E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Döviz Kurları 'Turp' Gibi! Zeybekçi: Dakika Dakika Kontrol Ediyoruz... Şu Anki Aralık Bizim İçin Gayet İyi!

Ekonomi Bakanı Zeybekci, döviz kuru seviyeleriyle ilgili, "Kuru dakika dakika kontrol ediyoruz. Kurda 2,10-2,25 aralığı dış ticaret dengeleri açısından bizim için gayet iyi" dedi.

5.06.2014 - 19:21
Döviz Kurları  Turp  Gibi!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, döviz kuru seviyeleriyle ilgili, "Kuru dakika dakika kontrol ediyoruz. Kurda 2,10-2,25 aralığı dış ticaret dengeleri açısından bizim için gayet iyi" dedi.

Zeybekci, Türkiye Müteahhitler Birliğinin (TMB) "Sektörel Değerlendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Afganistan'daki intihar saldırısında hayatını kaybeden mühendisler için Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi. 

Bu tür saldırıların Türkiye'yi yolundan çeviremeyeceğini belirten Zeybekci, "Dinimizde çalışırken hayatını kaybedenlere 'şehit' denir. İnşallah Allah da onları öyle görür" dedi. 

Gümrük Birliği Anlaşması'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, anlaşmayla ilgili Avrupa Birliği (AB) ile 4 tur görüşme yaptıklarını ifade ederek, 24-25 Haziran'da bir görüşme daha gerçekleştirileceğini bildirdi. 

Gümrük Birliği Anlaşması'nın imzalandığı dönemde olumlu etkileri olmasına karşın "egemen devletin imzalayacağı bir anlaşma olmadığının" altını çizen Zeybekci, şunları kaydetti: 

"ABD ile AB Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşması imzalandığında bizim otomatik olarak bunun içinde olmamız lazım. Geçen haftalarda ABD'de ilgili bakan ve başkan danışmanı ile yaklaşık tam bir gün süren görüşmeler yaptık. Çekincelerimizi ortaya koyduk. 'TTİP anlaşması imzalanır da Türkiye bu anlaşmanın içinde değilse bizim AB ile Gümrük Birliği Anlaşması'nı sürdürmemiz imkansızlaşır' dedik. Çünkü ABD, AB ile imzaladığı anlaşmayla Türkiye'de AB'nin sahip olduğu her türlü hakka sahip olacak. Biz ABD'de hakka sahip olamayacağız. Bu ekonomik bir istilaya dönüşebilir. Biz bunun karşısında eli kolu bağlı bekleyemeyiz." 

"Kurda 2,10-2,25 aralığı gayet iyi"

Zeybekci, TL'nin aşırı değerli olduğunu ve ihracatçıları teşvik etmediğini hep söylediklerine işaret ederek, bugün gelinen noktayı "17 Aralık süreci yaşanmadan gelmemiş olmayı dilediklerini" kaydetti. 

Gelinen noktayı Türkiye'nin dış ticaret dengeleri açısından son derece olumlu bulduklarını belirten Zeybekci, "Kuru dakika dakika kontrol ediyoruz. Kurda 2,10-2,25 aralığı dış ticaret dengeleri açısından bizim için gayet iyi" değerlendirmesinde bulundu. 

Büyümeye ilişkin de görüşlerini paylaşan Zeybekci, ilk çeyrek büyüme rakamları yüzde 4,5 seviyelerinde gerçekleştiği zaman bunun etkilerinin görüleceğini söyledi. Zeybekci, bu yılki büyüme oranının yüzde 4 seviyelerinde olacağını ifade etti. 

2015 yılı beklentileriyle ilgili Türkiye'nin endişesinin bulunmadığını anlatan Zeybekci, gelecek yıl ülkenin 2023 hedeflerine yönelik güçlü adımlar atacağını dile getirdi. 

Faiz oranlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, bazı vergiler ve kurdan kaynaklanan enflasyonun maliyete katkısının bittiğine ve geriye tek etmen olarak faizin kaldığına dikkati çekti. 

Türkiye'yi öngören piyasanın faizleri yüksek bulduğunu zaten söylediğini belirten Zeybekci, "Faizin ki öyle oluşup bitmiyor. Orada bir yerde kalmıyor. Maliyetin içinde olmaya devam ediyor. Piyasa faizin aşağı inmesini istiyor" diye konuştu.

