E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Doğu Akdeniz'de sular ısınıyor...Atina'da panik! 

Oruç Reis sismik araştırma gemisinin yapacağı sondaj faaliyetleri kapsamında, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki yeni bir Navtex ilan etmesi Yunan ordusunu panikletti.

11.08.2020 - 12:37
Doğu Akdeniz de sular ısınıyor...Atina da panik!

Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtı cephe Yunanistan'ın etrafında toplanıyor. Mısır, Yunanistan ile deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması imzaladı. Akdeniz'de oluşturulmaya çalışılan korsan harita, Türkiye'nin Libya ile yaptığı deniz yetki anlaşması alanıyla çatışıyor. Üstelik Mısır, imza koyduğu son anlaşmayla birlikte Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Akdeniz'deki hak iddialarına uyarak 21 bin 500 kilometrekarelik deniz yetki alanını kaybetmiş oldu.

TÜRKİYE KARŞITLARINA NET CEVAP!

Darbeci Sisi yönetimindeki Kahire ile Atina arasındaki son girişime Ankara sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye için yok hükmündedir" dediği anlaşmayı tanımadığını ilan etti. Türkiye'nin sismik arama ve sondaj gemileri, Akdeniz'deki faaliyetlerine devam edecek. Ankara, çıkarlarını 'sahada ve masada koruyacağını' duyururken Deniz Kuvvetleri, Türkiye karşıtı cephenin girişimine tatbikat ilanıyla meydan okudu: Savaş gemileri 10-11 Ağustos'ta Antalya açıklarında Rodos ve Meis adaları arasında atışlı tatbikat yapacak. Söz konusu tatbikata ilişkin Navtex duyurusu geçtiğimiz günlerde 18 Ağustos olarak duyurulmuştu.

SULAR ÇOK ISINACAK

Türkiye ile anlaşma yapabileceklerini söyleyerek Ege ve Akdeniz'de deniz yetki sınırlarının belirlenmesi için Lahey'e gitmeyi teklif eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, aynı gün Mısır ile anlaşma yaptı. Ardından yaptığı açıklama ile gerilimi tırmandırmak isteyen Yunan Başbakan, söz konusu anlaşmanın meşrû olduğunu savunarak, "Doğu Akdeniz'de yeni bir realite yarattık" dedi. Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise korsan anlaşma sonrası Kahire'deki konuşmasında daha da tahrik etti: "Türkiye ile Libya arasında aslında varolmayan mutabakat, bu yaptığımız anlaşmayla ait olduğu yere, çöp tenekesine gönderilmiştir."

ÇALIŞMALAR SÜRMELİYDİ

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Tüm bu gelişmeler sonrası Doğu Akdeniz'de gerilimin tırmanacağına işaret eden emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, yaşananları şöyle yorumladı: "Uzun zamandır MEB ilan edilmesini dile getiriyoruz. Askeri üstünlüğü ilan etmişken emrivakî karşı karşıya kaldık. Navtex ilan edilen sahalarda çalışmalar sürmeliydi. Navtex ilanının yapıldığı gün (21 Temmuz) donanma bölgeye çok hızlı yayıldı. O gün kontrol Türkiye'de idi. Oruç Reis geri adım atmamalıydı. Bölgede son sözü Türkiye söyler. Türkiye bölgede jeostratejik olarak güçlü bir pozisyonda, bunu devam ettirmeli. Son sözü güç söyler. Türkiye orada bir faaliyete izin vermeyecektir. Ancak hukuken de güçlü olmak lazım. Bu aşamadan sonra Dışişleri'nin işi güç; Yunan hâlâ 'görüşmeye hazırız' diyor. Uluslararası Adalet Divanı'na gidelim dedikleri gün Mısır'la anlaşma yapıyorlar. Türkiye'yi hukuksuz hamlelerle hukuken sıkıştırmaya çalışıyorlar. Dikkat etmek lazım."

