E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Erkekler 2018'de 255 kadını öldürdü 

Erkekler son beş yılda son beş yılda 1371 kadını öldürdü, 2075 kadını da yaraladı.

14.02.2019 - 16:16
Erkekler 2018 de 255 kadını öldürdü


bianet'in 1 Ocak 2018 - 31 Aralık 2018 döneminde Türkiye'deki yerel, ulusal ve internet basınına yansıyan haberlerden derlendiği güncel verilere göre, erkekler, 2018'de en az 255 kadını, aralarında üç bebeğin de olduğu en az 20 çocuğu ve cinayet sırasında kadınların yanında olan en az 39 erkeği öldürdü.

Erkekler, 61 kadına cinsel saldırıda bulundu, 188 kadını taciz etti, aralarında kız çocuklarının da olduğu en az 516 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı. Erkekler, 347 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Erkekler, 2018'de en az 380 kadını da yaraladı.

Erkekler son beş yılda son beş yılda 1371 kadını öldürdü, 2075 kadını da yaraladı.

Bu cinayetlerin yanı sıra;

Daha önceki yıllarda işlenmiş 10 faili belirlenemeyen cinayetin faili belirlendi. Cinayetlerin işlendiği iller şöyle:

Antalya (1), Diyarbakır ( 2), Elazığ (1), İstanbul (1), İzmir (2), Mersin (2), Sinop (1)

2018'de 10 kadın cinayetinin faili belirlenemedi veya basına yansımadı.

Antalya (1), İstanbul (2), İzmir (3), Kilis (1), Kocaeli (1), Konya (1), Mardin (1)

En az 40 kadının şüpheli bir şekilde öldüğü veya intihar ettiği belirlendi. Şüpheli ölümlerin biri transtı.

Adana (3), Ağrı (1), Ankara (2), Antalya (1), Bursa (3), Diyarbakır (1), Hatay (2), İstanbul (5), İzmir (5), Karaman (1), Manisa (1), Mersin (2), Muğla (2), Samsun (1), Tekirdağ (4), Urfa (3), Van (2), Zonguldak (1).

Erkekler 18 kadını da öldürmeye teşebbüs etti. Ayrıca erkekler, 16 kadını kaçırmaya çalıştı. Kadınların bazılarının yanında çocukları da bulunuyordu. Erkeklerin, çocukları, annelerinden öç almak için kaçırdığı ifade edildi.

CİNAYET

Erkekler, 2018'de en az 255 kadını, aralarında üç bebeğin de olduğu 20 çocuğu ve olay sırasında kadınların yanında olan en az 39 erkeği öldürdü.

ERKEKLER, KADINLARI NEREDE ÖLDÜRDÜ?

Öldürülen kadınların yüzde 147'si kendi evi ya da ailesinin evinde öldürüldü.

Erkekler, 60'ını park, adliye önü, evinin önü, AVM gibi kamusal alanlarda, 10'unu araç içinde öldürdü.

Öldürülen kadınların 23'ü göçmendi.

Dördünü hangi ülkeden geldiği tespit edilemezken, Suriyeli 10, Afgan iki, Kızgızistanlı bir, Almanyalı bir, Azerbeycanlı bir, Türkmenistanlı bir, Faslı bir Özbekistanlı bir ve Kazakistanlı bir kadın öldürüldü.

KADINLARI KİM ÖLDÜRDÜ?

Kadınların, yarısından fazlasını kocası öldürdü. Kadınların 162'sini kocaları, dini nikahlı kocaları veya sevgilileri öldürdü. 18 kadını ise eski sevgilisi veya eski kocası öldürdü. Kadınların 20'sini ağabey, baba, torun gibi aile üyeleri öldürürken, 13 kadını da amca yeğen gibi akrabaları öldürdü.

20 kadın kendisini öldüreni tanıyordu, ikisini tanımıyordu. İki fail kadınlara öldürmeden önce tecavüz etti. En az on failin kim olduğu basına yansımadı.

ERKEKLER KADINLARI NASIL ÖLDÜRDÜLER?

Bianet’ten Evrim Kepenek’in haberine göre, erkekler, kadınların yarısından fazlasını ateşli silahlarla öldürdü.

Katillerden biri cezaevinden izinli çıkıp cinayeti işledi.(Mart-Ankara).  Erkekler, kadınların 153'ünü tabanca, tüfek gibi ateşli silahlarla, 76'sını bıçak, keser, orak gibi kesici aletlerle öldürdü. Erkekler, 10 kadını da eşarpla ya da elleriyle boğarak öldürdü. Erkekler beş kadını da işkence ederek, sekiz kadını da darp ederek öldürdü.