"17 Aralık hükümeti devirme operasyonuydu"

Zeybekci, inşaat sektörü kadar ekonomik gelişmelere duyarlı olan başka sektör olmadığını dile getirerek, Amerikan Merkez Bankasının (FED) parasal genişleme politikalarının Türkiye gibi birçok gelişmekte olan ülke için faydalı olduğunu söyledi. 

FED'in parasal sıkılaştırmaya gitme kararının ardından dünyada bir hareketlenme başladığını anımsatan Zeybekci, "Gezi olayları ile Türkiye'de etki farklı gibi algılandı. Halbuki hiç de öyle değildi. Diğer ülkelerde ne ise bizde de hemen hemen aynı tepkileri gördü, hatta birçoğundan da iyiydik" diye konuştu. 

Bu durumun 17 Aralık sürecine kadar devam ettiğini belirten Zeybekci, söz konusu süreçte "Türkiye'de finansal istikrarsızlık ve siyasi istikrasızlık endişelerinin bir araya geldiğini" söyledi. 

17 Aralık operasyonunun "hükümeti devirme operasyonu" olduğuna vurgu yapan Zeybekci, şöyle devam etti: 

"Fatih Belediyesinin imarla ilgili uygulaması, Vakıflar Genel Müdürlüğünün koruma ile ilgili uygulaması, Halkbank'ın bilmem şu uygulaması, 4 bakanın çocuklarından kaynaklanan yolsuzluk iddiaları... Bunların 4'ünü bir araya getirip çuvallara dolduracaksın, 'çete' diyeceksin, çeteyi toparlayıp, götürüp Başbakana bağlayacaksın. Çok çok zorlamaydı ama doğrudan iktidara, milletin iradesine müdahale... Bu millete, ülkeye operasyondu."

Zeybekci, 17 Aralık'ta yaşanan olayların faiz oranlarına yansıdığını sözlerine ekledi.

TMB'nin çalışmalarını takdirle izliyoruz

Zeybekci, TMB'nin 62 yıldan bu yana sürdürdüğü çalışmaları takdirle izlediğini dile getirerek, Çin'den sonra dünyada ikinci sırada olan sektörün, Türkiye ve Balkanlar'da çok önemli projeler gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye'deki yapılan 160 milyar dolarlık yatırımın yarısının inşaat sektöründen geldiğini belirten Zeybekci, "Türkiye'de ekonominin canlanmasını etkileyen başka bir sektör olmadığını ve ülkenin iç dinamikleri için önemli olduğunu kaydetti.

Zeybekci, dünyada ikinci sıraya gelen inşaat sektörünün yurt dışında Türkiye için çok önemli bir referans haline geldiğini işaret ederek, şunları söyledi:

"Yurt dışında Türk ekonomisini, sanayisini, başarı hikayelerini anlatırken, dünyada Çin'den sonra ikinci sırada olduğumuzu altını çize çize, ballandıra ballandıra anlatıyoruz. Çünkü, bu bizim için iş bitirme belgesi gibi, o kadar önemli. Dünyada 284 milyar dolarlık iş bitirmek, 1 yılda 40 milyar dolarlık iş almak, bir ülkede 10,6 milyar dolarlık iş almak, körfez bölgesinde bütün dünyanın gözünü diktiği ulaşım projelerini Türkiye için almış olmak, ihracat, tekstil, otomotiv, petrol, konfeksiyon, çelik, petrokimya ve turizm için iş bitirme belgesi gibi." 

Libya'daki hakediş alacakları

Zeybekci, Türkiye'nin fiyatta rekabet konusunda, Çin, Hindistan, Pakistan, Tayvan gibi ülkelerle yarışma zorunluluğunun yanında artık bir de Afrika ile rekabet etme zorunluluğunun da yakında olduğuna işaret etti. 

