E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Peşmergeden önce kapıdan ÖSO girdi! YPG 'Öso giremez' diye itiraz etti, Türkiye 'O halde Peşmerge de giremez' dedi ve...

Erbil’den havayoluyla Urfa’ya gelen 150 kişilik peşmerge grubu Kobani’ye gelmeden sabah saatlerinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), IŞİD’e karşı savaşmak için sınırdan geçti. YPG, ‘ÖSO giremez’ diye itiraz edince Türk yetkililer ‘ÖSO girmezse peşmerge de giremez’ şartı getirdi...

30.10.2014 - 07:14
Peşmergeden önce kapıdan ÖSO girdi!

Kobani’de 45 günden bu yana devam eden IŞİD kuşatmasını kırmak amacıyla gönderilmesi beklenen peşmerge grubu, önceki gece geç saatlerde Erbil Uluslararası Havaalanı’ndanŞanlıurfa’ya indi. Herkes peşmergenin Kobani’ye geçmesini beklerken peşmergeden önce Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubu 200 kişi, silahlarıyla birlikte Kobani’ye geçirildi. YPG, IŞİD’e yakın olduğu iddiasıyla gelmesine sıcak bakmadığı ÖSO bileşenlerinden İslami Cephe üyelerinin Kobani’ye girmesine, sınırdaki sıkı pazarlık sonucunda ikna oldu.
IŞİD’in ağır saldırısına maruz kalan Suriye’nin Rojava bölgesindeki Kobani kantonuna gönderilecek peşmerge grubu, saatler boyunca sınırda bekledi. Peşmerge ile birlikte ÖSO’nun da Kobani’ye gideceği açıklanmış ancak, YPG’nin ÖSO bileşenlerinden İslami Cephe’nin gelmesine, IŞİD ile düşünsel paralellik taşıdığı gerekçesiyle, karşı çıktığı kamuoyuna yansımıştı. Bu konuda Erbil’de başlayan ve Türkiye’ye taşınan pazarlıklar, Kobani ile Türkiye’yi ayıran Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda sonuçlandı.

Polis engelledi
Önceki gece Erbil’den Kobani’ye gitmek üzere uçakla yola çıkan ve 150 kişi oldukları bildirilen peşmerge grubu, gece ilerleyen saatlerde Şanlıurfa GAP Uluslararası Havaalanı’na indi. Geniş güvenlik önlemleri altında Suruç’a doğru 4 otobüsle yola çıkarılan peşmerge grubu, polis eskortu eşliğinde yol alırken konvoyu görüntülemek isteyen gazeteciler, uzun süre yolu kesen polislerce engellendi.

Halaya takıldılar
Plakaları sökülmüş 8 TIR, 4 midibüs, çok sayıda kamyonet ve otomobilden oluşan konvoy, Suruç’un Ali Gör beldesine saat 02.30’da ulaştı. Bu sırada bazı evlerden çıkan vatandaşlar, zafer işaretleri yaparak, sevgi gösterilerinde bulundu. Araçlarıyla ilçe çıkışında toplanan bir grup ise halaylar çekerek, Peşmerge’nin Kobani’ye gitmesini kutladı. Topluluk, halay çekerken Kürt sanatçı Şivan Perwer’in, 1988’de Türkiye’ye kaçan peşmergeler için bestelediği, “Peşmerge” şarkısını söyledi. Savgi gösterisi nedeniyle güçlükle ilerleyen konvoy, daha sonra sınırın sıfır noktasındaki Admenek köyüne saat 03.15 sıralarında ulaştı.
Araç konvoyu sınır hattında yer alan Admenek köyünde bir süre bekledi. Bu sırada konvoydaki TIR’larda bulunan mühimmat, Jandarma 2. Hudut Tabur Komutanlığı’na indirildi. Bunun ardından mühimmat sınır kapısından Kobani’ye geçirildi.

ÖSÖ yürüyerek girdi
Sabah saatlerine kadar hem yol boyunca sevinç gösterilerinde bulunan halk, hem de basın konvoyun peşmergeye ait olduğunu düşünürken, büyük bir sürpriz yaşandı. Bu kez sınırda peşmergeleri taşıyan 4 midibüs yerine, 3 otobüs belirdi. Peşmerge otobüsleri, Suruç yol ayrımında transit devam edip Gaziantep yolu üzerindeki Çukobirlik tesislerine götürülürken, konvoya 8 TIR ve diğer kamyonetlere, 3 otobüs ilave edildi. Bu otobüslerde 200 ÖSO mensubunun olduğu, mühimmat, tıbbi malzeme, silahlar ve diğer gereçleri ile birlikte konvoya katıldıkları görüldü.
Konvoyu izleyen gazeteciler, Suruç çıkışında bir kez daha engellendi. ÖSO mensuplarını taşıyan araç konvoyu ise Kobani sınırındaki Admenek köyünde bir süre bekletildi. Daha sonra Jandarma 2. Hudut Tabur Komutanlığı’na çekildi. Konvoy ilerlerken güvenliğini sağlayan bir emniyet yetkilisinin, telsizden ÖSO mensuplarının sınıra intikal ettirildiğine yönelik bilgi verdiği gözlendi. Sınır hattına ulaşan ÖSO mensupları, bir süre tabur içinde bekledikten sonra, Sabahsaatlerinde yaya olarak Kobani’ye geçiş yaptı.

