E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Teknoloji İnsanı Yalnızlaştırıyor 

Uzmanlara göre ‘ölçüyü kaçırmak’ psikolojik ve sosyal yönden sorunlu bir toplum yaratıyor.

6.07.2008 - 15:24
Teknoloji İnsanı Yalnızlaştırıyor

Teknoloji adı altında cep telefonu, bilgisayar, internet hayatımıza girdikçe yalnızlaşıyor, çevremizle ilişkimizi kesecek düzeye geliyoruz. Teknolojik gelişmelerin hızıyla yaşamsal ihtiyaçlarımız yalnızca bir tık ötede... Tıkla, istediğin bilgiye anında ulaş, beğendiğin ayakkabıyı al, faturaları anında öde ya da cebine kontör yükle. Gel de alışma. Peki, bunun ölçüsü ne olmalı? Dengeyi sağlayabiliyor muyuz?

“Teknoloji” faturası gün geçtikçe artan bir “sorun” haline geldi. Özellikle okul çağındaki çocuklar ve gençler tehlikenin hedef noktasında. Uzmanlara göre aşırı internet-bilgisayar kullanımı bireyi bağımlı hale getiriyor. Teknoloji hastası olan çocuklar sosyalleşemediği gibi ailesinden bile uzaklaşıyor. Bir odaya kapanıp, bir ekrana odaklanan ve saatlerce ekran başında oturan gençler sanal arkadaşlarla yetiniyor. Sonra gelsin, psikolojik ve bedensel gelişim sorunları, sosyal uyumsuzluklar, okulda başarısızlıklar. Bu nedenle “nimet” olarak nitelendirilen “teknolojik imkânlar”, dozu kaçırınca “illet”e dönüşüyor. Uzmanlar teknolojinin “kişiyi hem fizyolojik hem psikolojik olarak tükettiğini, yalnızlaştırdığına” dikkat çekerek, “Teknoloji ancak doğru kullanıldığı zaman faydalıdır. Bilgisayar hastalığına yakalanmayın” uyarısında bulundular.

‘Teknoloji hasta ediyor’

İstanbul Kültür Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mücella Uluğ, bilgisayar ve cep telefonunun çocukların yaşamının önemli bir parçası haline geldiğini belirterek, “En basitinden başlayacak olursak çocukların bir oyuncak gibi algıladıkları cep telefonunun beyin dalgalarını olumsuz etkilediği bilimsel olarak saptanmıştır” dedi.

Bilgisayar ve cep telefonunun gelişmekte olan bir beyne etkisinin daha riskli olduğunu ifade eden Uluğ, “Bu nedenle cep telefonlarını gelişim aşamasındaki çocuklar tarafından kullanılmasını sınırlamamız, çocuklarımızı bilinçlendirmemiz gerekir. Diğer taraftan bilgisayarlı eğitimin okul öncesi döneminde yararlı olduğu bilinmektedir. Çocuk bilgisayarla tek başına kalmamalı. Bir öğretmenle beraber, onun kontrolünde öğrenmelidir” diye konuştu.

Bilgisayar oyunlarının da seçiminin çocuklar açısından çok önemli olduğunu kaydeden Uluğ, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çocuğun yaşı küçüldükçe sanal ve gerçeğin karıştırılma oranı artmaktadır. Ayrıca aşırı bilgisayar oyunu, gelişim için önemli olan sosyal yönü zayıflatıyor. Kitap okuma, sanatsal yönler, aile içi iletişim azalıyor. Bilgisayar oyunlarında şiddet varsa bu çocuk için zararlı olduğu kadar toplumu da kötü yönde etkilemektedir. İnternetin zararları bilgisayar oyunlarından daha fazla patolojik arkadaşlıklar, cinsel sapmalar, silahlı bomba yapımı gibi olumsuzluklar, yanlış arkadaşlıklar, uzun süre bilgisayar karşısında oturma nedeniyle bedensel kusurlar, göz sorunları ortaya çıkabiliyor.

‘İletişimin bu kadarı da fazla’

Maltepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin Akşit, teknoloji ve insan veya toplum ilişkisinin çok karmaşık bir ilişki olduğunu dile getirerek, “Teknolojinin toplumu belirlediği yönünde teknolojik belirlemeci yaklaşımlar, sosyal bilimlerde pek fazla taraftar bulamamaktadır. İnsanların alet kullanmasının sınırının olmaması insanları diğer türlerden ayrıcı bir özelliktir.

Alet veya teknoloji kullanmak ile dil, sembolleştirme ve toplumsal etkileşim birleştirilince kültürel ve teknolojik gelişmenin sınırı ortadan kalkıyor” dedi. Akşit, geleneksel veya feodal toplumlarda teknolojinin yavaş bir hızla geliştiğine dikkat çekerek, “Teknoloji insanları daha önce hayal bile edemeyecekleri düzeyde birbirleriyle ilişkilendirmiştir. Geleneksel toplumlardaki ulaştırma ve haberleşme teknolojileri çok az sayıda insanın birbirleriyle iletişime geçebilmesini sağlıyordu.

