E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Çavuşoğlu'ndan terör açıklaması 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Her şeyden önce DEAŞ'a karşı YPG-PKK gibi bir terör örgütüyle hareket etmek yılanla yatağa girmek demektir." dedi.

21.02.2017 - 20:31
Çavuşoğlu ndan terör açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Her şeyden önce DEAŞ'a karşı, YPG-PKK gibi bir terör örgütüyle hareket etmek yılanla yatağa girmek demektir." dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Lefkoşa'da yaptıkları baş başa ve heyetle arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Rakka operasyonu hazırlıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, Fırat Kalkanı Harekatı'nın başarılı şekilde devam ettiğini belirtti. 

El Bab'ın tamamen kuşatıldığını ve kentte ilerlemelerin devam ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, bölgeye bugüne kadar Türkiye'den 45 bin Suriyelinin geri döndüğünü ifade etti.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bahsettiği terörden arındırılmış güvenli bölgenin kendiliğinden tesis edilmeye başlandığını da belirtti.

El-Bab'tan sonra hedefin Rakka olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Bizim tutumumuz son derece nettir. Araziyi ve Suriye'yi biliyoruz. Suriye halkı bizim kardeşimizdir. Yanlış adımlardan vazgeçmemiz lazım. Her şeyden önce DEAŞ'e karşı, YPG-PKK gibi bir terör örgütüyle hareket etmek yılanla yatağa girmek demektir. Dolayısıyla ABD'li dostlarımıza, yeni yönetime bir önceki yönetimim yaptığı vahim hatalardan dönmesini istedik." dedi.

DEAŞ'ı yenmek için bir terör örgütüne bel bağlamak zorunda olmadıklarını dile getiren Çavuşoğlu, "Koalisyonun içerisinde 65 ülke var. Öne çıkan ve aktif katkı sağlayan ülkelere bakıldığında Almanya, Türkiye, Fransa, İngiltere, Amerika, Suudi Arabistan, yer yer Katar. Bu ülkelerin özel kuvvetleri yok mu? Var. Ilımlı muhalif var mı? Var. Hepsi yerel insanlar. Yüzde 99 Sünni Arap olan bir şehre Şii milisleri sokmak çok tehlikelidir. O yüzden Haşdi Şabi, Musul'a bugüne kadar kadar sokulmadı. PKK terör örgütünü YPG terör örgütünü sokmak da o kadar tehlikelidir. Bunun altını çiziyoruz. İki şeytan arasında oradaki insanları tercih yapmaya zorlamayın." diye konuştu.

DEAŞ'ın İslam'la ilgisinin olmadığını da en net şekilde söylediklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Doğru gruplarla, etnik temizlik yapacak kendi amacına ulaşmak isteyen gruplarla değil, doğru strateji ve doğru gruplarla Rakka konusunda adım atabiliriz." dedi.

"Rum Kesimi'nin Enosis kararı garanti ve güvenlik konusundaki haklılığımız ortaya koydu"
Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin verimli bir değerlendirme yaptıklarını ve süreçte atılacak adımları ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın, KKTC müzakere heyetinin ve Türkiye'nin gayretleriyle müzakerelerin mevcut aşamaya gelebildiğine dikkati çekti.

Çavuşoğlu, "Tüm olumsuzluklara rağmen, bu yapıcı yaklaşımımıza karşılık verilmemesine rağmen ve geçtiğimiz üç dört ay içinde sık sık arızaların yaşanmasına rağmen biz yapıcı tutumuzu hep sürdürdük." dedi.

Türkiye'nin yapıcı tutumunu Cenevre'de ve Ada'da devam eden konferans ve liderler görüşmelerinde sürdüğünü vurgulayan Çavuşoğlu, "Ama geldiğimiz noktada maalesef Rum tarafının hiç yapıcı olmayan tavırlarını daha sık görmeye başladık. Cenevre'de Yunanistanla beraber sergiledikleri tavır, esasen Yunanistan'ın ve Rum tarafının çözüme hazır olmadığını gösterdi. Oysa biz hem Türkiye olarak hem KKTC olarak kendisine güvenen iki devlet ve insanlar olarak ne istediğimizi ve ne istemediğimizi gayet olgun bir şekilde ortaya koyduk." diye konuştu.

