E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Çağlayan: Merkez Bankası’nın Yolu Açık Olsun 

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankasının faiz indirimine ilişkin olarak, “Merkez Bankasının daha gidecek yolu var. Yolu açık olsun” dedi.

19.12.2008 - 23:13
Çağlayan: Merkez Bankası’nın Yolu Açık Olsun

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) kokteylinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, Merkez Bankasının bugünkü faiz indirimini son derece olumlu bulduğunu söyledi.

“Daha yapılacak çok şey var” diyen Çağlayan, ABD’nin neredeyse sıfır sayılacak faiz indirimine gittiğini, nedeninin ise iç pazarı canlandırmak olduğunu kaydetti.

Türkiye’de de temel önceliklerin gözden geçirilmesi ve iç piyasayı kuvvetlendirecek bir çalışmanın yapılması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, “Türkiye gibi iç pazarın son derece dinamik, son derece doymamış, kuvvetli olduğu bir ülkede bu faizlerin düşmesi iç tüketimi sağlayacak ve kuvvetlendirecek” diye konuştu.

‘Enflasyon düşer’ dedi, faizde şok indirime gitti

Bu çerçevede enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarının da son derece önemli olduğuna işaret eden Çağlayan, ancak bugünün şartlarında kuralları daha farklı düşünmek gerektiğini, piyasanın paraya, tüccarın mal satmaya, sanayicinin üretmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Faizler düştüğü zaman insanların ertelemiş olduğu tüketimlerini yeniden yapmaya başlayacağına işaret eden Çağlayan, “Merkez Bankasının daha gidecek yolu var. Yolu açık olsun” dedi.

KREDİ GARANTİ FONU
Çağlayan, kredi garanti fonuna ilişkin bir soru üzerine, bunun son dönemde önem arz eden bir konu olduğunu, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) teminat noktasında, kredi alamadığı, yeterli ipoteğinin olmadığı durumda, kredi hacminin artırılması gerektiğini söyledi.

Bu noktada konuyu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile de görüştüklerini belirten Çağlayan, bu konuda çalışmanın devam ettiğini kaydetti.

“Kredi garanti fonuyla ilgili asıl vurucu çalışmayı ciddi manada yapıyoruz” diyen Çağlayan, bu kapsamda AB’den toplam 187 milyon avroluk bir hibe kullandırılacağını ve KOBİ’lerin finansman imkanının rahatlatılacağını söyledi.

Çağlayan, “koordinatörlüğünü Sanayi ve Ticaret Bakanlığının yaptığı bu projeyle kredi garanti fonunun hacminini büyütüp artırıp, daha fazla teminat verebilir hale getireceğiz” dedi.

Diğer taraftan bankaların mevcut güçlerine ve yapılarına ilave katkı sağlanması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, bunu yaparken bazı hukuki düzenlemeler de yapılması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI GÜLER
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de gazetecilerin BOTAŞ’ın yarın yapacağı 2 milyar YTL’lik doğal gaz ödemesine ilişkin soruları üzerine, “onu bugün hallettik, tamamladık, yarın ödeme yapılacak” dedi.

Doğalgaz Piyasasıyla ilgili yapılan çalışmalarına ilişkin olarak bir soruya karşılık da Güler, yapılan çalışmaların prensip olarak ithalatın serbest bırakılmasına dayalı olduğunu söyledi. İthalatın serbest bırakılması durumunda detay değerlendirmelere baktıklarını, bunun yansımasının nasıl olacağının çalışmalarını yaptıklarını anlattı.

Nabucco projesi kapsamında Şahdeniz’den gelecek gaz konusunda İtalya ile bir paylaşımın yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine de Güler, çok yoğun bir enerji trafiği sürdürdüklerini, doğal gaz konusunda bir yandan İran, Azerbaycan, İsrail, diğer taraftan Türkmenistan, Rusya, Irak gibi ülkelerle görüşmelerin yapıldığını, ancak bazı çalışmalar netleşmedikçe detay vermek istemediklerini ifade etti.

Kömürden petrol üretimi için bir firmanın tesis kurduğunun hatırlatılarak, bunun rantabl olup olmadığının sorulması üzerine Güler, kömürün petrole dönüşme imkanını teknik olarak incelediklerini fakat bunun için sadece kömürün özelliklerinin değil, rezervlerin de uygun olması gerektiğini belirtti.

