E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Firar sona erdi... Mafya lideri 30 yılın sonunda yakalandı 

İtalya'da yaklaşık 30 yıldır firarda olan ve 16 Ocak günü yakalanan mafya elebaşı Matteo Messina Denaro'nun son yıllarda kullandığı ev ve depolarda aramalar yapılırken kendisine yardımcı olanların sorgusu sürüyor.

21.01.2023 - 15:40
Firar sona erdi... Mafya lideri 30 yılın sonunda yakalandı

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, güvenlik güçleri yaptıkları aramalarla, Matteo Messina Denaro'nun 30 yıl kaçmasını sağlayan yapı ve bir şekilde mafya örgütlenmesi içinde yönettiği operasyonlar üzerindeki sır perdesini aralamaya çalışıyor.

Güvenlik güçleri, Denaro'nun yakalanmadan önce yaşadığı Campobello Di Mazzara kasabasında kullandığı 3 adreste arama yaptı.

İtalyan jandarmasının, ilk arama yaptığı yerin, Denaro'nun son dönemde ev olarak kullandığı yer olduğu belirtilirken burada kişisel günlüğüne, not defterine, katalogladığı bazı belgeler ile şifre olduğu düşünülen numaralara ve bazı telefon numaralarına ulaştığı kaydedildi.

Söz konusu notlarda, Denaro'nun kızı Lorenza Alagna ile görüşememesinden yakındığı ifade edildi.

Evinden Baba filminin posteri çıktı

İtalyan basınına göre, Denaro'nun evindeki aramalarda rastlanan en ilginç durum ise güvenlik güçlerinin evin salonunda yönetmenliğini Francis Ford Coppola'nın yaptığı ünlü "Baba" filminin bir posterini bulması oldu.

Diğer yandan, Denaro'yu yakalandığı gün kendisini kliniğe getiren şoför, tedavisini yapan doktorlar ve yakalandığı sırada kimliğini kullandığı Andrea Bonafede'nin sorgusunun sürdüğü basına yansıdı.

16 Ocak'ta yakalanmıştı
Uzun yıllardır aranan 60 yaşındaki mafya elebaşı Matteo Messina Denaro, 16 Ocak Pazartesi sabahı tedavisi için gittiği Palermo'daki özel bir klinikte güvenlik güçlerinin operasyonuyla yakalanmıştı.

İşlediği ve azmettirdiği pek çok cinayet sebebiyle hakkında kesinleşmiş çok sayıda mahkumiyet kararı bulunan Denaro, mafya ile mücadele eden yargıçlar Giovanni Falcone ve Paolo Borsellino'nun öldürüldüğü 1992 bombalı saldırılarının yanı sıra 1993'te yine mafyanın gerçekleştirdiği Milano, Floransa ve Roma'daki saldırılarının sorumluları arasında gösteriliyor.

30 yıl nasıl kaçabildi?

BBC'den Övgü Pınar'ın haberine göre; Ülkenin en çok aranan mafya patronunun 30 yıl boyunca nasıl kaçmayı başarabildiği ve nihayetinde memleketinde yakalanması, üzerinde en çok durulan tartışma başlıklarından.

Messina Denaro gibi kritik bir ismin geniş bir destek ağı olmaksızın bu kadar uzun süre saklanmasının mümkün olmadığı konusunda fikir birliği var.

Mafyayla Mücadele Derneği Libera'nın başkanı Don Luigi Ciotti, Matteo Messina Denaro’nun yakalanması üzerine yaptığı açıklamada ‘’Cosa Nostra patronunun yargıyla iş birliği yapmasını ve gizli kalmış gerçekleri açıklamasını umalım, 30 yıldır kaçabilmesini mümkün kılan gerçeklerden başlayarak… Birçok seviyede korunmanız olmadan 30 yıl boyunca yakalanmaktan kurtulamazsınız’’ dedi.

Mafyayla etkin mücadele için siyasi, ekonomik ve toplumsal adımlar gerektiğini de vurgulayan Don Ciotti şöyle devam etti:

"İtalya’da da dünyada da, adaletsizlik, eşitsizlik ve demokrasi boşlukları yaratan yağmacı modele karşı barınma, iş, eğitim ve sağlık hizmetleri gibi temel haklara dayalı bir toplumsal ve ekonomik model inşasının eksikliği mafyalar için kar ve güç fırsatı sağlıyor.’’

Yıllar içinde izole edilmişti

‘Messina Denaro’nun dün yakalanması nasıl mümkün oldu?’ sorusuna ise yetkililer, yıllardır sürdürdükleri çalışmaları hatırlatarak yanıt veriyor.

Palermo Başsavcısı Maurizio De Lucia dün yaptığı açıklamada, Messina Denaro’nun çevresinin, onu koruyan ağın son yıllarda yapılan operasyonlarla zayıflatıldığını, mafya liderinin gittikçe izole edildiğini vurguladı.

Messina Denaro’nun çevresine yapılan operasyonlarda kız kardeşi Patrizia Messina Denaro da dahil akrabaları ve işbirlikçilerinden oluşan 100’den fazla kişi tutuklanmıştı.