Oysa bugün mektuptan, telefona, faksa ve internete uzanan haberleşme araçları insanların dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar haberleşmelerini ve iletişim kurmalarını sağladı. Yani teknoloji insanoğlunun ihtiyaçlarını daha rahat ve çabuk yapmasını sağladı. Önemli olan bu araçları bağımlı olmadan gerektiği yerde gerektiği kadar kullanmak” diye konuştu.

‘Sosyal ol, topluma sırt çevirme’

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli, teknolojide yaşanan gelişmeye paralel olarak yaygınlaşan internet kullanımının insanlarda kalabalık içinde yalnızlaşma, bedensel hareketsizlik, yaşıtlarla olan ilişkilerde kopukluk, içe kapanıklılık, duygusuzluk ve tek tip düşünce biçimi gibi davranış şekilleri ortaya çıkardığını söyleyerek, “Artık sosyal olmak demek internette sohbet etmek, çeşitli sitelere üye olup dünyanın diğer ucundaki insanlarla iletişime geçmekle eşdeğer. İnsanlar evlerinde internette vakit geçirirken ailesinden uzaklaşıyor. Yolda yürürken radyolardan, mp3’lerden müzik dinlerken topluma sırt çevirmekte ve etrafındakilere ve etraftaki olaylara ilgisiz kalıyor” dedi.

İletişim çağında iletişimsizliğin toplumun en büyük sorunlarından biri haline geldiğine değinen Verimli, “Gençler teknolojiyi yani bilgisayarlarını, internetini, cep telefonlarını gerektiği zaman kullanmalı. Bunun dışındaki vakitlerini arkadaşlarıyla gezerek, tiyatroya giderek, ailesiyle sohbet ederek ve kitap okuyarak değerlendirmeli” açıklamasını yaptı.

Cumhuriyet

YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
ATIF 1 Temmuz 2008 Salı 

RTE 21.yüzyılın lideri olur bundan emin olun. Fethullah Gülenin beraatı ne demek şimdi ne anlama geliyor ve bu kararı yargıtay veriyor şimdi durup düşünmek lazım.Amerikancı dediğiniz TAYYİP,USA ya rağmen İran'la anlaşma yapan lider. Rusya ile gizli bir müttefiklik anlaşması da sözkonusu, Putin tarafından da ödüllendirildi.Adnan Menderes 300 milyon dolarlık açık için Rusya ile işbirliği yapmaya başladı arkasından darbe geldi ve idam edildi.Biraz saksınızı zorlayın lütfen.FB-GS Rekabeti yapmayın.

Yorumu oyla      18      10  
M .SALİH ÖZBEY 30 Haziran 2008 Pazartesi 

Kutlarım, bay AKİNEN, Sizde, DÖNEK olmuşsunuz ? yakında TAYYİPÇİ bir büyük gazetesi, sizi de TRANSFER eder Büyük paralara ! Siz şimdi de nasıl olurdu, bay RTE’ yi , LAİK devlet için, ZARARLI görmezsiniz! Bugüne yaptıklarından sonra, Parti Kapatılmaz, Kendini AKLARSA neler yapacağını TAHİM edemiyorsanız, tek kelime ile size koca bir YUH, demek milletin sizde, gözünü BOYAMIŞSINIZ ? Demek BAY RTE , giderse, CEMMAT, yönetimi, ele geçirecek, Geçenlerde, DOĞUYU kaybederiz demiştiniz ? ORAL ÇALIŞIRLAR METODU ?

Yorumu oyla      18      10  
ali 30 Haziran 2008 Pazartesi 

O kadar çok yazdıki,sonunda kendiside karıştırdı herşeyi.ya dikkatinizi çektimi bilmiyorum..son günlerde bu halk kime güvenmeye,inanmaya başlasa ANİ BİR HAYAL KIRIKLIĞI yaşıyor.bunun son örneği Serdar Akinan'da olmayacak gibi görünüyor.Akinan'daki kıvrak U'yu gördükten sonra..acaba büyük güçler bu halkın KİMSEYE GÜVENMEMESİ gerektiğinin MÜHENDİSLİĞİNİ'nimi yapıyorlar diye düşünüyorum.aslında her şey OKTAR BABUNA denen adamın, 25 bin insanımızın KAN örneğini ABD'ye götürmesiyle başladı bence!

Yorumu oyla      18      10  
aliveli 30 Haziran 2008 Pazartesi 

sorun bu ülkenin islam ile olan ilişkisinde..ne söylersek söyleyelim, islam ile arasını düzeltmeyen bu ülke düzlüge çıkamayacak. 250 yıldır ne konuşuyoruz? islam ile başlamayan sözler ıvır zıvırdır bu ülkede...

