E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

OECD'den İç Karartan Türkiye Raporu: İşsizlik, Yoksulluk ve Gelir Adaletsizliğinde Liderliğe Oynuyorsunuz!

Hükümet, ‘Türkiye yüzde 8.9’luk büyümeyle AB rekoru kırdı’ diye övünse de, OECD madalyonun öbür yüzünü ortaya çıkardı: İşsizlik, yoksulluk ve gelir adaletsizliğinde de liderliğe oynuyorsunuz.

15.04.2011 - 03:21
OECD den İç Karartan Türkiye Raporu:


Hükümet ’Türkiye 2010 yılında yüzde 8.9’luk büyümeyle AB rekoru kırdı’diye övünürken, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Türkiye ekonomisiyle ilgili hiç de iç açıcı olmayan madalyonun diğer yüzünü bir kez daha ortaya çıkardı. Raporda,Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında en düşük istihdam oranına sahip olduğu belirtilerek işsizlik, yoksulluk ve gelir adaletsizliğinde başa güreştiğine dikkat çekildi. OECD’nin “Bir Bakışta Toplum” raporunda, 2009 yılı baz alındığında istihdam oranının ortalama yüzde 66,1 olduğu OECD’de Türkiye’nin, yüzde 44,3 ile en düşük istihdam oranına sahip olduğu görülüyor. İstihdam oranında en yüksek oran ise yüzde 79,2 ile İsviçre’ye ait. Türkiye, 2009 yılında yüzde 14,3 işsizlik oranı ile OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer alırken, İspanya yüzde 18,1 işsizlik oranıyla başı çekti.

Yoksul nüfus yüzde 17
Rapora göre, OECD bölgesinde ortalama yoksul nüfus oranı yüzde 11,1 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 17 oldu. Türkiye’ye oran olarak en yakın ülke yüzde 17,3 ile ABD olurken, bu alanda yüzde 21 ile Meksika ilk sırada yer aldı. Yoksulluk oranı en düşük ülkeler ise yüzde 5,4 ile Çek Cumhuriyeti, yüzde 6,1 ile Danimarka ve yüzde 6,4 ile Macaristan oldu.Türklerin yüzde 49’u mevcut gelirleriyle geçinmenin “zor” ya da “çok zor” olduğunu ifade ettiler. Mevcut gelirleriyle geçinmenin zor ya da çok zor olduğunu düşünenlerde ilk sırada yüzde 73 ile Macaristan bulunurken, bu ülkeyi yüzde 63 ile Yunanistan takip etti. Türkiye ise Yunanistan’dan sonra geldi.

