E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Enflasyondaki iyileşme bu yüzden gecikiyor! 

Merkez Bankası PPK toplantı özetinde, "Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir, enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Belirgin iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruş sürdürülecektir" denildi.

3.09.2014 - 16:22
Enflasyondaki iyileşme bu yüzden gecikiyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" değerlendirmesi yapıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" değerlendirmesi yapıldı.

Kurul'un 27 Ağustos 2014 tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı 3 Eylül 2014 tarihli toplantı özetinde, son aylarda kredilerin büyüme hızının ve kompozisyonunun arzu edilen yönde seyrettiği ifade edildi.

Bu gelişmede para politikası duruşu ve alınan makroihtiyati önlemlerin belirleyici olduğu belirtilen özette, "Tüketici kredilerinin yıllık büyüme oranı düşmeye devam ederken ticari krediler göreli olarak daha güçlü bir seyir izlemektedir. Kredilerdeki bu görünüm bir yandan orta vadeli enflasyon baskılarını sınırlarken diğer yandan cari dengedeki düzelmeyi desteklemektedir. Kurul, finansal koşullardaki kısmi iyileşmenin ve yurt içi belirsizliklerdeki azalışın önümüzdeki dönemde kredi piyasasını olumlu etkileyebileceğini belirtmiştir. Bununla birlikte kuraklığa bağlı olarak artan gıda fiyatları ve süregelen jeopolitik riskler kısa vadede tüketici güveni ve kredi talebindeki artışı sınırlayabilecektir" görüşü paylaşıldı.

Özette, şunlar kaydedildi:

"Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları kademeli olarak azalmaktadır. Nisan ayında 3 puanı aşan söz konusu etkilerin temmuz ayı itibarıyla 2,5 puan civarında olduğu tahmin edilmektedir. Kurul, 2015 yılında enflasyonda bu kanaldan önemli bir düşüş alanı olduğuna dikkati çekmiştir. Bununla birlikte döviz kuru hareketlerinin ikincil etkilerinin yakından izlenmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir, enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Kurul, bu çerçevede kuraklığın ve jeopolitik risklerin enflasyon görünümü üzerindeki etkilerini de ele almıştır. Kurul, son aylarda yurt içi gıda fiyatlarının yurt dışı gıda fiyatlarından olumsuz yönde ayrıştığına dikkati çekmiştir. Gıda grubunun genelinde yılbaşından itibaren yüksek fiyat artışlarının gözlendiği ve jeopolitik risklerin de etkisiyle kısa vadede belirgin bir düzeltme beklenmediği ifade edilmiştir. Enflasyonun ulaştığı yüksek seviyeler orta vadeli beklentileri de olumsuz etkilemekte ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmaktadır. Dolayısıyla gelinen noktada bütün ilgili kurumların enflasyonla mücadeleye destek vermesinin makroekonomik istikrar açısından büyük önem taşıdığı hatırlatılmıştır. Bu kapsamda aktif bir dış ticaret politikasının gıda fiyatlarındaki riskleri sınırlama konusunda faydalı olabileceğine değinilmiştir."

Bu değerlendirmeler çerçevesinde Kurul'un, kısa vadeli faizlerdeki mevcut duruşun sürdürülmesine karar verdiği belirtilen özette, "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Kurul, bu doğrultuda likidite politikasının gerektiğinde etkin bir şekilde kullanılabileceğini hatırlatmıştır" ifadeleri kullanıldı.

"Orta vadede mali disiplini kalıcı hale getirecek ve tasarruf açığını azaltacak yapısal reformların güçlendirilmesi makroekonomik istikrarı destekleyecektir"

Özete göre Kurul, son aylarda küresel para politikalarına dair belirsizliklerin azalmasıyla birlikte uzun vadeli faizlerin oynaklığının da düştüğüne dikkati çekti. Bu durum, yurt içi belirsizliklerdeki azalışla birlikte geniş faiz koridoruna olan gereksinimi kısmen azalttı. Bu çerçevede Kurul, faiz koridorunun daha simetrik bir hale getirilmesi için gecelik borç verme faizlerinin indirilmesine karar vermişti.

Kurul, maliye politikasına ve vergi düzenlemelerine ilişkin gelişmeleri enflasyon görünümüne etkileri bakımından yakından takip ediyor. Para politikası duruşu oluşturulurken, gelecek dönemde mali disiplinin korunacağı ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlarda öngörülmeyen bir artış gerçekleşmeyeceği varsayılıyor. 

Maliye politikasının söz konusu çerçeveden belirgin olarak sapması ve bu durumun orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz etkilemesi halinde para politikası duruşunun da güncellenmesinin söz konusu olabileceği belirtilen özette, "Orta vadede mali disiplini kalıcı hale getirecek ve tasarruf açığını azaltacak yapısal reformların güçlendirilmesi makroekonomik istikrarı destekleyecektir. Bu yönde atılacak adımlar aynı zamanda para politikasının hareket alanını genişletecek ve uzun vadeli kamu borçlanma faizlerinin düşük düzeylerde seyretmesini sağlayarak toplumsal refaha olumlu katkıda bulunacaktır. Bu çerçevede Orta Vadeli Program'ın gerektirdiği yapısal düzenlemelerin hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır" değerlendirmesi de yapıldı.
aa

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Promosyon Ürünleri Fuarı kapılarını açıyor!
‘Promosyonda İnovasyon’ konulu, 29. Uluslararası Kurumsal Promosyon Ürünleri ...
Tuzlu su ile çalışan çevre dostu araba! Fiyatı...
Lihtenştayn merkezli otomobil üreticisi NanoFlowcell AG, tuzlu su ile ...
Ankara'da bilgisayarla beste yarışması!
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından tertip edilen 31. Ulusal Bilişim ...
 
Honda Mobilio araçlar beklentileri karşıladı!
Hindistan’da Honda Mobilio marka araç kısa sürede beklentileri karşıladı.
Barbunya ve kuru fasulye ithalatında gümrük sıfırlamasından vazgeçildi!
Barbunya ve kuru fasulye ithalatında gümrük vergisi uygulanacak.
Fitch Ratings:
Fitch Ratings, kısa vadeli yabancı yükümlülüklerindeki hızlı yükselişin ...
 
Koyun ihracatı başladı!
Sahip olduğu geniş mera alanları ve topografik yapısıyla küçükbaş hayvancılık ...
Enflasyon rakamları açıklandı!
Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,54, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 9,88 oldu.
Kaya tuzu ile dondurma üretilir mi?
Evet, üretilir. Türkiye'nin en büyük kaya tuzu rezervine sahip olan Çankırı'dan ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
Club Brugge
fransa
dolar
Sağlık
AB
Tayyip Erdoğan
Kobani
Ankara