E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Zaman Yazarı Sözcü'ye Çaktı: O Sayfa Travmatik Bir Şeydi!

Zaman yazarı Ahmet Turan Alkan, Sözcü gazetesi'ni "1 Numara Konuştu" başlıklı 10 Kasım manşetinden dolayı eleştirdi.

14.11.2011 - 16:14
Zaman Yazarı Sözcü ye Çaktı:

O sayfa

Altmışlı yıllarda Türk matbuatı fotoroman’ı keşfetti; daha doğrusu İtalyanlardan öğrendi.

Bir hikâyeyi fotomodeller ve uygun dekor önünde fotoğraflarla ve konuşma balonlarıyla anlatmaya dayanan bu teknik, sinema, bant karikatür ve edebiyatı birleştirip basitleştirdiği için büyük ilgi görmüş, hemen yerli sürümleri çekilmişti. Sahaflarda hâlâ rastlıyorum. Bizimkiler fotoromanı o kadar benimsediler ki tez zamanda genç kızlara ve ev kadınlarına yönelik fotoroman sayfaları ihdas edildi. Daha sonra futbol maçlarını sekiz on karede hikâye eden ve futbolcuları oyun esnasında konuşma balonuyla maçı yorumlatan türü spor sayfalarında yer buldu.

Tadı damakta kalmış olacak ki 10 Kasım günü gazetelerimizden biri, ilk sayfasını fotoroman usûlü çizerek ilginç bir çalışmaya imza attı. Bence Türk basın tarihinin en anlamlı, en dramatik ve travmatik "çalışma"larından biridir o sayfa. Görmeyenler için tasvire çalışalım: Manşette Atatürk’ü Ergenekon sanıklarının ilham kaynağı gibi gösteren bir başlık: "Bir numara konuştu". Ardından gündelik olayları gösteren fotoğrafların içinde dekupe edilmiş bir Atatürk fotoğrafı yerleştiriliyor. "Her kafadan bir ses çıkıyor" tasvirine uygun olarak karede yer alan kişiler Atatürk’e hitaben yakınıp duruyorlar. Meselâ Meclis’ten bir sahne var, arka planda vekiller ayakta (Çünkü Atatürk Meclis’te!) ve arka sıralardan birkaçı konuşma balonuyla sesleniyor, "Seçilmiş vekillerimiz hâlâ hapiste Sayın Cumhurbaşkanım... ", "Tutukluluk süreleri çok uzun Cumhurbaşkanım... " Atatürk de kırmızıyla dizilmiş konuşma balonunda şöyle diyor, ki yere düştüğüm andır, "Olmaz böyle şey... Evrensel hukuk neyse o uygulansın."

Vaktiyle Atatürk evrensel hukuktan ne anlıyordu tartışmasını, Taha Akyol’un bugünlerde yayımlanacak kitabına bırakarak, tam da Hırvatistan maçı arefesinde futbolsever kitlesine "Atatürk sağ olsaydı, bu rezillikler yaşanır mıydı bakalım?" dedirtecek bir başka kareye geçiyoruz. Nedense FB formalarıyla tribünde oturan seyirciler arasında yine Atatürk’ü görüyoruz bu kes-yapıştır fotoğrafında. Seyirciler feryad ediyor: "Şike dediler, milleti futboldan soğuttular... ", "Sizin takımınız olan Fenerbahçe’yi dolayısıyla Türk futbolunun itibarını zedeliyorlar Paşam!" E, siz Atatürk olsanız ne dersiniz böyle bir ortamda, ne söylersiniz? İlginç bir tesbitte bulunuyor Gazi Paşa; hayır, "Mevzuubahs olan Fenerbahçe ise gerisi teferruattır" dedirtmemişler ama ona yakın bir şey, âdeta TFF’nin yaklaşımını dillendiren ve doğrulayan bir tesbit yaptırmışlar; diyor ki Atatürk, "Şike varsa cezalarını çeksinler. Ama insanları boş yere hapislere atıp lekelemesinler, kirli oyunlar oynamasınlar."