Bununla ilgili Güney Afrika’ya ekip gönderdiklerini ve görüşmeler yaptıklarını anlatan Güler, ancak şu ana kadar bu çalışmaların somut, açıklanabilecek bir durumda olmadığını söyledi.

Elektriğe zam olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine de Güler, bunun Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararıyla belirlendiğini ve formüle göre hareket edildiğini belirtti.

Gündemdeki Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçen tartışmayı nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de Güler, programı tam olarak izlemediğini söyledi ve “ben magazin konularına girmek istemiyorum” dedi.

YORUMLAR
Toplam 23 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Halim SELİM 13 Aralık 2008 Cumartesi 20:02

Sayın Yönetici cevap hakkı doğurması nedeniyle iki kez sunduğum yorumumu sansür uygulayarak, yayınlamadınız. Yorumun hangi ilkeniz ile çelişti ki; Sansür uyguladınız, merak ediyoruz. Cevap hakkı; kutsal bir hak değil midir sizce? Ha, bizi bu sitede görmek istemiyorsanız lütfen belirtiniz. Bizde ona göre hareket edelim.

Yorumu oyla      18      10  
sabriye 13 Aralık 2008 Cumartesi 09:53

bizler neden şeriatın sürekli 2.kısmını, yani islamdaki suç ve cezalar kısmından bakarak hareket edip,islamı bilip bilmeden şeriatçı din diyerek lekelemeye devam ederizki???aslında böyle hareket etmemizin ana temeli,bu kendini bilmez siyasilerden kaynaklanıyor.çünkü şeriat kavramını çarptırıp kendilerine göre ayarlayıp,kendi kültürümüzü ve dinimizi unutup diğer milletlerin kültürünü inanışını insanımıza benimsetmeye çalışıyorlar.oysa bizim dinimiz tercih dini olup bunları haketmiyor.yazık,yazık.

Yorumu oyla      18      10  
ESMER 13 Aralık 2008 Cumartesi 03:21

Sn.Necla Arat gibi bütün milletvekillerini hatta hepsini sandığa gömmek gerekir.Hala 50 yıllık siyaseti güdüyorlar.Milletvekilinin ülkenin heryerinde gözü kulağı olmalı.Kardenizde misyoner kılığında ajanlar bayramda incil dağıtmışlar.Afrikadan gelmiş 12 beyaz adam.Zirve yayınevinde basılan İncilleri dağıtmışlar.Bunlar çelik çomak oynamaktan başka birşey bilmiyorlar.Ülkeyi düşünen yok...Bu hanım evinde oturup torun büyütsün artık, başka işe yaramaz.

Yorumu oyla      18      10  
tuğkan 13 Aralık 2008 Cumartesi 02:33

HALİMSELİM işi çözmüş teşhisi koymuş... "Şeriata karşı olanlar “İslama karşıyız, yani İslam düşmanıyız” demek istiyorlar." demiş işi bağlamış... SEN ŞERİATI BU ANLAMA ÇEKER HUKUK KURALLARINI DİNİ KURALLARA YANİ AYETLERE BAĞLAMAYA KALKARSAN DAHA NE ZIRVALAR YAZARSIN BURAYA... Hadi şeriata karşı değiliz kol bacak keselim. Çok eşliliğe evet diyelim. Kadın ikinci sınıftır evinde oturmalı, mirasdan yarım pay almalı şahitliği ancak birini daha bulursa geçerli olur diyelim.İSLAMA KARŞI ÇIKMAYALIM.

Yorumu oyla      19      10  
SABRİYE 13 Aralık 2008 Cumartesi 00:16

YILMAZ YILMAZ.HERKESİN İNANCI VARDIR, KARDEŞİM BANA GÖRE TEMİZLİĞİN,İMANIN SİMGESİ BEYAZDIR.HA DEMİYORUMKİ BEYAZ ÇARŞAF GİYİLSİN.İSLAM ZORBALIK DİNİ DEĞİL BİLİYORSUNUZ.HERKESİN FİKRİNEDE SAYGI DUYARIM.