Yorumu oyla      18      10  
laik cumhuriyet! 30 Haziran 2008 Pazartesi 

Miil dedeğiniz Erdoğan, Vakıflar yasasını ile vatanı sattı, Araplara vatanı peş keş çekti.... Yahudi ile işbirliği içinde! NE MİLLİSİ ALLAH AŞKINA? BİZ BÖYLE MİLLİ İSTEMİYORUZ. Olmaz olsun.

Yorumu oyla      18      10  
İLGİNÇ 30 Haziran 2008 Pazartesi 

Sayın serdar akinan ın düşüncelerini ilgiyle okudum. Sahsen bende Tayyip beyle tanışmış konuşmuş biriyim. Onun milli olabileceğine bende inanıyorum. Ama çok önrmli hataları var. Bence Akinanın öngörüsüne kafa yormak lazım.

Yorumu oyla      18      10  
Erdem Ceyhan 30 Haziran 2008 Pazartesi 

Serdar Akinan, akp ve cemaat kendi üzerine baskı kurmaya başlayınca ordu ve milli kuvvetlerin yanında olmasını istedi ama istediğini bulamayınca çocukça bir refleksle Tayyipçi kesildi. Tayyip Erdoğan olmazsa olmaz değildir. Tayyipten çok daha karizmatik ve bütünleştirici, bağımsızlıkçı liderler var... Onlardan bahsedebilirdi... Örneğin Türkiye'nin geleceğini birileri istese de istemese de şekillendirecek olan Prof. Dr. Haydar BAŞ

Yorumu oyla      18      10  
julide 30 Haziran 2008 Pazartesi 

SERDAR BEY YOLUNU DEĞİŞTİRDİ.AMA NE KARŞILIĞI? SORUMLU OLDUĞU TV KAPANMASIN DİYEMİ? NEDENLERİNİ KAMUYLA PAYLAŞMALI.YOKSA SKY TÜRK Ü PROTESTO EYLEMİ BAŞLATIRIZ SANAL ORTAMDA...SERDAR BEY BÖYLE DÜŞÜNÜRSE YAPILAN PROĞRAMLAR İNANDIRICI DEĞİLDİR.GÖZ BOYAMADAN ÖTE GİDEMEZ.

Yorumu oyla      18      10  
Bilge Kaya 30 Haziran 2008 Pazartesi 

Aferin Akinan, görevini iyi yapıyorsun helâl olsun sana...

Yorumu oyla      18      10  
UFUK 30 Haziran 2008 Pazartesi 

YAZDIKLARINA KENDİ İNANYORMUSUN ZAVALLI ADAM NE OLDUDA 180 DERECE BİRDEN U DÖNÜŞÜ YAPTIN

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kızılay Başkanı Küçükali Turktime'a Konuştu: Veli Küçük'ün Kızılay’dan İhale Aldığını Sizden Öğrendim!
Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali'den Turktime'a çarpıcı açıklamalar: ...
Türköne Konuşuyor: Eşimle Aram Kötü Olursa, Ak Parti'ye Muhalefet Ediyorum… MİT İşe Yaramaz, İlhan Selçuk Faşist, Çatlı Arkadaşımdı... Türkeş Bana Komünist Derdi…
Zaman’dan başka gazetede yazmam… Çok yakında medya savaşı çıkacak… Milliyetçilik ...
Cem Uzan Turktime'a Konuştu: Beni Kesebilirsin, Öldüerbilirsin ama Bana İnananlara İhanet Ettiremezsin!!!
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan Türk Basınında evinin kapılarını ilk ...
 
MENDERES TURKTİME'A KONUŞTU! : “AĞAR, DEMOKRASİNİN YANINDAN BİLE GEÇMEMİŞTİR!”
Sağ siyasetin patent sahibi ve DP’nin biyolojik ve siyasi varisi Aydın ...
BAŞÖRTÜSÜ ÖZ DEĞİL, SEMBOLDÜR!
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) 5 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin ...
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
 
TBMM’de Bu Hafta Başbakanlık Tezkeresi Görüşülecek
TBMM, bu hafta da mesaisini sürdürecek. Genel Kurulda, Lübnan’da Birleşmiş ...
Tarım İlaçları 1 Ocak’tan İtibaren Reçeteyle Satılacak
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Tarım ...
Ergenekon Nasıl Bir Örgüt?
İçişleri Bakanı Atalay, Ergenekon terör örgütü için "Birbiriyle irtibatlı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
galatasaray
abd
Tedavi
1. Lig
Mesut Bakkal
A) Milli Futbol Takımı
Şota Arveladze
kardemir karabükspor
FED