E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

CHP'den anayasa açıklaması! 

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Levent Gök, Anayasa değişikliği teklifi nedeniyle TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

10.12.2016 - 22:05
CHP den anayasa açıklaması!

Gök, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Ak Parti'nin Meclis  Başkanlığına sunduğu Anayasa değişikliği teklifiyle 140 yıllık parlamenter  demokrasiye ağır bir darbe indirilmek istendiğini öne sürdü.

MHP'nin, anayasa teklifine imza atmamasına rağmen gündemden kalkmış  olan bir konuyu tekrar kamuoyunun gündemine taşıyarak ağır bir tarihi sorumluluk  altına girdiğini söyleyen Gök, "Bu tablo içerisinde Milliyetçi Hareket  Partisi'nin ısrarla üzerinde durduğu 'ilk dört madde korunuyor' şeklindeki iddia  da yanıltıcıdır. Çünkü ilk dört madde, Türkiye Cumhuriyetinin demokratik bir  rejim olduğunu ifade eder. Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik bir rejim olma  iddiası bu anayasa teklifiyle ortadan kaldırılmak istenmekte." görüşünü savundu.

Bugün başbakanlığın kendini lağvettiğini ifade eden Gök, "Bugün  başbakanlık kurumu dünyada herhalde ilk defa eşine rastlanır bir şekilde bir  başbakanın görevde bulunduğu bir sırada başbakanlığın ortadan kaldırılmasına  ilişkin bir önergenin verildiği bir tarihi anı yaşamaktadır." değerlendirmesinde  bulundu.

Olağanüstü hal koşullarının yaşandığı, toplumsal uzlaşma metinleri  olan anayasaların tartışma imkanının bulunmadığını söyleyen Gök, şöyle devam  etti:

"Medyanın büyük bir bölümünün tutuklu ve gazetecilerin hapiste olduğu,  pek çok basın yayın kuruluşunun kapatıldığı bir ortamda, iktidara yakın medya  kuruluşlarına ayakta kalma olanağının tanındığı ve kanun hükmündeki  kararnamelerle anayasal sınırların aşıldığı bir ortamda demokratik bir tartışma  ortamından ayrık şekilde Türkiye'nin böyle bir tartışmanın içerisine çekilmesi  her iki partinin de hem Türkiye demokrasisine hem de Türk halkına yapmış  oldukları en büyük saygısızlıktır."

"Kimse bize bu anayasa değişikliğinin demokratik olduğu iddiasından  bahsetmesin"

Uluslararası kuruluşların Türkiye'yi dikkatle izlediğini belirten Gök,  "Ne yazık ki, yangından mal kaçırırcasına, Türkiye'deki herkesin, bütün  muhalefetin sesini kesen bir anlayışla demokrasinin d'sinin dahi konuşulmadığı  bir ortamda kimse bize bu anayasa değişikliğinin demokratik olduğu iddiasından  bahsetmesin." dedi.

Türkiye'nin böyle bir tabloya layık olmadığını aktaran Gök, 800 yıl  önce Magna Carta ile başlayan anayasa yapım ilkeleri ve uzlaşma kültürünün ülkede  yok edildiği iddiasında bulundu.

"Milliyetçi Hareket Partisi'nin ileride anlayacağımız ve nedenlerini  de hep öğreneceğimiz hangi gerekçeyle böyle bir tablo içerisinde AKP'ye başkanlık  sisteminin öneren bir anlayışı gündeme getirdiği ve bunun gerçekleşmesi için  katkı sağladığı da her halde sorgulanacaktır." diyen Gök, yine de MHP tabanının  sağduyulu davranacağına ve AKP'nin Türkiye'yi sürüklemeye çalıştığı bir rejim  değişikliğine engel olacağına inandığını vurguladı.