DENİZ SINIRI YOK

Emekli Büyükelçi Dr. Oğuz Çelikkol, Yunanistan'ın Mısır'la deniz sınırı bulunmadığına dikkat çekerek bölgede gerilimi artıran Atina-Kahire anlaşmasını şöyle yorumladı: "Yunanistan, Türkiye'yi kendi karasularına sıkıştırma politikasını Doğu Akdeniz'de uygulamaya çalışıyor. Bu yüzden Türkiye'nin tepkisi çok yerinde. Bu anlaşma yok sayılır diyoruz çünkü Yunanistan'ın Mısır'la bir deniz sınırı yok. O bölge Türkiye'nin deniz yetki alanı ve Türkiye'nin kıta sahanlığı. Türkiye bunu Libya ile yaptığı anlaşmada tescil etmiş ve Birleşmiş Milletler'e de bildirmiş durumda. İmzalanan bu anlaşmanın hukuki bir değeri yok. Anlaşma çatışmaya yol açabilir. Türkiye'nin bu konuda tavrı çok net. Türkiye, Yunanistan'ın, kendi kıta sahanlığında uluslararası hukuka aykırı olarak hak iddia etmesini kabul etmedi ve etmeyecek. Türkiye, buranın kendisine ait olduğunu gösterecek girişimler de yapacaktır. Bu konunun Yunanistan ile Türkiye arasında bir çatışmaya dönüşme ihtimali ise Yunanistan'ın Türkiye'nin göstereceği tepkiye ve davranışlara karşılık vereceği tepkiye bağlı. Mısır ise Türkiye yerine Yunanistan ile anlaşarak çok büyük bir deniz yetki alanı kaybetti. Mısır hükümetine en büyük tepkiyi Mısır halkı gösterecektir."

KİMSE GASP EDEMEZ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, Türkiye'nin de KKTC'nin de Doğu Akdeniz'deki haklarının gasbedilmesine göz yummayacağını ifade etti. Yazılı açıklamasında Tatar, Yunanistan ile Mısır arasında sırf Türk-Libya Mutabakatı'nı ortadan kaldırmak amacıyla imzalanan deniz anlaşmasının bu iki ülkenin hak, hukuk tanımazlıklarının yeni bir örneği olduğunu belirtti. "Ancak şu bilinmelidir ki ne Türkiye ne de KKTC, Doğu Akdeniz'deki haklarının gasbedilmesine göz yummayacaktır" diyen Tatar, güçlü Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'deki tüm oyunları bozabilecek kapasiteye sahip olduğunu, bunun fiilen de görüldüğünü vurguladı. Tatar, "Umarız, bu iki ülke gereken mesajı alır ve Türkiye'nin haklarına el atmaya yeltenmezler" ifadelerini kullandı.

MEİS-GİRİT HATTINDA ORUÇ REİS'İ GÖRECEĞİZ

Türkiye'nin Oruç Reis sismik araştırma gemisini Meis ile Girit güneyindeki alana göndereceğini duyurmasıyla Doğu Akdeniz'de gerilim tırmanmıştı. Almanya'nın araya girmesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atina ile diplomatik çözümün bir kez daha denenmesi talimatı vermişti. Güven Artırıcı Görüşmelerin 4. turu için Atina tarafı Ankara'ya davet edilmişti. Doğu Akdeniz'de diplomatik çözüm amaçlı sükûnet devam ettiği sırada Atina bir kez daha oldubitti hamlesi yaparak Mısır ile MEB anlaşması imzaladı. Denizcilik hukukuna aykırı şekilde Mısır ile imzalanan anlaşma Girit ve Meis adaları üzerinden yapıldı.

DOĞU AKDENİZ'DE FAALİYETLER SÜRECEK!

Yunanistan, Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi 41 bin kilometrekareye hapseden taleplerinden vazgeçerek Mısır ile MEB çizgisini, düşey bir hat üzerinden sınırlandırdı ve sözde Mısır'a taviz de vererek bu anlaşmayı hızlandırdı. Bugüne kadar Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile birlikte Doğu Akdeniz'deki MEB sahalarını diyagonal çizerek en geniş alanı elde etme çabası güden Atina, Kahire ile sözde MEB'ini düşey boylamdan çizdi. Bu hamle, Doğu Akdeniz'de düşey hat esaslı yeni bir hukuki kapı açma çabası ve Türkiye'nin diyagonal hat üzerinden çizdiği Libya ile MEB anlaşması geçersiz kılınmak üzere bir politik hamle olarak dikkat çekti. Yunanistan ile gerilimi tırmandıran, Oruç Reis'in Meis-Girit hattında araştırma yapmayı planladığı, 21 Temmuz'da Navtex ilan edilen saha da Yunanistan-Mısır anlaşmasına konu saha içerisinde bulunuyor. Doğu Akdeniz'de gerilimin dozunu düşürmek için Almanya'nın talebi üzerine göreve gitmeyen Oruç Reis gemisi, halen Antalya Körfezi'nde bekliyor. Oruç Reis'in araştırma faaliyeti için önümüzdeki günlerde bölgeye görevlendirilmesi şaşırtıcı olmayacak. Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisi halen Dipkarpaz açıklarında araştırma faaliyetlerini yürütürken Fatih sondaj gemisi Karadeniz'de Tuna-1 sahasında görevde. Yavuz sondaj gemisi ise Tuzla'daki bakım çalışmalarının ardından Doğu Akdeniz'de göreve devam edecek.

