E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

B12 vitamin eksikliği belirtileri nelerdir? 

B12 vitamini, tıp literatüründe kobalamin olarak bilinen vitamindir. İnsan vücudundaki kan hücrelerinin (alyuvar) yapımında çok büyük bir paya sahip olan bu vitamini, vücudun bağışıklık sisteminin korunması ve sağlıklı işleyebilmesi adına büyük bir önem taşımaktadır.

5.07.2019 - 21:07
B12 vitamin eksikliği belirtileri nelerdir?

 

B12 vitamini, tıp literatüründe kobalamin olarak bilinen vitamindir. İnsan vücudundaki kan hücrelerinin (alyuvar) yapımında çok büyük bir paya sahip olan bu vitamini, vücudun bağışıklık sisteminin korunması ve sağlıklı işleyebilmesi adına büyük bir önem taşımaktadır. B12 vitamini vücuda enjekte edilerek elde edilemez. B12 eksiği olanlar bu vitamini gıdalar yoluyla ya da gıda takviyesi kapsüller ile alabilirler. B12 vitamini vücut tarafından üretilmediğinden, beslenme koşulları iyi olmayan kişilerde B12 vitamin eksikliğigörülme olasılığı yüksektir. Beslenmesine dikkat etmeyen, dengeli ve sağlıklı gıdalar almayanlarda ortaya çıkacak olan B12 (kobalamin) vitamin eksikliğinin birçok belirtisi vardır.

 

B12 Eksikliği Belirtileri

 

B12 vitamini vücutta olması gereken değerlerin (200-300 pg/mlaralığında) altında olduğunda yaşam koşullarında bir düşüş meydana gelir. B12 eksikliği gündelik yaşamınızda ortaya çıkan bazı aksaklıklara neden olur. Bunları madde madde yazmak gerekirse;

 

B12 Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

 

Unutkanlık: B12 vitamin eksikliğinin ilk belirti olarak sayılabilir. En çok bilinen bu belirti, arkadaşlarınızı birbiri ile tanştıracağınız zaman isimlerini unutmanız ve bir müddet düşünmeniz şeklinde ortaya çıkabileceği gibi, bir konuyu dile getirirken, bu olayı yaşayanların isimlerini hatırlayamamak ya da zor hatırlamak olarak ortaya çıkabilir.

 

Yorgunluk: Merdiven çıkınca ya da kısa bir yürüyüş yapınca bile yorulmak muhtemelen B12 eksikliği nedeni ile ortaya çıkan bir durumdur.

 

Halsizlik: Bir iş yapmaya dermanınız olmadığı durumlarda artış varsa, B12 vitamin eksikliği yaşadığınızı düşünebilirsiniz.

 

Güçsüzlük: B12 vitamini insanların kuvvetli olması konusunda da etkili bir vitamin olduğundan, B12 vitamini düşük olanların güçsüz ve kuvvetsizleştiği bilinmelidir.

 

Depresyon: B12 vitamin eksikliği insanların ruhsal durumunu da olumsuz etkileyebilir. Depresyona girmeniz, ani ve çok fazla sinirlenmeniz B12 eksiği ile ilişkilendirilebilir.

 

Odaklanamama: Bir konuya odaklanamama ya da dikkati toplayamama dikkat eksikliği gibi belirtiler de B12 eksikliğinin ortaya çıkardığı sonuçlardandır. KPSS Türkçe sorusu çözüyorken, konuyu bir türlü kapsamlı olarak düşünemiyorsanız, bu durum, konuya tam olarak odaklanamadığınız anlamına gelir.

 

Üşüme: Güneş kaybolunca bile bir üşüme başlıyorsa, sizin soğuk havaya karşı direncinizin olmadığı yorumu yapılır ki, bu da B12 vitamin ekslikliğinin bir sonucudur.

 

Kalp çarpıntısı: Özellikle yaşlılarda da olan bu durumun ana nedeni B12 vitamin düşüklüğüdür.

 

Uyuşma: Özellikle uykudayken bir uzvunuzun tamamen uyuşması durumunu sık sık yaşamaya başladıysanız, kan değerlerinizi hemen ölçtürmelisiniz.

 

Dilde pürüzsüzleşme: Dil üzerinde bulunan noktalar, tat almamızı sağladığı gibi, bu noktacıkların yok olması ve dildeki pürüzsüzleşme de B12 vitamin eksikliğinin bir belirtisidir.

 

Ağız yaraları (aftlar): Ağız içinde meydana gelen yaralarda bir sıklaşma varsa, bu da B12 vitamin eksikliğinin vücudunuzda oluşturduğu bir belirtidir.

 

Cilt kuruluğu ve cansız bir cilt: Ciltteki cansızlık, güneşten çabuk etkilenme bu vitaminin eksildiğini gösterir.

 

Ani kilo kayıpları: Kısa sürede başlayan kilo kayıpları, yemek yemeye rağmen külo veriyorsanız kesinlikle bir kan tahliline başvurmalısınız.

 

 Vitamin B12 değerleri kaç olmalıdır?

