E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Başkan Hüseyin Akay konuşamıyor! KAYSERİ ŞEKER YOLSUZLUĞUNA SORUŞTURMA! 

Bağımsız Denetim Raporuna göre, Kayseri Şeker Fabrikası'nın toplam borcunun 5 milyar 475 milyon 426 bin 108 lira olduğu ortaya çıktı. Ticaret Bakanlığı müfettişleri Kayseri Şeker'de inceleme başlattı.

29.01.2023 - 15:24
Başkan Hüseyin Akay konuşamıyor! KAYSERİ ŞEKER YOLSUZLUĞUNA SORUŞTURMA!

Ticaret Bakanlığı müfettişleri Kayseri Şeker'de inceleme başlattı. Pazartesi günü fabrikaya gelen müfettişlerin hafta boyunca çok sayıda dosyayı incelediği ve soruşturduğu belirtiliyor.

Geçen ay yayınlanan Bağımsız Denetim Raporuna göre, fabrikanın toplam borcunun 5 milyar 475 milyon 426 bin 108 lira olduğu ortaya çıkmıştı. Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. tarafından KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş.’ye hazırlatılan “01.05.2022 –31.10.2022 Ara Dönem Faaliyet Raporu” geçtiğimiz ay yayınlandı. Raporda fabrikanın son 6 ayda ödediği faiz miktarı ise 172 milyon lira. 

‘YEME İÇMEYLE BU BORÇ OLMAZ’
Kayseri Şeker Fabrikası eski yöneticilerinden Metin Demircan, çalıştığı süre boyunca fabrikada şahit olduğu usulsüzlüklerle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

Demircan, fabrikanın borçlarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Geçen yıl torbası 198 lira olan şeker, bu yıl 400-1200 lira arasında satılmış olmasına rağmen, son iki aylık borcun bilançoya yansımamış haliyle bile, fabrikanın yaklaşık 5 milyar 475 milyon, eski parayla 5.475 katrilyon borçlu olmasının sebebi, birçok kişinin fabrikadan tuttuğunu götürüyor olmasıdır. Yeme içmeyle, çalmayla bu kadar borç olur mu? Bırakın kendi şahsi araçlarının ihtiyaçlarının fabrika tarafından karşılanmasını, akrabasının aracının kışlık lastiği bile fabrika tarafından değiştiriliyorsa, 2 yıl önce hurdalık bölgesinde 3 ton bakır çalınıyor, çalan kişi bilinmesine rağmen ustalığa terfi ettiriliyorsa ve hatta bu yağma, fabrikanın iş makinasının içindeki eski yağı boşaltıp sanayiye satmaya bile varıyorsa… Benzer çaplı ufak büyük nice götürmelerle, bu kadar borcun olması gayet doğal.

ÇİFTÇİ ÖDEMELERİ YAPILAMADI
5 milyar lira borcu bulunan fabrikanın ödemesi gereken çiftçi paralarını da ödeyemediği belirtiliyor. Fabrika tarafından çiftçinin alacaklarının ödemesinin 25 Ocak’ta yapılacağı açıklanmıştı. Bir hafta önce de bölge bölge ödeme günleri açıklandı. Ödeme takvimine göre, geçen çarşamba günü Yeşilhisar, Çandır, Niksar, Tokat bölgelerinde ödeme günüydü. Yeşilhisar bölge çiftçisinin bir kısmı alacağını aldı bir kısmı ise yüzde 20 kadarını ancak alabildi. Çandır’da ise söz verilen tarihte hala ödeme yapılmadı.

İddialarla ilgili Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’ı aradık, sekreterine not bıraktık, gazetemiz baskıya girene kadar henüz bir yanıt gelmedi.

DEMİRCAN, HAYALİ SATIŞLARI AÇIKLAMIŞTI
Kayseri Şeker’deki görevinden istifa eden Metin Demircan, Kasım 2022’de yayımlanan Aydınlık’ta hizmet almadan kesilen faturalarla ve hayali satışlarla fabrikanın nasıl zarar uğratıldığını tek tek açıklamıştı.    

Fabrikanın özellikle alım satım departmanının işleyişinde ciddi ihmal ve usulsüzlüklerin olduğunu tespit eden Demircan, belgeleri savcılığa verdiğini belirtti.  Demircan, mevzuata aykırı bir şekilde birçok ürünün ve hizmetin önceden belirlenmiş firmalardan fiyat araştırması yapılmadan değerinden çok daha yüksek fiyatlarla alındığını açıkladı. Demircan’ın verdiği bilgiye göre fatura kesilerek ödeme aşamasına gelindiğinde ise muhasebe sistemi ödemeye müsaade etmediğinden, zaten teslim edilmiş ürünün tesliminden günler sonra talep oluşturuluyor yani fatura tarihinden sonra talep işlemi yapılıyor.

