E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bakan Fidan'dan Müslüman ülkelere çağrı: Ertelemenin bedeli olacak! 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Açık Katılımlı İcra Komitesi Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu.

18.10.2023 - 18:17
Bakan Fidan dan Müslüman ülkelere çağrı: Ertelemenin bedeli olacak!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Açık Katılımlı İcra Komitesi Toplantısı'nda konuştu.

Müslüman ülkeler olarak özgüvenli davranılması gerektiğini belirterek dayatılan "hegemonik" söyleme meydan okunması çağrısı yapan Fidan, "Son olarak Türkiye'nin görüşü, yeni bir garanti mekanizmasının tasarlanıp hayata geçirilmesi gerektiğidir. Bölgedeki Müslüman ülkeler, Filistin halkının iyiliğini ve bekasını teminat altına almalı ve kalıcı bir barışın garantörleri olarak hareket etmeli" ifadesini kullandı.

"KISIR DÖNGÜYÜ KIRMAK ZORUNDAYIZ"

Fidan, bu mekanizmanın Filistin’in merkezinde olduğu barış, güvenlik ve istikrar kuşağı oluşturma potansiyeli olduğuna işaret ederek "Bu, İstanbul'daki 7. Olağanüstü İslam Zirvesi'nde mutabakata vardığımız ve BM Genel Kurulu kararlarında da kabul ettiğimiz Filistinlilere sağlanacak uluslararası korumayla da uyumlu olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail ve diğer ülkelerin, Filistinlilerle barışı ertelemenin bir bedeli olacağını anlaması gerektiğinin altını çizen Fidan, “İsrail’in zulmettiği, bizlerden ağır eleştiri aldığı ve başka bir gaddarlık yaparak dünyaya bunu unutturduğu kısır döngüyü kırmak zorundayız. Onlar bu modele alışkın. Müslüman dünyası, başkenti Doğu Kudüs olan egemen, bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz Filistin devleti hayat bulana kadar, cesur kararlar almalı ve kararlılıkla onları kademeli şekilde uygulamalı" dedi.

"TEREDDÜTSÜZ OLARAK KINIYORUZ"

Fidan, toplantı bildirisine "İşgalci güç İsrail'in insanlığa karşı suçlarını durdurmak için bütün üye ülkeleri, uygulanabilir ve etkili diplomatik, legal ve zorlayıcı tedbirleri almaya teşvik eder" paragrafının eklenmesini teklif etti.

Fidan, 7 Ekim'den itibaren Gazze'ye yapılan saldırıların benzerine rastlanılmadığını aktararak, "Tereddütsüz olarak sivillerin hayatını kaybetmesini kınıyoruz" ifadesini kullandı.

İsrail'in işgali derinleştirdiğini ve sahadaki istikrarsızlığı artırdığını aktaran Fidan, "Mescid-i Aksa'nın kutsallığına yönelik provokasyonlar, Batı Şeria ve Kudüs'teki yerleşimci terörü, uyarı ve çağrılarımıza rağmen Gazze'ye yönelik insanlık dışı abluka devam etti. İsrail'in askeri yanıtı, Filistin halkını insanlıktan çıkararak, (Filistinlilerin) acılarını normalleştirmeyi hedeflediğini bir kez daha gösterdi" diye konuştu.

"BU SEFER TARİHİN YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRMELİYİZ"

Fidan, hiçbir şeyin dar bir koridora hapsedilen 2 milyondan fazla insanın toplu olarak cezalandırmasını meşrulaştıramayacağını vurgulayarak, Gazzelilerin gıdasız, susuz ve elektriksiz kalmasının bahanesinin olmayacağını belirtti.

"Dün gece şahit olduğumuz, evlerin, camilerin ve hastanelerin zulümle bombalanmasını hiçbir şey haklı gösteremez" diyen Fidan, Filistinlilerin her gün yenilenen ve ağırlaştırılmış acılara maruz kaldığına dikkati çekti.

Fidan, Filistinli şair Mahmud Derviş'in sözüne atıfta bulunarak, "Filistinliler, bugünün önümüzdeki günlerin getireceğinden daha iyi olduğuna kesin olarak inanan dünyadaki tek millet. Yarın, her zaman daha kötü bir durumun habercisidir" dedi.

