E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Altın Ayı'yı İsrailli yönetmen Nadav Lapid kazandı 

Berlin Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. Büyük ödül Altın Ayı'yı İsrailli yönetmen Nadav Lapid imzalı “Synonymes” kazandı. Türkiye kökenli yönetmen Mehmet Akif Büyükatalay GWFF En İyi İlk Film Ödülü’nü aldı.

17.02.2019 - 03:03
Altın Ayı yı İsrailli yönetmen Nadav Lapid kazandı


69'uncu Berlin Film Festivali'nde Altın ve Gümüş Ayılar sahiplerini buldu.

En İyi Film dalında Altın Ayı, İsrailli yönetmen Nadav Lapid'in "Synonymes” (Eşanlamlılar) adlı filmine layık görüldü. Navid Lapid, kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlattığı hikayede, yeni bir ülkede kök salmanın zorluğunu ele alıyor. İsrail'den Paris'e gelen filmin baş kahramanı Yoav'ın tek bir isteği, İsrailli kimliğinden sıyrılıp, bir Fransız olabilmek. Ancak Yoav, Fransız olmanın o kadar kolay olmadığını görüyor.

Berlinale kapsamında verilen bağımsız ödüllerden biri olan Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) ödülü de bu filme verilmişti.

Gümüş Ayı alan filmler

Jüri Büyük Ödülü Gümüş Ayı'yı "Grâce à Dieu” (Tanrı'ya Şükür) adlı filmi ile Fransız yönetmen François Ozon kazandı. Ozon, bu filminde kilisedeki çocuk istismarı olaylarını ele alıyor.

Sinemada yeni perspektifler açan filmlere verilen Alfred-BAuer Ödülü Gümüş Ayı'ya Alman yönetmen Nora Fingscheidt'in ilk uzun metrajlı filmi "Systemsprenger” layık görüldü. Film, 9 yaşında bir çocuğun sevgi ve güven arayışını konu ediyor. 

Jüri üyeleri en iyi yönetmen olarak Alman yönetmen Angela Schanelec'iseçti. "Ich war zuhause, aber” (Evdeydim, ama) adlı filmin yönetmeni Angela Schanelec, En İyi Yönetmen dalında Gümüş Ayı kazandı. Film, tek başına çocuk yetiştirmek zorunda kalan bir anne ve oğlunun hikayesini konu ediyor.

En İyi Kadın ve Erkek Oyuncu Ödülleri

Festivalde sinema eleştirmenlerinin övgüsünü alan "Di jiu tian chang” (Elveda Oğlum) adlı filmin başrol oyuncusu Wang Jingchun En İyi Erkek Oyuncu dalında Gümüş Ayı'nın sahibi oldu. En İyi Kadın Oyuncu Ödülü de, Wang Jingchun ile başrolü paylaşan Yong Mei'nin oldu.

Film, Çin bağımsız sinemasının öncülerinden sayılan Wang Xiaoshuai'nin imzasını taşıyor. Film, çocuklarını kaybeden bir anne-babanın dramını anlatıyor.

En İyi Senaryo ve Olağanüstü Sanatsal Performans ödülleri

En İyi Senaryo dalında Gümüş Ayı'yı "La paranza dei bambini” (Piranhalar) adlı filmin senaristleriMaurizio Braucci, Claudio Giovannesi, Roberto Savianokazandı.

Festivalde her yıl "olağanüstü sanatsal performans” nedeniyle bir Gümüş Ayı veriliyor. Kamera, kurgu, müzik, kostüm veya set tasarımı alanlarındaki çalışmaların ödüllendirildiği bu kategoride, uluslararası jürinin ödülü yönetmenliğini Hans Petter Moland'ın yaptığı "Ut og stjæle hester”in (Çalıntı Atlar) oldu.

Festivalde Altın Ayı için yarışan Emin Alper "Kız Kardeşler”i ise uluslararası sinema eleştirmenleri tarafından beğeni toplamasına rağmen, festivalden eli boş döndü.

Mehmet Akif Büyükatalay En İyi İlk Film Ödülü'nü aldı

GWFF En İyi İlk Film Ödülü ise Türkiye kökenli Alman yönetmen Mehmet Akif Büyükatalay da "Oray” adlı filmine layık görüldü. 50 bin euro tutarındaki ödül, yönetmen ve yapımcı arasında paylaştırılıyor.

1987 doğumlu yönetmen, filminin başkarakteri Oray üzerinden Almanya'da yaşayan dindar Müslüman gençlerin hayatından bir kesit sunuyor.

Mehmet Akif Büyükatalay, DW Türkçe'ye verdiği röportajda, bu filmde bir kimlik arayışı anlatmak istediğini söylemişti. Büyükatalay, "Oray” ile "Almanya'da, Batılı, demokratik, seküler bir ülkede Müslüman olmak, din yoluyla kendini ifade etmek istemek ne demek?” sorusuna yanıt aradığını dile getirmişti.

Mehmet Akif Büyükatalay'ın Köln Sanat Yüksek Okulu'ndan mezuniyet projesi olan "Oray” Perspektif-Alman Sineması bölümünde gösterilmişti.

En İyi Kısa Film Ödülleri

Kısa film jürisi Altın Ayı'ya yönetmenliğini Florian Fischer ve Johannes Krell'in yaptığı "Umbra” adlı filmi layık gördü. Bu dalda Gümüş Ayı, Manuel Abramovich imzalı "Blue Boy” adlı filmin oldu.

Kısa filmlere Audi sponsorluğunda verilen ödüllerde ise yönetmenliğini Barbara Wagner ile Benjamin de Burca'nın üstlendiği "Rise” Altın Ayı aldı.

