E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Başbakan Erdoğan Faiz Lobisine Boyun Eğdi! Faiz Artırım Kararı Yolda! Erdoğan’ın Suçladığı Lobi Artık Daha Fazla Para Kazanacak!

Gezi olay­la­rı baş­la­dı­ğın­da “Bu işin ar­ka­sın­da fa­iz lo­bi­si var. Ku­su­ra bak­ma­sın­lar, he­def­le­ri­ne ula­şa­ma­ya­cak­la­r” di­yen, fa­iz­le­ri dü­şür­mek­le övü­nen Baş­ba­kan Er­do­ğan, çark edi­yor.

16.07.2013 - 07:55
Başbakan Erdoğan Faiz Lobisine Boyun Eğdi!

Merkez Ban­ka­sı dün, fa­iz­le­rin önü­müz­de­ki haf­ta artı­rı­la­ca­ğı­nın sin­ya­li­ni ver­di. Böy­le­ce, Er­do­ğa­n’­ın sü­rek­li di­li­ne do­la­dı­ğı, suç­lu ilan et­ti­ği fa­iz lo­bi­si pa­ra­sı­na pa­ra ka­ta­cak.

Merkez faiz silahını çekti, tansiyon düştü

Merkez’in piyasaları rahatlatmak için faiz silahına sarılmak zorunda kalması Erdoğan’ın suçladığı ‘faiz lobisi’yle yakınlaşma çabası olarak gösteriliyor…

Merkez Ban­ka­sı­’n­dan dün ya­pı­lan açık­la­ma­da, fa­iz­ler çift ha­ne­li se­vi­ye­le­re yak­la­şır­ken bir sü­re­dir sa­de­ce re­zerv­le­ri erit­me pa­ha­sı­na dö­viz sa­ta­rak mü­da­ha­le et­mek­le ye­tin­di­ği pi­ya­sa­lar­da kon­tro­lü sağ­la­mak için bu kez ‘fa­iz si­la­hı­’nı çe­ke­ce­ği sin­ya­li­ni ver­di. Mer­kez Ban­ka­sı Baş­ka­nı Er­dem Baş­çı­’nın ya­zı­lı açık­la­ma­sın­da, 23 Tem­muz 2013 ta­rih­li Pa­ra Po­li­ti­ka­sı Ku­rul top­lan­tı­sın­da fa­iz ko­ri­do­run­da ge­niş­le­ti­ci yön­de öl­çü­lü bir adı­mın gün­de­me ge­le­ce­ği­ni söy­le­di.
Baş­cı­’nın ya­zı­lı açık­la­ma­sı Baş­ba­kan­lı­k’­tan dün sa­bah pi­ya­sa­lar­da­ki ge­liş­me­ler doğ­rul­tu­sun­da TCMB da­hil ol­mak üze­re il­gi­li ku­rum­la­rın ge­re­ken adım­la­rı za­ma­nın­da, eş­gü­düm için­de ve ka­rar­lı­lık­la at­tı­ğı yö­nün­de ya­pı­lan açık­la­ma­nın ar­dın­dan gel­me­si dik­kat çe­ker­ken Baş­ba­kan Er­do­ğa­n’­ın da bir sü­re­dir “fa­iz lo­bi­si­” ola­rak suç­la­dı­ğı ke­sim­ler­le ba­rış­ma gi­ri­şi­mi ola­rak da de­ğer­len­di­ri­li­yor.

Do­lar ini­şe geç­ti

Mer­kez Ban­ka­sı­’nın açık­la­ma­sı­nın ar­dın­dan, do­lar ini­şe ge­çer­ken, bor­sa hız­lı yük­sel­di. Baş­çı­’nın açık­la­ma­sı pi­ya­sa­la­rın to­par­lan­ma­sı­na yol aç­tı. Pi­ya­sa­lar Mer­ke­z’­in söz ko­nu­su açık­la­ma­sı­nı, fa­iz­de ar­tış me­sa­jı ola­rak al­gı­la­dı. Açık­la­ma­nın ar­dın­dan 1.95 TL’­nin üze­rin­de sey­re­den do­lar­da dü­şüş baş­la­dı. Öğ­le sa­at­le­rin­de 1.93 TL se­vi­ye­si­ne ka­dar inen do­lar, gü­nün ikin­ci ya­rı­sın­da bi­raz to­par­la­na­rak 1.94 TL sı­nı­rı­na yük­sel­di. Do­lar gü­nü 1.9355 TL’­den ta­mam­la­dı. Mer­kez Ban­ka­sı, do­la­ra son haf­ta­lar­da ek dö­viz sa­tım iha­le­le­riy­le mü­da­ha­le eder­ken, fa­iz ko­ri­do­run­da ge­niş­let­me ham­le­si­ni gün­de­me ge­tir­me­miş­ti.

