E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Başbakan Davutoğlu: Türk hava sahasında ateş açıldı!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rus uçağına Türk hava sahasında ateş açıldığını söyledi.

25.11.2015 - 14:06
Başbakan Davutoğlu:

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.

Başbakan Davutoğlu'nun gündeminde, Rus savaş uçağının düşürülmesi vardı. Hatay'ın Yayladağı bölgesinde dün sabah Türk hava sahasını ihlal eden, müteaddit uyarılara rağmen hava sahasını terk etmeyen ve o dakika itibarıyla milliyeti bilinmeyen bir uçağın hava kuvvetleri tarafından düşürüldüğünü ifade eden Davutoğlu, "İhlali yapan iki uçak, 5 dakikada 10 defa uyarılmış, bir uçak hava sahamız dışına çıkmış, ikinci uçak ihlal etmeyi sürdürünce uluslararası angajman kuralları çerçevesinde F-16'larımız tarafından müdahale gerçekleştirilmiştir. İhlali sürdüren uçağa bölgede devriye görevi yapan F-16 savaş uçaklarımız tarafından Türk hava sahası içindeyken ateş açılmış ve uçak isabet alarak Suriye topraklarına düşmüştür" diye konuştu.

"ANGAJMAN KURALLARI DEFAATLE İZAH EDİLDİ"

Uçağın bazı parçalarının Türkiye sınırları içine düştüğünü, bunun sonucu iki Türk vatandaşının da yaralandığını kaydeden Davutoğlu, düşürülen uçağın milliyetinin Rusya Federasyonu olduğunun, Rus makamlarınca bilahare yapılan açıklamalarla anlaşıldığını söyledi.

Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bu bağlamda, düşen uçağın, Türk hava sahası ihlali halindeyken ateş açıldığının altını özellikle çizmek istiyorum. Bu uçak, Türk hava sahası ihlali esnasında düşmüştür. Suriye hava sahasından ülkemiz hava sahasına giriş yaparak ihlalde bulunacak hava araçlarına yönelik angajman kurallarımız, ilgili bütün taraflara açık bir şekilde defaatle izah edilmiştir. 3 ve 4 Ekim 2015 tarihlerinde hava sahamızın Rusya Federasyonuna ait uçaklarca ihlal edilmesinin ardından angajman kurallarımız Ankara'da ve Moskova'da, Rus makamlarına en üst düzey dahil muhtelif seviyelerde ve müteaddit kereler bütün açıklığıyla izah edilmiş ve gerekli uyarılarda bulunulmuştur. Bu kapsamda Dışişleri Bakanlığımıza davet edilen Rusya Federasyonu Büyükelçisi'ne, pilotlarımızın Suriye'den gelerek hava sahamızı ihlal eden askeri hava araçlarını milliyeti ne olursa olsun vurma yolunda daimi talimatlar olduğu, bu tür ihlallerin tekrarı halinde yaşanabilecek hadiseler konusunda sorumluluğun tamamıyla Rus tarafına ait olacağı net olarak ifade edilmiş, yeni ihlaller yapılmaması beklentimiz önemle vurgulanmıştır."

Davutoğlu, son bir hafta içinde özellikle Bayırbucak bölgesinde saldırıların yoğunlaşması üzerine geçen pazar, yemin töreni öncesinde yaptıkları güvenlik zirvesinde de bu hususun bir kez daha vurgulandığını, bu gelişmeler eğer Türk hava sahası ihlaline yol açacak bir sonuç doğurursa her türlü tedbirin alınacağının dile getirildiğini vurguladı.

Güvenlik zirvesinde, Türk Silahlı Kuvvetlerine gerekli talimatların bizzat kendisi tarafından verildiğini bildiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Hemen sonrasında yaptığımız açıklamada da burada yemin töreni esnasında da yaptığımız açıklamada da bütün ülkelere, ilgili taraflara Türk hava sahasının ve kara sınırlarının ihlal edilmemesi gerekliliğini, ihlal edilmesi halinde hava sahamızı ve kara sınırlarımızı korumak konusunda kararlılığımızı bir kez daha açıkça ifade ettik. Dolayısıyla bu konudaki kararlı tutumuz da angajman kurallarımız da bütün dünya tarafından bilinmektedir.