Erkeklerin en az üç kadını nasıl öldürdükleri basına yansımadı.

ERKEKLER KADINLARI HANGİ BAHANELERLE ÖLDÜRDÜ?

Erkekler kadınların 76'sını "ayrılmak-boşanmak istemek", "sevgili olmayı/görüşmeyi reddetmek", 25'ini de kıskançlık (telefona bakmadı/ben senden daha çok kazanırım/sosyal medya) bahanesiyle öldürdü.

Erkekler kadınların en az yedisini nedeni belli olmayan tartışma sonrası, 15'ini diğer (hırsızlık, dışarı çıkmak isteme, ablası-kızının kocasından boşanmak istemesi, tecavüze direnme, yemek yapmadı, para vermemek) bahanesiyle  öldürdü. Erkeklerin öldürdüğü en az 111 kadının öldürülme bahanesi basına yansımadı.

Öldürülen en az beş kadın erken yaşta zorla evlendirilmişti.

HUKUKİ SÜREÇ

Bir katil daha önce de cinayetten hüküm giymişti (Mayıs – Bursa). Kadınları öldüren erkeklerin 37'si intihar, yedisi intihara teşebbüs etti. Erkeklerin dokuzu tutuklandı, üçü de gözaltına alındı. 22 erkek cinayetin ardından gidip polise teslim oludu, üç erkek de kaçtı.

Öldürülen çocukların isimleri şöyle:

Ardınç Arda, A.K.K, E.A, Ebru Çetinkaya, Ecem Balcı, Ecrin E., Elif Mina, Esma Arslan, Esmanur Kaya, Eylül Yağlıkara, Leyla Aydemir, Miray Hira, Nurdan Şahin, Rabia Kaya, Rana Güllü, Şükran A., Süleyman Sakın,Tuncay Çetinkaya.

Öldürülen iki Suriyeli kardeşin ismi basına yansımadı.

CİNSEL SALDIRI

2018'de medyaya 61 cinsel saldırı vakası yansıdı.

Vakaların dördünde kadınlar aynı zamanda gasp edildi. 61 kadından yüzde 18'i (11 kadın) de cinsel saldırı sonrası darp edildi. En az iki kadın da tecavüzü anlatmaması için tehdit edildi. Bir kadın ise cinsel saldırı sonrası öldürüldü.*

Kadınlardan birinin 5,5 aylık hamile olduğu anlaşılmasının ardından cinsel saldırıya uğradığı belirlendi. Kadın zihinsel engelliydi (Kars- Şubat 2018)

Cinsel saldırıya uğrayan kadınlardan 10'u göçmendi.

Suriye (2), Gürcistan (1), Kazakistan (1), Azarbeycan (1), Gana (1), İngiltere (1), Kırgızıstan (2), 1 kadın için sadece yabancı uyruklu denildi.

Erkeklerin cinsel saldırıda bulunduğu 10 kadın engelliydi.

Failler arasında biri özel harekatçı olmak üzere dördü polis beş güvenlik görevlisi, bir jinekolog vardı.

Kadınlar kendilerine cinsel saldırıda bulunan 10 erkeği tanımıyordu (kendisini polis olarak tanıtan kişi ve eve hırsızlık yapmak için girenler).

Aralarında aynı köyden oldukları hemşerileri ve arkadaşının kuzeni dâhil olmak üzere en az 46 cinsel saldırı faili vardı. Sevgili, koca ve eski sevgilileri de kadınlara cinsel saldırıda bulundu. 61 cinsel saldırı vakasından beşini bu kişiler oluşturdu. Kadınlara baba ve amcalarından oluşan akraba grubundan cinsel saldırıda bulunanların sayısı da beş.

Kadınlara cinsel saldırıda bulunanlar arasında komşuları da vardı. Bu sayı, üç. Kadınların hizmet almak için başvurduğu erkekler de (polis, taksi sürücüsü, jinekolog) kadınlara cinsel saldırıda bulundu. Bu sayı, en az sekiz.

Cinsel saldırıya uğrayan bir kadın seks işçisiydi. Bu kadına "müşterisi" cinsel saldırıda bulundu. Kadınların 18'i, otel, dağlık alan, orman, cafe, işyeri gibi kamusal alanlarda, 36'sı evde cinsel saldırıya uğradı.

