E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Hürriyet'e 'Paradise Paper' tepkisi! 

Hürriyet okur temsilcisi Faruk Bildirici, Hürriyet'in Paradise Papers’ta Binali Yıldırım'ın oğullarının yer almasını gecikmeli olarak haber yapmasını eleştirdi.

13.11.2017 - 11:24
Hürriyet e  Paradise Paper  tepkisi!

Hürriyet okur temsilcisi Faruk Bildirici, gazetesini dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının, off-shore hizmet sağlayıcıları Appleby ve Asiaciti ile, gizlilik politikası uygulayan 19 farklı yargı alanındaki hesaplarını ifşa eden Paradise Papers’ta Binali Yıldırım'ın oğullarının yer almasını gecikmeli olarak haber yapmasını eleştirdi. Bildirici, okurun "Haberi önemsiz mi buluyorsunuz, yoksa haberdar olmamızı mı istemiyorsunuz?” eleştirisini haklı bularak "Şimdi sadece siyaset değil, iş ve spor dünyasından da isimlerle ilgili iddialar çıkarsa onlar için de aynı yol izlenebilir. Bütün iddialar, ilgililerin görüşü alınarak yayınlanabilir, yayınlanmalı" dedi.

Faruk Bildirici'nin "Önemini azaltmazdı" başlığıyla yayımlanan yazısı şöyle:

Hürriyet’in, “Demir İpek Yolu açılıyor” ve “Tarihi an” başlıklarıyla duyurduğu Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının açılışı, gerçekten önemli bir gelişmeyi duyuruyordu.

Fakat her iki haberde de yer alan “Londra’dan kalkan tren Pekin’e kadar gidebilecek” ifadesine gazeteci ve okurumuz Vecdi Seviğ’den itiraz geldi: “Trenle Londra–Pekin arasında kesintisiz hat varsa, niçin Ankara banliyö treni çalışmıyor, niçin İstanbul’a giden trenler Pendik istasyonundan daha batıya gidemiyor, niçin Kapıkule’den gelen tren Halkalı’dan öteye geçemiyor, anlayamadım.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da törende, “Londra’dan Çin’e (Pekin) kesintisiz demiryolu bağlantısı kurulduğunu ilan ediyoruz” dedi. Erdoğan’ın bu sözleri gazetelerde yer aldı. Ama Hürriyet ve hemen hiçbir gazetede Seviğ’in dikkat çektiği gibi Ankara’da banliyö hatlarının çalışmadığı, trenin Pendik’ten Halkalı’ya geçemediği, çalışmaların sürdüğü bilgisi yoktu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2 Kasım’da İstanbul’daki Ulaşım Kongresi’nde açıklama yaptı da çalışmaların hangi noktada olduğunu öyle anlayabildik. Arslan, İstanbul ve Ankara’daki banliyö tren hatlarını 2018 sonuna kalmadan bitirmeyi hedeflediklerini, bu süre içerisinde de Halkalı’dan Gebze’ye kadar hatların birbiriyle entegre edileceğini ve Marmaray’a uluslararası taşımalar için üçüncü bir hat yapılacağını anlattı.

Demek ki, henüz Londra-Pekin arasında kesintisiz demiryolu hattı kurulabilmiş değil. Kesintisiz hat, bir yıl içinde tamamlanacak. İnanın, bu bilgi de o haberlerde bir-iki cümle ile yer alsa Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının önemi azalmazdı. Sadece eksik bilgi verilmesi ve okurun kafasının karışması engellenmiş olurdu. Gazetelerde aynı şekilde yayımlanan bu haber, söylenenleri aynen aktarmakla yetinmemek gerektiğinin somut bir örneği...

Yeni bir parti

YENİ bir siyasi parti kurulursa gazetecilere düşen görev nedir? Meral Akşenerliderliğinde İYİ Parti’nin kurulması, bu soruyu gazeteciliğin gündemine taşıdı.

Yeni bir siyasi parti kurulduğunda hele de belirli bir sosyal/siyasi tabanı varsa, anketlerde hatırı sayılır oranda oy alacağı tahminleri ortaya atılıyorsa ortada haber değeri taşıyan gelişmeler var demektir.

Medya kuruluşları ve gazeteciler bu oluşumu görmezden gelemez. Seçmenlerin bu siyasi parti hakkında karar alma sürecine yardımcı olmak gerekir. Bu da “Partinin adını beğendim ya da beğenmedim” ve parti yöneticilerine akıl vermekle, aleyhte ya da lehte kampanya açmakla olmaz. Nesnel bilgiler vermek, analizler yayınlamak, yöneticilerini tanıtan söyleşiler yapmak gerekir.

