E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Yüksek Güvenlikli Karakollar Neden Hala Bitmedi? İşte Çok Çarpıcı Karakol Dosyası 

7 Ekim 2008'de Aktütün'de 15, 30 Nisan 2010'da Sarıyayla'da PKK terörüne 4 şehit verdik. 'Yüksek Güvenlikli Karakollar neden hala bitmedi? Sorunun yanıtı acıtıcı; arazi, ulaşım, altyapı, korku, tipik bürokrasi...

6.05.2010 - 06:52
Yüksek Güvenlikli Karakollar Neden Hala Bitmedi? İşte Çok Çarpıcı Karakol Dosyası

Çiğdem TOKER'in haberi...

 

Tunceli Sarıyayla Jandarma Karakolu'na düzenlenen baskınla verdiğimiz yeni şehitler, 'Hani Aktütün saldırısından sonra Yüksek Güvenlikli Karakollar yapılacaktı, bugüne kadar neden biri bile bitirilemedi?' haklı sorusuna yol açtı.   

Şehit fotoğraflarından kalbimize işleyen hüzünlü bakışlar, yaygınlaşan toplumsal öfke; ama genel öfke ne kadar büyük olursa olsun, hep 'düştüğü yeri yakan' ateşin acısı, gazetecilik adına bu soruların yanıtını bulmayı zorunlu kılıyor. Hem de uzun zamandır...

Cevaplara ulaşmanın önündeki en büyük engel ise işin muhataplarının, konunun 'hassaslığı'nı gerekçe göstererek ketum davranması... Ne var ki, 'durduğumuz yer', gencecik evlatlarımızın 'derme çatma karakollarda sırasını beklemesinin', çok anlaşılır sebepleri olan 'yüksek hassasiyet'ten daha az önemli olamayacağını düşündürüyor.
Bu dosyada kimse, adını vererek konuşmadı. Ancak Yüksek Güvenlikli Karakollar'a dair yaşanan sürece, karşılaşılan güçlüklere ve en güncel verilere, 'kaynağı'ndan ulaştık.  

Önce projenin bir özeti:
l Ekim 2008:
Aktütün saldırısının hemen ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yüksek güvenlikli karakollar yapması için TOKİ'ye talimat verdi. Konu, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda tartışıldı.

l Kasım 2008: TOKİ, Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı arasında iki ayrı protokol imzalandı. Sıcak temas riski en yüksek noktalar seçilerek 162 karakol yapımına karar verildi. Üç kurum, karakolların projesi üzerine çalışmaya başladı. Bir Koordinasyon Heyeti kuruldu.

l Nisan 2009: TOKİ, davet yöntemiyle ihalelere başladı. TSK'nın isteği doğrultusunda geliştirilen ilk örnek maket, IDEF'09 Savunma Sanayi Fuarı'nda sergilendi. Güvenlik donanımını, teröristlerin başarı ihtimalini sıfıra indirecek biçimde ASELSAN'ın gerçekleştireceği H tipi karakollara, 'İleri Teknoloji Karakol Sistemi (High Technology Border Patrol Security System) adı verildi.


DURUM VE İLK TESLİM 
l Ek protokollerle il sayısı 18'e; karakol sayısı 162'den, 175'e yükseldi. 6 karakol için de ek protokol yapılacak. Toplam sayı 181'e ulaşacak.

l Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van, Hakkari, Ağrı, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Kars, Hatay, Iğdır.

l Karakollar 16 ilde Jandarma; 5 ilde de MSB tarafından yaptırılıyor. Van, Hakkari ve Iğdır'da ise hem Jandarma hem de MSB karakol yaptırıyor. 

l Karakol ihaleleri 'davet' yöntemiyle gerçekleşti. Projeler, halen 20 müteahhidin üzerinde. Davetteki temel kriter TOKİ'nin 'Müteahhit Not Defteri'nde; iş bitirme açısından 100 üzerinden en az 80 puan alanlar oldu.

l 175 karakolun 126'sının yapımı sürüyor. 17'si ihale; 32'si ise hazırlık aşamasında.

l Başlangıçta 350 milyon lira olarak planlanan toplam maliyet, şu anda 525.5 milyon liraya ulaştı.

l İlk teslim, temmuz ayında, Hatay'da MSB'nın yaptırdığı 17 karakol ile olacak.  