Talimat herhalde anlaşılmıştır. Nokta.

Bugünlerde "Atatürk demokrat mıydı, diktatör müydü?" konulu yazılar hayli moda. Onlara bir yenisini eklemek niyetinde değilim ama bu gibi fotoroman ve emsâli yayınlara bakarak şöyle düşünmekten kendimi alamıyorum: Diktatör, demokrat veya onların arasında bir şey; bu algı ve bu eğitim seviyesiyle Atatürk’ü sağlıklı değerlendirecek bir zihin altyapısına sahip miyiz? İşte eğri oturup doğru konuşmak lâzım gelen yer: Atatürk’ü sevdirmek, onu yeni nesillere sempatik göstermek uğruna kurduğumuz eğitim sistemi içinde Atatürk, teolojik ve mistik payandalar olmaksızın ayakta duramayacak beşerüstü bir imaja dönüştürüldü. Resmi ideoloji öğretisinin eğitime yansıyan yüzü iç kanatıcı: Çocuklarımıza hakikati olduğu gibi algılamalarını sağlayan bir bakış açısı vermek yerine onları bolca mistifike ediyoruz. O meşhur ve yanlış tâbirle "pozitif ve aydın" kafalar yerine kalıplanmış, şartlandırılmış vicdanlar var şimdi. "Fikri hür, irfânı hür, vicdânı hür nesiller" değil, zihnen tutucu ve algısı zayıf kuşaklar yetiştirdik. Seküler kafa yapısına sahip olsunlar diye kalıba koyduğumuz kuşaklar, sonuçta seküler bir imanın mü’mini, lâdinî bir dinin fanatiği oldular. Atatürk aşkı kararında zerk edilmeyince zıddına dönüştü; Atatürk’ün kahve fincanındaki kurumuş telveden ihtizâza geçerek vecde gelirken yaşadığı dünyayı kavramakta büyük sıkıntı çeken insanlar...

O sayfa, travmatik bir şeydi. Saklayanlar kıymetini bilsin, yakında antika olur.

Ahmet Turan Alkan/Zaman

YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
hulya 15 Kasım 2011 Salı 12:22

Sözcü'nün manşeti gerçektende çok komikti.Büyük insanlar resimleriyle değil ESERLERİYLE sevilirler.Bunu artık öğrenmeliyiz.

Yorumu oyla      18      14  
Misafir 14 Kasım 2011 Pazartesi 19:53

bu prof her konuştuğunda,geçirdiği metamorfoz aklıma geliyor ve midem bulanıyor.Aslında sözcü ye değil Türklerin Kurtarıcısına çakmak hedefi,kendi deyimiyle modaya uyarak.Be prof,Büyük Türk milleti 7 den 77 ye Büyük Atatürkü zaten seviyor.Eğitim sistemine ne şekil verirseniz verin Atamıza Türk ün sevgisi koşulsuzdur.Tabi, türk olmayanlar bunu nerden bilsin.

Yorumu oyla      31      12  
Misafir 14 Kasım 2011 Pazartesi 19:01

Atatürk'ten; ebediyete göcmüs olmasina ragmen öyle korkuyor ki bu ve tayfasi, altlarina etmekten utanmasalar ortaligi lagim kuyusuna cevirecekler! Bunlarin gazete pacavrasi öyle bir korkuyor ki, Atatürk'ün yüzünün görüldügü fotograflari bile DEFALARCA sansürledi! Ve bunu dobra-dobra YAPTIK diyemediklerinden her seferinde KIVIRT'maya calistilar. TC'ye simdiye kadar bunlarin TAYFASI ve medyasi kadar SINSI'ce SALDIRAN ve KÜFREDEN bir bela gelmedi! Herkes artik UYANMALI!

