E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

HIFZISIHHA BAŞKANI ERTEK’TEN TURKTIME’E AÇIKLAMA… VE TURKTIME O AÇIKLAMAYA CEVABI  

Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç.Dr. Mustafa Ertek, Turktime’ın ortaya çıkardığı skandallar zinciri ile ilgili bir tekzip gönderdi. Önce Sayın Ertek’in gönderdiği tekzibi, daha sonra da Turktime’ın tekzibe olan cevabını yayınlıyoruz.

23.10.2009 - 09:04
HIFZISIHHA BAŞKANI ERTEK’TEN TURKTIME’E AÇIKLAMA… VE TURKTIME O AÇIKLAMAYA CEVABI

 

CEVAP VE DÜZELTME METNİ

 

 

20.10.2009 tarihli http://turktime.com/default.asp?page=haber&id=71671 de yayınlanan TURKTIME, YILIN SKANDALINI HEM GÖRÜNTÜLEDİ, HEM BELGELEDİ… SAĞLIK BAKANLIĞI’NDA DOMUZ GRİBİ NUMUNELERİNİN SAKLANDIĞI BİYO-GÜVENLİK KABİNİ ARIZALI… NE DOKTORDA, NE HASTADA KORUYUCU MASKE YOK… DOMUZ GRİBİ NUMUNELERİ YERLERDE…” başlıklı haberiniz gerçek dışı ve kamuoyunu yanlış bilgilendirici niteliktedir.

 

Bu haberde ortaya atılan iddiaların, Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı birimleri ve bu birimlerden aşı kalite kontrol laboratuarları (Biyolojik Kontrol ve Araştırma laboratuarı) ile herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır. Çekilmiş ve yayınlanmış olan görüntüler amatörce Kurumumuzun herhangi bir yerinden, özellikle yapımı devam eden bir inşaat sahasından çekilmiş görüntülerdir.

 

oysa, laboratuarlarımızın gerçek görüntülerinden tüm basın organları görüntü almış ve bunlar yayınlanmıştır. Buna rağmen, yapılan yayın kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye ve Kurumumuza duyulan güveni sarsmaya yönelik yanlış ve sorumsuz bir yayındır.

 

Gelen aşı numuneleri soğuk zincir kurallarında Bakanlığımız Temel Sağlık Hizmetleri’nin uzman personelleri tarafından laboratuarımıza direk teslim edilmekte, teslim alınan domuz gribi aşı örnekleri hızlı bir şekilde ve açılmadan soğuk oda ünitemize nakledilmektedir.

 

Laboratuarımız 9001 kalite yönetim sistemi kapsamında hizmet vermekte aynı zamanda 17025 akreditasyonu için tüm hazırlıklarını da tamamlamış bulunmaktadır. Dolayısıyla bozuk ekipman ile hizmet vermek ya da kalifiye olamayan personelin bu ürünlerin analizlerinin her hangi bir aşamasında görev alması mümkün değildir.

Ciddi disiplin ve prosedürlere uygun olarak güvenli bir çalışma ortamında tüm analizler yürütülmekte olup Laboratuarın bu iddialarla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.

 

Kurumumuzun Numune Kabul Birimi ise daha hızlı ve modern ortamda hizmet vermek amacıyla yenilenmekte olup, söz konusu görüntüler devam eden bu inşaat alanına aittir. Birimimiz hizmetini farklı bir mekânda aksamadan vermekte ve gelen numuneler süratle ilgili laboratuarlara iletilmektedir. Ayrıca çok yakın bir süre içinde yeni mekânına taşınarak faaliyetlerine devam edecektir.

 

Yapılan haber görüntülerinde yer alan Biyogüvenlik kabini görüntülerden de anlaşılacağı üzere arızalı olup, şu an kullanım dışıdır ve hiçbir hizmetimizde kullanılmamaktadır. Tüm personelimiz biyogüvenlik kurallarına uygun olarak çalışmaktadır. Kurumumuz kalite sistemi gereği arızalı olan her cihaz veya kusurlu görülen her prosedür saptanarak düzeltici faaliyetler aksatılmadan yapılmaktadır. Zaten her kurumda olması gereken çalışma ve işleyiş sistemi de böyle olmalıdır.

 

Gizli çekimdeki görüntüler,  inşaat halinde olan alanların ve birimlerin yapım onarım nedeniyle başka birimlere nakli esnasında oluşan toparlanma görüntüleri ile birbirine monte edilerek yapılmıştır.

 

Bu nedenle, “Pandemik influenza aşılarının güvensiz ortamlarda analizi yapılıyor” şeklindeki ifade,  kamuoyunun yanlış yönlendirilmesine sebep olmaktadır.

 

          

Doç. Dr. Mustafa Ertek Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı

 

İŞTE ERTEK'İN O AÇIKLAMASININ DEŞİFRESİ...