HUKUKİ SÜREÇ

Faillerden 37'si tutuklandı, ikisi (Adana - Ağustos, İstanbul - Mart) başka suçlardan dolayı tutuklandı. Faillerden 38'i gözaltına alındı, faillerin 13'ü serbest bırakıldı (Beşi adli kontrol). Faillerden üçü "kaçtı" veya "aranıyor" olarak basına yansıdı.

TACİZ

2018'de erkekler, 188 kadını taciz etti.

Kadınlar kendilerini taciz eden 256 erkeği tanımıyordu. Bu erkekler arasında bir göç idaresinin müdürü (Konya – Şubat 2018), iki otobüs şoförü (Manisa Ekim – Zonguldak Mayıs), birinde garson ( İstanbul Eylül), birinde kocasının husumetli olduğu arkadaşı (Manisa Mart) ve bir fail de kendisini kargocu (Kocaeli- Ağustos), olarak tanıtan erkekti.

Kadınları tanıdıkları (arkadaş, eski sevgili, eski koca) 12 erkek taciz etti. Bu kişiler arasında sosyal medyada tanıştığı bir erkek (Şubat) vardı. Ayrıca bir oyuncu (haziran) de yer aldı. Bir kadını akrabası (Eylül), bir kadını da babası (kasım) taciz etti. Beş kadını taciz edenlerden ikisi üniversite öğretim üyesi, biri üniversite çalışanı ikisi de öğretmendi.

Sekiz kadını ise, işyerindeki üstü, işvereni ve iş arkadaşı ve ev işvereni taciz etti. İki kadını taciz edense köy muhtarıydı.

Tacizlerin yarısından fazlası sözlü/fiziksel tacizdi.

Erkekler kadınların, 13'ünü teşhir ve röntgencilik yaparak taciz etti. Erkekler, 145 kadına da sözlü/fiziki taciz yaptı. Erkekler, altı kadının kıyafetine karışarak taciz etti. Bir tacizci ise bir kadının iç çamaşırını çaldı (Şubat).

HUKUKİ SÜREÇ

Faillerden 12'sinin daha önce tacizden suç kaydı vardı.

Faillerden 21'i gözaltına alındı. Altısı adli kontrolle serbest bırakıldı. En az 51'i tutuklandı, en az 10 erkek hakkında soruşturma başlatıldı.

Bir erkeğe üç, bir erkeğe de iki ay kadına yaklaşmama cezası verildi (İstanbul – Nisan, İstanbul – Mayıs). Bir faili taciz ettiği kadın öldürdü (Adana – Nisan). Kocaeli'nde öğrencisini taciz eden öğretim üyesi ihraç edildi.

ÇOCUK İSTİSMARI

bianet'in 1 Ocak 2018 - 31 Aralık 2018 döneminde Türkiye'deki yerel, ulusal ve internet basınına yansıyan haberlerden derlendiği güncel verilere göre, erkekler, 2018'de 347 kız çocuğuna ve en az dört oğlan çocuğuna cinsel istismar gerçekleştirdi. Basına yansıyan fail erkek sayısı 249.

Kız çocuklarından beşi erkeklerin cinsel saldırısı sonucu hamile kaldı. Ocak (1), Şubat (1), Haziran (2), Eylül (1)

Kız çocuklarından yedisi engelleydi. İki kız çocuğu Suriyeli idi.

Mayıs'ta bir çocuk zorla evlendirildi. Bir kız çocuğuna da zorla dini nikah kıyılmak istendi.

Ağustos'ta dört kız çocuğunu ailesi zorla evlendirmek isteyerek istismar etti. Ayrıca dört kız çocuğu Ağustos'ta, iki kız çocuğu da Eylül'de seks işçiliğine zorlandı.

ÇOCUKLARI KİM TACİZ ETTİ?

Kız çocuklarının 37'sini eski sevgili, esnaf, işveren, yöneticisi cinsel istismar etti. 23 kız çocuğuna okul çalışanı (kantinci, temizlikçi), 18 kız çocuğunu cinsel istismar edenler de okul müdürü idi. Kız çocuklarının 24'ünü öğretmenleri cinsel istismar etti.

