E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Besin alerjileri ölümcül olabilir! 

Uzmanlar, sıklıkla deride kaşıntı, kabartı, mide bulantısı, karında kramp ve ishale neden olabilen besin alerjilerinin, bazı durumlarda ölümcül sonuçlar doğurabileceğini bildiriyor.

28.09.2018 - 12:28
Besin alerjileri ölümcül olabilir!


Medipol Mega Üniversite Hastanesi Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Serhat Çelikel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gıda alerjisinin beslenme amacıyla alınan gıdalara karşı bağışıklık sisteminin verdiği anormal yanıtlar olduğunu belirtti.

Bağışıklık sisteminin aslında zararı olmayacak gıdaların insana zarar vereceğini düşünerek abartılı reaksiyon verebildiğini aktaran Çelikel, "Bir anlamda bağışıklık sistemimiz, bizi korumaya çalışırken neden olduğu reaksiyonlar nedeniyle zarar vermeye başlar. Gıda alerjisi sıklıkla deride kaşıntı, kabartı, mide bulantısı, karında kramp ve ishale neden olur. Nadiren anafilaksi olarak da adlandırılan alerjik şok tablosunda nefes darlığı, kalp durması ve ölüm gibi daha ciddi tablolarla karşılaşılabilir." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Çelikel, aslında alınan her gıdanın her yaşta alerjik reaksiyon potansiyelinin olduğuna ancak bu alerjilerin daha çok çocuklarda görüldüğüne işaret ederek, şu bilgileri aktardı:

"Çocuklarda daha çok süt, yumurta, buğday ve kuruyemişler gibi gıdalar, erişkinlerde ise daha çok kabuklu deniz ürünleri, kuruyemişler, susam, soya, kereviz, bazı meyveler ve gıda katkı maddeleri, gıda alerjisine neden olabilir. Bebeklikte sık görülen süt ve yumurta alerjisi zaman içerisinde geçebilirken, erişkinlerin gıda alerjisi ömür boyu sürer. Gıda alerjisi tanısında en önemli faktör hasta öyküsüdür. Ancak öykü her hastada yeterli olmayabilir. Tanı için deri testleri ve kanda gıdalara spesifik antikorlara bakılır. Tetkikler sonucu veya öyküyle alerjik bir gıda tespit edildiğinde, temel tedavi tespit edilen gıdadan tamamen uzak durmaktır. Çünkü hala gıda alerjisini geçirecek bilinen etkin bir yöntem yoktur. Çok az miktardaki alerjik gıda bile bazı kişilerde ölüme neden olabileceğinden alerjik gıdadan az miktarda alıp denemeye çalışmak çok tehlikeli olabilir."

Gıda alerjisi olan kişilerin alerjik oldukları maddelere farkında olmadan kontaminasyon yoluyla maruz kalmalarının da önemli sorunlara neden olabileceğini dile getiren Çelikel, "Bu nedenle gıda etiketlerinin gıdaların içeriğine göre doğru düzenlenmesi ve hastaların bunları dikkatli okuması önemli. Örneğin susam alerjisi olan bir kişinin yediği sandviç ekmeğine, üretildiği fırında susam bulaşmışsa, hasta farkında olmadan susama maruz kalacağından ölümcül reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle alerjiye neden olabilecek gıdaların üretim bantlarının çapraz kontaminasyona neden olmayacak şekilde sıkı kontrolü ve denetimi önemlidir." uyarılarında bulundu.

"Alerjik şoklara karşı uçak ve okullarda acil iğnesi bulunmalı"

Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Akçay da besin alerjilerin bazen çok ciddi sorunlara neden olabileceğini belirtti.

Akçay, özellikle kuruyemiş alerjilerinin hayatı tehlikeye sokan en önemli besin alerjileri arasında yer aldığını dile getirerek, "Kuruyemiş alerjisi ölüme neden olabilen alerjilerden bir tanesidir. Susam alerjisi de bunlardan biridir. Eğer kişide susam alerjisi varsa, diğer gıdalara, özellikle de kuruyemişlere karşı da alerjik olma riski yüksek olabilir." dedi.

Bu nedenle özellikle kuruyemiş alerjisi bulunanların çok dikkatli olması gerektiğine işaret eden Akçay, özellikle gelişebilecek alerjik şoklara karşı uçak ve okulların yanı sıra, merkezden uzakta bulunan restoranlarda bu noktada tedbir alınması gerektiğini söyledi.