ERTEK: Bu haberde ortaya atılan iddiaların, Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı birimleri ve bu birimlerden aşı kalite kontrol laboratuarları (Biyolojik Kontrol ve Araştırma laboratuarı) ile herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır. Çekilmiş ve yayınlanmış olan görüntüler amatörce Kurumumuzun herhangi bir yerinden, özellikle yapımı devam eden bir inşaat sahasından çekilmiş görüntülerdir.

TURKTIME: “Turktime’ın çektiği görüntülerin Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı birimleri ile ilgisi yoktur” deniliyor. Bu kesinlikle doğru değil. Turktime’ın çektiği görüntüler Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı’nın en kritik yerlerinden birisi olan “Numune kabul” bölümüdür. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı yerinden sökülüp, götürülemiyeceğine göre bu söylediğimizin gerçekliği 10 yaşında bir çocuk tarafından bile kolayca tespit edilebilir.

ERTEK: Laboratuarlarımızın gerçek görüntülerinden tüm basın organları görüntü almış ve bunlar yayınlanmıştır. Buna rağmen, yapılan yayın kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye ve Kurumumuza duyulan güveni sarsmaya yönelik yanlış ve sorumsuz bir yayındır.

TURKTIME: İkna edilen gazetecilerin ikna edilme kriterleri ve yayın sorumlulukları kendilerini bağlar. “Yapılan yayın kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye ve Kurumumuza duyulan güveni sarsmaya yönelik yanlış ve sorumsuz bir yayındır. “ ifadesinin ne kadar gerçek dışı olduğu cevaplarımızın sonunda daha iyi anlaşılacaktır.

ERTEK: Gelen aşı numuneleri soğuk zincir kurallarında Bakanlığımız Temel Sağlık Hizmetleri’nin uzman personelleri tarafından laboratuarımıza direk teslim edilmekte, teslim alınan domuz gribi aşı örnekleri hızlı bir şekilde ve açılmadan soğuk oda ünitemize nakledilmektedir.

TURKTIME: Kargo ile yapılan teslimlerde gönderilen numunelerin kimyasal yapıları 3 saat içinde bozulur. Kargo ile 10 saatte gönderilen numunelerin sağlıklı analiz edilebileceğini tek bir bilim adamı iddia edebilir mi? Soruyu daha da netleştirelim; Numunelerin bir mektup gibi kargo ile gönderilmesi uygun mudur?

ERTEK: Kurumumuzun Numune Kabul Birimi ise daha hızlı ve modern ortamda hizmet vermek amacıyla yenilenmekte olup, söz konusu görüntüler devam eden bu inşaat alanına aittir. Birimimiz hizmetini farklı bir mekânda aksamadan vermekte ve gelen numuneler süratle ilgili laboratuarlara iletilmektedir. Ayrıca çok yakın bir süre içinde yeni mekânına taşınarak faaliyetlerine devam edecektir.

TURKTIME: Çekilen görüntülerin bir bölümü inşaat alanına, büyük bir bölümü de numune kabul bölümüne aittir. Görüntülerde bu çok açıktır.

ERTEK: Yapılan haber görüntülerinde yer alan Biyogüvenlik kabini görüntülerden de anlaşılacağı üzere arızalı olup, şu an kullanım dışıdır ve hiçbir hizmetimizde kullanılmamaktadır. Tüm personelimiz biyogüvenlik kurallarına uygun olarak çalışmaktadır. Kurumumuz kalite sistemi gereği arızalı olan her cihaz veya kusurlu görülen her prosedür saptanarak düzeltici faaliyetler aksatılmadan yapılmaktadır. Zaten her kurumda olması gereken çalışma ve işleyiş sistemi de böyle olmalıdır.

TURKTIME: Bu açıklama da gerçek dışıdır. Gerçek dışı olduğu gibi, bir zafiyetin en üst düzeyde itirafıdır. Çünkü; Turktime’ın ortaya çıkardığı resmi belgeye göre biyo-güvenlik cihazı 08/09/2008 tarihinden bu yana bozuktur. Yani; 1 yılı aşkın bir zamandır Sağlık Bakanlığı’nın hayati bir cihazı bozuktur ve tamir ettirilmemiştir. 1 yılı aşkın zamandır cihazını onaramayan bir kurum, 75 milyonun sağlığını nasıl koruyacaktır? Daha da fenası; Turktime’ın ortaya çıkardığı ve 10 gün önceye ait olan belgede yalnız biyo-güvenlik cihazının değil, bir çok cihazın arızalı olduğu belgeleniyor. Bu belgeler konusunda nedense tek kelimelik açıklama yok?

ERTEK: Gizli çekimdeki görüntüler,  inşaat halinde olan alanların ve birimlerin yapım onarım nedeniyle başka birimlere nakli esnasında oluşan toparlanma görüntüleri ile birbirine monte edilerek yapılmıştır.

TURKTIME: Turktime’ın çektiği görüntülerin tek bir saniyesinde monte ya da montaj yoktur. Bu ispat edildiğinde, Turktime yöneticileri mesleğini bırakmaya hazırdır. Bunu iddia edenler, görevlerini bırakmaya hazırlar mı?

