E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Erdoğan: Avrupa Birliği çifte standart uygulamaya devam ediyor 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'u kabulünün ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

2.03.2020 - 23:52
Erdoğan: Avrupa Birliği çifte standart uygulamaya devam ediyor

Türkiye,  Sofya'da Bulgaristan ve Yunanistan'ın katılımıyla düzenlemesi planlanan üçlü zirveyi reddetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yunan askerinin bugün 2 kişiyi öldürmesi, bir kişiyi de ağır yaralaması süreci olumsuz etkilemiştir. Bunların uluslararası göç hukukuna da saygıları yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "4 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye'nin durumunu maalesef AB üyesi ülkeler ve tüm dünya anlamış değil. Adil yük ve sorumluluk paylaşımı beklentilerimiz ne yazık ki cevapsız kaldı. AB, 18 Mart Bildirisinin gereklerini tam olarak yerine getirmemiştir. Size 1 milyar avro göndereceğiz.' diyorlar. Kimi aldatıyorsunuz? Bizatihi bu parayı da istemiyoruz. 40 milyar doları harcayan Türkiye Cumhuriyeti, onların vereceği parayı da bulur" dedi.

Erdoğan ayrıca, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in sınır ziyaretine ilişkin de "Yunanistan sahil güvenlik yetkililerinin Ege'de yaptıklarını da izlemesini tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"4 milyondan fazla sığınmacıya 9 yıldır ev sahipliği yapan Türkiye'nin durumunu maalesef AB üyesi ülkeler ve tüm dünya hala anlamış değil. AB ortak bir yük paylaşımına bizimle beraber destek vermezse kapıları açmak durumunda kalırız diye açıklamıştık. Biz Türkiye ile AB arasında varılan uzlaşı çerçevesinde yayınladığımız bildiride yer alan taahhütlerimizi harfiyen yerine getirdik. Bu kapsamda adil yük ve sorumluluk paylaşımındaki beklentilerimiz ise ne yazık ki sonuçsuz kaldı. AB ise 18 Mart bildirisinin gereklerini yerine getirememiştir.

"AB bugün de çifte standart uygulamaktadır. Bakınız hala AB üyesi ülkelerin önde gelenleri bizim sınırlara yürüyen mültecilerle ilgili Türkiye'nin burada yanlış yaptığını söyleyecek kadar çifte standart uyguluyorlar. Hani adil yük ve sorumluluk paylaşımı, bu yükü biz mi kaldıracağız, biz zaten 40 milyar doları aşkın harcamayı yaptık. Söz verdiniz 6 milyar Euro Türkiye'ye verecektiniz. Onu da bize değil STK'lara vereceklerdi. Bunu verdiler mi, hayır? Görüşüyoruz, size 1 milyar Euro göndereceğiz diyorlar. Kimi aldatıyorsunuz ya? Biz artık bu parayı da istemiyoruz. Sığınmacılar için 40 milyar doları harcayan Türkiye Cumhuriyeti, AB'nin vereceği parayı bulur, harcar. Türkiye'nin onuruyla oynamaya kimsenin hakkı yoktur. AB hala çifte standart uygulamaya devam ediyor. Türkiye'nin güvenlik kaygılarını görmezden gelirken Yunanistan'ın 1951 Cenevre sözleşmesi ve AİHS'ne hilaf aldığı ölümleri desteklemektedir. Sığınmacılar, mülteciler gidecekleri yeri seçmekte özgürdürler. Lokal bir hukuktan bahsetmiyorum, uluslararası hukuka göre bu kişilerin zorla bir ülkede tutulması mümkün değildir. Bu kişiler kendi özgür iradeleriyle ülkemizden ayrılmaktadır. Yunanistan gibi tüm ülkelerin uluslararası yükümlülüklerine riayet ederek göçmenlerin milliyetine bakmadan gerekli korumayı sağlama zorunluluğu vardır. Nitekim bugün Yunan askerleri 2 tane mülteciyi öldürdü, 1 tane de ağır yaralı var. 

