E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: Bayram ikramının yarısını yiyin!

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Ramazan sonrası bayrama kontrollü bir geçiş yapmakta yarar var" dedi.

27.07.2014 - 12:03
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu:

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ramazanın ardından gıda tüketiminde aşırıya kaçmamak gerektiğini belirterek, "Bayramda sağlık için kahvaltıdan sonra olabildiğince su ve sulu gıdalar tüketilmeli ve sunulan ikramın yarısı yenilmeli" dedi. 

Müezzinoğlu, Bahçeşehir'deki evinde ağırladığı AA muhabirine, Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin kurallarını anlattı. 

Ramazan Bayramı'nın bir diğer adının Şeker Bayramı olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, "Şeker Bayramı, sağlık açısından çok doğru bir isimlendirme değil. Şeker Bayramı, şeker tadında herkesin birbiriyle bayramlaştığı, mutlu olduğu, barıştığı günler temennisinde olabilir ama bayramın baklava, tatlı gibi yiyeceklerin üzerine şekillenmesi çok doğru değil” diye konuştu. 

Ramazanın ardından ağır bir beslenmenin doğru olmadığının altını çizen Müezzinoğlu, kahvaltılıkların tercih edilmesini önerdi. Müezzinoğlu, "Kahvaltıdan sonra olabildiğince su ve sulu gıdalar tüketilmeli ve bayramda sunulan ikramın yarısı yenilmeli" ifadesini kullandı. 

"İkramda ısrardan kaçının"

Bayramda ikramın geri çevrilmesinin, Türk gelenek ve göreneklerine ters düştüğünü ancak kontrollü bir geçiş de yapılması gerektiğini belirten Müezzinoğlu, yarım porsiyon tatlının ya da yiyeceğin yeterli olduğunu vurguladı. Müezzinoğlu, "5 aile ziyaretinde verilen baklavadan birer dilim yense 5 dilim eder. Bu da ağır gelir. Yarısı yense daha faydalı olur" önerisinde bulundu. 

Türk geleneğinde, bayramın ana ikramı tatlının yerine meyve sunmanın pek mümkün olmadığını dile getiren Müezzinoğlu, "Bu kültürün değiştirilmesi çok gerçekçi değil. Bu mantıken doğru olsa bile insanlarımızın gönül dünyasına uymaz. Az tüketilmeli ve misafirlere karşı da ısrarcı olunmamalı" dedi. 

Sağlık için fiziksel aktivitenin önemine işaret eden Müezzinoğlu, bayram sonrasında fiziksel aktivite programlarının hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Bayramda tatlı tüketiminde ısrarcı olmayın

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNY) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, tatlı ikramının yoğun olduğu ramazan bayramında, şeker hastalarının diyetlerine devam etmeleri gerektiğini söyledi.

İnanç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin, günlük öğün sayısını azaltmaları, fiziksel aktivitelerini düşürmeleri ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle metabolizma hızlarının yavaşlayabildiğini ifade etti.

Bayramda başta şeker, çikolata, hamur işleri ve tatlılar olmak üzere aşırı ve yüksek kalorili besinlerin tüketilmesinin yavaşlayan metabolizma nedeniyle kilo problemini beraberinde getireceğini belirten İnanç, şunları kaydetti:

"Ayrıca bazı sindirim problemlerinin yaşanması da kaçınılmaz olur. Bu nedenle bu besinlerin aşırı tüketiminden kaçınılmalı ve fiziksel aktivite düzeyinin yavaş yavaş arttırılmasına özen gösterilmelidir. Bayramlaşma öz değerlerimizin içinde en önemli ve anlamlı olanlarından biridir. Ancak her ziyarette ikram edilen tatlılar tüketilmemeli, ev sahibinin de tatlı tüketiminde ısrarcı olmaması gerekiyor. Bayramda tatlı tüketimine yönelen ve düzensiz beslenen diyabet hastalarında ağız kuruluğu, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetlerin yanı sıra, şeker komasına varan ciddi sonuçlar gelişebiliyor. Bayramı hastanede geçirmemek için diyetin bozulmaması önem arz ediyor" 

Mideyi çok fazla sıkıştırıp sindirim yolu rahatsızlıklarına neden olmamak için bayramın ilk günü hafif bir kahvaltı ile güne başlanması ve gün boyu öğün atlanmaması tavsiyesinde bulunan İnanç, kahvaltı da dahil her öğünde zengin C vitamini kaynağı olan domates, biber, maydanoz gibi besinlerin bulundurulmasının faydalı olacağını söyledi.

