E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Taha Akyol'dan Çarpıcı İddia: Ergenekon ve Balyoz Davasının Tutuklu Sanıkları Serbest Bırakılacak! Çünkü...

Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol, Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın serbest bırakılmasından yola çıkarak, Ergenekon ve Balyoz sanıklarının da serbest bırakılacağını ileri sürdü. Akyol buna gerekçe olarak da suç vasfının değişmesi ihtimalini gösterdi.

15.03.2012 - 11:10
Taha Akyol dan Çarpıcı İddia:

Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol, Ergenekon ve Balyoz sanıklarının serbest bırakılacağını ileri sürdü. Akyol buna gerekçe olarak da suç vasfının değişmesi ihtimalini gösterdi.

 
Taha Akyol, 'Yeni tahliyeler gelecek mi?' başlıklı yazısında, yeni tahliyeler beklediğimni belirterek, "Ergenekon ve ilgili davalarda yeni tahliyeler olmasını bekliyorum. Neden? Çünkü 'suç vasfının değişmesi' ihtimali gündeme gelmiştir. Mahkeme ilk defa 'suç vasfının değişmesi ihtimali'nden bahsederek Nedim Şener ve diğer üç tutukluyu tahliye etti. Bunun sebebi, Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMY) değişiklik yapılması için Meclis’e sunulmuş olan tasarıdır." dedi.
 
İşte Taha Akyol'ın o yazısı...
 
Yeni tahliyeler gelecek mi?
EVET Ergenekon ve ilgili davalarda yeni tahliyeler olmasını bekliyorum. Neden? Çünkü “suç vasfının değişmesi” ihtimali gündeme gelmiştir.
 
Mahkeme ilk defa “suç vasfının değişmesi ihtimali”nden bahsederek Nedim Şener ve diğer üç tutukluyu tahliye etti. Bunun sebebi, Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMY) değişiklik yapılması için Meclis’e sunulmuş olan tasarıdır. Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı tasarıya göre, bazı tutuklu sanıklar artık “terör örgütü üyesi” sayılmayacaktır. Bunu gören mahkeme tahliye kararı vermiştir. Benzer durumdaki tutuklular için de tahliye kararının gelmesinden tabii ne olabilir?
 
Halen yürürlükte olan TMY’nin 2. maddesine göre, bir kimse herhangi bir terör örgütünün üyesi olmasa bile, onun adına herhangi bir suç işlerse, mesela pankart asar, gösteri yürüyüşü yapar, yazı ya da kitap yazarsa “örgüt mensubu gibi cezalandırılır”.
 
Bunun cezası 7.5 yılla 15 yıl arasında ağır hapistir! Tutukluğu da uzun oluyor tabii.
 
Suç vasfı değişiyor
 
Adalet Bakanlığı’nın Meclis’e sunduğu “yargı sürecini hızlandırma” tasarısında, TMY’nin 2. maddesindeki bu “örgüt mensubu gibi cezalandırılır” hükmü kaldırılıyor. O zaman pankart taşımak, kitap yazmak, gösteri yürüyüşü yapmak gibi eylemleri artık “terör örgütü mensubu gibi” cezalandırmak mümkün olmayacaktır.
 
Bu eylemler başlı başına suç teşkil edebilir, mesela düşmanlığa tahrik, şiddet, hakaret falan gibi suçlar olabilir ama “terör örgütü üyeliği” suçu olmaz. Daha hafif suçlar olabilir, o da yoksa beraat tabii.
 
Nedim Şener’le birlikte üç tutuklunun tahliyesinin asıl sebebi budur. Nedim Şener’in her zamanki beyefendi tavrını tahliye sırasında da sürdürmesini ayrıca kutlamak isterim.
 
Bakanlığın sunduğu tasarı, bundan başka, “yardım yataklık...” suçlarında da hâkime 20 aya kadar ceza indirimi yetkisi veriyor.
 
Tasarıyı Adalet Bakanlığı hazırladığı için, Meclis’te kabul edilmesi ve belirttiğim şekilde “suç vasfının değişmesi ihtimali” kuvvetlidir. Delil ve isnat bakımından benzer durumda olan başka tutuklular için de aynı gerekçeyle tahliye verilmesi sürpriz olmayacaktır.
 
Yine Sivas davası
 
Peki önümüzdeki günlerde TMY’deki bu değişiklik yasalaşırsa, geçmişteki eylemlere nasıl uygulanır? Elbette uygulanır çünkü sanıkların lehinedir...
 
Sivas davasında durum tersinedir. 2005’te yürürlüğe giren yeni TCK, zamanaşımını sanıklar aleyhine, 30 yıla kadar çıkarmıştır. Onun için geçmişe, 1993’teki Sivas katliamına uygulanmıyor. Eski TCK’daki daha kısa süreler uygulandı ve maalesef 5 sanık açısından zamanaşımına uğradı. Hukuken başka türlüsü olamazdı.
 
Bu evrensel hukuki gerçeği yazdığım için bazı okurlarımdan duygusal tepkiler aldım. Fakat, dikkat, Sivas kurbanlarının avukatları da “yeni TCK’daki uzun süreler uygulansın” diye bir talepte bulunmadılar; çünkü geçmişe yürütülemeyeceğini onlar da biliyor.
 
Avukatların üzerinde durmaları gereken konu, Sivas katliamında ihmal veya himaye suçu işlemiş olabilecek kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmasıdır. Fakat bunu başlatabilmek için dönemin idari soruşturma dosyalarını ortaya çıkarmak gerekir; vakit geçirmeden, çünkü bu da zamanaşımına uğrayabilir!
 
Okurlarımdan bazıları “Madem ceza geçmişe yürümez, Evren nasıl yargılanıyor?” diye soruyor. Çok önemli bir soru, yarın yazacağım.

YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 15 Mart 2012 Perşembe 20:22

Taha Bey şimdi mi anladın yapılanların hukuk dışı olduğunu? Anlaşılan 12 Eylül Cuntası da senin empati duygunu geliştirememiş. Bu hukuksuzluğu yapanlar ile ömrgütlü hukuksuzluğa alet olmaktan yargılandığında aklın başına gelir.

Yorumu oyla      24      11  
Misafir 15 Mart 2012 Perşembe 17:32

Zaten bazılarının tutukluluğu 4 yılı da geçti bu yüzden karar verilecekse verilmeli yoksa serbest bırakılmalılar.Tüm bu tutuklamalar hukuk kurallarına aykırıdır.

Yorumu oyla      26      11  
Misafir 15 Mart 2012 Perşembe 16:41

Gerekçe çok garip; yani kanun daha tasarı halinde iken uygulanmaya mı başlandı?

Yorumu oyla      26      10  
Misafir 15 Mart 2012 Perşembe 15:28

şuanki kanundada tutuklamak son başvurulması gereken yaptırım ama herkes içeriye atılıyor....çoğunun içerde olmaması gerekiyor ama hadi içeriye attın ,tutukevinde kalması gerekiyor....tutuk evinde belli zamanda askerle dışarı çıkabilirsin,internetine kadar sağlanması gerekir,yani şartlar neredeyse ev içi ortama yakındır...bunları bırakın, çoğu ceza çekilen yerde yani cezaevinde ve hücrelerde tecrit...bu milletin çoğu bunların ayrımınıda bilmiyor ,koyun diyoruz da neden acaba.....ah türkiyem

Yorumu oyla      28      11  
Misafir 15 Mart 2012 Perşembe 13:27

bunlar hepisi bize parmak sallıyor

Yorumu oyla      18      10  
Misafir 15 Mart 2012 Perşembe 12:20

Bırakılabilir çünkü teknik sebepten değilde artık kimsenin işine gelmediğinden.Hükümet desen artık zarar görüyor hiçbir mesajı samimi görünmüyor,eğer cemaat varsa bu işte onlara hepten zarar,herkez topu onlara atıyor yeri gelince.Cumhurbaşkanı seçiminden anayasa olayına kadar herşeyi geriyor artıkta ondan bırakırlar.Gecikmiş adalet zaten artık olsa bile faydası kalmadı.İş turşu oldu.Tv yorumcularıda hesapta yandaş ama milletin nefretini kazandılar.Hapis adamlara iftira günah be.

Yorumu oyla      20      10  
Misafir 15 Mart 2012 Perşembe 12:10

Gerçek neden, elde somut delil olmamasına rağmen hukuk çiğnenerek yapılan usulsüz tutuklamalar.Düzmece delillere dayandırılarak 4,5 yıldanberi kapalı tutulan bu seçkin insanlara yapılan "terör" suçlamasının kamuoyu önünde inandırıcılığını kaybetmesi.Bir gün elbet gerçekler ortaya çıkacak,Adalet yerini bulacaktır.

Yorumu oyla      19      10  
Misafir 15 Mart 2012 Perşembe 11:20

Buyuk hukukcu akyol,meclise sunulan yeni tasariyi goren mahkeme heyeti tahliye karari verdi diyerek hukukun hukukcularin elinde ne hale geldigini gosteriyor.mahkeme heyeti bu soze birseyler soylemelidir.

Yorumu oyla      21      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tayyar: Muhafazakâr Değilim… Ahmet Hakan Oynak… Gül Denge, Erdoğan Gönül Adamı!
Ergenekon’da ağababalar dışarıda, soruşturma zenciler üzerinden yürütülüyor… ...
General Dostum Turktime’a Konuştu: Taliban Güçlendi Ama Onları Ben Yok Ederim!
Hamid Karzai ile ittifak kurup seçimlere girmek için Afganistan’a dönen ...
E.Albay Türemen: Karadayı Darbe Konseptine Uymayan Subayları Ankara’dan Uzaklaştırdı!
Karadayı darbe hazırlığı için subayları nasıl fişledi? Darbe konusunda ...
 
Büyük Yangından Önceki Son Röportajı Turktime Yaptı… Özbey: İstanbul Kötü Yönetiliyor!
Birkaç gün önce yanarak kül olan Avrupa’nın en büyük gösteri merkezi İstanbul ...
Adnan Oktar Turktime’a Konuştu: Said-İ Nursi'yi Atatürk Konusunda Yanılttılar!
Evrim teorisine karşı onlarca eseri, şatafatlı hayatı ve ilginç çıkışlarıyla ...
Erhan Göksel: Teslim Bayrağı Çeken Büyükanıt Divan-ı Harp’te Yargılanmalı!
Sınır ötesi harekat yapıldığı zaman aslında sanıldığı gibi bir harekat ...
 
Fatih Karaca: Tuncay Özkan Grubun’dan Kimseyi İşten Atmadık, Kendileri Ayrıldı...
Aralarında Kanaltürk ve Bugün Gazetesi'nin de bulunduğu Koza-İpek Medya ...
Emniyet Genel Müdürü Köksal: Gazeteciler İçin Özel Dinleme Yok…
Türk basınının lokomotif gazetelerine dahi röportaj vermeyen Emniyet Genel ...
Kızılay Başkanı Küçükali Turktime'a Konuştu: Veli Küçük'ün Kızılay’dan İhale Aldığını Sizden Öğrendim!
Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali'den Turktime'a çarpıcı açıklamalar: ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ÖSYM
hamza hamzaoğlu
MHP
ihracat
Sosyal Medya
konuk oyuncu
kardeş
emrah yılmaz
özgecan cinayeti