E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Adım Adım Kurban Kesme Adabı! 

İslam'a uygun bir şekilde kurban nasıl kesilmelidir. Kurban keserken dikkat edilecek şeyler nelerdir? Kurbanlık hayvana eziyet vermeden doğru kurban nasıl kesileceğine dair detaylar haberin devamında medyaline.com ile sizlerle...

1.10.2014 - 21:47
Adım Adım Kurban Kesme Adabı!

Kurban keserken nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi detayları sizler iç.in hazırladık. İşte Ayrıntılar...

KURBAN NASIL KESİLİR?

1- Önce diz boyu çukur kazılır. Kurbanın gözleri tülbentle bağlanır. Kıbleye dönük olarak sol yanı üzerine yatırılır. Boğa, tosun gibi büyük baş hayvanların kolay kesilebilmesi için çengele asılması caizdir. Boğazı çukurun kenarına getirilir. İki ön ve bir arka ayakları, uçlarından bir araya bağlanır. Üç kere bayram tekbiri okunur. Sonra, Bismillahi Allahü ekber diyerek, deveden başka hayvanın, boğazının herhangi bir yerinden kesilir. Bismillahi derken, h’yi belli etmek gerekir. Belli edince, Allahü teâlânın ismi olduğunu düşünmek lazım olmaz. h’yi açıkça belli etmezse, Allahü teâlânın ismini söylediğini düşünmek gerekir. Bunu da düşünmezse hayvan leş olur, yenmez. Sadece Bismillahi veya Bismillahirrahmanirrahim yahut Lâ ilâhe illallahü demek de caizdir. Fakat evlâ olanı, (Bismillahi Allahü ekber) demektir.

2- Besmele çekilince, hemen kesmek şarttır. Besmele çektikten sonra bıçağı bilerse, Besmeleyi tekrar etmesi gerekir. Besmele çektikten sonra, hayvan yerinden kalkarsa, yatırdığı zaman tekrar Besmele çekmesi gerekir; fakat bir kelime söylemek, bir lokma yemek ve bir yudum su içmek gibi az bir ara vermenin zararı yoktur. Besmele çektikten sonra, elindeki bıçağı bırakıp, başka bir bıçak alsa, Besmeleyi tekrar çekmesi gerekmez.

3- Bir hayvan için Besmele çekildikten sonra, onu bırakıp başka bir hayvan kesilecek olsa, Besmeleyi tekrar çekmek gerekir.

4- Arka arkaya birkaç hayvanı boğazlayacak kişinin, hepsi için ayrı ayrı Besmele çekmesi gerekir; fakat hayvanları, üst üste yatırıp kesecek olsa, bir Besmele kâfidir. Bir hayvanı iki kişi kesse, ikisinin de Besmele çekmesi gerekir.

5- Besmele unutulursa zararı olmaz. Kasten Besmelesiz kesmek haramdır.

6- Hayvanın boğazında yemek, nefes borusu ve iki yanda birer kan damarı vardır. Bu dört damardan üçü bir anda kesilmelidir.

7- Şafii’de, yemek borusuyla nefes borusu kesilirse kâfidir. Ancak gırtlak düğümü baş tarafında kalmalıdır. Gırtlak düğümünün tamamı vücut tarafında kalırsa, kesilen hayvan yenmez.

8- Kurban kesenin, kıbleye karşı dönmesi sünnettir.

9- Erkek ve kadın Müslümanın, cünübün, delinin, bunağın, çocuğun ve sarhoşun Besmeleyle kestiği hayvan yenir. Ehl-i kitabın [Hıristiyan veya Yahudi'nin] kestiği de yenir. Fakat ehl-i kitaba kurban kestirmek mekruhtur. Dilsiz ve sünnetsizin, hayvan kesmesi mekruhtur.

10- Solak bir kimsenin, sol eliyle kurban kesmesinde mahzur yoktur. Temiz işleri yaparken, sağdan başlamak sünnet-i zevaiddir, yani müstehabdır. Bir özürle soldan başlamak mekruh olmaz. Yani sol elle kesilen hayvan ve kurban yenir.

11- Bir ihtiyaç varsa, kurbanı bayıltıp kesmek caizdir. Başını bir kerede koparıp kesilen de yenir; fakat öyle kesmek günah olur. Hayvanı ensesinden kesmek haramdır; ama eti yenir.

12- Kurban hayvanını yüzmek için, şişirmek caizdir.

Kurban keserken bu kesimin dini vecibeye uygun olması için dikkat edilmesi gereken bazı şartlar vardır.Dini ölçülere göre Kurban kesimi dört aşamadan ibarettir.

1- KURBANIN GÖTÜRÜLÜŞÜ: Evvela Kurban kesileceği yere ziyet edilmeden götürülmelidir.Kesilecek diğer hayvanların gözü önünde kesilmemelidir.