Gelir adaletsizliğinde ilk üçte
En yüksek gelir eşitsizliğine sahip ülkeler Şili, Meksika ve Türkiye olarak sıralandı. Gelir eşitsizliğinin ölçümünde kullanılan Gini Katsayısı’na göre, Şili’de katsayı 0,50, Meksika’da 0,48 ve Türkiye’de 0,41 olarak hesap edildi. Gini katsayısının ortalama 0,31 olduğu OECD bölgesinde gelir eşitsizliğinin en düşük olduğu ülkelerin ise 0,24 ile Slovenya, 0,25 ile Slovakya Cumhuriyeti ve Danimarka olduğu görüldü. Gini katsayısının büyük olması gelir dağılımının bozuk, küçük olması gelir dağılımının bozuluyor. Raporda, Türkiye’nin 2007 yılında zorunlu eğitimde her yıl çocuk başına eğitim harcaması 1246 dolar olduğu ifade edildi. Türkiye’nin ardından Meksika 2 bin 339 dolar ve Şili 2 bin 682 dolar harcama yaptı. Zorunlu eğitimde her yıl çocuk başına eğitim harcamasında OECD ortalaması 8 bin 70 dolar.
Yolsuzluk endeksinde 11. sıradayız
Rapora göre, yolsuzluk endeksinde Türkiye 69 ile 11’inci sırada yer aldı. OECD bölgesinde ortalamanın 56 olduğu yolsuzluk endeksinde Yunanistan 89 ile ilk sıraya yerleşti. İsrail’de bu rakam 86 ve Portekiz’de 84 oldu. Endeks değerlerinin en düşük olduğu ülkelerin Kuzey Avrupa ülkeleri olduğu görüldü. Danimarka’da bu değer 15, Finlandiya’da 17 ve İsveç’te 20 olarak kayıtlara geçti. Ulusal kurumlara güven endeksinde ortalama değerin 56 olduğu OECD’de Türkiye 57 ile ortalamanın hemen üzerinde yer aldı. Ulusal kurumlara güvende en düşük değerlerin 40 ile Macaristan, 41 ile Güney Kore ve 42 ile Estonya’ya ait olduğu belirlendi. Bu alanda en yüksek değerlere sahip ülkeler ise 82 ile Finlandiya, 75 ile Danimarka ve 73 ile Lüksemburg olarak sıralandı.
Bedava çalışmada da rekora koşuyoruz
Raporda, “ücretsiz çalışma”, aile üyelerinin piyasada satılmayan mal ve hizmetler ürünü olarak açıklandı. Ücretsiz çalışmaya örnek olarak yemek pişirme, bahçe işleri, bakım, alışveriş ve ev temizliği gibi aile içindeki tüketim gösterildi.Türkiye ücretli ve ücretsiz çalışmada günde 8 saat 9 dakika ile değerlendirmeye alınan 29 ülke arasında 12’inci sırada yer aldı. Ücretsiz çalışmaya günde harcanan zaman açısından Meksika 4 saat 13 dakika ile ilk sırada yer alırken, Meksika’yı 4 saat 7 dakika ile Türkiye ve 4 saat 3 dakika ile Avustralya izledi. Yemek hazırlamaya 30 dakika ile en az zaman harcayanlar Amerikalılar, 74 dakika ile en fazla zaman harcayanlar Türkler oldu. Türkiye’de ortalama yaşam süresi 2008 yılında OECD bölgesinde en alt sırada yer aldı. Ortalama yaşam süresinin 79,3 yıl olduğu OECD bölgesinde Türkiye 73,6 yıl oldu.

YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 16 Nisan 2011 Cumartesi 15:28

Demokrasinin iki vazgeçilmezi vardır. Muhalefet yapacak siyasi partiler ve (gerçekten!) bağımsız medya. OECD bir ekonomik örgüttür. Üyeleri gelişmiş ve zenginlerdir. Türkiye, burada gelişmişlerle karşılaştırılmaktadır. Okuyucuya açıklanmayan da budur. Medyanın yapması gereken ne olmalıydı; Türkiye'nin 2002 ile 2010 yılları arasındaki performansı performası verilmeliydi.Cımbızla seçilenler değil. Çünkü eleştirilen bu hükümettir. Dikkatli ve militan olmayan okuyucu bunu ayırt etmektedir.

Yorumu oyla      19      14  
Misafir 16 Nisan 2011 Cumartesi 02:52

Aloooo...Turktıme!... Canınız Silivri'ye mi gitmek istiyor? Bu nece haberdir?

Yorumu oyla      20      10  
Misafir 15 Nisan 2011 Cuma 19:36

Ülkedeki insanların geliri ve geçim durumu içn oecd nin raporuna gerek yok herkes kendi evinin hesabını biliyor.Borcu olmayan kaç kişi vardır ve bu borç azalmaktan çok çoğalarak kangren gibi devam etmektedir.

Yorumu oyla      30      10  
Misafir 15 Nisan 2011 Cuma 19:17

Bravo akepeye,bence bunlarda çok büyük başarı!Gelir adaletsizliğinde ilk üçte,yolsuzluktada 69 ülkenin içinde ilk 11 deyiz!bravo doğrusu.Türkiyede her açıdan adaletin A sı yok!işçiye,memura,emekliye 9 yıldır 30 lira sadaka,Kendileri ve Yandaşlara gelince dev hortumlarla götür!4*4 jipler 7 milyon dolarlık villalar,gemicikler pırlantacılar,17 yaşındaki bebeler mısır işine girerler bizim çalıklara kafadan ihale vermeler say,say bitmez.doğal olarak istihdam oranıda berbat. Akepeye başarılarEsat paşa

