E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Köşeciler Ne Zaman Emekli Olur? İşte Gazetelerin Yaş Envanteri

2007 genel seçimlerine göre Türkiye nüfusunun yarısı 28 yaş altı insanlardan oluşuyor. Gazete okurlarının yaş ortalaması ise 36. Genç bir nüfusa seslenen köşe yazarlarının yaş ortalamasına baktığımızda ilginç bir tablo ile karşılaşıyoruz.

3.01.2010 - 06:33
Köşeciler Ne Zaman Emekli Olur?

 

 

Gazetelerin yaş haritası

Cumhuriyet'te 80'i aşan çok Neredeyse Cumhu-riyet'le yaşıt bu gazetemizin yazarları arasında yaşı 80'i aşan mesleğin duayeni birçok isim var. Bu köşe yazarlarından İlhan Selçuk 85, Cüneyt Arcayürek 81, Mümtaz Soysal 80, Oktay Akbal 86, Orhan Birgit 82 yaşında. İsimleri Cumhuriyet'le anılan yazarlardan Ali Sirmen 70, Emre Kongar 69, Hikmet Çetinkaya 68 yaşında. Cumhuriyet'in en genç yazarları olarak ise Mehmet Faraç (45) ve Ümit Zileli'yi (50) görüyoruz.

Milliyet 60'lar kulübü Milli-yet'in en kıdemli köşe yazarı Çetin Altan. 82 yaşındaki yazar Şeytanın Gör Dediği köşesinde okura seslenmeyi sürdürüyor. Güneri Civaoğlu 70, üçüncü sayfada yazan Hasan Pulur 77, Nail Güreli 77, Sami Kohen 81, Güngör Uras 76, Melih Âşık 67 yaşında. Milliyet'in en genç köşecileri olarak üç kadın yazar öne çıkıyor. Ece Temelkuran (36) ve yakın zamanda Akşam'dan transfer edilen Aslı Aydıntaşbaş (38), Mehveş Evin (39).

Hürriyet'te rekortmen başyazar Hürriyet'te yaşı 60'tan yukarı yazarların sayısı bir hayli fazla. Hürriyet'te 35 yıldır başyazarlık yapan Oktay Ekşi'nin yaşı 77. Özdemir İnce 73, Doğan Hızlan 72, Rahmi Turan 70, Yalçın Doğan 65, Tufan Türenç 64, Ferai Tınç 61, Ertuğrul Özkök 62 yaşında. Hürriyet genç köşe yazarına en kapalı gazetelerden. Bu gazetede en genç köşeciler olarak Kanat Atkaya (41), Ayşe Arman (40), Ahmet Hakan (42) ve Eyüp Can'ı (36) görüyoruz.

sabah gençlere göz kırpıyor Sabah, Doğan Grubu gazetelerine göre genç yazarlara kapıyı daha açık tutuyor. İbrahim Kalın, Sevilay Yükselir ve Ayşe Özyılmazel Sabah'ta yazmaya başlayan yeni isimlerden. Sabah'ın kıdemli yazarları ise Mehmet Barlas (67), Yavuz Donat (67), Hıncal Uluç (70), Nazlı Ilıcak (65), Erdal Şafak (65).

Doğan Grubu'nun en genci Vatan Vatan'da yaşı elli civarında yazarlar ağırlıkta. Gazetenin en kıdemlileri Güngör Mengi (69), Necati Doğru (65), Zülfü Livaneli (63) ve Asaf Savaş Akat (66). Vatan'ın en genç köşecileri Mutlu Tönbekici, İclal Aydın (39) ve Tuna Kiremitçi (37).

Habertürk'ün gençleri kadın yazarlar Türk basının en yeni gazetesi Habertürk'ün en kıdemli köşe yazarı "Göbeğini Kaşıyan Adam" yazısıyla büyük tepki çeken Bekir Coşkun (65). Fatih Altaylı'nın (46) yayın yönetmenliğinden çıkan gazetenin en genç köşecileri olarak kadın yazarları görüyoruz. Balçiçek Pamir (36), Nihal Bengisu Karaca (37), Elif Şafak (38).