Meyveli tatlılar ikram edin

Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye de özen gösterilmesi gerektiğini dile getiren İnanç, şöyle devam etti:

"Ana öğünlerde aşırı yağlı besinlerden uzak durulmalı, besinlerin yağda kızartılması veya kavrulması yerine haşlama, fırında ya da ızgarada pişirilme yöntemleri tercih edilmelidir. Sebze yemekleri daha iyi bir seçenek olabilir. Zeytinyağlı yaprak sarma buna güzel bir örnektir. Yoğun şeker ve yağ içeren tatlılar yerine sütlaç, tavuk göğsü gibi sütlü tatlılar ile hafif meyveli tatlıların ikram edilmesi daha sağlıklı olur. Eğer hamur tatlıları yenecekse bu günde en fazla iki porsiyonu geçmemelidir. 1 adet baklava veya böreğin verdiği enerjiyi harcayabilmek için en az 30 dakika tempolu yürünmesi gerektiği unutulmamalıdır. Tatlının yanında suyun ya da şekersiz açık çayın tüketilmesi daha iyidir."

İnanç, her fırsatta sıvı tüketiminin arttırılmasına dikkat edilmesi, günde en az 10-12 bardak su içilmesi tavsiyesinde bulunarak, ayran, kefir, evde yapılmış limonata, maden suyu ve meyve sularının da sıvı alımına katkı sağladığını ifade etti.

Bayramda çocukların çok fazla şeker tükettiğine de dikkati çeken İnanç, çocuklara büyüme ve gelişmelerine katkısı sağlamayan şeker ve çikolata yerine badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler, meyveli süt veya yoğurdun ikram edilmesinin daha sağlıklı olacağını sözlerine ekledi.
aa

ETİKETLER:
Bayram , tatlı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tüp Bebek Tedavisinde Büyük İndirim!
Oldukça pahalı olan tüp bebek tedavisine alternatif yeni bir tedavi yöntemi daha geliştirildi.
Sigara Yasağı 1 Ekim'de Başlıyor!
Açık havada sigara yasağı 1 Ekim'de başlıyor. Sigara paketi kararacak, marka ismi kodlanacak.
20 Yıl Sonra Tatlı Yeme Sevincini Yaşıyor!
51 yaşındaki Fadime Karagöz 20 yıldır tatlı bir yiyecek yiyemiyor. Bunun ...
 
B12 Eksikliği Birçok Hastalığa Neden Oluyor!
Dr. Gülay Uysal, toplumda sık görülen vitamin B12 eksikliğinin birçok ...
Tatlı İsteğimi Nasıl Azaltabilirim?
Bayrama sayılı günler kaldı.İkramlar da yavaş yavaş hazırlanmaya başladı.Peki ...
Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı Ramazan Bayramı ikramı!
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan, bayram ...
 
Tecavüzden sonra AIDS olan kıza yardım yağıyor!
A.C sabah çok sevinçli uyandığını ortaya koyarak , “Dünden beri yüzüm ...
Diyabet Hastaları Bayramda Çok Dikkatli Beslenmeli!
Bayramda diyabet hastalarının yeme ve içmelerine daha fazla dikkat ederek, ...
Bayramda Tatlıya 'DUR' Demenin 7 Yolu!
Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
japonya
Tayyip Erdoğan
ihracat
IŞİD
İstihdam
Ankara
siyanürlü mektup
Edward Snowden
Hidayet Türkoğlu