Türkiye'nin, anayasa değişikliği ile yürütmenin başına  cumhurbaşkanının getirilmesi suretiyle, "başbakanlığın ortadan kalktığı ve  cumhurbaşkanına geniş yetkiler veren değişiklikle, bir tek adam rejimine  dönüştürülmek istendiğini" savunan Gök, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne kadar gariptir ki Türkiye'yi kuran Cumhuriyet Halk Partisi ve onun  kadroları yıllar sonra tek partiden çok partiye geçerken, Türkiye'yi demokrasiyle  taçlandırırken, Türkiye bu büyük dönüşümü yaşamış ve uygarlığın bir parçası  olmuşken, bugün kendilerine 'demokrat' diyen iki parti, tek parti döneminin son  verdiği bir anlayışla tekrar 'tek adam rejimine' dönme arayışını birlikte  sürdürüyorlar. Türkiye açısından gerçekten son derece düşündürücü ve üzüntü  verici bir tablo."

Anayasaların toplumsal uzlaşma metinleri olduğuna dikkati çeken Levent  Gök, "İki partinin kapalı kapılar ardından konuştuğu, anlaştığı maddelerden hangi  sivil toplum örgütlerinin haberi oldu? Partiler, sadece Meclis içi değil, Meclis  dışı partiler, Meclis dışı kamuoyu, kimsenin haberi yok. Bütün demokratik  ülkelerde anayasalar uzun süren tartışmalar ve mutabakatla hazırlanırken  böylesine dayatılmaya çalışılan bir metne karşı Türk halkı bence gerekli cevabı  mutlaka verecektir. Önce parlamentoda o mücadeleyi vereceğiz, sonra halkımızla  beraber gücümüzü birleştirerek, kenetlenerek vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bugün anlamsız bir tartışmanın içine sokulduğunu öne süren  Gök, "Yürütmenin başı cumhurbaşkanı. Güya cumhurbaşkanı anayasaya göre devletin  birliğini temsil edecek. Nasıl olacak bu? Yürütmenin başı olan bir  cumhurbaşkanının bütün siyasi partilere karşı tavır alacağı ve partisiyle de  ilişiğinin kesilmediği gerçeği karşısında cumhurbaşkanın artık devletin birliğini  ve bütünlüğünü savunmasından söz edebilir miyiz? Bütün üst düzey yöneticilerin  atanması, cumhurbaşkanına kararname çıkartma yetkisinin verilmesi... Nereye  varacaktır bu işin sonu?" açıklamasını yaptı.

Olağanüstü hal  döneminde çıkarılan kararnamelerle Türkiye'nin  demokrasi liginden düştüğünü ileri süren Gök, Avrupa Parlamentosu'nun ağır  eleştiride bulunduğunu anımsattı.

Türkiye'nin dostu bulunmayan ülke haline geldiğini öne süren CHP Grup  Başkanvekili Gök, "Bu anlayış 15 Temmuz'da burada bütün siyasi parti liderlerinin  imzaladığı ve okunan bildiriye de açıkça bir ihanettir. Meclisin bombalandığı 15  Temmuz'un o karanlık gecesinde sığınaklarda hazırladığımız bildiri ertesi gün tüm  genel başkanlar tarafından imzalandı ve Meclis tarafından ortak bir deklerasyon  olarak ifade edildi" diye konuştu.

Ortak deklerasyonda demokratik parlamenter sistemin öneminin ortaya  çıkarıldığını belirten Gök, 15 Temmuz'da darbe anlayışına karşı oldukları gibi  keyfi anlayışa da karşı olduklarını ve mücadele edeceklerini bildirdi.

Böyle bir tablonun Türkiye'yi daha da kutuplaştıracağının altını çizen  Gök, şunları söyledi:

"Türkiye, bugünden itibaren tartışacağı bu anayasa metniyle daha da  bir karışık, herkesin birbiriyle kutuplaştığı, görüşlerde uzlaşmaya varılmasının  artık zorlaştığı bir sürece doğru hızla gidiyor. Oysa tam da bu FETÖ darbe  girişiminde hepimizin bir arada olması, beraber olması gerekir. Ülkeyi saran bu  tehlikelerden ortaklaşa kurtarmak isterken tam da FETÖ'nün istediği gibi  Türkiye'yi kutuplaştırmaya getirecek bu gerekçeyi kimse Türk halkına  dayatmamalıdır. Kimsenin böyle bir lüksü yoktur."