SONUÇ: Turktime’ın haberindeki unsurlar, görüntü ve belgelerin doğruluğu tartışma götürmez bir gerçektir. Turktime, bu haberine kasıtlı denilmesini hakaret kabul eder. Turktime’ı belge ve görüntüleriyle yaptığı haber karşısında kasıt gibi muğlak bir ifadeyle itham edenlerin şunu bilmesinde fayda var; Turktime, çektiği görüntülerde ve yayınladığı belgelerde son derece titiz davranmış, toplumda infial oluşturması muhtemel olan; bürokrat ve sağlık çalışanlarının konuşmaları, personelin kendi arasında yaptığı konuşmalar ve uygun olmayan hijyen görüntülerini yayınlamamıştır ve yayınlamayacaktır. Amacımız kuruma zarar vermek değil, kurumun aksayan yanlarını göstererek, kurumun eksikliklerini tamamlamasına yardımcı olmaktır. Yayınlanmayan görüntüleri  Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Sayın Ertek görmüş olsaydı, göstermiş olduğumuz özenden dolayı teşekkür eder, yaptığı bu açıklamadan mahçup olurdu.

YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
23 Ekim 2009 Cuma 23:33

BU KURUMDA HERKES HER ŞEYİN FARKINDA GERÇEKLERİ ÇALIŞANLAR BİLİYOR AMA SUSTURULUYO MILLIYETÇILIK VATAN DUYGUSU BUDUR ELLERINIZ DERT GÖRMESIN TÜRKTİME YÖNETİCİLERİ ALLAH SIZDEN RAZI OLSUN BU KURUMUN ARAŞTIRILSA DAHA NE PİSLIKLERI ÇIKACAK KIMBILIR NUMUNELER NE KADAR SAGLIKLI 48 SAAT BEKLEYEN NUMUNELERIN AKIBETI NE OLUR ACABA ÖLMÜŞ BİR YER ASLA DIRILTILEMEZ SANIRIM TÜM BELGELER IZIN ALIN VE KALDIRILMADAN YOK EDILMEDEN TÜM GERCEKLERI GÖZLER ÖNUNE SERECEKTIR SIZLERE MINNETTARIM TURKTIME

Yorumu oyla      18      10  
23 Ekim 2009 Cuma 23:23

hatalar olur ama duzeltmelere gıdılır neden gıdılsın paranın yuzu tatlıdır madem bıo guvenlık bozuktu bır yıldır neden hala bır yıldır göstermelık duruyo orda işe yaramıyaor ıse neden durmadan guvenlık kabınlerı satın alınıyo ıso belgesı almak içinmı çalısmadan vıtrın görevımı yapıyo belge alınması için aynanın gusel görunen tarafını degıl gercegı kabul etsınler yazılanların hepsı dogru ben kargı taşıyocısıyım ve her gun bu kuruma numune getırıyorum tek uzuldugum ÇALIŞANLAR VE HALKIMIZ

Yorumu oyla      18      10  
TOTEM 23 Ekim 2009 Cuma 13:48

TANRININ KILICI RUMUZLU ARKADAŞ;Sürekli her konuda iktidarı eleştirip türlü komplo teorileri üretiyorsun.inan komplo teorisi üretip eleştirmek enkolay iştir ve çoğu zamanda maksatlıdır.seninkide maksatlı zira siyasal olarak akp ye muhalif olduğundan her icraatine bilir bilmez kulaktan dolma bilgilerle saldırıyorsun.peki hükümet ne yapsaydı ve nasıl davransaydı eleştirmezdin?ama sen koşullandırmışsın kendini kesinlikle bunlar hırsız ve heryerden çalmaya çalışıyorlar.biraz insaf yaa.bu ne kin...

Yorumu oyla      18      10  
TANRININ KILICI YÜZYILIN SOYGUN HAREKETİ KERİZ FENERİ 23 Ekim 2009 Cuma 13:35

Zaten 1 katrilyon harcanarak ithal edilen güvenlik testinden geçmemiş H1N1 virüsü (halk diliyle domuz gribi) aşılarının da birilerine (Klein Shimtt firmasına) kıyak için alındığını bilmeyen yok.Dolayısıyla Enstitü Başkanının aymazlığı gayet normal.Benim merakım:Bu kıyağın karşılığında Bakanlık yetkililerinin ne aldığıdır.Bari 7 sülalelerini doyuracak kadar isteseydiler.Bu akepe çok cevval hırsız çıktı çok.Sen uyumaya devam et ey TÜRK MİLLETİ.Su uyur düşman uyumaz.Ama düşmanlar artık içeride.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Bunlar da ilginizi çekebilir...

SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
borsa istanbul
Gurbangulı Berdimuhamedov
Chelsea
BBP
madenci
Barack Obama
pkk
Kayseri Erciyesspor
Aleksis Çipras