Türkiye şart koştu
YPG, IŞİD’e yakın olduğu gerekçesiyle, gelen ÖSO grubunun Kobani’ye girmemesinde ısrar etti. Türk yetkililer, bunun daha önce görüşüldüğünü, ÖSO’nun ve peşmergenin eşzamanlı olarak Kobani’ye gitmesinin kararlaştırıldığını bu nedenle de ÖSO girmezse peşmergenin de gidemeyeceğini bildirdi. Bu şart üzerine YPG, gelen ÖSO grubunun Kobani’ye girmesine izin verdi. ÖSO’nun, dün     yaptığı açıklamada Kobani’ye     gönderildiğini belirttiği 200 mensubu Kobani’ye geçmiş oldu.

Sabotaj önlemi alındı

Peşmergenin geçişinin alınan bir istihbarata dayanılarak, geç saatlere ertelendiği bildirildi. İddiaya göre, IŞİD, peşmergenin Kobani’ye giriş yapacağı Mürşitpınar Sınır Kapısı çevresinde saldırı ve sabotaj için hazırlık yaptı.

 

‘Yaşasın Obama’ sloganı 
Habur Sınır Kapısı’ndan dün sabah saat 05.45 sıralarında uzun menzilli top, zırhlı araçlar, lojistik silah yüklü kamyonların bulunduğu 40 araçlık konvoyla giriş yapan peşmergelerin de dün geç saatlerde Şanlıurfa’nın ise Viranşehir ilçesine ulaştıkları belirtildi. Peşmerge grubu, Şanlıurfa’da kendilerini bekleyen bir grup kalabalık tarafından ’Yaşasın Başkan Obama’ anlamına gelen Kürtçe ’Biji Serok Obama’ sloganlarıyla karşılandı.
milliyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YSK Başkanı Ali EM Turktime'a Konuştu
28 Ocak 2010 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (YSK) olan Ali Em geçen ...
A.Ü. Z.F. Dekanı Çolak Turktime'a Konuştu TV'lerdeki Bal Reklamları Hayvansız Mandıralarda Kaşar Üretmeye Benziyor!
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak Turktime’ı ...
Tayyar: Muhafazakâr Değilim… Ahmet Hakan Oynak… Gül Denge, Erdoğan Gönül Adamı!
Ergenekon’da ağababalar dışarıda, soruşturma zenciler üzerinden yürütülüyor… ...
 
General Dostum Turktime’a Konuştu: Taliban Güçlendi Ama Onları Ben Yok Ederim!
Hamid Karzai ile ittifak kurup seçimlere girmek için Afganistan’a dönen ...
E.Albay Türemen: Karadayı Darbe Konseptine Uymayan Subayları Ankara’dan Uzaklaştırdı!
Karadayı darbe hazırlığı için subayları nasıl fişledi? Darbe konusunda ...
Büyük Yangından Önceki Son Röportajı Turktime Yaptı… Özbey: İstanbul Kötü Yönetiliyor!
Birkaç gün önce yanarak kül olan Avrupa’nın en büyük gösteri merkezi İstanbul ...
 
Adnan Oktar Turktime’a Konuştu: Said-İ Nursi'yi Atatürk Konusunda Yanılttılar!
Evrim teorisine karşı onlarca eseri, şatafatlı hayatı ve ilginç çıkışlarıyla ...
Erhan Göksel: Teslim Bayrağı Çeken Büyükanıt Divan-ı Harp’te Yargılanmalı!
Sınır ötesi harekat yapıldığı zaman aslında sanıldığı gibi bir harekat ...
Fatih Karaca: Tuncay Özkan Grubun’dan Kimseyi İşten Atmadık, Kendileri Ayrıldı...
Aralarında Kanaltürk ve Bugün Gazetesi'nin de bulunduğu Koza-İpek Medya ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gençlerbirliği
tff
hamza hamzaoğlu
Volero
1. Lig
Jose Mourinho
haberler
Abdullah Ercan
Barack Obama