BEDELİNİ ÖDERLER

Yunanistan'ın Mısır'la yaptığı anlaşmanın gayrimeşrû olduğunu söyleyen uluslararası hukuk uzmanı Prof. Dr. Selami Kuran, Türkiye'nin bundan sonraki adımının Lübnan ve İsrail'le anlaşmak olması gerektiğini kaydetti. Sahadaki gücün diplomasi ile güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kuran, şunları söyledi: "Türkiye ile Libya'nın kıta sahanlığı hakkı devlet olmalarından buyana yani başlangıçtan beri var. Yapılan anlaşmayla iki ülkenin kıta sahanlığı belirlendi. Bu da hakkaniyet ilkesine göre ana karaların ortasıdır. Belirlenen alanlar da BM'de tescil edildi. Şuan kayıt altında, ondan sonra yapılan anlaşmalar geçerli olmaz. İkinci bir anlaşma yapıyorsanız deniz sınırınızın olması lazım. Mısır ile Yunanistan arasında yapılan anlaşma ise hukuksuz.

Mısır ile Yunanistan ana karalarının deniz sınırı yok. Yunanistan 'ben adalardan başlatıyorum' diyor, başlatamazlar, ana kara parçasından başlatabilirsin. Aşağıya doğru inemez, burada Türkiye kıta sahanlığı var. Türkiye'yi atlayarak Mısır ile anlaşma yapılamaz. 1982 BM Deniz Hukuku Sözleşmesi 72 ve 46. maddelerine göre, Uluslararası Adalet Divanı'nın bu konuda verdiği kararlara göre bu anlaşma hukuksuz. Türkiye anlaşmayı tanımadığını beyan etti. Bundan sonraki gelişmeler sahada olacak. Türkiye, Mısır ile Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de oluşturmaya çalıştığı hattı bloklamıştı. Bunu da anlaşmalara uygun biçimde yaptı. Yunanistan bir sonraki adım olarak Türkiye'nin nabzını yoklamak için gemi gönderebilir. Kıta sahanlığı ihlal edilirse Türkiye'nin anlaşmalardan doğan meşrû müdafaa hakkı çerçevesinde Yunan gücünü etkisiz hale getirme yetkisi var."

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Düğünlere saat sınırı getirildi
Karaman'da koronavirüs önlemleri kapsamında düğünlerin 3 saati geçmeyecek ...
Büyü bozdurmak için 300 bin lirasını aldı
Almanya’da yaşayan bir gurbetçi, internette tanıştığı ve kendisini medyum ...
İçişleri'nden valiliklere terör genelgesi
32 ilin valiliklerine bölücü terör örgütü kış üslenmesi konulu genelge ...
 
Eren Bülbül vefatının 3. yılında unutulmadı
Trabzon'un Maçka ilçesi kırsalında, 11 Ağustos 2017'de teröristler tarafından ...
TSK terör hedeflerini vurmaya devam ediyor
MSB'den yapılan açıklamada Irak kuzeyi Haftanin bölgesinde tespit edilen ...
On gün boyunca 81 ilde koronavirüs denetimi
İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen talimat doğrultusunda ...
 
FETÖ üyelerine ağır darbe
İstanbul merkezli 12 ilde düzenlene FETÖ operasyonunda 34 şüpheli yakayı ele verdi.
Siyasilerden Oruç Reis mesajı
TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin ...
Yine aynı manzara: 40 kişi çıktı
İçişleri Bakanlıı'ndan 81 ile gönderilen talimat ile Türkiye genelinde ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fransa
Beyaz Saray
Recep Tayyip Erdoğan
AB
Mesut Bakkal
İslam
Şota Arveladze
serdar ortaç twitter
harç