E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Erdoğan: ABD ile harekat merkezinin kurulmasıyla süreç başlayacak 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ankara'da ortak açıklama yaptı.

8.08.2019 - 08:08
Erdoğan: ABD ile harekat merkezinin kurulmasıyla süreç başlayacak

Erdoğan, "ABD ile birlikte bir harekat merkezinin kurulması kararı verildi. Harekat merkezinin kurulmasıyla süreç başlayacaktır. Fırat’ın doğusunda adımın atılması aslolandı, o da oldu" dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Zelenskiy ve beraberindeki heyeti, Ankara'da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, kısa bir süre önce yapılan devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinde aldığı sonuçtan dolayı mevkidaşını tebrik etti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Zelenskiy, kritik bir dönemde çok önemli bir sorumluluk üstlendi. Zat-ı devletlerine Ukrayna halkına hizmet yolunda başarılar diliyorum. 2011'de Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi kurduk ve ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine yükselttik. Ülke genelinde devam eden reform sürecinin Sayın Devlet Başkanı'nın liderliğinde yeni bir ivme kazanacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

 

ERDOĞAN: KIRIM'IN YASA DIŞI İLHAKINI TANIMIYORUZ VE TANIMAYACAĞIZ

 

Görüşmelerde, Zelenskiy'e Türkiye'nin, Ukrayna'nın egemenliğini, Kırım dahil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini desteklemeye devam edeceğini belirttiklerini aktaran Erdoğan, "Türkiye, Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımamıştır ve tanımayacaktır. Kırım Tatarı kardeşlerimiz, Türkiye ve Ukrayna arasındaki tarihi ve insani bağların önemli bir unsurudur." diye konuştu.

 

"Soydaşlarımızın tarihi anavatanları Kırım'daki varlıklarının devamı, kimliklerinin ve kültürlerinin korunması, temel hak ve hürriyetlerinin güvence altına alınması önceliğimiz olmayı sürdürecektir." diyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'taki çatışmaların da en kısa sürede sona ermesi temennimizdir. Bu sorunun uluslararası hukuk ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü temelinde barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturulabileceğine inanıyoruz. Minsk sürecini destekliyoruz. Ayrıca başkanlığı Türk büyükelçilerce yürütülen AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'na da desteğimiz tamdır. Maalesef dün Donbass'ta ateşkesin ihlal edildiği ve açılan ateş sonucunda 4 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini öğrendik. Bir kez daha buradan sayın Devlet Başkanı'nın şahsında dost Ukrayna halkına taziyelerimizi ifade ediyorum."

 

'HER GELEN BİLEKLİĞİ TAKARSAK, BİLEKTE TAKACAK YER DE BULAMAYACAĞIZ'

 

Basın toplantısının soru cevap bölümünde mevkidaşı Zelenskiy'nin Kerç Boğazı krizi sonrası Rusya'da tutuklanan iki denizcinin ailesinden aldığı bileklikleri kolunda taşıdığını hatırlatması üzerine Erdoğan, "Eğer her gelen bilekliği takarsak, bilekte takacak yer de bulmayacağız. Çünkü bilekleri takmayı gerektirecek çok hadiseler yaşıyoruz. Kerç Boğazı'ndan tut, Filistin'de, Myanmar'da dünyanın dört bir köşesinde ne yazık ki hep bu çileleri görüyoruz." şeklinde konuştu. 

 

Siyasetçilerin buna son vermenin gayreti içinde olması gerektiğinin altını çizen Erdoğan, "Bizim Kırım Tatarları meselesinde yıllar yılı hep bu işin karşısında olduğumuzu söylememize rağmen herhangi bir netice ne yazık ki burada alamadık. Ama ümitsiz olmayacağız. Mücadelemize yine devam edeceğiz. Temenni ederim ki bir gün bunu başaracağız. Ben inanıyorum ki sayın Zelenskiy de bu konuda ümitsiz değil." ifadelerini kullandı. 

 

'ABD HEYETİ İLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK'

 

Milli Savunma Bakanlığı ile ABD heyeti arasındaki görüşmelere ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Erdoğan, şunları kaydetti: "3 günlük bir görüşme periyodu oldu. Bu görüşmeler gerçekten olumlu bir istikamette devam etti. Bu görüşmeler yine devam edecek ancak şimdi bir adım atılıyor. (Suriye'de barış koridoru) Tarih vermeyeceğim şimdi Amerikalılarla birlikte bir harekat merkezinin kurulmasının kararı verildi. Bu harekat merkezini kurmak suretiyle buradaki süreç başlatılacaktır." 

 

Bunun "Adım atıldı mı?" sorusunun cevabı olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Adım birlikte atılıyor. Burada aslolan Fırat'ın doğusunda bu adımın atılması meselesiydi. Bu da şimdi Amerikalılarla birlikte gerçekleştiriliyor." dedi. 

 

İKİ ÜLKE ARASINDA ANLAŞMA

 

Ortak basın toplantısı öncesinde Erdoğan ve Zelenskiy huzurunda, iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreni gerçekleştirildi. Buna göre, Türkiye Uzay Ajansı ile Ukrayna Devlet Uzay Ajansı arasında "Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla Keşfi ve Kullanımında İşbirliği Yapılmasına Dair Mutabakat Zaptı", Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ile Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha tarafından imzalandı.

 

Toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de katıldı.

 

Zelenskiy'in açıklamalarından satır başları ise şöyle:

 

- Çok teşekkür ederim. Çünkü bu dayanışmayı gördükten sonra ebeveynler ve çocuklar çok mutlu olacaktır.

 

- Ukrayna'nın toprak bütünlüğü konusundaki değişmeyen tutumunuzdan ötürü (Türkiye'ye) teşekkür ederim.

 

- Türkiye'nin dümyaca ünlü misavirperverliği için çok teşekkür ediyorum.

 

- Türk iş dünyasını Ukrayna'ya davet ediyorum. Rahat çalışabilmeniz için size şahsım adına garanti verebilirim.

 

- ABD ile birlikte bir harekat merkezinin kurulması kararı verildi. Harekat merkezinin kurulmasıyla süreç başlayacaktır. Fırat’ın doğusunda adımın atılması aslolandı, o da oldu.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadın cinayetleri Temmuz'da da devam etti
Temmuz ayında 31 kadın öldürüldü. Haziran'da 40 kadın öldürülürken mayıs ...
Sayısal Loto sonuçları belli oldu!
3 Ağustos Sayısal Loto sonuçları Milli Piyango İdaresi tarafından Noter ...
Şans Topu sonuçları açıklandı!
Şans Topu sonuçları bu akşam Milli Piyango İdaresi canlı yayınında açıklandı
 
Erdoğan'dan Kırım açıklaması!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saray'da Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile ortak ...
İngiliz mahkemesi, Marmaris'teki işletmeciyi haklı buldu
3 yıl önce Marmaris'te kaldıkları oteli zehirlendik diye dava eden İngiliz ...
İBB’de mülteci masası kuruluyor
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kendisini tebrik ziyaretine gelen Filistin ...
 
Melih Gökçek'in cipleri satılıyor
Melih Gökçek'in başkanlığı döneminde kullandığı 3 adet lüks cip için satış kararı alındı.
Öcalan avukatlarıyla görüştü
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi öncesinde de gündeme gelen ...
Hrant Dink davasının gerekçeli kararı açıklandı!
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Temmuz'da, Erhan Tuncel, Yasin Hayal ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
borsa istanbul
Club Brugge
Euroleague
nato
konya
İstanbul Başakşehir
Demba ba
Emre Belözoğlu
Devlet Bahçeli