E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: Uyuşturucu özelliği olan tüm ürünleri yasak kapsamına alıyoruz!

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu " Uyuşturucu özelliği söz konusu olan tüm ürünleri, kimyasal olarak yasak kapsamına alıyoruz" dedi.

17.09.2014 - 07:01
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu:

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk oldu. 

Türkiye'nin uyuşturucu kullanımında dünya örneklerine bakıldığında henüz çok riskli bir durumda olmadığını vurgulayan Müezzinoğlu, ancak denetleme ve koordinasyonun önemine işaret etti.  

Aksi halde 5-10 yıl sonra Türkiye'nin de riskli bir ülke haline gelebileceği uyarısında bulunan Müezzinoğlu, bu nedenle son 2 aydır konu üzerindeki çalışmaların artırıldığını anımsattı.

Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar'ın başkanlığında  7 bakanlıktan üst yöneticilerin, yoğun çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Geçtiğimiz Çarşamba günü yedi Bakan yeniden toplanarak, son şeklini Bakanlar Kurulu'na sunacak hale getirdik. Dün de Bakanlar Kurulu'na sunduk. Taslağı, tüm Bakanlarımıza verdik. Bu hafta bakanlarımız, gerekli incelemeleri yapacak."

Bu kapsamda Gümrük ve Ticaret Bakanlığından farklı önerilerde bulunabiliceklerine dair geri bildirim aldıklarını dile getiren Müezzinoğlu, "Milli Savunma Bakanlığımız da özellikle askerde erlerin eğitimi konusunda önerileri olabileceğini bildirdi" diye konuştu.

Müezzinoğlu, gelecek hafta tüm Bakanların değerlendirmelerinin alınacağının altını çizerek, "Bakanlar Kurulu sonrası, inşallah Acil Eylem Planı'nı uygulamaya sokmuş olacağız" acıklamasında bulundu.

"Bakkaldan çikolata alır gibi kolay ulaşılabilir olmamalı"

Mücadelede temel başlıklardan birinin bireyi uyuşturucuya muhatap olmadan korumak olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, bunda Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının önemli rol oynayacağını söyledi. 

Bir diğer önemli başlığın da önleyici tedbirler olduğuna işaret eden Müezzinoğlu, "Kişi, uyuşturucuyu mahallesinde, okulun köşesinde yakın çevresinde bulamamalı. Bakkaldan çikolata alındığı gibi çok kolay ulaşılabilir olmaması gerektiğinden, buralardaki ulaşım kanallarını olabildiğince sıfırlayabilmek için bu konuya çok ağırlık verdik" dedi.

ALO telefon hattı 

Müezzinoğlu, ailelerin bu konuda çaresiz bırakılmaması gerektiğine dikkati çekerek, böyle bir durumla karşılaşıldığında telefonla yardım alınabilecek bir hattın olmasını istediklerini bildirdi.

Hattı arayan kişinin, huzursuzluk duymadan, güven içinde konuşabilmesinin önemini vurgulayan Müezzinoğlu, "Kendi kimliğinin bilinmeyeceği bir sistemle ALO sistematiğini ve ondan sonra da tedbir alma dinamiklerini güçlü hale getirecek bir altyapı çalışmasını değerlendirdik" dedi.

"Aile Sağlık Merkezlerinden yararlanılacak"

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, uyuşturucuyla mücadelede, aile sağlığı merkezlerinin fiziki ve insan kaynağı potansiyelini Aile Sosyal Politikalar Bakanlığının imkanlarıyla entegre edeceklerini belirtti.  

Tedavi ile ilgili süreçte AMATEM'ler, ÇAMATEM'lerin yeniden gözden geçirilmesinin, sayılarının artırılmasının, dinamiklerinin güçlendirilmesinin planlandığını anlatanMüezzinoğlu, Rehabilitasyon süreçlerinde de meslek edindirme, istihdama katma ve bireye özgüven kazandırma konusunda adımların atılacağını kaydetti.   

Müezzinoğlu, "A'dan Z'ye bütün düğüm noktalarını veya bütün atlama noktalarını değerlendirerek, her kademenin dinamiklerini duyarlı hale getirecek bir yol haritası üzerinde çalıştık" vurgusunu yaptı.  

"Bir kez deneme oranı Türkiye'de yüzde 2,7''

Bakan Müezzinoğlu, 15-24 yaş arası uyuşturucu maddeyi en az bir kere deneme oranının AB ortalamasının yüzde 29,7, Türkiye'de ise yüzde 2,7 olduğunu bildirerek, "Biz bunu bir avantaj olarak görüyoruz. Bu avantajımızı  daha güçlü bir avantaja dönüştürmemiz lazım. Yani 15-24 yaş grubunda yüzde 2 veya 3 gencimizin denemiş olması bile bizce önemli bir teyakkuz hali, alarm hali'' dedi.

Uyuşturucu kullanım yaşının 7-8'e indiği yönünde ifadeler kullanıldığını belirten Müezzinoğlu, "O anlamda bizim kayıtlarımızda rakam yok. 9 yaş bizim o anlamında çok az rakamlar var. Ama genelde 14'ten itibaren bir artış veya bir merhabalaşma başlar'' diye konuştu.