Bor­sa 76 bi­nin üze­rin­de

Baş­çı­’nın açık­la­ma­la­rı­nın ar­dın­dan Bor­sa İs­tan­bul (BIST), hız­lı dü­şen ban­ka his­se­le­ri­ne ge­len alım­lar­la yük­se­li­şe geç­ti. Haf­ta­ya kü­çük çap­lı alım­lar­la ar­tı­da baş­la­yan BIST 100 en­dek­si, ilk se­an­sın or­ta­la­rın­da ge­len Baş­çı­’nın açık­la­ma­la­rı­nın ar­dın­dan yüz­de 2’nin üze­rin­de prim­le 76 bin pua­nın da üze­ri­ne çık­tı. İlk se­an­sı 75 bin pua­nın üze­rin­de ta­mam­la­yan en­deks, ikin­ci se­ans­ta da ar­tış tren­di­ni ko­ru­du ve gü­nüyüzde 3.12 prim­le 76 bin 228 pu­an­dan ta­mam­la­dı. Er­dem Baş­çı­’nın açık­la­ma­la­rı sa­de­ce dö­viz ve bor­sa cep­he­sin­de de­ğil fa­iz cep­he­sin­de de et­ki­si­ni gös­ter­di. Ge­çen haf­ta so­nu­na doğ­ru yüz­de 9’un da üze­ri­ne çı­kan ve yüz­de 9.5 se­vi­ye­le­ri­ne da­ya­nan gös­ter­ge ka­ğı­dın fai­zi, dün ini­şe geç­ti ve yüz­de 9’un al­tı­na ge­ri­le­di.

Baş­ba­ka­n’­ın ça­ba­sı

Mer­kez Ban­ka­sı Baş­ka­nı­’nın fa­iz me­sa­jı, Baş­ba­kan Er­do­ğa­n’­ın Ge­zi Par­kı ey­lem­le­rin­de biz­zat ‘fa­iz lo­bi­si­’ di­ye­rek suç­la­dı­ğı ke­sim­le­re bo­yun eğ­me ça­ba­sı ola­rak da ni­te­len­di­ri­li­yor. Ke­za Er­do­ğa­n’­ın eko­no­mi kur­may­la­rı ile 14 Tem­muz Pa­zar gü­nü yap­tı­ğı top­lan­tı­nın ar­dın­dan, hü­kü­met ta­ra­fın­dan ya­pı­lan açık­la­ma­da, “Son 10.5 yıl­lık dö­nem­de ül­ke­mi­ze da­ha çok ya­tı­rım ya­pıl­ma­sı için bü­yük bir ça­ba için­de ol­duk. Ül­ke­miz­de ya­tı­rım­la­rı olan tüm ya­tı­rım­cı­la­ra her tür­lü des­te­ği ver­dik, bun­dan son­ra da ver­me­ye de­vam ede­ce­ği­z’ de­nil­di.

Gözler 23 Temmuz’da

Mer­kez Ban­ka­sı, hü­kü­me­tin açık­la­ma­sı­nın he­men ar­dın­dan bu kez Mer­kez Ban­ka­sı­’nın 23 Tem­mu­z’­da ya­pa­ca­ğı Pa­ra Po­li­ti­ka­sı Ku­ru­lu (PPK) top­lan­tı­sın­da fa­iz ar­tı­rı­mı­na gi­de­ce­ği sin­ya­li ver­me­si an­lam­lı bu­lu­nu­yor. Baş­ba­ka­n’­ın ‘fa­iz lo­bi­si­’ ile ba­rış­ma ça­ba­sı­nın so­nu­ca ula­şıp, ulaş­ma­ya­ca­ğı önü­müz­de­ki günler­de gö­rü­le­cek.