Jüri üyeleri

Berlinale'de uluslararası jüri başkanlığını Fransız aktris Juliette Binoche yaptı. Jüri üyeleri ise ABD'li sinema eleştirmeni Justin Chang, Alman aktris Sandra Hüller, Şilili yönetmen Sebastian Lelio, New York Modern Sanatlar Müzesi Sinema Küratörü Rajendra Roy, İngiliz yapımcı Trudie Styler oluşturdu.

Bağımsız jürilerin verdiği önemli ödüller

Berlinale'de ana yarışmanın yanı sıra Forum ve Panaroma bölümlerinde yer alan filmlere bağımsız jüriler tarafından verilen ödüller ise daha önce açıklandı.

Festivalin yarışmalı bölümünde bağımsız jüriler tarafından en beğenilen filmlerden biri Makedon kadın yönetmen Teona Strugar Mitevska imzalı "Gospod postoi, imeto i' e Petrunija” (Tanrı var, adı da Petrunya) oldu. Erkek egemen düzene karşı çıkan genç kadın Petrunya'nın mücadelesini anlatan film, Ekümenik Jüri ile bağımsız sinema salonlarının federasyonunun verdiği Gilde Film Ödülü'ne layık görüldü.

Berlinale'de Forum bölümüne katılan filmlere verilen Caligari ödülüne Alman yönetmen Thomas Heise'nin "Heimat ist ein Raum aus Zeit” (Yurt Zamandan Bir Mekandır) adlı filmi layık görüldü. Heise filmde, mektup, fotoğraf, günlük ve kendi çektiği görüntülerin eşliğinde ailesinin dört kuşaklık tarihini anlatıyor.

Yönetmenliğini Burak Çevik'in yaptığı "Aidiyet” de Berlinale'de Forum bölümünde gösterilmişti. "Aidiyet” yönetmenin ailesinde yaşanan bir cinayeti ve bir aşk hikayesini konu ediyor.

Berlinale direktörü Dieter Kosslick'ten veda

69'uncu Berlin Film Festivali'nin sona ermesi ile birlikte festival direktörü Dieter Kosslick de veda etti. 2001 yılından bu yana Berlinale'nin sanatsal ve idari yöneticiliğini yürüten Kosslick, festivale önemli katkılar sağladı. Genç Alman yönetmenlerinin tanıtılmasını sağlayan Perspektif-Alman Sineması, yemek ve gıda konusundaki uzun metrajlı filmler ile belgesellerin yer aldığı Damak Tadı Sinema, yerli halkların hayatından kesitleri beyazperdeye taşıyan NATIVe bölümleri Kosslick döneminde oluşturuldu. Kosslick, görevde bulunduğu 18 yıl boyunca, programa aldığı doğrudan veya dolaylı olarak siyasi mesajlar içeren filmlerle, "Berlinale siyasi bir festival” söylemini pekiştirdi. Sinemaya katkılarının yanı sıra esprili kişiliği ve rahatlığıyla dikkat çeken Kosslick, Berlinale tarihinde en çok tanınan direktörlerden biri oldu.

Dieter Kosslick, görevini Mayıs ayından sonra  Carlo Chatrian ile Mariette Rissenbeek'e devredecek. Son olarak Locarno Festivali'nin direktörlüğünü yürüten İtalyan Carlo Chatrian festivalin sanatsal yönetiminden, Hollanda doğumlu Mariette Rissenbeek ise idari işlerinden sorumlu olacak.

Bu arada, gelecek yıl düzenlenecek Berlinale'nin tarihi değiştirildi. 6-16 Şubat 2020 tarihleri arasında düzenlenmesi öngörülen Berlinale, 9 Şubat 2020'de yapılacak Oscar ödül töreni ile çakışıyordu. Yeni karara göre, 70'inci Uluslararası Berlin Film Festivali 2020'de 20 Şubat ile 1 Mart tarihleri arasında düzenlenecek.

(DW Türkçe)

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karadeniz 5. Kitap Fuarı başladı
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından düzenlenen Karadeniz 5'inci Kitap ...
İstanbul'a iki 'kapanmayan kütüphane' daha
Kartal Muallim Cevdet Kütüphanesi ve Ümraniye Süheyl Ünver Kütüphanesi ...
Kızılordu Korosu Türkiye'ye geliyor
Aleksandrov Rus Kızılordu Korosu, 2019 Türkiye Rusya Kültür Turizm Yılı ...
 
Sahra Çölü’nde bilinmeyen bir uygarlığın izlerine rastlandı
Arkeologların Batı Sahra’da önceden bilinmeyen bir uygarlığın izlerine rastladıkları öğrenildi.
Türk giyim firmalarından Londra çıkarması
İngiltere'nin en büyük giyim fuarı "Pure London" aralarında Türk markalarının ...
Oyuncu Yalçın Menteş'e veda
7 Şubat akşamı hayatını kaybeden oyuncu Yalçın Menteş bugün son yolculuğuna uğurlandı.
 
Mısır'da 40 mumya bulundu!
Mısır’ın Minye şehrinde tarihi mezarda 40 mumya ve diğer mezarlara açılan 3 kuyu tespit edildi.
Barış Manço İzmir'de konserle anıldı
TÜRKİYE'de rock müziğin öncülerinden Barış Manço, vefatının 20'nci yıl ...
Aytaç Arman yoğun bakıma alındı
Kanser tedavisi gören Yeşilçam’ın ünlü ismi Aytaç Arman'ın (69), yoğun bakımda olduğu öğrenildi.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
galatasaray
trabzonspor
yunanistan
Mesut Bakkal
Ferit Şahenk
emrah yılmaz
ROMA
Ersun Yanal
Carlos Arroyo