E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Öcalan’ı Neden Asmadı? Kim İkna Etti? Bahçeli Yıllardır Sır Gibi Sakladığı Görüşmeyi Açıkladı 

Başbakan Erdoğan, Bahçeli’ye sık sık yönelttiği eleştiriyi önceki gün yeniden gündeme getirdi: ‘Öcalan’ın idamını siz durdurmadınız mı?’ Doğruydu, Bahçeli’nin de üyesi olduğu hükümet durdurmuştu. Peki neden? İşte perde arkası

26.08.2010 - 08:17
Öcalan’ı Neden Asmadı? Kim İkna Etti? Bahçeli Yıllardır Sır Gibi Sakladığı Görüşmeyi Açıkladı

Fikret Bila/Milliyet

MHP lideri Devlet Bahçeli’yi, 3 yıl aradan sonra ilk kez CNN-Türk’te canlı yayında Yavuz Oğhan ve Bilal Çetin’le birlikte konuk ettik. Hem yayın sırasında hem de yayın sonrasındaki sohbetimizde Bahçeli’yi bu soruyu da yönelttik. Bahçeli, “bunu ilk kez söylüyorum” diyerek şu bilgiyi verdi:

T cetveli
“İznini almadan açıklıyorum ama ben o zaman Sayın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e bizzat gittim. Bu konuyu görüşmek için randevu aldım. Çankaya Köşkü’nde ikamet olarak kullandığı binanın giriş katında bir odada bir masaya oturduk. Müsaadenizle bir kağıt alabilir miyim, dedim. Önüme bir dosya kağıda aldım ve üzerine bir T cetveli çizdim. Biliyorsunuz T cetveli muhasebede kullanılır, bir tarafına aktifler bir tarafına pasifler yazılır. Ben de T cetvelinin bir tarafına idam edilirse, bir tarafına da idam edilmezse diye yazdım. Her iki halde neler olabilir. Türkiye Cumhuriyeti’nin menfaatleri ne olur, zarar göreceği noktalar ne olur, diye yazmak için. Ben idam kararının infaz edilmesini savundum. Gerekçelerimi, Türkiye’nin menfaatlerini yazdım. Sayın Cumhurbaşkanı da devlet kurumlarından aldığı idam edilmemesi halinde ne gibi faydalar olabileceğini ifade etti. Böyle kılı kırk yaran değerlendirmeler yapıldı. Fakat ben gerek Sayın Demirel’le yaptığım görüşmede gerek 7 saat 23 dakika süren devlet zirvesinde idamın infaz edilmesi gerektiğini savundum.”

Protokolün 3. maddesi
MHP liderine, o dönemde koalisyon ortağı üç liderin imzasını taşıyan üç maddelik bir protokolle Öcalan’ın idam dosyasının Başbakanlık’ta tutulmasına karar verildiğini anımsattığımızda da şöyle dedi:
“Orada benim ısrarla koyduğum bir madde vardı. O da şuydu eğer terörist başı İmralı’dan terör eylemlerini devam ettirirse, dosyanın hemen TBMM’ye indirilmesiydi.”

AİHM kararı beklenmeli
Bahçeli’ye Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcıları olarak Mesut Yılmaz’ın ve kendisinin imzasını taşıyan bu protokülün bir devlet kararı olup olmadığını da sorduk. Yanıtı şu oldu:
“Biz bu konuyu 7 saat 23 dakika tartıştık. Herhalde idamın infaz edilmemesi konusunda görüş birliği olsaydı, biz idamın infazını savunmasaydık bu kadar süre tartışmazdık. Rahmetli Ecevit birçok defa metin yazıp bize getirdi, itiraz ettik, yeniden yazdı. Ben hep idamın infaz edilmesini savundum. Gerekçeleriyle izah ettim. Buna karşı ise özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararının beklenmesi gerektiğini savundular. Bu karar beklenmeden infaz olursa Türkiye’nin uluslararası camiada sıkıntılı duruma düşeceği belirtildi. Dosyanın bekletilmesinin temel gerekçesi buydu.”

Diğer gerekçeler
MHP lideri, Demirel’le yaptığı görüşme ve 7 saati aşan devlet zirvesinde gündeme getirilen diğer gerekçeleri de şöyle sıraladı:
“O zaman TBMM’de 57 idam dosyası vardı. Bunlar arasında terörist başıyla aynı veya benzeri suçtan idam ceza almış olanlar vardı. Denildi ki, eğer terörist başının dosyasını TBMM’ye gönderirsek, bir tek onunkini Genel Kurul’a sevkedip diğerlerini tutmak olmaz. 58’ini birden idam etmek ise Türkiye’yi zor duruma sokar. Türkiye uzun süredir fiilen idam cezası uygulamıyor, dediler. Öne sürülen bir diğer gerekçe ise terörist başının idam edilmesi halinde, bunun istismar edileceği ve Türkiye’de iç karışıklık çıkarılmaya çalışacağı düşüncesiydi. Ben bu gerekçelere katılmadım, kararın infaz edilmesi gerektiğini savundum. Ondan sonra ise, AİHM kararı belli oluncaya kadar zaten idam cezası kaldırıldı. Biz MHP olarak idam cezasının kaldıran yasaya da Meclis’te hayır oyu kullandık. Ama Başbakan Erdoğan’ın o zaman Meclis’teki arkadaşlarının en az yarısı idamın kaldırılması yönünde oy kullandı. Bizim teklifimiz ise terör suçlarının idam cezası kapsamında kalmasıydı.”

