E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Aşırı Saç Dökülmesine Dikkat!! 

Günümüzde neredeyse tüm insanlarda saç dökülmesi sorun haline gelmeye başladı. Uzmanlar saç dökülmesini normal karşılıyor ancak aşırı saç dökülmesi yaşayan kişilerin en kısa zamanda doktora başvurması gerektiğini vurguladı.Detaylar..

6.11.2014 - 08:57
Aşırı Saç Dökülmesine Dikkat!!

Günümüzde neredeyse tüm insanlarda saç dökülmesi sorun haline gelmeye başladı. Uzmanlar saç dökülmesini normal karşılıyor ancak aşırı saç dökülmesi yaşayan kişilerin en kısa zamanda doktora başvurması gerektiğini vurguladı.Detaylar..

Acıbadem Adana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Çağatay Sezgin, günde 100 teli aşan bir saç kaybı varsa hekim tarafından mutlaka bir değerlendirme yapılması gerektiğine dikkat çekti. 

Acıbadem Adana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Çağatay Sezgin, günde 100 teli aşan bir saç kaybı varsa hekim tarafından mutlaka bir değerlendirme yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Aksi halde kalıcı saç kaybı yaşanabilir. Bu nedenle hekim tarafından yapılan erken ve doğru teşhis saçları kurtarır” dedi.Sağlıklı saçlara sahip olmak kadınların ve erkeklerin dış görünüşleriyle ilgili en önemli öncelikleri arasında yer alıyor. Bu nedenle saç dökülmesi kimileri için önemli bir sorun oluşturabiliyor. Günümüzde dermatoloji kliniklerine en sık başvuru nedenlerinden birini de saç sorunları oluşturuyor.
'SAÇ TELLERİNİN DE BİR ÖMRÜ VAR'

Normalde başımızdaki saçların belli bir döngüsünün olduğunu söyleyen Dr. Çağatay Sezgin, 'Bu döngü, genetik kod gereği uzama evresi, geçiş evresi ve dinlenme evresi zincirini takip ediyor' dedi. Başımızdaki saçların yaklaşık yüzde 80'inin uzama evresinde olduğunu ve bu sürenin ortalama 2-6 yıl sürdüğünü belirten Dr. Sezgin, bu süreci şöyle anlattı: “Bu süreyi tamamlayan saçlar kısa bir geçiş aşamasından sonra dinlenme evresine geçiyor ki bu oran yüzde 19 civarında oluyor. Dinlenme aşamasında olan saçlar, 3-4 ay kadar kalıyor ve ardından saç dökülmesi başlarken bir yandan da yeni saç çıkışı başlamış oluyor.” Saçların bu düzenini etkileyen herhangi bir olayın saç dökülmesiyle sonuçlanabileceğini ifade eden Dr. Çağatay Sezgin, “Dökülme şikayeti olan hastaya mutlaka dökülen saç sayısı sorulmalı. Günde 100 teli aşan bir saç kaybı varsa mutlaka değerlendirme yapılması gerekiyor demektir” dedi.
'GEBELİK SONRASI SAÇ DÖKÜLEBİLİR'

Saç dökülmelerinin kadınlarda ve erkeklerde hemen hemen eşit oranda görüldüğünü anlatan Dr. Çağatay Sezgin, kadınlarda ve erkeklerde genetik faktörlerin, mevsim değişikliklerinin, hormonların, stres faktörlerinin, beslenme ve diyetin, geçmiş ameliyat öykülerinin ve çeşitli nedenlerle kullanılan ilaç tedavilerinin saç dökülmesinde etken olabileceğini belirterek, “Özellikle kadınlarda mevsim değişiklikleri, hamilelik sonrası emzirme dönemi, sıkı yapılan diyetler sonucunda gelişen yoğun kalori ve protein kaybı, kansızlık (demir eksikliği), çinko eksikliği, biotin (Vitamin H) eksikliği saç dökülmesi nedeni olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.
'SAÇ DÖKÜLMESİ ERGENLİKTE BAŞLIYOR'

Erkeklerde genetiğe bağlı saç dökülmelerinin aslında ergenlikle beraber başladığını, ancak klinik olarak gözle görülebilir saç kaybının ancak 20'li yaşlardan itibaren fark edilebildiğini anlatan Dr. Çağatay Sezgin şu bilgileri verdi: “Bu konuda kadınlar biraz daha şanslı. Kadınlarda saç dökülmeleri genellikle, eğer kronik bir hastalık veya devamlı ilaç kullanımı öyküsü yoksa, hamilelik sonrası emzirme dönemine kadar şikayet sebebi olmuyor. Hamilelikte yükselen hormon düzeyleri saçların aktif uzama evresinde takılmasına yol açıyor ve dinlenme evresine geçişini durduruyor. Doğumdan sonra hormonların tekrar eski seviyelerine gerilemeye başlamasıyla beraber, doğumdan yaklaşık 2-4 ay sonra, yoğun bir saç kaybı dönemi başlıyor ve ortalama 4 ay devam edip kendiliğinden durabiliyor.”Genetik sebepli saç kayıplarının kadınlarda 30'lu yaşlarda başlayıp, klinik olarak ancak 60'lı yaşlardan sonra belirgin hale geldiğini söyleyen Dr. Sezgin, “Stres faktörleri her iki cinste de yaş kaç olursa olsun, stresli dönemin başlamasından yaklaşık 3-4 ay sonra ortaya çıkan, günde 100 teli aşan saç kaybı şeklinde kendini gösteriyor” ifadelerini kullandı.
'DÖKÜLMENİN BİRÇOK NEDENİ OLABİLİR'