Bu çerçevede İYİ Parti’nin kuruluşundan bu yana Hürriyet’in yaptığı yayınları izliyorum. Olumlu ya da olumsuz yargı içermeyen, nesnel ve bilgilendirici yayınlar yapıldığına tanık oluyorum.

İpek Özbey’in Akşener ile yaptığı ve Hürriyet’te 4 Kasım’da yayımlanan söyleşi de değerli bir gazetecilik çalışmasıydı. İçişleri Bakanlığı dönemindeki faili meçhul cinayetlerden 15 Temmuz’da nerede olduğuna ve hatta kaset iddialarına kadar akla gelebilecek hemen her soru sorulmuş, yanıtı alınmıştı.

Cennet belgeleri

ULUSLARARASI Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun ortaya çıkardığı ve “Cennet Belgeleri (Paradise Papers)” adı verilen belgeler geçen hafta sadece Türkiye’de değil tüm dünyada yankı uyandırdı.

Hürriyet, ilk gün bu haberi internette “Siyasetçi ve zenginlerin off-shore yatırımları cennet belgeleri adıyla yayımlandı” başlığıyla kullandı. Haberde İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in adı öne çıkarılmıştı. Ertesi gün basılı Hürriyet’te bu haber kullanılmayınca okurlardan eleştiriler geldi. Bir okur da “Haberi önemsiz mi buluyorsunuz, yoksa haberdar olmamızı mı istemiyorsunuz?” diyordu.

Okur haklıydı, bu belgeler önemliydi. Hürriyet, Başbakan Binali Yıldırım’ın, oğullarının da adının geçmesi nedeniyle açıklama yapıp, “denizcilik şirketi olan oğullarının başka ülkelerde off-shore şirketi olmasının doğal olduğunu”savunmasının ardından girdi konuya. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu konudaki eleştirileri ve siyasetçilerin konuşmaları, HDP ve CHP’nin araştırma önergeleri de Hürriyet’te yer aldı.

Yazı İşleri, “Sızdırma belgeler söz konusu olduğundan karşı tarafın da görüşünün alınmasını beklediği için” ertesi gün verdi haberi. Böylece bir gün gecikmeli de olsa okurun bilgi alma hakkına saygı gösterilmiş, hem de iddialar ve karşı görüş birlikte yayımlanmış oldu.

Şimdi sadece siyaset değil, iş ve spor dünyasından da isimlerle ilgili iddialar çıkarsa onlar için de aynı yol izlenebilir. Bütün iddialar, ilgililerin görüşü alınarak yayınlanabilir, yayınlanmalı.
(...)

ETİKETLER:
Hürriyet , Faruk Bildirici
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rahmi Turan yazdı... Vah zavallı halkım!
Bodrum Kaymakamlığı’nın önünde toplanan kalabalık: “Sahiller bütün ...
Nagehan Alçı'dan reklam rezaleti
Nagehan Alçı, Rasim Ozan Kütahyalı'nın yeğeninin İzmir’de açtığı mağazanın ...
Aydınlık gazetesinde ayrılık
Aydınlık gazetesi yazarlarından Mehmet Faraç, sosyal medyadan gazeteden ayrıldığını açıkladı.
 
‘Fİ’nin ikinci sezonu sevişme sahnesiyle başladı
İnternet dizisi ‘Fİ’nin ikinci sezonu Serenay Sarıkaya ve Ozan Güven’in ...
Ali Sunal'dan duygulandıran mesaj
Ali Sunal, usta komedyen Kemal Sunal için instagram hesabında bir mesaj yayınladı.
Engin Ardıç hakarette yine geri kalmadı
Sabah gazetesindeki yazısında gazilere hakaret eden Engin Ardıç, bu kez ...
 
Ağaoğlu'ndan Ahmet Hakan’a mektup
İş adamı Ali Ağaoğlu, darbe sonrası Atatürkçü olduğunu ilan eden Ahmet ...
TRT çizgi filminde Atatürk'e hakaret
TRT Çocuk kanalında yayınlanan "İstanbul Muhafızları" adlı çizgi filminin ...
Myanmar’da TRT ekibine hapis
Myanmar’da bir TRT World muhabiri ve bir kameraman çevirmen ve şoförleriyle ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İstanbul
hollanda
Christoph Daum
Kızılyıldız
IŞİD
Maden Ocakları
bodrum
Duygun Yarsuvat
Arabistan