Fidan, "Ama bu sefer, tarihin yönünü değiştirmeliyiz" ifadesini kullanarak, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, içinde bulunulan krizden tarihi ve kalıcı bir barış elde edilmesine yürekten inandığını aktardı.

Bunun gerçekleşmesi için beş unsura odaklanılması gerektiğinin altını çizen Fidan, ilk olarak koşulsuz ateşkes sağlanması gerektiğini, sivillerin hayatını kaybetmesinin engellenmesi gerektiğini aktardı.

Fidan, ikinci unsurun ise "acil insani yardımın Gazze’ye ulaşması" olduğunu söyleyerek, Türkiye’nin El-Ariş Havalimanı’na halihazırda 80 tondan fazla insani yardım gönderdiğini ve fazlasını göndermeyi sürdüreceğini kaydetti.

"SOMUT HALE GETİRMELİYİZ"

Fidan, felaket getirebilecek risklerin önlenmesinin bilgelik, duyarlılık ve liderlik gerektireceğini belirterek, bölgeye büyük savaş gemileri sevk etmenin İsrail'in hastaneleri bombalamasından başka hiçbir amaca hizmet etmediğini ifade etti.

Barışı sağlamak için yeni metot ve söylemlere ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Fidan, "Bugün tüm taraflar, Filistin sorununun tek adil ve kalıcı çözümünün iki devletli çözüm olduğu konusunda hemfikirdir. Fakat bu yeterli değil, bunu somut hale getirmeliyiz" dedi.

Fidan, Filistinlilerle barışın bölgedeki güvenliğin sağlanması için zaruri olduğuna işaret ederek, İsrail'in, bu olmadan daha geniş bölgesel planların hiçbir zaman güvenliği getirmediğini ve getirmeyeceğini anlaması gerektiğini söyledi.

7 Ekim'den beri meydana gelen olaylar karşısında Müslüman dünyasının birlik halinde düşünmesi, konuşması ve hareket etmesi gerektiğini dile getiren Fidan, "Şu ana kadar acil meselelerde, buluştuk, kınadık ve dağıldık. Maksadın hasıl olması için bunu bu sefer burada bırakmamalıyız" ifadesini kullandı.

Fidan, "İcra Komitesi, Genel Sekreter'e İsrail'e yönelik önlem ve eylem planı hazırlama yetkisi vermelidir" diyerek sözlerini tamamladı. 

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de 300 kişilik toplu istifa!
Amasya'da İYİ Parti'nin il, merkez ilçe ve ilçe teşkilatlarından, aralarında ...
Bahçeli'den Biden'a sert İsrail tepkisi: Tarihi bir yanlıştır!
MHP lideri Bahçeli, ABD Başkanı Biden'ın İsrail'e verdiği desteğe sert ...
Babacan, Filistin Büyükelçiliği'ni ziyaret: Sivilleri, hastaneleri bombalamak insanlık suçudur!
Babacan Filistin'in Ankara Büyükelçiliği'ni ziyaret etti. Filistin'in ...
 
Akşener'den İsrail'e tepki: Bunun adı terörle mücadele değil terörizmdir, bu bizzat Netanyahu terörüdür
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında konuştu. ...
Davutoğlu- Karamollaoğlu'ndan ortak basın açıklaması: Hastane katliamı zulmün zirvesidir
Davutoğlu ve Karamollaoğlu, TBMM'de grup toplantısında yaptığı konuşmada ...
İsrail'in hastane saldırısı sonrası TBMM'den ortak bildiri
İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne gerçekleştirdiği hava ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gazze'de hastane bombalayan İsrail'e sert tepki!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail güçlerinin Gazze'deki hastane ...
İYİ Parti'den Sinan Aygün açıklaması! Adaylık teklif edildi mi?
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, Mansur Yavaş ile yaşadığı Togo ...
Hakan Fidan'dan uyarı: Tarihi bir barış mümkün!
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan'da mevkidaşıyla görüştü. Fidan, (İsrail-Filistin) ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
galatasaray
abd
döviz
japonya
dolar
Acun Ilıcalı
Serdar Ortaç
nato