E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Dev sahnede 563. yıl coşkusu 

İstanbul’un fethinin 563’üncü yıldönümü, Yenikapı miting alanında yüzbinlerce vatandaşın akın ettiği bir şölenle kutlandı.

30.05.2016 - 05:05
Dev sahnede 563. yıl coşkusu

İstanbul’un fethinin 563’üncü yıldönümü, Yenikapı miting alanında yüzbinlerce vatandaşın akın ettiği bir şölenle kutlandı. Kutlamaya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım da katıldı. 563 kişilik Mehteran Birliği Konseri, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Bandosu ve Merasim Takımı konseri, Türk Hava Kuvvetleri Türk Yıldızları Gösterisi ve dünyanın en büyük 3D mapping sahnesinde üç boyutlu özel gösteri İstanbullularla buluştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’un fethinin 563’üncü yıldönümünde şunları söyledi:

İstanbul’u çekip alırsanız şairler ilhamsız ve öksüz, şiirler eksik kalır. İstanbul’u görmeden yaşamadan geçen ömür eksiktir tatsızdır. Onun için bu şehrin kıymetini çok iyi bilmeliyiz. Çağ açıp kapatan İstanbul’un fethinin 563. yılı mübarek olsun kutlu olsun.

İstanbul 563 yıl önce fethedildi ama şundan emin olun bu fethin hesaplaşması 563 yıldır bitmedi. İstanbul’da ezanlar okunduğu sürece bu hesaplaşma bitmeyecek.

Fetih Batı’nın aşılmaz sandığı duvarların aşılmasıdır. Fetih 21 yaşında bir sultanın 1000 yıllık Bizans’ı dize getirmesidir. Fetih askeri deha ve teknolojinin o dönemki zirvesidir. Fetih yarısı gök olan cihanın yerdeki yarısını almış olmamızdır.

‘SALDIRANLARIN DERTLERİ FETİHİN İNTİKAMINI ALMAK’

Ülkemize saldıranların derdi fethin intikamını almaktır. İşte gördünüz kullandıkları kuklaları çukurlara gömüldüler. Onları kullananların akıbeti de eninde sonunda öyle olacaktır.

İnşallah 2023 hedeflerimize ulaşarak yüz yıl öncesinin hasta adamının varisini geleceğin en büyük 10 ekonomisinden biri haline getireceğiz.

Bize bizden başka dost yok. İşte şimdi Osman Gazi Köprüsü bitiyor mu? Ama Osman Gazi’yi bir yerle birleştiriyoruz? Orhan Gazi ile birleştiriyoruz. Ve bu yolu İstanbul İzmir yolu ile birleştiriyoruz.

Evet dünyada bizi seven var sevmeyen var. Bize çok dua eden toplumlar da ama maalesef hiçbirinin imkanları bizden daha ileride değil. Onlar da ümitlerini Türkiye’ye bağlamış durumdalar.

‘BU ÜLKEDE KÜRT SORUNU YOK, TERÖR SORUNU VAR’

Bu ülkede Kürt sorunu yok. Bu ülkede terör sorunu var terör. İşte şu anda silahlı kuvvetlerimizle polisimizle korucularımızla operasyonlar yürüyor. Ve Allah’ın izniyle bu operasyonlar huzuru refahı mutluluğu getirene kadar devam edecek.

Fethin 600 yıla yaklaşan acısının da halen taze olduğunu görüyoruz. Biz unutsak da onlar unutmuyor biz uyusak da onlar uyumuyor.

İşte Suriye’yi görüyorsunuz. Ne işi var orada Rusya’nın, İran’ın, terör örgütü armalarıyla donanmış Amerika’nın…

Bölücü terör örgütünün ortada hiçbir sebep yokken sokakları bombalarla doldurarak ülkemize saldırıya geçmesinin sebebi belli değil mi? Biz her şeyi görüyoruz her şeyin farkındayız ama şunu da biliyoruz bu işler yürek ve bilekle güç ve hazırlık işidir.