Akşam'ın kapısı gençlere açık Gençlere en çok köşe açan gazetelerden biri de Akşam. Yayın yönetmenleri İsmail Küçükkaya 1972 doğumlu. Gazetenin en tecrübeli kalemleri Deniz Gökçe 67, Ali Saydam 63, Serdar Turgut 55 yaşında. En gençleri ise Nagehan Alçı (32) ve Sevim Gözay (37).

Star yeni yazarları seviyor Star, birçok genç yazara köşe verdi. 40'lı yaşlarını süren Mustafa Karaalioğlu, Nasuhi Güngör, Ergun Babahan, İbrahim Kiras, Şamil Tayyar gibi isimlerin yazdığı gazetenin en tecrübeli kalemleri Yağmur Atsız 70, Mehmet Altan 56 yaşında.

Taraf'tan renkli kadro Taraf'ın çok renkli ve genç bir yazar kadrosu mevcut. Yıldıray Oğur, Leyla İpekçi gibi genç köşecilerin yazdığı gazetenin en tecrübeli kalemleri olarak Murat Belge (66), Ahmet Altan'ı (59) sayabiliriz.

Türk basınının iki duayen ismi Posta'da yazıyor: Üçüncü sayfada yazan Rauf Tamer 73, Mehmet Ali Birand 68 yaşında.

Zaman yazarlarının çoğu 40'lı yaşlarında. En kıdemli yazarlar olarak Hekimoğlu İsmail 77 ve Hilmi Yavuz'u 73 görüyoruz. Zaman'ın en yeni ve en genç yazarı Bejan Matur 41 yaşında.

Yeni Şafak'ın en çok okunan yazarı Fehmi Koru 59, Ali Bayramoğlu 53 yaşında. Gazetenin en genç köşe yazarları olarak Özlem Albayrak, Salih Tuna, Hakan Albay-rak'ı sayabiliriz. [email protected]

***

Fiziki yaş kadar zihir yaşı da önemlidir

Ergun Babahan, Star Aslında fiziki yaş kadar zihin yaşı da önemli. Aslolan çağın ruhunu yakalayabilmek. Şu anda Türkiye'de yaşlı diyebileceğimiz yazarların önemli bir bölümü zamanın ruhunu yakalayamayan isimler. Demokrasi, hukuk, insan hakları gibi temel kavramlar yerine karargah gazetecisi olmayı tercih ediyorlar. Neden yazmaya devam ettiklerine gelince? Birincisi, gazete yönetimleri köklü değişimden korkar. Esas olan statükoyu korumaktır. İkincisi kişisel dostluklardır. Üçüncüsü patronun sözünden çıkmama özelliğidir. Okura bidon kafa, göbeğini kaşıyan adam gibi sıfatları layık gören yazarların olduğu gazetelere bakarsanız, sayısız kuponla ayakta durduğunu görürsünüz. Bugün Türkiye'de okurlar gazete satın almamakta, gazeteler okur satın almaktadır. Halka rağmen gazete yapıp köşe yazmanın doğal sonucu budur.

Yazarların da emeklilik yaşı olmalı

Aslı Aydıntaşbaş, Milliyet Kuşkusuz medyada tecrübe önemli. Ancak görüyoruz ki dünya medyasında gazeteciler ve köşe yazarları için de emeklilik yaşı var. Bence nasıl ki hakimlerin, generallerin, hatta CEO'lar için bir emeklilik yaşı var, siyasetçi ve gazeteciler de belli bir noktadan sonra günlük tempodan çekilmeyi düşünmeli. Bu tabii ki düşünce hayatından çekilmek anlamına gelmez.

Eski rejimin yeniçeriliğini yapıyorlar

Salih Tuna, Yenişafak Reklamveren açısından okurun yaşlı yahut genç olması önemlidir elbette. Lakin yazarlar "ürün"lerini beyinlerinde taşıdıklarından, "yaşlarını" yazdıkları dışında hiçbir şey belirlemez. Yani, kafa kâğıdındaki yaşın zerre miskali önemi yok; kafanın içindekiler önemli. Mesela, İlhan Selçuk her bakımdan yaşlı bir yazardır. Özdemir İnce de öyle. Fakat... Oray Eğin yahut Soner Yalçın gibi yazarlar kafa kâğıtlarında genç olsalar da, "eski rejim"in "yeniçeri"liğine soyundukları için oldukça yaşlıdırlar. Selim İleri, Rasim Özdenören, Engin Ardıç gibi yazarlar ise yaşları ne olursa olsun gençtirler ve hep genç kalacaklardır.