"Uyuşturucu özelliği olan tüm ürünleri yasak içine alıyoruz''

Bonzai kullanımına ilişkin bir soru üzerine Müezzinoğlu, genelde bonzai kelimesini kullanmadıklarını, bunun bir kimyasal olduğunu söyledi.

Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

''Bu bir kimyasal, kimyasalda şu anda Türkiye'de sıkıntımız, onu da bu süreçte yasal düzenlemeyle aşacağız inşallah, dünyada 300'den fazla çeşidi var. Türkiye'de 130 çeşidini biz yasaklamışız. Ama öyle bir şey ki kimyasalın bir çeşidini çıkarıyor,  diğer bir çeşidini koyuyor ve  yasa kapsamı dışında kalıyor.  Sonra biz onu 2- 3 ay sonra onu da yasa kapsamına alıyoruz. Bir bakıyoruz o yasa kapsamına girdi, yeni bir değişkeni koyarak, yeni bir  yasak kapsamı alanı dışına çıkarabiliyor. Şimdi düzenlemeyle bu grubu tamamen yasak içine alıyoruz. Uyuşturucu özelliği söz konusu olan tüm ürünleri kimyasal olarak yasak kapsamına alıyoruz ki, o 'ya ben zaten bunu bilmiyordum' dolayısıyla cezai müeyyideye tabi olmama gibi bir avantajı olmayacak.''

Alo Hattı'yla verilecek hizmetler

Uyuşturucuyla mücadelede yerel yönetimler, belediyeler, okul aile birliklerine de iş düştüğüne işaret eden Müezzinoğlu, okul aile birlikleri aracılığıyla aileleri bilinçlendirmenin önemini vurguladı.

Uyuşturucuyla mücadelede kurulacak özel telefon hattına ilişkin hizmetlere de değinen Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

''Aileye de bir güven duygusu.. Yani ben 'Alo' dediğimde cevap alabileceği, gerek bilgi anlamında cevap alabileceği, Sağlık Bakanlığı'nda alo hattı kuracağız. Sağlık açısından bilgi, şüpheleri açasından bilgi, destek açısından bilgi. Ondan sonraki bir adım daha ileri gitmek.. Çünkü şöyle bir sorunumuz var, anne baba bir şüpheleniyor, ama yakıştıramıyor. İki öğreniyor ama duyulmasını istemiyor. Öğreniyor duyulmasını istemediği süreç de çok riskli bir süreç. Niye? Bir taraftan tedavi gerekiyor, bir taraftan da ulaşımı çözmek. O alanı da olabildiğince gizli tutarak, onu güvende tutarak, çocuğunu veya yakınını afişe etmeden ama onun noktasal takiplerini doğru yaparak, güçlü yaparak." 

"Bir Alo adresi olacak"

Uyuşturucuyla mücadelede mahallenin muhtarı, mahallenin imamından da yararlanılacağını dile getiren Müezzinoğlu şunları kaydetti:

"Mahalledeki belki noktasal İçişleri Bakanlığımızın tespit edeceği noktasal belki okul çevrelerindeki bazı büfeler, bazı  kırtasiyeler... Bazı konuları da onlar şüpheli şeyler o da emniyette olacak. Bir Alo adresi olacak, o Alo'ya telefon edecek, ondan sonra bizim şu anda tabiri narkotikler diyoruz. Narkotik dinamikleri, onların haber kaynakları güçlü olacak ama onların güçlü bir müdahale, operasyon kabiliyeti de olacak.''
aa

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 17 Eylül 2014 Çarşamba 12:13

boş işler... pkk gibi uyuşturucu kaçakçısı bir örgütle mücadele etmeyen bir hükümetten ancak bu beklenirdi. uyuşturucu kaçakçıları elini kolunu sallaya sallaya gezerken neden bahsediyor sayın bakan ? siz gene en iyi bildiğiniz işi yapın : TC tabelasını indirmediğiniz yerleri araştırın , bir de Yunan doktorların işsizliğine çareler düşünün.Başka bir partinin bakanı olsaydı yüz kere istifa etmişti.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay TURKTIME'a Konuştu
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Talat Atilla'ya konuştu ve çarpıcı açıklamarda bulundu...
Aylin Kotil Turktime’a Konuştu
CHP Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı Aylin Kotil Turktime’ı ziyaret ...
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya Turktime'a Konuştu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya: GEZİ PARKI EYLEMLERİNDE ...
 
Şahin Mengü: Baykal Ortaya Çıkacak ve…
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Talat ...
Şahin Mengü Turktime’a Konuştu
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Yönetim ...
Gürsel Tekin Turktime’a Konuştu
CHP’nin iki numaralı ismi Gürsel Tekin Turktime'ı ziyaret etti. Tekin, ...
 
Kılıçdaroğlu; El Parasıyla Gerdek Olmaz...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Talat Atilla'ya gündemin sıcak konularını değerlendirdi.
Haluk İpek Talat Atilla'ya Konuştu: CHP'ye Sıfır Taviz Verdik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Haluk İpek Türkiye’nin ...
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil tayyar Turktime’a Konuştu
AKP’den Gaziantep Milletvekili seçilen Star Gazetesi eski Ankara Temsilcisi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
trabzonspor
japonya
Volero
premier lig
Çankaya Köşkü
survivor
Şota Arveladze
Fatih Erbakan
FED