Türkiye'nin çok sayıda sorunla uğraştığına dikkati çeken Gök,  "Türkiye'yi daha karmaşık hale getirmeye kimsenin hakkı yoktur. Böyle bir tablo  Türkiye'nin pek çok yönden olumsuz etkileneceği bir zaman dilimini bizlere  gösterecektir." dedi.

Teklif maddelerinin birbiriyle çelişkili olduğunu savunan Gök,  "Teklifte, doğru düzgün başkanlık sistemini ya da başkanlık sistemiyle yönetilen  ülkelerdeki gibi denetlenme imkanı getiren hiçbir maddeyi görmüyoruz."  değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın, AK Parti'nin anayasa değişikliği  teklifinde, CHP ile uzlaşılan bazı maddelerinin bulunduğu şeklindeki  açıklamasının hatırlatılması üzerine Levent Gök, şunları kaydetti:

"AKP'nin bir yöntemi vardır anayasa değişikliğiyle ilgili. Sanki  uzlaşma var havası yaratmak üzere koydukları bu maddelerde en önemli madde  HSYK'nın oluşma biçimidir. HSYK'nın oluşma biçiminde bir mutabakat  sağlanamamıştır. Meclis'in seçeceği HSYK üyeleri sayısında Cumhuriyet Halk  Partisi üçte iki nitelikli çoğunluk önermiştir. Oysa AKP ile MHP kendi oylarına  yeter tarzda beşte üç çoğunluk getirmek suretiyle Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu  önerisine uymamışlardır. Diğer konular işin özü değildir, işin özünü saklayan  maddelerdir. Esas işin özü, Cumhurbaşkanının yürütmenin başı olması, kararname  çıkartma yetkisine sahip olması, başbakanlığın kalkması ve üst düzey bütün  atamaların cumhurbaşkanı tarafından yapılmasıyla cumhurbaşkanına dönük bir  anayasa metnidir. Cumhurbaşkanının devletin tüm ortamlarına kendi yandaşlarını  getireceği bir ortam getirilmek isteniyor."


AA

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Yıldırım: "Şair ve düşünürlerimize kalbimizi ve gönlümüzü borçluyuz"
Başbakan Binali Yıldırım, Necip Fazıl Ödül Töreninde konuşuyor.
Adalet Bakanı Bozdağ: "Bu,Türkiye için tarihi bir reformun ilk adımıdır."
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Twitter üzerinden anayasa değişikliği ile ilgili açıklama yaptı.
Kayınpederini tırpanla öldürdü!
Artvin'in Şavşat ilçesinde bir kişi, kayınpederini uykusunda öldürdü.
 
SON DAKİKA! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşuyor!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Necip Fazıl Ödüllerinde konuşuyor.
Başbakan,Haydar el-İbadi ile görüştü!
Başbakan Binali Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile telefonda görüştü.
Türkiye, yeni haftada buz tutacak!
Salı gününden itibaren tüm bölgelerde kar yağışı bekleniyor.
 
"Esnaf güçlüyse ülke de güçlüdür!"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü; "Bazı bütçe kalemlerinde ...
Başbakan Yıldırım'dan açıklama!
Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliğiyle ilgili açıklama yaptı.
Gül Baba Türbesi'ne restorasyon!
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Avrupa'da bulunan ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Avrupa Ligi
Almazbek Atambayev
Bütçe
burçin terzioğlu
haşim kılıç
Dinamo Kiev
Lionel Messi
özgecan cinayeti
MESUT ÖZİL