Medya yeni isimlerden korkuyor

Nagehan Alçı, Akşam Gazetelerde yıllardır yazanların neden hâlâ yazdığından ziyade neden yeni isimlere yeterince yer açılmadığı önemli bir sorun. Bu da herhalde yeniliğe kapalı ve yeni fikirlere karşı tutucu olmamızdan kaynaklanıyor. Medya dolambaçlı bir sektör. Mevcut yapıyı kırmak zor. Güç sahipleri mevcut durumu koruyarak güçlerini muhafaza edeceklerini düşünüyorlar. Ve bu yüzden yeni isimlerden korkuyorlar. Bir de medya gençler için cazip değil. Dışarıdan pırıltılı görünse de yeni girenlere sunduğu şartlar içler acısı. Bu sebeple iyi eğitimli ve dünyayı tanıyan gençler bu sektörü pek tercih etmiyorlar.

Gençlik yaşta değil başta

Yıldıray Oğur, Taraf Doğrusu ben yazarları yaşlı ve genç olarak ayırmıyorum. Ama yazıları ayırıyorum. Mesela her mevzuda üçüncü yolculuk yapan, akmayan, kokmayan, ne köy ne de kasaba olan yazılar yazan yazarlar yaşlı yazarlardır. Yaşlarının 20 olması onları genç yapmaz. Bunlar idare-i vesayetçiliğinin basındaki izdüşümleridir. Evinden işine giden memur gibi kendilerine düşen görev neyse ona göre pozisyon alırlar, sürprizlere kapalıdırlar. Askeri vesayetten kırılan bir ülkede "en büyük sorunumuz lider sultasıdır. Zaten eğitim şarttır. Keşke AB'ye girsek ama bizi bu halimizle almazlar" türü bir analizcilikle günü kurtarırlar. Bu arada davettir, gezidir takılır, emekliklerinde de "ben hep doğruları yazdım, kalemim hiç bükülmedi" diye caka satarlar.

Genç yazar tercih edilmiyor, çünkü

Emre Aköz, Sabah 1) Patron ve yayın yönetmeni açısından: Tecrübeli yazar; siyaset, iş, kültür, spor aleminden birçok kişiyi tanır. Yani bir bağlantı noktasıdır, aracıdır. Ayrıca ne yapacağı, ne yapmayacağı bellidir; gazeteyi temsil eder. 2) Okurlar açısından: Okur değişimi fazla sevmez. Bir yazara yavaş yavaş alışır, sonra da terk etmek istemez. Genç yazar, okur için belirsizlik demektir. 3) Genç yazar açısından: Genç yazar üslup açısından farklı, çekici olabilir ama neticede topluma hakim iki üç temel fikirden birini savunur. Süstür ancak yenilik getirmez. Değişim/dönüşüm dönemlerinde ise başka bakış açılarına gereksinim duyulur ve bunu karşılayan genç yazar aradan fırlar. (zaman)

Milliyet yazarı Mehveş Evin, "Türk medyasını bitiren 10 şey" başlıklı yazısında, yıllardır pek bir şey söylemeyen yazarların hâlâ yerlerini koruyor olmasını eleştiriyordu. Biz de bu yazılardan hareketle gazetelerdeki en yaşlı yazarları çıkardık. Gençlere, gazetelerde yeterince yer açılmadığını düşünen Ergun Babahan, Emre Aköz, Nagehan Alçı, Aslı Aydıntaşbaş, Yıldıray Oğur ve Salih Tuna'ya "Köşe yazarlarının emeklilik yaşı olmalı mı?" diye sorduk.

Aslında bu haberi hazırlarkenki amacımız "Yaşlandınız artık, köşenize çekilin." demek değil. Medyadaki tartışmaların özünde de sanırım böyle bir şey amaçlanmıyor. Zaten kimsenin kimseye 'çekilin' demeye hakkı da yok. Kaldı ki yaşlanmak suç da değil. Maksadımız kendini yenileyemeyen, toplumdaki değişime ayak uyduramayan, gelişmelere, yeniliklere teknolojiye direnen, direnmekle kalmayıp bütün bunlara muhalif olan yazarlara yeni sesler, genç kalemler olduğunu hatırlatmak.