Yorumu oyla      34      10  
Misafir 15 Nisan 2011 Cuma 15:23

gelir adaletsizliği mi... hadi oradan.. işçilerimiz bütün bir sene o yaz hangi ülkeye tatile gideceklerini düşünüyorlar.. emeklilerimizin bir eli yağda bir eli balda.. dolayısıyla hükümetimize günde on vakit duada... memurlarımız her sene villa ve arabasını yeniliyor.. köylülerimiz kazançlarını koymaya samanlıkta bile yer bulamıyor artık. siz bu yanlış bilgileri hangi nankör örgütten edindiniz. derhal birkaç kez istavroz çıkarıp tövbe edin...

Yorumu oyla      38      12  
TOTEM 15 Nisan 2011 Cuma 14:39

İddia ediyorum!!aşağıda yorum yazan arkadaşlar hem haberi okumamış hemde OECD nin ne olduğunu bilmiyorlar.Ben başlık yorumcuları diyorum bunlara.Bu tür vatandaşlar yüzünden gerek yazılı,gerek görsel gerekse internet basını bu taktiği uyguluyor başlığı atıyor sonra içeriğinde başlığı adeta tekzip ediyor ama bundan manşet okuyucularının hiç haberi olmuyor:) Braporda ispanya ve yunanistan gibi ülkeler bizim altımızda,tuzu kuru ve 3-5 milyon nufuslu iskandinav ülkeleri ile kıyaslanıyoruz.okyun birz

Yorumu oyla      19      25  
Misafir 15 Nisan 2011 Cuma 13:45

'bu raporu hazırlayanların dengeli olduklarına inanmıyorum.' imza:rte :)

Yorumu oyla      25      12  
Misafir 15 Nisan 2011 Cuma 13:35

Ne bekliyordunuz? cemaat-tarikat-aşiret sistemi ile yönetilip de, vatandaşını refaha kavuşturmuş bir ülke varmı?

Yorumu oyla      29      10  
Misafir 15 Nisan 2011 Cuma 12:23

Bu OECD'ciler de birşeyden anlamıyorlar(!)Bunlar bu işi bizim başbakandan(!)Ali Babacan'dan(!)Mehmet Şimşek'ten(!) daha mı iyi bilecekler(!).

Yorumu oyla      28      10  
Misafir 15 Nisan 2011 Cuma 12:20

oecd ye inanmam onlar başbakandan dahamıiyi bilecekler türkiyede işsizlik yolsuzluk açlık adaletsizlik yok ülke güllük gülüstanlık gelir dağılımında avrupa birincisiyiz.hayırlı rüyalar.

Yorumu oyla      25      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başçı, Merkez Bankası Başkanı Oldu
Merkez Bankası Başkanlığı'na Erdem Başçı getirildi
Rüzgar Santrallerinde Çoklu Başvurular
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), rüzgar enerjisine dayalı santral ...
Ergün'den Otomobil İhracatı Uyarısı
Nihat Ergün, otomotiv sektörünün ihracatçı olma özelliğini kaybetme riskiyle ...
 
'GAP Projesi'ni Hızlandırmış Durumdayız'
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, ''Şu anda ciddi bir ivme ile GAP projesini ...
Çalışanlara İstanbul'a Uyum Parası
Genel merkezini Ankara'dan İstanbul'a taşıyan Vakıfbank, çalışanlarının ...
Merkez Bankası Memurunu İhya Etti
Merkez Bankası geçen yılki karından hissedarına 3 bin, personeline 8,1 milyon lira temettü dağıttı.
 
'Merkez'in En Güçlü Adayı Başçı!
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Babacan'ın kolej arkadaşı olan ...
Tüketici Kurtlarını Döktü
Türkiye'nin yüzde 8,9 oranında büyüdüğü 2010 yılında, otomobilini yenileyip ...
Hava-İş Grev Kararını Astı
Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), Pratt&Whitney THY Teknik ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Ak Parti
İsrail
PETROL
Euro
Tedavi
Ankara
Vedat İnceefe
Mehmet Şimşek
işte benim stilim