Ahmet Akçay, "Uçakta alerjik kişinin yanındaki yolcunun açtığı kuruyemişin torbasınının içinden çıkan partiküller bile bu kişiyi ciddi alerjik şoka sokup, ölümüne neden olabiliyor. Burada en önemli nokta özellikle uçaklarda acil iğnesi dediğimiz adrenalin oto enjektörün bulunmasıdır. Biz havayolu şirketlerinde uçak içinde görev yapan personele acil adrenalin oto enjektörünü kullanma eğitimini verip, onları sertifikalandırmak istiyoruz. Çünkü bu çok çok hayati ve önemli bir konu. Hemen acil müdahale etmenin hayati önem taşıdığı bir konu." diye konuştu.

"10 çocuktan birinde gıda alerjisi mevcut"

Çocuklarda en sık süt, yumurta, buğday, kuruyemiş, soya ve deniz ürünlerine karşı alerji geliştiğine dikkati çeken Akçay, kuruyemiş alerjilerinin büyük bir kısmının yetişkinlikte de geçmediğini söyledi.

Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Akçay, şunları kaydetti:

"Neredeyse 10 çocuktan birinde gıda alerjisi mevcut. Allah'tan bunların çoğu düzeliyor ama kuruyemiş alerjilerinin en önemli özelliği büyük düzelmemesi. Bu nedenle kuruyemiş alerjilerine yönelik toplumumuzda farkındalığı artırmamız gerekiyor. Okullardaki farkındalık da çok önemli. Kuruyemiş alerjisi olan bir çocuğun okula gittiği zaman yanındaki arkadaşının bir fındık paketi açtığını düşünün. O bile çocuğu etkiliyor. Anne, baba kuruyemiş tüketip çocuğu öptüğü zaman bile çocukta ciddi alerjik reaksiyonlar görülebiliyor. Onun için bu konuda bilinçlenmek çok önemli."

Kuruyemiş alerjilerinin daha çok vücutta kaşınma, kızarma, dudak etrafında kızarma, nefeste bir daralma, hırlama gibi şikayetlere neden olabildiğini belirten Akçay, "Bu şikayetler ciddiye alınmalıdır. Bazen de alerjik nezle belirtileri verebilir. Belirtiler insanın bünyesine göre değişebiliyor. Eğer kişi, bu alerjik reaksiyonu vücut olarak kompanse edebiliyorsa hafif belirtilerle atlatabiliyor. Ancak vücut bu durumu kompanse edemiyorsa o zaman alerjik şok gelişebiliyor. Bunda da tansiyon düşüyor, bayılma oluyor, nefes sıkışması görülüyor. Sorun alerjik şok dediğimiz tablo ile sonuçlanabiliyor." diye konuştu.

ETİKETLER:
besin , gıda , alerji , tehlike
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte demir deposu gıdalar!
Türkiye’de demir yetersizliği yüzdesi oldukça fazla ve Sağlık Bakanlığı ...
Cinsel isteksizlik neden kadınlarda daha fazla?
Bilimsel olarak kadınlar ve erkekler biyolojik olarak aynı düzeyde dürtülere ...
Türkiye’de estetiğe yılda 9.4 milyar lira harcanıyor
BESDER Başkanı Gülin Çifçi, Türkiye’de estetik sektörüne yılda ortalama ...
 
Depresyona çözüm, Akdeniz diyeti
Akdeniz diyetinin, depresyonun önlenmesine yardımcı olabileceği bildirildi.
Türkiye nüfusunun yarısında 'uyku rahatsızlığı' var
Türk Uyku Tıbbı Derneğince uyku ve uyku bozuklukları konusunda yeni araştırmalar, ...
Uykusuzluğunuzun nedeni sosyal medya mı?
Günlük yaşantımızın büyük bir zamanını kapsayan Instagram, Facebook, Twitter ...
 
Yaşlılık yalnızlık olmasın!
Yaşlıların en temel ihtiyacının ‘ilgi’ olduğunu belirten Beykoz Üniversitesi ...
Dr. Mehmet Öz, buluşuyla kalpte devrim yaptı
Kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, Columbia Üniversitesi’ndeki ekibi ve ...
DSÖ'den 'elektronik sigara' uyarısı
Dünya Sağlık Örgütü, tüm dünyada giderek artan elektronik ve ısıtılmış ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Recep Tayyip Erdoğan
Serdar Ortaç
Gurbangulı Berdimuhamedov
fatih terim
ihracat
poyraz karayel
PSG
muhsin yazıcıoğlu
anap