Aslında siyasette de durum farklı değildi. Yakın bir tarihte politika dünyasında medyadakine benzer bir tartışma yaşandı. Hem de bu tartışmayı bugünün emektar gazetecileri başlattı ve sürdürdü. Gazeteler daha düne kadar Meclis'te genç vekil ve kadın vekil azlığını dillerine dolamıştı. Bülent Ecevit, Süleyman Demirel, Erbakan gibi liderler yaşları sebebi ile eleştirilmişti hep. Eleştirenlerin kendilerine göre haklı gerekçeleri vardı. Türkiye hem fiziken hem de zihnen genç ve dinamik bir nüfusa sahipti ve bu politikacılar genç Türkiye'yi temsil edemiyorlardı. Zamanla bu politikacılar aktif siyasetten çekildiler. Birçok kurum ve kuruluş da kendini yenilemek zorunda kaldı. Hep çuvaldızı başkalarına batıran medya grupları ise değişime direndi. 30-40 yıl önce köşe sahibi olmuş yazarlarla yoluna devam etmeyi seçti. Bugün köşe yazarlarının büyük kısmının yaşı 55'ten yukarı.

2007 genel seçimlerine göre Türkiye nüfusunun yarısı 28 yaş altı insanlardan oluşuyor. Gazete okurlarının yaş ortalaması ise 36. Genç bir nüfusa seslenen köşe yazarlarının yaş ortalamasına baktığımızda ilginç bir tablo ile karşılaşıyoruz.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bekir Coşkun: Türkiye'nin En Büyük Sorunu Baykal'dır! A. Necdet Sezer Hürriyet’ten Ayrılma Dedi!
Hürriyet Gazetesi yazarı Bekir Coşkun, Çölaşan’sız Hürriyet’ten göbeğini ...
Sakıncalı Gazeteci Çölaşan Turktime’a Konuştu: Habertük Gazetesi Yandaş Oldu!
Hürriyet’ten kovulduktan sonra üçüncü kitabını yazan Emin Çölaşan son ...
Vakit Gazetesi Ankara Temsilcisi Arseven: 32. Gün Kumpastı! Hidayete Geç Erdim!
Geçtiğimiz hafta 32. Gün’de Cumhuriyet yazarları ile sert bir tartışma ...
 
Uğur Dündar: Başbakan Erdoğan Kendi Ailesini Koruyor Ama Bize Çifte Standart Uyguluyor!
Uğur Dündar Başbakan Erdoğan ve Bakan şahin’e yönelik o çıkışı neden yaptı? ...
Çölaşan : Turgay Ciner Bana ‘Hükümet Benim Malımı Gaspetti, Kimden Korkacağım?’ Dedi!
Hürriyet’ten kovulan ve yakın zamanda Ciner Grubu ile el sıkışan usta ...
Ahmet Tezcan: Bir Medya Patronu Bana Silah Çekti, Hayatımı Altaylı Kurtardı!
Başbakan Erdoğan’ın basın danışmanlığından istifa edip Turkuaz Medya’ya ...
 
İmd Başkanı Hadi Özışık: Mahalle Baskısı Yüzünden Çarşaflı Annemle Sokakta Yürüyemiyoruz!
İMD Başkanı ve İnternethaber’in patronu Hadi Özışık Turktime Genel Merkezi’nde ...
Tercüman Genel Yayın Yönetmeni Büyükçelebi Bombaladı: Barzani’nin Şişme Bebeğini Vereceğim! Pezevenklik Yapan Gazeteciler Var!
Türk basının en çok merak edilen isimlerinden Tercüman Gazetesi Genel ...
Çölaşan Turktıme’a Patladı: Başörtülü Kızım Olsaydı, Ne Yapardım Bilmiyorum… Özkök Bana Gıcıktı… Özdil Yerimi Dolduramaz…
Usta gazeteci Emin Çölaşan Turktime Genel Merkezi'nde Yönetim Kurulu Başkanımız ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
trabzonspor
Ak Parti
döviz
nato
konya
Mersin İdmanyurdu
Ezgi Mola
kardeş
Murat Yıldırım