burası aşevi mi? Benim vatandaşım işsiz emekli geçinemiyor.

'KÜRT SORUNU HER ŞEYDEN ÖNCE BİR SİYASİ AHLAK SORUNUDUR'

Kürt sorunu bir siyasal sorunudur. Siyasal ahlak sorunudur. Çocuklarımıza önce resmi dili sonrasında ise ana dilini öğreteceğiz. Üçüncü olarak uluslararası bir dil öğreteceğiz. Dünya ile iletişim halinde olacaklar. TRT borazanlıktan başka ne işe yarıyor.

'MİTİNGLE FİLİSTİNLİLERİN SORUNU ÇÖZÜLMEZ'

İsrail meselesi ya seçimde, ya da Türkiye ile İsrail gizli bir anlaşma yaptığında çıkar. Miting yaparak Filistinlilerin sorunlarına derman olur mu? Miting seçimde oy devşirmeye yarar.

'HEMEN BİRLEŞTİRECEĞİZ'

(Üniversitelerin bölünmesi) Hemen birleştireceğiz. Yazık günah, hocaları dinleyince ülke adına üzüldüm. Hangi gerekçeyle yapıyorsunuz bunu? Böyle bir dünya yok, Muharrem İnce'den böyle bir şey duymayacaksınız.

 

ETİKETLER:
muharrem ince , chp
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'dan S-400 yorumu
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Senato Dış İlişkiler Komisyonunda 2019 ...
AGİT, seçimlere 370’in üzerinde gözlemci gönderecek
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) 24 Haziran’da yapılacak ...
ABD Temsilciler Meclisi’nden Pentagon bütçesine onay
ABD Temsilciler Meclisi, Pentagon’a 2019 mali yılı için 709 milyar dolarlık ...
 
Erdoğan'dan 3 üniversiteye rektör ataması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 üniversiteye rektör atadı.
Suriyeliler bayram için ülkelerine gidiyor
Kilis'te Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla güvenli hale getirilen ...
Kadın futbolunda Olympique Lyon UEFA şampiyonu
UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi finalinde Wolfsburg'u uzatma devrelerinde ...
 
Netflix'in piyasa değeri medya devlerini geride bıraktı
Netflix'in piyasa değeri, Disney ve Comcast gibi ABD'li medya devlerinin piyasa değerini aştı.
Muş'ta bitkin halde toy kuşu bulundu
Muş'ta, uçabilen en ağır kuş türlerinden olan, toy kuşu bitkin halde bulundu.
'Seçimler, 'ekonomi darbe girişimi' nedeniyle erkene alındı'
MHP Grup Başkanvekili Akçay, "Seçimin erkene alınmasının sebeplerinden ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
borsa istanbul
ÖSYM
Güney Kore
TCMB
İlker İnanoğlu
Yükseköğretime Geçiş Sınavı
Ahmet Kaya
Duygun Yarsuvat
GİB