SÖZLÜ SÖZLEŞMELER…
Demircan’ın dikkat çektiği bir başka nokta da Türk Ticaret Kanunu ve Kooperatifler Kanunu uyarınca yazılı olarak yapılması gereken sözleşmelerin sözlü olarak yapıldığı, sözleşme süresinin sona ermesine karşın ise ödeme yapılmaya devam edildiği.

Demircan’ın bir başka iddiası da 2019 yılının nisan ayında yaklaşık 120 bin ton şekerin iki ayrı firmaya satılmış gibi fatura edilmesi oldu. Demircan, o tarihte fabrikanın bilançosunun kötü olduğunu ve bankalardan kredi çıkartılmasında sıkıntılar yaşandığını ve fabrikanın o dönem borsa açılım süreci içerisinde olduğunu belirtti. Demircan, daha sonra yaşanan gelişmeleri de tek tek anlattı, gerçek olmayan bu satıştan fabrikanın, 2.800.000 lira KDV ödeyerek zarara uğratıldığını belirtti.

 VATAN PARTİSİ HAKSIZLIĞIN TAKİPÇİSİ

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifinin 31 Ağustos 2022 tarihinde yapılan Mali Genel Kuruluna 7 gün kala, kooperatife üye 78 bin çiftçiden 49 bininin üyelikleri silindi. Kurul, çiftçilerin büyük bir kısmı salona giremeden apar topar yapıldı. Çiftçiler, ‘yasal zemin oluşmadı’ diyerek genel kurulun iptali için dava açtı. Genel kurulun ardından 60’a yakın işçinin de iş akitleri feshedildi. İşçilerin ve çiftçilerin açtıkları davalar sürüyor.

Vatan Partisi de çiftçilerin ve işçilerin uğradığı haksızlığa karşı Kayseri’de mücadele başlattı. İl Başkanı Prof. Dr. Eyüp Karataş ve Genel Merkez yöneticileri, Kayseri’de yaşananların haksızlık ve kanunsuzluk olduğunu, olayın takipçisi olduğunu belirttiler, işçilerle ve çiftçilerle toplantılar yaptılar. Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, çiftçiler ve işçilerle birlikte Kayseri’de basın toplantısı düzenledi. Bursalı, fabrika yönetimine “Derhal bu kanunsuz kararlardan geri dönün.” çağrısı yaptı.

 ‘ERKENCİ ÇİLEK’ ÜRETTİ İHRACATINA BAŞLADI

Antalya'da üretici Fatih Şen, iki yıl süren AR-GE çalışmalarında başarılı olarak, dünya pazarında çileğin az olduğu kış döneminde modern sistemle ürettiği erkenci çileği, farklı ülkelere ihraç etmeye başladı.

Aksu ilçesinde topraksız tarımla uğraşan Şen, kışın da yüksek kaliteli üretim yaparak, ihracattan daha fazla gelir sağlanması için çalışma başlattı. Florida Üniversitesinde bitkilerin genetik materyalleri üzerindeki çalışmaları inceleyerek, Antalya'ya getirdikleri bitkilerin adaptasyonu için AR-GE gerçekleştiren Şen, iki yıl süren adaptasyon çalışmalarının ardından kış döneminde yüksek kalite çilek üretimini başardı.

Yaklaşık 20 dönümlük örtü altında, topraksız tarımla kış döneminde çilek üretimi yapmaya başlayan Şen, hem ürünleri farklı ülkelere ihraç ediyor hem de istihdama katkı sunuyor. Şen, bu dönemde modern tarımla çilek üretiminin yaygınlaşması için "Tarla Günü" etkinlikleri de düzenliyor. (AYDINLIK)

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emeklilerden Erdoğan'a mektup
2000 yılından sonra emekli olanların aylıklarına intibak uygulanması talebiyle ...
Bakan Kurum uyardı: Doğaya atma!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya ...
Bakan Nebati: Yüzde 2,5'e geriledi
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye'nin borçla faizle değil ...
 
NATO'nun istihbaratı Türk şirkete emanet
NATO İletişim ve Bilgi Ajansının (NCI Agency), Teşkilat kapsamında istihbaratın ...
Bakan Dönmez'den elektriğe indirim mesajı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, şubat ayında toptan elektrik ...
"Yeni Evim"e başvuru sayısı açıklandı
Orta gelirlilere yönelik "Yeni Evim Konut Finansman Programı"na ilk 10 ...
 
Merkez'den duyuru: Limit yükseltildi
Merkez Bankası, ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracı ile ödeme hizmeti ...
İki ilde daha ekmeğe zam geliyor
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) yeni fiyat tarifesini ...
TESK'ten hurda teşvik paketi talebi
Bendevi Palandöken, son olarak 2019'da uygulanan hurda teşvik yasasının ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
borsa istanbul
Sosyal Medya
CEV Şampiyonlar Ligi
Kuzey Kore
Numan Kurtulmuş
İtalya
Ergenekon
Tolga Zengin
MESUT ÖZİL