1.5 YILDIR NİYE BİTMEDİ?
Yüksek Güvenlikli Karakollar için imzalanan protokollerin üzerinden tam 1.5 yıl geçti. Bu süre içinde neden istenen mesafe alınamadı? Bu dosya için yaptığımız görüşmelerden ortaya çıktı ki, sorunun yanıtı, tek cümleyle verilemeyecek kadar karmaşık ve zorlu koşullardan oluşan bir süreçmiş. 
İşte yetkililerin anlattıkları:

1. ARAZİ SORUNU: En önemli sorun arsa. Yüksek güvenlikli karakol ihtiyacı olan her noktada, devletin arazisi yok. Dağlık coğrafya, ikinci zorluk. Bu zorlu coğrafyada  güçlükle bulunabilen bir arazi eğer şahsa aitse, öbür sorun başlıyor. Arazisini karakol yapımı için devlete vermek istemeyen malsahipleri çıkıyor. Bu durumda seçilen yol, kamulaştırma. Kamulaştırma yapıldığında ise malsahibi dava açarak, inşaata engel olabiliyor. Seçilen nokta iptal ediliyor. Takvim sıfırlanıyor.  Arazi başlığı altındaki diğer önemli sorun ise, seçilen noktanın mayınlı çıkması.  O zaman yer değişikliğine gidilmesi gerekiyor.


2. ULAŞIM VE DİĞER ALTYAPI SORUNLARI: Araziyi bulunca iş bitmiyor; asıl o zaman başlıyor. Asfalt yolu, telefonu, elektriği, suyu, kanalizasyonu olan bir karakol için; sayısız kurumla, sayısız yazışma yapmak gerekiyor. Bir karakol için bazen 20 km yol açmak gerekiyor. Yolun asfalt olması; mayın döşenememesi ve diğer altyapı kablo ve borularının geçirilmesi açısından yaşamsal önemde. Bazı noktalarda ise 30-40 km.'den elektrik getirilmesi gerekiyor. Bu işlemler, süreci uzatıyor.


3. KORKAN MÜTEAHHİTLER: TOKİ'nin davet gönderdiği müteahhitlerin bir bölümü 'bölgede iş yapamayacaklarını söyleyerek' aflarını istiyor. Daveti önce kabul eden müteahhitlerin bir kısmının ise bölgeye gittikten sonra, tehdit ve haraç talepleriyle karşılaşınca 'Kusura bakmayın' dediği durumlar olmuş.


4. SAKINCALI MÜTEAHHİTLER: Bazen de işi yapması istenen bir müteahhidi MSB ve Jandarma, sakıncalı bularak işin alınmasını istiyor.  Bu başlık altında yaşanan bir realite ise ürkütücü: Bazı müteahhitlerin işi aldıktan sonra devrettiği taşeroranların terör örgütüyle bağlantılı olduğu saptanmış.

5. TİPİK BÜROKRASİ:  Sorunsuz biçimde bulunan, imar planı hazırlanan bazı arsalar, pafta ve harita sorunları dolayısıyla valiliklerce geri gönderiliyor.


6. YENİLİKLER İŞLENİYOR: Teröristlerin 'sıfır başarı şansı' için mükemmeliyetçi davranılıyor. Dünyadaki sınır karakolları teknolojisinde ortaya çıkan bir yeniliğin, devam eden bir projeye işlenmesi isteniyor. Bu durum da takvimi uzatıyor.


Ortaya çıkan bu zorlu tabloya rağmen, görüştüğümüz yetkililer, projenin her koşulda tamamlanacağının altını çiziyor. Ancak bu taahhüt, geniş zamanlı olarak Türkiye'yi yöneten kadrolardan hesap sormaya engel olmamalı: Neden bu kadar geç kaldınız?

YÜKSEK GÜVENLİKLİ KARAKOL PROJELERİNDE SON DURUM
A JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI PROTOKOLÜ KARAKOLLARI
1 AĞRI 3 karakol (yapılıyor)
2 BATMAN 6 karakol (yapılıyor)
3 BİNGÖL 18 karakol (yapılıyor) 
4 DİYARBAKIR 1 karakol (yapılıyor)
5 ELAZIĞ 4 karakol (3'ü yapım, 1'i hazırlık aşamasında)
6 ERZİNCAN 4 karakol (2'si yapım, 2'si hazırlık aşamasında)
7 ERZURUM 2 karakol (yapılıyor)
8 HAKKARİ 22 karakol (8'i yapım, 6'sı ihale, 8'i hazırlık aşamasında)
9 KARS 2 karakol (yapılıyor)
10 MARDİN 8 karakol (yapılıyor)
11 MUŞ 1 karakol (yapılıyor)
12 SİİRT 4 karakol (yapılıyor)
13 ŞANLIURFA 6 karakol (yapılıyor)
14 ŞIRNAK 23 karakol (14'ü yapılıyor, 2'si ihale, 7'si hazırlık aşamasında)
15 TUNCELİ 10 karakol (6'sı yapılıyor, 3'ü ihale, 2'si hazırlık aşamasında)
16 VAN 4 karakol (yapılıyor)