Tacizci öğretmenlerden altısı din öğretmeniydi. Komşu, mahalle ve köyden tanıdıkları 13 fail de kız çocuklarına cinsel istismar yaptı. Baba ve erkek kardeşlerin olduğu cinsel istismar oranı 17. Üvey baba ve dedelerin cinsel istismar oranı ise dört. Kız çocuklarını cinsel istismara bırakanlardan 12'si akrabları idi. Üç kız çocuğu ise sosyal medyada tanıştığı kişilerce cinsel istismar edildi. Kız çocukları kendilerine cinsel istismar eden 67 kişiyi "tanımıyor", dokuzu da "tanıyor" olarak basına yansıdı. İki kız çocuğunu doktor cinsel istismar etti.

ERKEKLER ÇOCUKLARI NEREDE İSTİSMAR ETTİ?

Çocuk istismar olaylarının 12'si evde, 22'si okul-okul çevresi ve okul servisinde, 15'i de park, hastane, sokak gibi kamusal alanlarda gerçekleşti.

Çocuklara istismar vakalarının 16'sını aileler, 17'sini rehberlik öğretmenlerinin aralarında olduğu öğretmenler ortaya çıkardı. Bir cinsel istismar ailenin eve kamera koyması (ocak) bir tanesi de çocuğun hamile olduğunun anlaşılması (Şubat) ile ortaya çıktı.

HUKUKİ SÜREÇ

Çocuk istismarlarında 122 fail tutuklandı. 54 fail gözaltına alındı. Faillerin 29'u adi kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Sekiz fail hakkında savcılık soruşturma başlatırken, devlet memuru olan beş fail açığa alındı. En az 30 fail de serbest bırakıldı.

Bir failin talebi üzerine davaya yayın yasağı (Şubat) getirildi. Faillerden profesyonel asker olan hakkında (Temmuz-Şırnak) hiçbir işlem yapılmadı.

Bir faile cinsel istismar suçunu işlediği için 8 yıl altı ay hapis cezası verildi ancak yaşı (65 yaşındaydı) nedeniyle cezanın uygulanmamasına karar (Aralık - Erzurum) verildi.

ŞİDDET-YARALAMA

2018'de basına yansıyan bilgilere göre, erkeklerin yaraladığı/şiddet uyguladığı kadın sayısı 380. Erkekler en az 23 kadını da ağır yaraladı.

120'i kadına kocaları-dini nikahlı kocaları, 35 kadına sevgili –nişanlıları, 18 kadına aile (baba, oğul-erkek kardeş), 14 kadına akrabaları şiddet uyguladı. 29 kadın ise eski koca-eski sevglililerindne şiddet gördü. 42 kadın da, (diğer) aralarında vali, polis, spor antrenörü, esnaf, komşu, hırsız, öğrenci, kuaför ve tedavi ettiği hastasının şiddetine uğradı.

Aralık'ta şiddete uğrayan kadınlardan biri erken yaşta zorla evlendirilmişti.

HUKUKİ SÜREÇ

2018'de kadınlara şiddet uygulayan 43 fail erkek tutuklandı.16 fail ise ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Yedi fail hakkında hiçbir hukuki ya da idari işlem yapılmadı. 57 fail gözaltına alındı. Sekiz fail de adli kontrolle serbest bırakıldı. Altı fail hakkında hukuki ve idari soruşturma başlatıldı.

En az 17 fail medyaya "aranıyor", "kaçtı" diye yansıdı.

Temmuz'da ve Haziran 'da şiddet gören iki kadın faili öldürdü. Şubat'ta şiddet uygulayan Kırıkkale Valisi Ö.Ç hakkında İçişleri Bakanlığı Soruşturma başlattı. Aralık'ta ise bir kadına şiddet uygulayan dört komiser hakkında soruşturma başlatıldı.

SEKS İŞÇİLİĞİNE ZORLAMA

Erkekler, aralarında kız çocuklarının da olduğu 516 kadını seks işçiliğine zorladı.

En az 243'ü, Rusya, Moldovya, Uganda, Özbekistan gibi ülkelerden gelmişti. Seks işçiliğine zorlanan Türkiyeli kadınlardan biri engelliydi.

HUKUKİ SÜREÇ

Faillerden 237'si tutuklandı, 230'u gözaltına alındı. Faillerde biri adli kontrolle serbest bırakıldı. Faillerden, ikisi "aranıyor" olarak basına yansıdı.

2018 TRANS CİNAYETLERİ

2018'de dört trans cinayeti işlendi. Öldürülen trans kadınların isimleri şöyle:

Simge, Begüm, Esra, Kristina.