 

Türkiye’de en çok görülen vitamin eksiklşiği hiç şüphe yok ki B12 Vitamin eksikliği. Kan tahlillerinde B12 vitamin değeri aralığı 200-300 pg/ml olarak kabul ediliyor. Eğer yaptırdığınız tahlillerde 200 pg/ml altında bir değer çıkarsa, acilen B12 vitamin takviyesi yaptırmanız ya da B12 içeren gıdaları daha fazlaca tüketmeniz gerekmektedir.

 

B12 Eksikliği Nedenleri Nelerdir?

 

Hayvansal gıdaların terk edilmesi. Vegan veya vejeteryan diyet uygulanması yapanlar genel olarak sadece bitkisel besinler tüketirler. Bu da ihtiyaç olduğu halde bazı vitaminlerin alınmamasına neden olur.

 

B12 vitamini yönünden zengin besinlerin tüketilmemesi

 

Beslenme bozuklukları (anoreksiya nevroza, blumia nevroza)

 

Kilolardan kurtulmak için sık sık diyet yapma ve bunları da alışkanlık haline getirme.

 

Kullanılan bazı ilaçlar vücuttaki B12 vitamininin azalmasına neden olabilir.

 

Yaşın ilerlemesi ile kanda bazı vitaminlerde ortaya çıkan azalma.

 

Mide küçültme ameliyatları ile normalden daha az yemek yeme ve beslenmenin vücudu beslemeye yetmemesine rağmen tokluk hissinin uyanması.

 

Bazı besinlere karşı alerjik reaksiyonların olmasından dolayı B12 açısından zengin besinlerin bile bile tüketilememesi.

 

Mide ve bağırsak problemleri ve hastalıklarının sonucunda sık sık tuvalete çıkılması ve aşırı kilo ve vitamin kaybının yaşanması.

 

Hamilelik aylarında ortaya çıkan anormal durumlar da B12 eksilmesine neden olabilir.

 

B12 Eksikliği Tedavisi Nasıldır?

 

B12 vitamin eksikliği ile ilgili yukarıda belirttiğimiz durumları incelediğinizde, eğer sizde de B12 vitamn eksikliği olma durumu varsa, hemen doktora başvurarak bir kan testi yaptırmalısınız. B12 vitamin eksikliğinin haddinden fazla düşük (200 altında) çıkması durumunda doktorunuz sizi B12 vitaminler konusunda bilgilendirir ve de b12 eksikliğini giderici tedavileri uygulamaya koyar. Eğer hastaneye gitmeden B12 vitamin eksikliği sorununu çözmek istiyorsanız, B12 vitamini için gerekli olmasına rağmen tüketmediğiniz besinlere odaklanın ve bu besinleri daha fazla tüketmeye özen gösterin. 

 

 

B12 vitamini bulunan besinler nelerdir?

 

B12 vitamini deniz ürünleri, et ve süt ürünlerinde bulunur. Özellikle yumurta ve peynir tüketilmesi B12 vitamini için tercih edilebilir. B12 bir diğer ismi ile kobalamin vitamini suda eriyebilen bir vitamin olduğundan, ızgarada pişerken sulanan ve bu suyunun kaybedilmesi ile sonuçlanan durumlarda, bu besinin tüketilmesi  ile alacağınız B12 vitamin değeri de kabolmuş demektir. B vitamini kompleksi ve ginkgo bitkisin tüketilmesi ile B12 vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

 

B12 yönünden zengin gıdalar nelerdir?

 

Et, tavuk, balık, mantar (göbelek) yumurta, süt, yoğurt, peynir, karaciğer, yürek ve böbrek gibi yiyecekler en iyi vitamin B12 kaynaklarındandır. Bu besinleri sık tüketenlerde farklı bir neden olmadığı taktirde B12 vitamin eksikliği görülmez.

 

(wmal.net) 

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tatilde bu hataları yapmayın!
Uzmanlar, insanların büyük bir sabırsızlıkla beklediği yaz tatilinde yapılmaması ...
Obezitenin şekeri düştü
Gıdalarda kullanılan Nişasta Bazlı Şeker kotasının yüzde 5'ten, 2,5'e ...
Kısa süreli egzersiz, beyin fonksiyonlarını geliştiriyor!
Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesinden bilim insanları, kısa süreli egzersizler ...
 
‘Köpek memesi hastalığı’na dikkat!
Dermatoimmünoloji ve Alerji Derneği; “köpek memesi hastalığı” olarak da ...
Bol su içmek böbrekleri koruyor
Yüksek hava sıcaklıklarının sıvı kayıplarını arttırması, böbrek sağlığını ...
Bebeklerin çamaşırları nasıl yıkanmalı?
Annelerin aklına takılan sorulardan biri de bebeklerin çamaşırlarını yıkarken ...
 
Yazın neler yemeliyiz?
Yaz aylarında artan sıcaklıklarla beraber çoğumuz hem fiziksel hem de ...
Kanser ve diyabet gelişimini önleyen içecek açıklandı
Süt ve az yağlı türevlerinin orta düzeyde tüketiminin bir dizi hastalığın ...
Alzheimer için yeni umut!
Türk bilim insanı Dr. Orkide Coşkuner- Weber, Alzheimer alanındaki çalışmalarıyla ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
DEAŞ
Christoph Daum
Adana Demirspor
Chelsea
Ezgi Mola
Barack Obama
Necmettin Erbakan
Milwaukee Bucks
Fox