"AB Konseyi Başkanı Michel de Türkiye-Yunanistan sınırını ziyaret edeceğini açıkladı. Herhalde mültecilerin Yunan sınırında kaldığı insanlık dışı muameleleri görecektir. Yunanistan sahil güvenlik yetkililerinin Ege'de yaptıklarını izlemesini de tavsiye ediyorum. Değerli dostum Boyko'nun liderliğinde Bulgaristan'ın bu konuda sağduyulu yaklaştığını memnuniyetle ifade etmek isterim. Karşılıklı saygı ve anlayış içerisinde Bulgaristan'la mükemmel olarak nitelendirebileceğim bir iş birliğimiz ve dayanışmamız var. Bu iş birliği ve dayanışma anlayışının bütün AB ülkeleri için örnek olması gerektiğini düşünüyorum. Bu anlayışı benimseyen bütün ülkelerle Türkiye'nin ve parçası olduğu Avrupa coğrafyasının tamamını ilgilendiren bu hassas süreçte iş birliğine hazırız. Bu düşüncelerle Başbakan Borisov ve heyetine ülkemizle dayanışma ifadesi olarak gördüğümüz bu ziyaretten dolayı kendisine teşekkür ediyorum."

Borisov'un açıklamalarından satır başları şöyle:

"Koronavirüs'e karşı aldığımız önlemler konusunda ihtiyaç duyduğumuz malzemelerle ilgili Sağlık Bakanı'nı çağırdığınız ve yardımcı olduğunuz için teşekkür ediyorum. Bulgaristan'daki kamuoyuna bilgi vermek adına dünya genelinde zor bulunan, ihtiyacı olan filtreli maskelerin bize temin edilmesi hususunda bize yardımcı olacağınız için de ayrıca teşekkür ediyorum. Bu maskeler sadece Türkiye, Çin ve Hindistan'da üretilmektedir.

"Perşembe günü Moskova'da gerçekleştireceğiniz ziyaret çerçevesinde Suriye'deki gelişmeler konusunda diplomatik bir çözüm bulacağınızı arzu ediyorum. Can kaybının yanı sıra yüz binlerce göçmen de tabii ki sınırlarımıza doğru geliyor.

"Şahsızın nezdinde Türkiye'nin Bulgaristan sınırına yönelik Avrupa ile imzalanan anlaşmanın hükümlerini yerine getirdiği için teşekkür etmek istiyorum. Bu da Bulgaristan vatandaşlarına müsterih olmalarını sağlıyor. Bu taahhüdü de bir kez daha teyit etmiş olduk. Buraya kadar iyi, epey çaba harcadım, Sofya'da güçlü ve daha büyük formatla bir toplantı gerçekleştirilmesi için. Belki de başarabilirdik. Tam o sırada öldürülen göçmenler konusunda bilgi geldi. Bazı benim mevkidaşlarım sosyal medyada görüş paylaşmaktan çekinmiyorlar. Cumhurbaşkanı aslında Sofya'ya gelmeye hazırdı. Fakat mevkidaşımla aynı masaya oturma arzusunu göstermeyince beni de böyle bir toplantı düzenleme niyetimden vazgeçirdi."

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
11 yaşındaki kız çocuğu kalp krizi sonucu hayatını kaybetti!
Manisa, Soma Altıntaş Ortaokulu 5. sınıf öğrencisi 11 yaşındaki Melisa ...
Uzmanlardan deprem uyarısı!
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı ...
Erdoğan, Borisov'u kabul etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'u kabul etti.
 
Fahrettin Altun'dan göçmen açıklaması!
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "AB, 2015 tarihli anlaşmayı tamamen ...
Eşini göğsünden 9 kez bıçaklayarak öldürdü
Bursa’da, kocası Hüseyin H. (36) tarafından göğsünden 9 kez bıçaklanan ...
Bakan Gül'den Yunanistan açıklaması: Endişe ile takip ediyoruz
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Yunanistan güvenlik güçlerinin göçmenlere ...
 
TBMM'de Koronavirüs'e karşı önlem
TBMM'de hastalıkların önüne geçmek için önlem alındı. Meclis'te virüs ...
Merkel: Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne baskı uygulaması kabul edilemez
Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Türkiye'nin sınırlarını açarak mültecilerin ...
ABD Savunma Bakanı: İdlib'de Türkiye'ye hava desteği sağlamayacağız
ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Suriye'nin İdlib vilayetinde Türkiye'ye ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
twitter
barcelona
Cüneyt Çakır
Tedavi
Demba ba
Yeni Zelanda
A Milli Takım
burçin terzioğlu
Fatih Erbakan