Öte yandan Başsavcı da, mafya yapılanmalarını takip eden uzmanlar da Messina Denaro’nun yakalanmasının önemli bir zafer olduğunu ancak mafyaya karşı savaşın kazanıldığını söylemenin mümkün olmadığını vurguluyor. Başsavcı De Lucia dünkü basın toplantısında ‘’Maç bitmedi, bittiğini düşünmek en büyük hata olur’’ dedi.

Messina Denaro’nun yakalanmasının mafyayla mücadelede sembolik önemini yadsımak ise zor.

Cosa Nostra’nın 1992’de Palermo’da otoyola yerleştirilen bombayla suikast düzenlediği savcı Giovanni Falcone’nin kardeşi Maria Falcone de dünkü operasyonu şu ifadelerle kutladı:

‘’Bugün ülkemiz için çok güzel bir gün. Bu, her şeye kadir oldukları yanılgısına sahip olan mafya üyelerinin nihayetinde demokratik devlet karşısında yenilgiye mahkum olduklarının kanıtı.’’

Anlaşma ve takas iddiası

Dünkü operasyonun ardından ortaya atılan bir iddia ise Messina Denaro’nun kendi isteğiyle ya da mafya içindeki başka isimler tarafından devletle yapılan bir anlaşma sonucu yakalandığı şeklinde. Bu olasılığı dile getirenler arasında, 1992’de Cosa Nostra’nın suikast düzenlediği Savcı Paolo Borsellino’nun kardeşi Salvatore Borsellino da yer alıyor.

Salvatore Borsellino, kamu yayıncısı Rai’ye yaptığı açıklamada, Messina Denaro’nun hasta olduğuna dikkat çekti ve bir şey karşılığında teslim olmuş ya da takas edilmiş olabileceğinden endişelendiğini söyledi.

Borsellino, hapisteki diğer önemli mafya üyelerinin ömür boyu mahkumiyetten kurtulmak istemesinin böyle bir takas unsuru olabileceğini savundu.

La7 kanalında geçen Kasım ayında eski bir mafya işbirlikçisinin de Matteo Messina Denaro’nun böyle bir takas anlaşmasıyla yakında yakalanabileceğini söylediği program da sosyal medyada en çok konuşulan konular arasına girdi.

Messina Denaro’nun mafya ile devlet arasında yapılan bir anlaşma sayesinde yakalandığı iddiası gündem olunca Başbakan Giorgia Meloni’den bu konuda bir açıklama geldi. Meloni anlaşma iddialarını yalanladı ve ‘’Mafyayı yenmek için onunla anlaşmak gerekmiyor. Bugün İtalya bunun mümkün olduğunu gösterdi’’ dedi.

Bundan sonra ne olacak?

Messina Denaro’nun yakalanmasının Cosa Nostra için ne anlama geldiği konusunda ise farklı yorumlar yapılıyor.

Palermo Savcı Yardımcısı Paolo Guido, Messina Denaro’nun dün tutuklanmasına kadar Cosa Nostra’nın ‘’Trapani bölge liderliğini’’ sürdürdüğünü söyledi.

Başsavcı De Lucia da, ‘’Messina Denaro Cosa Nostra’nın tek patronu değildi ama iş dünyasında ve Cosa Nostra'nın iç ilişkilerinde temel önemde bir güvence rolü oynuyordu. Onu Cosa Nostra yönetiminden uzaklaştırmak mücadeleye önemli bir katkı’’ dedi.

Napoli merkezli Camorra mafyasıyla ilgili araştırmalarıyla tanınan yazar Roberto Saviano ise bugün La Stampa gazetesinde yayımlanan söyleşisinde ‘’Matteo Messina Denaro’nun varisi kim olacak?’’ sorusunu şöyle yanıtladı:

‘’Matteo Messina Denaro olacak. Çünkü Cosa Nostra’da, konuşmadığınız sürece hapiste de olsanız kral olarak kalırsınız.’’

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni Zelanda’nın başbakanı belli oldu
Sürpriz bir şekilde istifa eden Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’in ...
Avrupa'da neler oluyor?
Avrupa'da her gün yeni bir sektörün düzenlediği grevler ülkeleri zor durumda ...
Türkiye'deki doğa olayı dünya basınında
Bursa'da geçtiğimiz günlerde kuvvetli lodosla birlikte ortaya çıkan görüntüler, ...
 
Ülke deprem ile fena sallandı
Arjantin'de 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Can veya mal kaybı ...
Zelenskiy'den Almanya'ya 'Leopard' tepkisi: Bu oyun değil!
Ukrayna Devlet Başkanı Avrupa Birliğine, “Bu bir oyun değil, elinizde ...
Macron: Ya özgür olacağız ya bağımlı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Barcelona gezisi öncesi, İspanyol ...
 
Dışişleri'nden Myanmar uyarısı
Dışişleri Bakanlığı, son dönemde artan fidye vakaları sebebiyle Myanmar'a ...
Pakistan'da yolcu trenine bombalı saldırı: Çok sayıda yaralı
Pakistan’ın Belucistan eyaletinde raylara döşenen bombanın patlaması sonucu, ...
İngiltere'de grev dalgası giderek büyüyor!
İngiltere'de ambulans çalışanlarının düşük ücret ve kötü çalışma koşulları ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Kasımpaşa
japonya
DEAŞ
Kuzey Kore
Endonezya
işte benim stilim
Yeni Zelanda
A Milli Takım
serdar ortaç twitter