Geçirilen cerrahi operasyonların, kazaların, ciddi kalori kaybıyla sonuçlanan sıkı diyetlerin saç dökülmelerini tetikleyebileceğini söyleyen Dr. Çağatay Sezgin saç dökülmesine neden olabilecek diğer etkenleri de şöyle sıraladı:'Kansızlık (anemi), vitamin veya mineral eksikliği (biotin, çinko, B vitaminleri, folik asit vb.), Tiroit beziyle ilgili hastalıklar (tiroit bezinin az veya çok çalışması), ateşli hastalıklar, romatizmal hastalıklar, bağ dokusu hastalıkları (lupus vb.), radyoterapi, saçkıran hastalığı, saçlı deri yanıkları, hormon bozuklukları (prolaktin yüksekliği, polikistik over sendromu, androjen yüksekliği), kanser tedavisi için uygulanan bazı kemoterapi ilaçları.'
'TEDAVİ NEDENE YÖNELİK UYGULANIYOR'

Dr. Çağatay Sezgin saç dökülmesi tedavilerinin nedene yönelik olarak yapıldığını belirterek şunları söyledi: “İlaçlarla demir, çinko, biotin eksiklikleri giderilerek saç dökülmesi durdurulabiliyor. Hormon tetkiklerinde bir anormallik varsa kişi endokrinolojik veya jinekolojik yönden değerlendirilmesi için ilgili hekimlere (iç hastalıkları endokrinoloji bölümü ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanı) yönlendirilmeli. Hormonlarla ilgili asıl tedaviye ek olarak saçlı derinin kan dolaşımını hızlandıran ve beslenmesini artıran, harici uygulanabilen ilaçlardan destek sağlanabiliyor.”
TAMAMEN AÇILMIŞ ALANA SAÇ EKİMİ ŞART

Saç dökülme hızını kesmek, cansız görünümü engellemek ve beslenmesini artırma amacıyla saçlı deriye mezoterapi uygulaması yapılabileceğini anlatan Dr. Çağatay Sezgin, “Günümüzde en popüler saç mezoterapi yöntemi ise ‘PRP’ mezoterapi yöntemidir” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Bu yöntemde kişiden ortalama 8-10 cc kan alınıyor. Alınan kan örneği özel bir işlemden geçirilerek içinde bulunan büyüme faktörleri ayrıştırılıyor ve elde edilen hücreler saç dökülmesi olan bölgelere mikro enjeksiyonla enjekte ediliyor. Bu tedavinin süresi ve sıklığı kişinin ihtiyacına göre doktor tarafından ayarlanıyor. Ancak unutulmamalıdır ki tamamen çıplak, hiç saç içermeyen kel bölgelerden saç ekimi haricinde hiçbir tıbbi tedavi yöntemi ile saç çıkması mümkün olmuyor.” 
etraf

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antibiyotiğe alternatif yeni bir madde geliştirildi!
İsviçreli bilim adamları, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi ...
11 Soruda Karaciğer Nakli Hakkında Tüm Bilgiler!!
11 Soruda Karaciğer Nakli Hakkında Tüm Bilgiler!! Kadıköy Florerence Nightingale ...
Mers Virüsü en çok kimlerde görülüyor?
Karabay, Virüsün nereden geldiğini bilemediklerini, hayvansal kaynaklardan ...
 
Kınanın Hikayesi....
İşte kadınların vazgeçemediği kına, zorlu ve uzun işlemin ardından tezgahlara geliyor...
Ebola Virüsü Oturduğunuz Koltuktan Bile Bulaşabilir!!
Dikkat... Toplu taşıma araçlarında Ebola da dahil birden fazla virüs ve ...
Nasıl Diş Fırçası Seçmeliyiz?
Doğru diş fırçası ve diş macununu seçmek çok fazla önemlidir.
 
Soğuk algınlığı, grip, bronşit ve zatürre hastalıklarına dikkat!!
Dr. Fatma Cömert, sonbahar mevsimiyle birlikte soğuk algınlığı, grip, ...
MHRS Hastane Randevu Alma Sistemi!!
MHRS hastane randevu sistemine giriş için yapılması gerekenlerin anlatıldığı ...
Yaranın İyileşip İyileşmediğini Anlamak İçin Renkli Bandaj !!
Uzmanlar, yara henüz iyileşmediyse floresan özellikte yeşil renk veren ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
hamza hamzaoğlu
1. Lig
sanayi
sınav stresi
Jose Mourinho
haşim kılıç
Kocan Kadar Konuş
Manchester City
Milwaukee Bucks