100 baz puan artar

Merkez Ban­ka­sı­’nın ‘ko­ri­dor­da öl­çü­lü adı­m” açık­la­ma­sı son­ra­sı, fai­zin üst ban­dın­da 50-100 baz pu­an ci­va­rın­da ar­tış bek­le­ni­yor. Tem­muz ayı Pa­ra Po­li­ti­ka­sı Ku­ru­lu (PPK) top­lan­tı­sı 23 Tem­muz Sa­lı gü­nü ya­pı­la­cak. JPMor­gan Eko­no­mis­ti Yar­kın Ce­be­ci, bu açık­la­ma­nın ne­de­ni­nin PPK top­lan­tı­sı ön­ce­si pi­ya­sa­da da­ha faz­la vo­la­ti­li­te­nin önü­ne geç­mek ol­du­ğu­nu be­lirt­ti. Ce­be­ci, açık­la­ma­da sa­de­ce ko­ri­dor­dan bah­se­dil­me­si ne­de­niy­le ko­ri­do­run üst ban­dın­da ar­tı­şın gün­dem­de ola­ca­ğı­nı, po­li­ti­ka fa­izi­ne ise do­ku­nul­ma­ya­ca­ğı­nı ve ar­tı­şın 50-100 baz pu­an ci­va­rın­da ola­ca­ğı­nı be­lirt­ti.

AKP faiz lobisi ile barışmaya çalışıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, hafta sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın koordinasyonunda yapılan ekonomi toplantısından çıkan kararların “Yaşanan ekonomik gelişmeler sonrasında paniğe düşen AKP’nin faiz lobisi diye suçladığı kesimlerle barışma ve güven tazeleme çabası olduğunu” söyledi. Ekonominin yelkenlerinin yıllardır sıcak para rüzgarı ile dolduran hükümetin bu tatlı rüzgarların kesilmesi ile okyanus ortasında kalmanın şaşkınlığını yaşadığını belirten Öztrak şunları söyledi:
Eyleme dönüştü
“Pazar günü Başbakan koordinasyonunda yapılan ekonomi toplantısı hükümetin içine düştüğü panik ve şaşkınlığı açıkça gösteriyor.”
Öztrak şu değerlendirmede bulundu: “Yapılan toplantı hükümetin geçmişte yürüdüğü bugün ise Başbakan’ın ‘faiz lobisi’ diyerek suçladığı kesimlerle güven tazeleme ve mümkünse barışma çabasıdır. Bu çaba Merkez Bankası tarafından yapılan faiz artırma sinyali ile de eyleme dökülmüştür.”

sözcü

YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 16 Temmuz 2013 Salı 12:01

Bizim ekonomimiz şu durumdadır. Ailemizin geliri diyelim 5000 tl Bu geliri elde etmek için 10000 tl para harcıyoruz. Ve bu harcamayı kısmak yada üretmek için hiçbir çabaya girmiyoruz her ay fazladan 5000 tl açık veriyoruz ve sürekli para döndürerek yani tahsilat hızına güveniyoruz ama sürekli zarardayız.Borç döndürüyoruz. Bir şüre sonra tahsilatlar yavaşlıyor ama masraflar baki para bulmak lazım ne yaparız? Tefecinin eline düşeriz o da yetmez tefeci riski görür faizi yükseltir. Olay bence bu

Yorumu oyla      22      10  
Misafir 16 Temmuz 2013 Salı 11:52

Bu olanların Gezi eylemleri nedeni değil ancak sonucudur. Binlerce üniversite öğrencisi işsiz kanun yok adalet yok Ülkede bir bölünme Anayasası ortaya konuyor Şehirler talan ediliyor mahkeme kararları uygulanmıyor üstüne üstlük Başımızdaki Başbakan yangına körükle gidip kışkırtıyor. Dinle aldatıyor neredeyse halk cevaz verse %50 yi sokaklara çıkarıp milleti birbirine kırdıracak Bütün olaylardan sizce kim sorumlu?