Angajman kurallarımız, Rusya Federasyonu makamlarınca bilindiği halde bu son hadisede radarımız tarafından defalarca yapılan ikazlar, ihlali yapan uçaklar tarafından dikkate alınmamıştır. Neticede hava sahası ihlalinde bulunan, milliyeti tespit edilemeyen uçak bir tehdit olarak algılanmış ve yürürlükteki angajman kurallarımız, talimatlar gereği uygulanmıştır. Bu hiçbir şekilde meydana gelmesini arzu etmediğimiz bir olaydır. Bütün uyarılarımıza rağmen kara veya hava sahamızda bir ihlal gerçekleşiyorsa ona karşı her türlü tedbiri almak bizim hakkımız, aynı zamanda da milletimize karşı görevimizdir."

MUHALEFET LİDERLERİNE TAVSİYEDE BULUNDU

Muhalefet liderlerine de tavsiyede bulunan Başbakan Davutoğlu, ''Ya bu ülkenin hava sahasını, kara sınırlarını korumak konusunda ilkeli bir tutum ile hep birlikte beraber olalım ya da lütfen gölge etmeyin; gidin kendi kurultay oyunlarınızla uğraşın'' ifadelerini kullandı.

''RUSYA BİZİM DOSTUMUZDUR''

Rusya'nın Türkiye için önemli bir ortak olduğuna işaret eden Davutoğlu, ''Bu olayda Rusya Federasyonu ile ipleri germek, gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yoktur, olamaz da. Rusya bizim dostumuzdur, komşumuzdur. Büyük devletler arasındaki ilişkiler, iletişim kazalarına feda edilemez. Rusya Federasyonu bizim çok önemli bir ortağımızdır ve son 13 yılda da ilişkilere en büyük hassasiyeti gösterdiğimiz ülkelerin başında gelmektedir'' diye konuştu.

''BAYIRBUCAK BÖLGESİNDE TEK BİR DAEŞ UNSURU YOK''

''Bayırbucak bölgesinde tek bir DAEŞ unsuru yoktur, tek bir terör unsuru yoktur'' diyen Başbakan sözlerine şöyle devam etti: ''Kimse Bayırbucak bölgesine yapılan saldırıları DAEŞ ile meşru gösteremez. DAEŞ'e saldırıyoruz diye Bayırbucak'ın masum insanlarına saldırılmasına da göz yummayız. Bu saldırıların derhal durdurulması gerekmektedir.''

AK PARTİ'NİN MECLİS VE GRUP BAŞKANVEKİLLERİ DE BELLİ OLDU

Bu arada İstanbul Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ile Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, AK Parti'nin TBMM Başkanvekilleri olarak belirlendi.

Grup Başkanvekilliklerine ise Amasya Milletvekili Naci Bostancı, Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, Giresun Milletvekili Nurettin Canikli ile Tokat Milletvekili Coşkun Çakır seçildi.

ntv

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay TURKTIME'a Konuştu
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Talat Atilla'ya konuştu ve çarpıcı açıklamarda bulundu...
Aylin Kotil Turktime’a Konuştu
CHP Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı Aylin Kotil Turktime’ı ziyaret ...
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya Turktime'a Konuştu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya: GEZİ PARKI EYLEMLERİNDE ...
 
Şahin Mengü: Baykal Ortaya Çıkacak ve…
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Talat ...
Şahin Mengü Turktime’a Konuştu
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Yönetim ...
Gürsel Tekin Turktime’a Konuştu
CHP’nin iki numaralı ismi Gürsel Tekin Turktime'ı ziyaret etti. Tekin, ...
 
Kılıçdaroğlu; El Parasıyla Gerdek Olmaz...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Talat Atilla'ya gündemin sıcak konularını değerlendirdi.
Haluk İpek Talat Atilla'ya Konuştu: CHP'ye Sıfır Taviz Verdik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Haluk İpek Türkiye’nin ...
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil tayyar Turktime’a Konuştu
AKP’den Gaziantep Milletvekili seçilen Star Gazetesi eski Ankara Temsilcisi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gençlerbirliği
Ahmet Kural
Tehdit
Southampton
haşim kılıç
Kırgızistan
Almazbek Atambayev
mehmet özkan
burçin terzioğlu