Türkiye bu oyunu bozmak için her alanda hazırlıklarını sürdürüyor. Çok önemli neticelere ulaştık ama halen kat etmemiz gereken mesafeler var. Ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırdığımızda bambaşka bir Türkiye’nin doğuşuna şahit olacağız. Bunun için yeni anayasa yeni yönetim sistemi diyoruz.

YILDIRIM: ERDOĞAN İLE KENETLENME ZAMANI

Başbakan Yıldırım şölendeki konuşmasında “Fetih demek; bu necip millete hizmet etmek demektir, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yapmaktır, Osman Gazi Köprüsü’nü yapmak, iki kıtayı birbiriyle birleştirmek demektir, diriliş ateşini tutuşturmak, geleceğe umutla, kararlılıkla yürümektir. Miskinlik örtüsünden sıyrılmak, doğrularak yeniden tarih sahnesine çıkmaktır fetih” dedi. Yıldırım şöyle konuştu:

“Şimdi bizi tökezletmek isteyen, birliğimize, kardeşliğimize kastedenlere karşı dimdik durmanın zamanıdır. Değil mi kardeşlerim? Yeniden fetih ruhu ile şahlanmanın, hizmeti ülkenin her köşesine götürmenin zamanıdır. Yıkmanın değil yapmanın, inşa etmenin, imar etmenin zamanıdır. Sınırlarımızı aşarak, her mazlumun avuç dolusu dualarında yer alma zamanıdır. Şimdi yeniden fetih ruhuyla ayağa kalkmanın zamanıdır. Öyle değil mi İstanbul, dünya lideri, memleket sevdalısı, cumhurun başı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile kenetlenerek, bir ve bütün olarak tarih yazmanın zamanıdır.” 
Protokol konuşmalarının ardından Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı Türk Yıldızları yüz binlerce vatandaşa nefes kesen bir gösteri sundu. Gösteri uçuşu nedeniyle Atatürk Havalimanı uçuş trafiği de saat 19:30’dan itibaren 20 dakikalığına durduruldu.

FETİH CANLANDIRILDI

Okçular Tekkesi’deki 130 okçu sahneye çıkarak, hedeflere ok atışı yaptı. Daha sonra şiir dinletileri ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Bandosu marş dinletisi sundu. Protokol konuşmalarının hemen ardından alanda kurulan dünyanın en büyük 3D mapping sahnesinde hazırlanan özel gösteriye sıra geldi. 3D animasyon, gerçek boyutlu gemi modelleri, büyük boyutlu dönem toplarının modelleri ve tiyatral gösteri entegrasyonu ile fetih 3 boyutlu olarak yeniden canlandırıldı. Dönemin kıyafetleri, kullanılan araç gereçler, silahlar ve zırhlar, gösteri için üretildi.

Yurtiçinden ve yurtdışından uzman 520 kişi, gösteri için geldi. 180x28 metrelik İstanbul Surları formunda dünyanın en büyük 3D mapping sahnesi (yaklaşık 4500 metrekare) hazırlandı. 500 kişilik oyuncu kadrosu, fethi canlandırıldı. Gerçek boyutlarda bir Osmanlı kadırgası 3D mapping gösteriye entegre olarak Leventler tarafından çekildi. İşaret dili ile birlikte İngilizce, İspanyolca, Arapça, Fransızca ve Rusça canlı yayın yapıldı. Protokol bölümünde yabancı misafirler için çeviri sistem kuruldu.