Yorumu oyla      21      11  
Misafir 16 Temmuz 2013 Salı 11:45

Şu anda bile yani faizler güya düşük dünyada en pahalı borçlanan birkaç ülkeden biriyiz. Bu faizlerin yükselmesi yurt içindeki bankaların hiç işine gelmez. Kim nerede parasına daha çok kazanıyorsa parayı oraya götürür. Zaten 11 yıldır son hız soyuluyoruz. Üretmeyen bir ekonomik başarı olamaz. Dışarıya sıcak para için yüksek faiz öderken içerde hergün daha borçlanıyoruz ve iflas bayrağını çekiyoruz. Türk Ekonomisi diye bir şey yok İthal et birleştir sat ekonomisi var. Duvar yakın.

Yorumu oyla      24      10  
Misafir 16 Temmuz 2013 Salı 11:10

aslında ilk günlerde söndürülerek uzlaşılacak gezi parkı olayları hükümetin inadı yüzünden bu günlere geldi başbakan madem faiz lobisinin işi olduğunu biliyordu olayları hemen yatıştıracaktı maalesef bu artacak olan faizleri bizler ödeyeceğiz neresinden tutarsan tut pis değnek.

Yorumu oyla      21      11  
Misafir 16 Temmuz 2013 Salı 09:59

Gezi eylemi safsatası altında yapılmak istenen zaten buydu. Ekonomide ki iyiye gidiş, faizlerin düşürülmesi lobileri rahatsız etti.Kendi gibi düşünenleri ve AK parti karşıtlarını sokaklara döküp, borsayı,ekonomiyi alt üst ettiler. Yapacak maalesef bir şey yok. Mecburen faizlerde artış olacak. Bunu da yine hükümet durduk yerde faiz artışına gidiyormuş gibi ifade etmek ne kadar insafsızlık, yazıklar olsun Türkiye'nin ve halkın rahatını bozanlara,sadece kendi çıkarlarını düşünenlere!

Yorumu oyla      20      19  
Misafir 16 Temmuz 2013 Salı 09:49

Faiz lobisi ile ilgili esip gürlemeler ne olacak? Nereden bakarsan bak(!)Söylediklerinin tam tersi gerçekleşiyor.

Yorumu oyla      20      10  
Misafir 16 Temmuz 2013 Salı 09:18

Bu kaçıncı çarkı oldu ÇARKÇIBAŞInın? elektrik olmadan da çalışıyor bu vantilatör. Altın Neslin son icadı, Guiness Rekorlar kitabına geçecek, EN HIZLI ÇARK EDEN ADAM diye. Sonra da TAKSİMde DURAN ADAMa karşı DÖNEN ADAM olacak.

Yorumu oyla      22      11  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeyrek Altın Fiyatı, Yarım Altın Fiyatı, Cumhuriyet Altını Fiyatı, Gram Altın Fiyatı, 16 Temmuz Altın Fiyatları Güncel
İngiliz finans kuruluşu Barclays tarafından gerçekleştirilen analizde ...
Altın fiyatları 3 aya inebilir
İngiliz finans kuruluşu Barclays tarafından gerçekleştirilen analizde ...
Faruk Çelik'ten Grev Çağrısı:
Bakan Faruk Çelik, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğündeki grevin ...
 
Altında Alış-Satış Farkı Şok Yarattı
Balıkesir Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı İrfan Günsay, çeyrek ...
Piyasalarda Gün Sonu Rakamları
Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 3,11 oranında değer kazandı.
Merkez Doları Durdurdu:
Merkez Bankası 23 Temmuz'da faiz artırım sinyali verdi, kur ve faiz sert geriledi.
 
BDDK Açıkladı:
Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi, 5 Temmuz itibarıyla bir önceki ...
Bankaların Kredi Hacmi Arttı!
Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi, 5 Temmuz itibarıyla bir önceki ...
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek:
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk 6 ayında bütçenin 3,1 milyar lira fazla verdiğini bildirdi.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Acun Ilıcalı
Christoph Daum
CEV Şampiyonlar Ligi
ygs soru ve cevapları
Ferit Şahenk
Duygun Yarsuvat
Melo
Microsoft
istanbul 10