Müzakerelerin çerçevesinin ve temel niteliklerinin belli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın eşitlik, özgürlük ve güvenlik yaklaşımı çerçevesindeki müzakere anlayışının başından beri benimsenen temel ilke olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, "Biz, Türkiye Cumhuriyeti olarak garanti ve güvenlik konusundaki tutumumuzu ve Kıbrıs Türk halkının bu konudaki ihtiyacını gerekçeleriyle beraber net bir şekilde söyledik. Kıbrıs Türk halkı ihtiyaç duyduğu sürece Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk halkının yanında olacaktır, garantörü olacaktır." dedi.

Çavuşoğlu, "Kıbrıs'ta bir çözüm olmazsa Türkiye'nin KKTC'yi ilhak edebilme ihtimaline ilişkin söylentiler de var. Türkiye'nin böyle bir gündemi var mı? Muhakkak yoktur, olabilme ihtimali var mı?" sorusuna cevaben, şu ifadeleri kullandı:
"Tabii özellikle adalarda dedikodular çok olurmuş. Bunu Kıbrıs'ta da görüyoruz. Rum tarafının bunu kasıtlı yaydığını biliyoruz. Süreçte bir başarısızlık olursa bahane aramak için zeminler hazırlıyor. Ama bir gerçek var, BM de, biz de, herkes de bunu söylüyor. Şu anda devam ettirdiğimiz müzakere süreci son fırsat penceresidir. Bu fırsatı kaçırmamamız lazım. Ömür boyu bu şekilde müzakere edilmeyeceğini de herkesin bilmesi lazım. Biz ne diyoruz bu fırsatı kaçırmayalım. Başka bir alternatiften bahsetmiyoruz. 

İlla çözüm olmayacaksa, Rum tarafı yine böyle kararlar alır, masadan kalkarsa, o zaman ne yapacağımıza Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yle bugün yaptığımız gibi, iki Cumhurbaşkanının bir araya gelmesiyle Ankara'da yaptığımız gibi bundan sonra da hangi adımları atacağımıza kendimiz oturur karar veririz, yani bu konuda da kimseye de hesap vermeyiz. Bugüne kadar birlikte yürüdük bu yolda, bundan sonra da yine otururuz, hep birlikte kararımızı alırız. Ne KKTC, ne de Türkiye Cumhuriyeti çaresizdir. Ama biz diyoruz ki gelin, ortada çözüm, barış ve istikrar için bir fırsat var. Bu fırsatı iç siyasi kaygılardan, hele hele yaklaşan seçimler dolayısıyla ve tekrar özür dileyerek söylüyorum böyle çocukça kaprisler sebebiyle heba etmeyelim, sonuç alalım. Ada'ya istikrar, barış, huzur, güven gelsin."

Çavuşoğlu, başından bu yana Ada'da her iki toplumun ve tarafın güvenlik endişeleri ile taleplerinin de karşılanması gerektiğini söylediklerini belirtti.

Ada etrafındaki gelişmelere bakıldığında güvenliğin ve garantörlüğün ne kadar ihtiyaç duyulduğunun görüleceğine dikkat çeken Çavuşoğlu, tehditlerinin boyutunun değişerek sayısının arttığını kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, doğalgaz ve petrol rezervleri konusunda Rum kesiminin tek taraflı adımlarının devam ettiğini vurgulayarak, "Bu konuda da sabrımız sonsuz değildir. Sabrediyorsak bir çözüm umuduyla sabrediyoruz. Biz de gerekli adımları atarız, zamanında attığımız gibi. Birçok risk ortadayken, Türkiye'nin garantörlüğünden hele hele Kıbrıs Türk halkı talep ederken vazgeçmesini beklemek saflık olur." diye konuştu.

İki tarafın taleplerinin ciddi şekilde değerlendirilmesi, güvenlik ve garanti konularının bugünkü şartlara adapte edilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kıbrıs Türk halkı istediği sürece yanında olacağını ve garantörlüğünü sürdürerek ve güvenliğini sağlayacağını söyledi.

Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya’nın S-400 hava savunma sistemlerine ilişkin yürüttüğü görüşmeler hakkındaki bir soruya ise, "S-400 (hava savunma sistemi) ile ilgili görüşmelerimiz olumlu bir şekilde seyrediyor.” yanıtını verdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, Rum lider Nikos Anastasiadis'in Rum meclisinin aldığı Enosis'in (Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması) referandumunun Rum okullarında kutlanması kararını bertaraf etmesi gerektiğini belirterek, "Dolayısıyla bu yaşanan olumsuzlukları görmezden gelemeyiz. Bunların tamir edilmesi lazım, düzeltilmesi lazım. Bu konuda yapılan yanlıştan geri dönülmesi lazım. Yoksa 'biz müzakere sürecini kopardık, bitirdik, çökerttik' böyle bir durum söz konusu değil." dedi. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Lefkoşa'da yaptıkları baş başa ve heyetle arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Çavuşoğlu ile Kıbrıs müzakerelerine ilişkin Cenevre Konferansı'ndan bu güne yaşanan süreci birlikte değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi. 

Kıbrıs müzakerelerinde çok uzun yıllardan sonra 5'li konferans aşamasına ulaştıklarını dile getiren Akıncı, bu noktaya gelinmesinde Kıbrıs Türk tarafının ve Türkiye'nin yapmış olduğu katkının son derece önemli ve belirleyici rol oynadığını kaydetti.

Kıbrıs'ta yapmaya çalıştıkları çalışmalarda çok fazla ilerleme sağlayamadıklarına işaret eden eden Cumhurbaşkanı Akıncı, son olarak da Rum Meclisi'nin 67 yıl önce yaşanmış Enosis referandumu ile karşı karşıya kaldıklarını anlattı. 

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs'ta müzakerelerin sürdürülmesi ve olumlu yönde bir yol alınamamasına Rum tarafının tutumundan kaynaklandığını, bunun, gelecekteki olası bir çözümde Türk kurucu devletinin güneydeki ile siyaseten tamamen eşit olacağını ve bu siyasi eşitliğin bir takım göstergelerinin de var olacağını Rum tarafının hala daha içine sindirememiş olmasından kaynaklandığını dile getirdi. 

Kendisinin Kuzey Kıbrıs'ta toplumunu en zor konularda bile çözüme hazırlama gayreti sergilediğine dikkati çeken Akıncı, Rum liderin de güneyde artık yavaş yavaş gelecekteki iki kesimli federasyonda dönüşümlü olarak bir Kıbrıslı Türk liderin de Cumhurbaşkanılığı görevine gelebileceğini artık toplumunu alıştırması gerektiğini söyledi.


AA

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demirtaş 5 ay hapse çarptırıldı
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesince ...
Yüksekdağ’ın milletvekilliği düşürüldü
HDP’nin tutuklu eş başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliği düşürüldü.
Baykal'la görüşecek, Bahçeli'ye teşekkür edecek
HDP’nin grup toplantısına katılan Mardin Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı ...
 
İşte o AK Parti kurucusu
CHP lideri Kılıçdaroğlu, görevine son verilen akademisyenler arasında, ...
Başbakan Yıldırım'dan bozkurt işareti
Başbakan Yıldırım AK Parti grup toplantısında konuştu. Başbakan Yıldırım ...
'Evet deyince ülke bölünecek olsa...'
Başbakan Binali Yıldırım, "Bu referanduma 'evet' deyince ülke bölünecek ...
 
MHP'de 'Erdoğan posteri' tartışma yarattı
MHP İstanbul İl Başkanlığı referandum kampanyası kapsamında Yahya Kemal ...
CHP ve HDP seçmenine çağrı yaptı
Adıyaman’daki toplu açılış töreninde halka seslenen Cumhurbaşkanı Recep ...
'Hanımı başörtülü diye mi?'
Cumhurbaşkanı Erdoğan Gaziantep’te konuştu. Erdoğan konuşmasında "Burada ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fatih terim
Tayyip Erdoğan
konya
Christoph Daum
Kızılyıldız
survivor all star
yakmak
ygs soru ve cevapları
Elif Erbakan