Beka sorunudur
Bahçeli, BDP’nin gündeme getirdiği “demokratik özerklik” talebine ilişkin sorularımızı yanıtlarken, bunun tartışılmasının bile terör örgütünün amacına hizmet etmek anlamına geleceğini vurguladı. Bahçeli, PKK’nın nihai hedefinin bağımsız Kürdistan devleti olduğunu, bu amaçlarından vazgeçmediklerini belirtti. Bahçeli, bu taleplerin Türkiye açısından “beka sorunu” olarak görülmesi gerektiğini savundu.

YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
süleyman 26 Ağustos 2010 Perşembe 23:17

dirdibik bi meseleden dolayi erken secime gitmek icin hükümeti bozdunda...öcalan katiline gelince mi?ikna oldun beyefendi...milleti aptal yerine koyma...öcalan bu ülkeye idam edilmiyecek kosuluyla teslim edildi...onu siz yakalamis falan degil amerika size teslim ettii

Yorumu oyla      18      10  
komando 26 Ağustos 2010 Perşembe 21:12

asamazsin tabii ecevitin sözünden disari cikamadinki,o gerekeni söyledi benim birsey söylemem dogru olmaz demedinmi,hersey zamaninda olmaliydi demir sicak iken dövülür,ama o kadar sehit askerimizin günahini cekeceksin.

Yorumu oyla      18      10  
V,Değer 26 Ağustos 2010 Perşembe 19:20

Koğalison yanlış yapmıştır.iazah boşuna...Eeee şimdi İdamı kaldırıp,apoyu Paşalar gibi ağırlayan kim.Tek başınasın her dediğin emir.Apodan asıl iktidarın korkusunu sormak lazım.'Kürk2leri Pkklı; Apoyuda liderleri yaptınız.işte utanılacak budur...

Yorumu oyla      18      10  
levent 26 Ağustos 2010 Perşembe 16:34

yapamadık... korktuk... deseniz yeterli olurdu. yapmayın lütfen...

Yorumu oyla      18      10  
sedat 26 Ağustos 2010 Perşembe 12:05

akpli arkadaşlar illa apo asılsızn diyorsa bunu kendi partilerinden istesinler mhp asmadı diyelim peki akp astımı yooo neyi konuşuyoruz

Yorumu oyla      20      11  
Hasan Tahsin 26 Ağustos 2010 Perşembe 10:36

"Öne sürdüğü, MAZERET, fiilinden çok daha kötü", sözüne uygun bir vahamet.

Yorumu oyla      18      10  
leyla 26 Ağustos 2010 Perşembe 09:59

gelecek ıcın bırsey yapamayan gecmişe takılır o gun yapamadgn seyi nden bugun hararetlı bır acıklamaya dondurdnuz.bence evinize cekılıp anılarla yasayn o gunun ıdam hakkı bugun kesınlıkle yok önder apo o gun 100 arkadaslaysa bugn mılyon ınsanla sıyasette yenı sımalar ıstıyorz.

Yorumu oyla      18      10  
Karasüleyman 26 Ağustos 2010 Perşembe 09:13

Şunu açık açık söylesene ABD bizim Generallere şartlı olarak teslim etiler bunun içn asmadık Generalerin düşüceside apo yakalanıp getirilirse Ecevit tek başına iktidara gelir bizde istediğimiz gibi davranırız düşüncesi Nasıl tehdit altındaydık bunun için asamadık dede bizde inanalım.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Brütüs Değilim, AKP’nin Umutsuz Vaka Olduğunu Anlayınca Bıraktım! Çerkes Çetesini Duymadım!
Brütüs benzetmesine ne diyor? İttifak söylentilerine ne cevap verdi? AKP’den ...
Eroğlu Turktime’a Konuştu: Türkiye Benim Anavatanım Ama Talat’tan Böyle Bir Söz Çıkmaz!
KKTC’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken Eroğlu ve Talat arasında ...
Cemil Çiçek İlk Kez Turktime’a Konuştu: Org. Aslan Güner’le Görüştüm!
Turktime’ın Türkiye’ye duyurduğu, “Cemil Çiçek Karargâha Çağırıldı” haberimiz ...
 
CÜBBELİ-BAYKAL GÖRÜŞMESİNİN MİMARI KOÇAK SON NOKTAYI TURKTIME’DA KOYDU…
Siyaset gündemine bomba gibi düşen Cübbeli Ahmet-Baykal görüşmesinin mimarı ...
Tekin Turktime’a Konuştu: Baykal, Erdoğan’dan Daha Dindar… Parayı Bulan Avradının Başını Açtı!
Turktime’ı ziyaret eden CHP İstanbul İl Başkanı ve CHP İstanbul Büyükşehir ...
Koray Aydın Turktime’a Konuştu: MHP’deki Başkaldırı Tembelliğe Karşıdır!
MHP’deki Bahçeli’ye karşı başkaldırışın nedeni ne? Mahkemenin olağanüstü ...
 
CHP’Lİ ÇERÇİOĞLU: RAKİBİM YOK, AYDIN’IN İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANI OLACAĞIM!
İki dönemdir parlamentoda Aydın’ı temsil eden CHP Milletvekili Özlem Çerçioğlu ...
Numan Kurtulmuş Turktime’a Konuştu: 28 Şubat Refah Partisi’nin Tankın Namlusuyla Ortağının Hançeri Arasına Sıkıştığı Süreçtir!
Milli Görüş’ün üçüncü büyük çıkışının geldiğini söyleyen Saadet Partisi ...
Mansur Yavaş Turktime'a Konuştu... Ben Seçilemezsem, Kim Seçilirse Seçilsin!
Gökçek ya da Karayalçın kazanırsa Ankara’da hiçbir şey değişmeyecek… Ankaralı ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
NBA
Belçika
MERSİN
Adana Demirspor
Euro
Murat Yıldırım
survivor
mülteci
harç