Yorumu oyla      18      10  
YILMAZ YILMAZ 12 Aralık 2008 Cuma 23:30

yani kara carsaf yerine beyaz carsaf. Özde degisiklik yok bicimde degisiklik. Olsun o da güzel. Biz de kandik.

Yorumu oyla      18      10  
Abuzer Abbas 12 Aralık 2008 Cuma 23:27

Olmayacak kardeşim, olmaz da... Elli sefer filan yazdım, dini siyasette kullanan bir sol parti dünyada yok ki Türkiye'de işe yarasın... Din genellikle sağ partiler tarafından verilen mesajlarda işe yarar... Sol partiler de başka türlü propaganda araçları kullanmışlardır, mezhep, etnik farklar filan gibi... Şimdi bunu tersine çevirsek işe yarar mı? Hiç zannetmem, çünkü milletin neredeyse yapısına işlemiş bazı alışkanlıklar ve davranış şekilleri var... Yine de hayırlı olur inşallah...

Yorumu oyla      18      10  
sabriye 2 12 Aralık 2008 Cuma 22:29

defalarca yazdım ve yine yazıyorum.CHP DE AKP gibi resmen DİNİMİZLE OYNUYOR.BİZİM DİNİMİZ bu siyasilerin ağzında sakız olmayı ve ELEŞTİRİLMEYİ haketmiyor,hemde hiçç...ATATÜRK bile dine önem verdiğinden,LAİKLİK kavramını getirmiştir.ama ANLAYAN kim???haa daha geçenlerde söyledi baykal 0/0 20 lerde kalsaydık iyimi olacaktı diye.ama bu yaptığıyla bence DİBE vuracak.

Yorumu oyla      18      10  
sabriye 1 12 Aralık 2008 Cuma 22:25

HALİM SELİM size bir nevi katılıyorum.şeriat islamın kurallarıdır.ben müslümanım,ama islamın kurallarını tanımıyorum demek, zaten başlı başına büyük hata olur...evet çarşafında şeriatla alakası yok.bildiğim bir EMİR yüzünden,KABEDE karalara bürünmüşdü.bu kara çarşaf ordan çağrışım yapabilir.ancak çarşaf değil bu örtünmenin bir çeşididir bence.haa çarşaf padişahlık döneminde bir takım gerici tarikatların uydurmasıdır.kuranda KARA ÇARŞAF diye birşey yoktur.inanışın simgesi bence BEYAZ olmakıdır.

Yorumu oyla      18      10  
MEHMET ALP 12 Aralık 2008 Cuma 22:22

herşey neyse nede bu kara çarşafa ne olur fazla taviz vermeyin...hem çok tehlikeli oluyor...hemde insanın göz zevki bozuluyor...bu ne ya...bence tamamen yasak edilmeli...örtüde bir yere kadar evet eskiden belki giyiliyordu ama bunu bügüne taşımamalı...

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SPK'dan 5 Kişi Hakkında Suç Duyurusu
SPK, Denizbank hisse senedinde ilgili maddesinde tanımlanan suçun unsurlarını ...
MB'den Rekor Fazi İndirimi !
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarında indirim ...
Nükleer İhalesinin Sonucu Açıklanıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer santral yarışmasında ...
 
İndirimlere Rağmen Rekor Bizde
Petrolün uluslararası piyasalarda geçen yaz 150 dolara yaklaşmasıyla zor ...
Dolardan Kaçan Kaçana
Getirisi sıfırlanan dolardan kaçış hızlandı, euro yeniden kral oldu. Peki ...
IMF'nin 'Krizden Çıkış Tarihi' 2010
IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn, ekonomik verilerde kötüleşmenin devam ...
 
Petrol Fiyatları Düşüyor
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) dün günlük üretim miktarını ...
SGK’dan Emeklilere Uyarı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), başta emekliler gelmek üzere çalışanları, ...
Bütçe Kasım Ayında da Fazla Verdi
Bütçenin Kasım ayı verileri açıklandı... Kasım ayında bütçe açığı 3 milyar ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
tff
Almanya
ygs sonuçları
CEV Şampiyonlar Ligi
IŞİD
burçin terzioğlu
harç
ismail kartal
Küçük çekmece