Erkekler, homofobik nefretten dolayı iki erkeği eşcinsel sanıp öldürdüler. (Ankara – Ocak)

Bir trans kadın evinde ölü bulundu. İki trans kadının intihar ettiği öne sürüldü. Beş trans kadın şiddete maruz kaldı.

* İstanbul'da İranlı A.K. (27) seks işçisi Azerbaycanlı trans kadın Kristina'yı öldürdü.

* Ankara'da trans kadın Nefes evinde ölü bulundu.

* İstanbul ve İzmir'de iki trans kadının intihar ettiği öne sürüldü. Her iki kadın da aileleri tarafından tehdit ediliyordu.

* Adana, Ankara, Samsun ve İstanbul'da beş trans kadın şiddete maruz kaldı. Faillerden dördü kadınların tanımadıkları erkekler, biri ise polis memuruydu. Sadece cinayet zanlısı tutuklandı.

İstanbul'da N.B.C. komşusu trans K.A.'ya bahçesinde kedi beslediği için sopayla "binada travesti istemiyorum" diyerek saldırdı, kadının direnmesi üzerine K.A.'ya ve erkeği engellemeye çalışan arkadaşı M.D.'ye tüfekle ateş etti, M.D. yaralandı.

* Yalova'da kalabalık bir erkek grubu, İranlı mülteci trans A.'ya yanındaki sevgilisine sokakta sopalarla ve bıçakla saldırdı.

* Samsun'da M.S. sevgilisi trans Simge'yi (24) evde tabancayla öldürdü. Cinayetten sonra kaçan erkek yakalandı.

*Ankara'da bir erkek, eski sevgilisi trans S.K.'yi darp ettikten sonra bıçakladı, daha büyük bir bıçak almak için mutfağa gittiği sırada kadın balkondan atlayarak erkekten kaçtı.

*Bursa'da kendisinden 10 gündür haber alınamayan seks işçisi Begüm adlı trans kadın, bir otel odasında ölü bulundu.

*Ankara'da bir erkek, sevgilisi trans E.'yi ayrılmak istediği için evde darp etti. Kadının darp raporu alarak yaptığı şikayet üzerine gözaltına alınan erkek ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

* İstanbul'da O.S., seks için anlaştığı seks işçisi trans Esra Ateş'i evinin önünde boğazını keserek öldürdü.

Kocaeli'de ikisi erkek, biri kadın toplam üç kişi, tanıdıkları trans kadınlar E.K., A.K. ve M.Ç.'yi evlerinde silah zoruyla rehin aldı, kadınları darp etti, saldırganlar evdeki para ve değerli eşyaları çaldı. (EMK)

* Iğdır'da T.R. (23) aynı mahallede yaşayan Şefika Sezeri'i (74) evinde tecavüz ettikten sonra defalarca bıçaklayarak öldürdü, kadının parasını ve cep telefonunu çaldı.

Kaynak: bianet

ETİKETLER:
kadın , cinayet , erkek , 2018
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Binali Yıldırım: Türkiye son 16 yılda büyük mesafe kat etti
TBMM Başkanı Yıldırım, Türkiye'nin, son 16 yılda her alanda büyük mesafe ...
Bedelli askerlik sürekli mi olacak?
Milli Savunma Bakanlığı, uzunca süredir üzerinde çalıştığı "yeni askerlik ...
İYİ Partili Mehmet Aslan aday oldu
İYİ Parti Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Aslan, Kağıthane Belediye Başkan Adayı oldu.
 
MSB'den helikopter kazası açıklaması
Milli Savunma Bakanlığı (MBS) 11 Şubat'ta İstanbul’da meydana gelen helikopter ...
Erdoğan'dan Kritik görüşme öncesi açıklama
Putin'le yapacağı ikili görüşmesi öncesi Rus heyetle bir araya gelen Cumhurbaşkanı ...
Yavaş: Bütün anketlerde öndeyiz
Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, "Bütün anketlerde ...
 
Mehmet Özhaseki'den anket yorumu
AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki, anketlere ...
'Saadet Partisi'ne oy vermeyin' diyen Saadet Partisi heyeti
Malatya'da ev ziyaretleri yapan bir grup kadının Saadet Partili olduklarını ...
Bursa'da IŞİD operasyonu: 52 gözaltı
Bursa TEM ekipleri IŞİD’e yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında 2 mahallede ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
twitter
Haber
ygs sonuçları
1. Lig
Eczacıbaşı
film
EURO2016
saldırı
İtalya