B MSB PROTOKOLÜ KARAKOLLARI
1 HATAY 17  karakol (18 karakol ihalesi yapıldı ancak MSB talebiyle Akbaba iptal)
2 IĞDIR 6 karakol (3'ü yapılıyor, 3'ü hazırlık aşamasında))
3 VAN 19 karakol (18'i yapılıyor, 1'i hazırlık aşamasında)
4 HAKKARİ 11 karakol (6'sı ihale, 5'i hazırlık aşamasında)
5 AĞRI 4 karakol (hazırlık aşamasında)
KARAKOL: 175
MALİYET: 525.5 MİLYON TL

(AKŞAM)

YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Abuzer Abbas 7 Mayıs 2010 Cuma 05:39

Son karakol baskınının ardından Ali Kemal'in torunları gazetelerinde ve onların yardakçıları da yorumlarında ordu aleyhine neler yazmışlardı... İşte gerçekleri ortaya koyan bir haber... Ordu bu gecikmenin neresinde? Bürokraside mi? Kamulaştırma problemlerinde mi? Bu güne kadar siyasi iradenin ortaya konulmamasında mı? Terörist çıkan müteahhitlerde mi? Alt yapı götüremeyen kurumlarda mı? Allah Türk'ün ordusunu korusun...

Yorumu oyla      18      10  
gazi asker 6 Mayıs 2010 Perşembe 20:51

karakollar yapilsin ama cabuk yapilsin,ve bu hainlerin agir silahlarinin geldigi lojistik destekler bir an evvel imha edilmeli,sineklerle mücadelede basarili olmak icin önce onlarin barindigi sulu batakliklar kurutulmasi gerekiyor bu cok önemli.

Yorumu oyla      18      10  
baybars 6 Mayıs 2010 Perşembe 09:25

neyse geç olsunda olsun . bir yerden başlamak gerekiyor .maalesef çok çok geç kalınmış bir uygulama. zararın neresinden dönülürse kardır.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tayyar: Muhafazakâr Değilim… Ahmet Hakan Oynak… Gül Denge, Erdoğan Gönül Adamı!
Ergenekon’da ağababalar dışarıda, soruşturma zenciler üzerinden yürütülüyor… ...
General Dostum Turktime’a Konuştu: Taliban Güçlendi Ama Onları Ben Yok Ederim!
Hamid Karzai ile ittifak kurup seçimlere girmek için Afganistan’a dönen ...
E.Albay Türemen: Karadayı Darbe Konseptine Uymayan Subayları Ankara’dan Uzaklaştırdı!
Karadayı darbe hazırlığı için subayları nasıl fişledi? Darbe konusunda ...
 
Büyük Yangından Önceki Son Röportajı Turktime Yaptı… Özbey: İstanbul Kötü Yönetiliyor!
Birkaç gün önce yanarak kül olan Avrupa’nın en büyük gösteri merkezi İstanbul ...
Adnan Oktar Turktime’a Konuştu: Said-İ Nursi'yi Atatürk Konusunda Yanılttılar!
Evrim teorisine karşı onlarca eseri, şatafatlı hayatı ve ilginç çıkışlarıyla ...
Erhan Göksel: Teslim Bayrağı Çeken Büyükanıt Divan-ı Harp’te Yargılanmalı!
Sınır ötesi harekat yapıldığı zaman aslında sanıldığı gibi bir harekat ...
 
Fatih Karaca: Tuncay Özkan Grubun’dan Kimseyi İşten Atmadık, Kendileri Ayrıldı...
Aralarında Kanaltürk ve Bugün Gazetesi'nin de bulunduğu Koza-İpek Medya ...
Emniyet Genel Müdürü Köksal: Gazeteciler İçin Özel Dinleme Yok…
Türk basınının lokomotif gazetelerine dahi röportaj vermeyen Emniyet Genel ...
Kızılay Başkanı Küçükali Turktime'a Konuştu: Veli Küçük'ün Kızılay’dan İhale Aldığını Sizden Öğrendim!
Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali'den Turktime'a çarpıcı açıklamalar: ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
galatasaray
Club Brugge
trabzonspor
hamza hamzaoğlu
Mersin İdmanyurdu
kardeş
Murat Yıldırım
madenci
bodrum