Libya'da 2011'de başlayan devrim süreciyle, gelişmelerin istenen şekilde meydana gelmediğini anlayan Zeybekci, güvenlikle ilgili sıkıntıların arzu edilen biçimde çözülemediğini söyledi. Özellikle son haftalarda durumun çok daha kritik olduğunu belirten Zeybekci, "Libya'da herşeye rağmen yaklaşık olarak 300 milyon dolarlık hakediş tahsilatı gerçekleştirildi" dedi.

Bölgede 7 milyar dolarlık iş yapan müteahhitlerin yeniden işe başlamasıyla ilgili olumlu adımların atıldığına değinen Zeybekci, ancak son gelişmelerden sonra durumu kestirebilmenin zor olduğunu ifade etti. 

"1 numara olmayı hedefliyoruz"

Zeybekci, sözlerini şöyle tamamladı:

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oluruyla yola çıktığımız bu süreçte, kültür coğrafyası dediğimiz Afrika, Orta Asya, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar'da gerekiyorsa hedef belirlediğimiz başka yerlerde de hükümetin yarattığı imkan ve kaynaklarla çok büyük bir fon üzerine olumlu gelişmeleri yakında sizlerle görüşeceğiz. O ülkelere gideceğiz ve projelerde anlaşacağız ve asla ve asla emperyalist bir düşünce ile yaklaşmayacağız, dostluk kuracağız. Exim kaynaklı fon oluşturarak, dünyada 1 numara olmayı hedefliyoruz, 2 numara bize yetmiyor. Çünkü kültür coğrafyamızda ecdadımızın bize bıraktığı pozitif mirasın hiçbir yerinde zerre kadar leke yok. İnanılmaz bir hazinenin üzerinde oturuyoruz şu anda. Pozitif mirasımız var, coğrafyadaki imkanları değerlendirdiğimizde birinci olmamız kaçınılmaz. "
aa

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 5 Haziran 2014 Perşembe 19:40

ne anlarsın sen ekonomiden.ekonomi iyi olsa dış ticaret açığı azalır,istihdam artar.ekonomi can çekişiyor.merkez bankasında sıcak para dolaşımından kalan artık para var,abd ve avrupa kendi yatırımcısını teşvik ettikçe o para az eridiği için kurlara etkisi az oluyor ama ülke olarak daha da borçlu oluyoruz.onlardan bahsedeceği yerde döviz yükselmiyor diyor.bu kadar cahil olunurmu be.döviz artmıyorsa petrol neden zamlanıyor o zaman. cahillik parayla değil arkadaş.zır cahil bunlar.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avrupa'da 'Mevduat Faizi' İndirimden Sonra %-0,10 Oldu!
Avrupa Merkez Bankası, politika faizini 10 baz puan indirerek yüzde 0,15'e ...
Derince 39 yıllığına 543 milyon dolara Safi Katı Yakıt'ın...
Derince Limanı 39 yıllığına 543 milyon dolara Safi Katı Yakıt'ın...
İş dünyası da jest bekliyor!
İş dünyası da jeste açık! Hükümete biz enayi miyiz tepkisi! Düzenli vergi, ...
 
Tezek Dökülen Yerde Eylem Devam Ediyor! Kim Başkan Olacak?
TÜSİAD'dan istifa eden Muharrem Yılmaz'a ait fabrikada işçiler eyleme ...
Akaryakıt Fiyatlarına EPDK Müdahalesi!
Akaryakıt fiyatlarına EPDK müdahale etti.Akaryakıt piyasasını derinden etkileyecek değişim!
Merkez Bankası: Enflasyona gıda fiyatları etki etti
Merkez Bankası (TCMB) yıllık enflasyondaki artışta gıda ve temel mal fiyatlarının ...
 
Milli Piyango için 4 yatırımcı da yeterli bulundu
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Milli Piyango dahil şans oyunlarının ...
Türkiye'den Rekor!
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "Türkiye artık yardım alan değil, yardım ...
Güncel Altın Fiyatları - HEMEN TIKLAYIN - Altın Fiyatları - Çeyrek Altın Fiyatları,Çeyrek Ne Kadar,Borsa Piyasası,(4 Haziran 2014)
Altın, Altın fiyatları, altın fiyatları ne oldu, altın fiyatları anlık ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Vladimir Putin
İstanbul
Gaziantepspor
Haber
Kızılyıldız
Volero
1. Lig
İsveç
haberler