Renkli görüntüler

İSTANBUL’un Fethi’nin 563. yıldönümü kutlamasına katılmak için vatandaşlar karadan ve denizden Yenikapı’ya akın etti. Bazı katılımcılar Osmanlı dönemini andıran giysileriyle dikkat çekti. Yenikapı gösteri alanına girişte 3 ayrı arama noktası oluşturuldu. Marmaray’dan çıkan vatandaşlar sahil yoluna güvenlik bariyerleri arasında yürüdü. Deniz yoluyla, teknelerle gelenler de sahilde oluşturulan koridordan alana alındı. Görevli 5 helikopterden 2’si sürekli olarak miting alanının üzerinde devriye uçuşu yaptı. Biri Skorsky olmak üzere 3 yedek helikopter de herhangi bir olaya karşı hazır bekletildi. Şölende Yenikapı miting alanının üzeri sivil uçuşlara kapatıldı. Denizde 1 denizaltı, 1 fırkateyn ve 3 sahil güvenlik botu bekletildi. Keskin nişancı olan 40 polis de denizaltı, firkateyn, çevredeki binalar ve vinçlerin üzerine konuşlandırıldı.  Polis dedektör köpekleri de şölen alanı ile çevresinde patlayıcı ve bomba araması yaptı. İstanbul’un 21 ilçesindeki 26 iskeleden 146 vapur, şölene katılmak isteyen vatandaşları Yenikapı İskelesi’ne götürdü. 38 ilçeden de vatandaşlar yaklaşık 5 bin otobüsle miting alanına taşındı. 

Menderes’e gitti

Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan olarak ilk İstanbul ziyaretini Fetih Şöleni kapsamında yaptı. Meclis’teki güvenoylaması sonrası Ankara’dan İstanbul’a gelen Binali Yıldırım Adnan Menderes, Turgut Özal ve Necmettin Erbakan’ın mezarlarına gitti. Binali Yıldırım buradan da Fatih Camisi’ne giderek Fatih Sultan Mehmet’in kabrini ziyaret etti. Başbakan Binali Yıldırım, cenazesi Fatih Camisi’nden kaldırılan Cemile Çiftçi’nin ailesine de taziye dileğinde bulundu. Yıldırım’a ziyaretlerinde eşi Semiha Yıldırım da eşlik etti. 
hürriyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YSK Başkanı Ali EM Turktime'a Konuştu
28 Ocak 2010 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (YSK) olan Ali Em geçen ...
A.Ü. Z.F. Dekanı Çolak Turktime'a Konuştu TV'lerdeki Bal Reklamları Hayvansız Mandıralarda Kaşar Üretmeye Benziyor!
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak Turktime’ı ...
Tayyar: Muhafazakâr Değilim… Ahmet Hakan Oynak… Gül Denge, Erdoğan Gönül Adamı!
Ergenekon’da ağababalar dışarıda, soruşturma zenciler üzerinden yürütülüyor… ...
 
General Dostum Turktime’a Konuştu: Taliban Güçlendi Ama Onları Ben Yok Ederim!
Hamid Karzai ile ittifak kurup seçimlere girmek için Afganistan’a dönen ...
E.Albay Türemen: Karadayı Darbe Konseptine Uymayan Subayları Ankara’dan Uzaklaştırdı!
Karadayı darbe hazırlığı için subayları nasıl fişledi? Darbe konusunda ...
Büyük Yangından Önceki Son Röportajı Turktime Yaptı… Özbey: İstanbul Kötü Yönetiliyor!
Birkaç gün önce yanarak kül olan Avrupa’nın en büyük gösteri merkezi İstanbul ...
 
Adnan Oktar Turktime’a Konuştu: Said-İ Nursi'yi Atatürk Konusunda Yanılttılar!
Evrim teorisine karşı onlarca eseri, şatafatlı hayatı ve ilginç çıkışlarıyla ...
Erhan Göksel: Teslim Bayrağı Çeken Büyükanıt Divan-ı Harp’te Yargılanmalı!
Sınır ötesi harekat yapıldığı zaman aslında sanıldığı gibi bir harekat ...
Fatih Karaca: Tuncay Özkan Grubun’dan Kimseyi İşten Atmadık, Kendileri Ayrıldı...
Aralarında Kanaltürk ve Bugün Gazetesi'nin de bulunduğu Koza-İpek Medya ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
moskova
ölüm haberi
Ahmet Kural
Afganistan
seçim
Yeni Zelanda
serdar ortaç twitter
anap
TÜBİTAK