2-KURBANIN YERE YATIRILIŞI: Kurbanlık hayvan başı sol tarafımıza gelecek şekilde önümüze alınıp, kıbleye karşı durulur.Bie elle hayvanın sol ön ayağı,bir elle de sol arka ayağı tutulur.Tutulan ayakları yerden keserken, hayvan şiddetli yere düşmesin diye gövdesi dizlere bindirilerek hafifçe yere indirilir.Hayvan yere mutlaka eziyetsiz bir şekilde yatırılmalıdır.

3-AYAKLARIN BAĞLANMASI: İki ön ayağı,dirseklerinden arkaya doğru bükülür.Sol arka ayak,bu iki ön ayağın arasına koyulur.Arka ayağın tırnağı,ön ayakların dirseklerine kadar getirilir.Canı acıtılmayacak şekilde bağlanır.Sağ arka ayak serbest bırakılır.Kesileceği yerde daha evvel başka hayvan kesilmiş ise gözleri bağlanır.

4-KURBANIN KESİLMESİ: Kurban bu usul ile bağlanıp,üç defa teşrik tekbiri getirildikten sonra “Bismillahi Allahü Ekber” diyerek kesilir.

Hayvanın boğazında kesilecek dört (4) mühim damar vardır.Bunlar: Boynun iki yanında bulunan,iki adet kan damarı ve boynun tam ortasından geçen yemek ve nefes borularıdır.”KESKİN” bir bıçakla ilk elde bu kan damarları ve borular derhal kesilir.(Ekmek keser gibi değil de;mümkünse tek hareketle,çok çabuk bir şekilde kesilmelidir.)

Bıçak boyun kemiğinin içindeki murdar iliği kesecek kadar aşağı indirilmez.Bir müddet beklenir.(Mutlaka beklenecek)
Kan iyice boşaldıktan ve hayvandan hareket kesildikten sonra,boyun kemiği içindeki murdar ilik kesilir.Kurbanın başını geriye kanırtarak (çekerek) hayvana eziyet vermek yanlıştır.

Kan iyice boşalıp hareket kesilmeden,murdar iliğe bıçak vurmak,hayvana acı vereceğinden son derece mahzurludur.Murdar ilik hemen kesilirse hayvan aniden ve acı çekerek ölür.Ölen hayvan hareketsiz kalacağından vücudundaki kanlar yeteri kadar boşalamaz. Bu da usule uygun bir davranış olmaz.
medyaline

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YSK Başkanı Ali EM Turktime'a Konuştu
28 Ocak 2010 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (YSK) olan Ali Em geçen ...
A.Ü. Z.F. Dekanı Çolak Turktime'a Konuştu TV'lerdeki Bal Reklamları Hayvansız Mandıralarda Kaşar Üretmeye Benziyor!
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak Turktime’ı ...
Tayyar: Muhafazakâr Değilim… Ahmet Hakan Oynak… Gül Denge, Erdoğan Gönül Adamı!
Ergenekon’da ağababalar dışarıda, soruşturma zenciler üzerinden yürütülüyor… ...
 
General Dostum Turktime’a Konuştu: Taliban Güçlendi Ama Onları Ben Yok Ederim!
Hamid Karzai ile ittifak kurup seçimlere girmek için Afganistan’a dönen ...
E.Albay Türemen: Karadayı Darbe Konseptine Uymayan Subayları Ankara’dan Uzaklaştırdı!
Karadayı darbe hazırlığı için subayları nasıl fişledi? Darbe konusunda ...
Büyük Yangından Önceki Son Röportajı Turktime Yaptı… Özbey: İstanbul Kötü Yönetiliyor!
Birkaç gün önce yanarak kül olan Avrupa’nın en büyük gösteri merkezi İstanbul ...
 
Adnan Oktar Turktime’a Konuştu: Said-İ Nursi'yi Atatürk Konusunda Yanılttılar!
Evrim teorisine karşı onlarca eseri, şatafatlı hayatı ve ilginç çıkışlarıyla ...
Erhan Göksel: Teslim Bayrağı Çeken Büyükanıt Divan-ı Harp’te Yargılanmalı!
Sınır ötesi harekat yapıldığı zaman aslında sanıldığı gibi bir harekat ...
Fatih Karaca: Tuncay Özkan Grubun’dan Kimseyi İşten Atmadık, Kendileri Ayrıldı...
Aralarında Kanaltürk ve Bugün Gazetesi'nin de bulunduğu Koza-İpek Medya ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Haber
Beyaz Saray
eyfel kulesi
saldırı
Milwaukee Bucks
Faruk Bal
ismail kartal
savcı
terör örgütü