Yorumu oyla      29      11  
Misafir 14 Kasım 2011 Pazartesi 18:00

Said Nursi'nin Beşinci Şuasını okuyun. Uydurma hadisleri tevil ederek isim vermeden Atatürk'ü nasıl islam deccalı Sufyan yaptığını görün. Üstelik Kur'an'da Deccal ile ilgili neden tekbir ayet bile yok sorgulamasını yapmadan...Not: Sözcünün manşeti bence saçmalık otesi

Yorumu oyla      19      17  
Misafir 14 Kasım 2011 Pazartesi 17:10

Sn.yazar!Biz ATATTÜRK deyince,"ihtizaza,geçeriz doğru,keşke anlamınıda yazsaydınız,bizler,cahiliz,evet vecde'de gelirken,keşke bununda anlamını, yazsaydınız,saygı,duymak,heycan-lanmak, evet evet biz ATATÜRK deyince aynen yazdığımız gibi, ihtizaza ve vecd'e geçmeye devam edecez,lakin sizin,zıt dediğiniz,yani,karşı,fikir,beni,biraz,gülümsetti,zıt diye bir şey yokdur,keşke,penselvenya daki,hoca'nıza,sorsaydınız,siyah,beyaz,gece,gündüz,zıt değildir Tammalayıcıdır,engin,bilginize sunulur.

Yorumu oyla      26      11  
Misafir 14 Kasım 2011 Pazartesi 16:38

Bu ne telas haksizmi?eninde sonunda Ataturk,e ilismiyecekmisiniz?en buyuk kuyruk aciniz Ataturk ve cumhuriyet degilmi?

Yorumu oyla      27      15  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FOX Haber'in Patronu Doğan Şentürk Turktime'a Konuştu
FOX haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk Turktime Yönetim Kurulu ...
Şerefli Türk Ordusu Arazime El Koydu Şimdi Orada Rakı İçiyorlar... Böyle Adalet Olur mu? AİHM'E GİTTİM!
Vatan yazarı Can Ataklı Turktime Genel Merkezi’nde Turktime Yönetim Kurulu ...
Özbek BOMBALADI: Cevizoğlu’nun Aldığı Para Haramdır, Onun Yaptığını AKP Bile Yapmadı!
Ceviz Kabuğu fındık kabuğunu bile doldurmuyordu… Hulki Cevizoğlu ile ilgili ...
 
Bekir Coşkun: Türkiye'nin En Büyük Sorunu Baykal'dır! A. Necdet Sezer Hürriyet’ten Ayrılma Dedi!
Hürriyet Gazetesi yazarı Bekir Coşkun, Çölaşan’sız Hürriyet’ten göbeğini ...
Sakıncalı Gazeteci Çölaşan Turktime’a Konuştu: Habertük Gazetesi Yandaş Oldu!
Hürriyet’ten kovulduktan sonra üçüncü kitabını yazan Emin Çölaşan son ...
Vakit Gazetesi Ankara Temsilcisi Arseven: 32. Gün Kumpastı! Hidayete Geç Erdim!
Geçtiğimiz hafta 32. Gün’de Cumhuriyet yazarları ile sert bir tartışma ...
 
Uğur Dündar: Başbakan Erdoğan Kendi Ailesini Koruyor Ama Bize Çifte Standart Uyguluyor!
Uğur Dündar Başbakan Erdoğan ve Bakan şahin’e yönelik o çıkışı neden yaptı? ...
Çölaşan : Turgay Ciner Bana ‘Hükümet Benim Malımı Gaspetti, Kimden Korkacağım?’ Dedi!
Hürriyet’ten kovulan ve yakın zamanda Ciner Grubu ile el sıkışan usta ...
Ahmet Tezcan: Bir Medya Patronu Bana Silah Çekti, Hayatımı Altaylı Kurtardı!
Başbakan Erdoğan’ın basın danışmanlığından istifa edip Turkuaz Medya’ya ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Euro
yakmak
Tarsus
Numan Kurtulmuş
temmuz
özgecanın katilleri
Katar
Irak
Samsung Galaxy note 2