E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

O uçak kazasında dehşet iddia: Pilotlardan biri kokpitten çıktı, geri dönünce kapıyı açmaya çalıştı ama...

Fransız uzmanlar, 150 kişiye mezar olan Germanwings hava yolu şirketine ait Airbus A-320'nin enkazında inceleme yapıyor.

26.03.2015 - 08:47
O uçak kazasında dehşet iddia:

Bu arada New York Times pilotlardan birinin kaza sırasında kokpitte olmadığını iddia etti. Gazeteye konuşan bir soruşturma müfettişi “Dışarı çıkan ve kokpite dönmek isteyen pilot kapıya vurdu cevap alamadı. Daha sert vurdu yine cevap alamadı. Kapıyı kırmaya çalıştı” dedi. Söz konusu iddia, pilotun intihar etmiş olabileceği ihtimalini doğurdu.
Alman havayolu devi Lufthansa’ya bağlı Germanwings şirketinin 24 yaşındaki Airbus A320 tipi yolcu uçağının önceki gün neden düştüğüne dair sır perdesi henüz kalkmadı. Almanya’nın Düsseldorf kentine gitmek üzere İspanya’nın Barcelona kentinden önceki gün 10.01’de havalanan 144 yolcu, 6 mürettebat taşıyan uçak önceki gün Fransız Alpleri’ne çakılmıştı.  Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, önceki gün bulunan karakutulardan birinin kokpit ses kayıt cihazı olduğunu, zarar görmekle birlikte verilerin elde edilebileceğini belirtti. Bulunan karakutu analiz için Paris’e gönderildi. Uçuş verilerinin kayıtlı olduğu diğer karakutu da dün bulundu. Ancak bunun ciddi zarar gördüğü, hafıza çipinin yerinden çıktığı ve kayıp olduğu belirtildi.

DÖRT SENARYO
Alman N24 televizyon kanalının bilim uzmanı Mick Locher de, kaza öncesinde pilotların uçağı kontrol altına almayı denemiş olabileceğini söyledi. Buna göre uçağın çarpışma hızının saatte 740 km olabileceği belirtildi. Fransız Le Point dergisine göre uçağın enkazı iki km2’lik alana yayıldı. Şimdiye kadar tespit edilen en büyük insan bedeni parçası, bir evrak çantası büyüklüğünde. Havacılık uzmanları düşüşle ilgili dört senaryo üzerinde duruyor. 
- Kabin basıncı düştü: Pilotlar, yangın veya kabin basıncının ani düşüşü nedeniyle görev yapamaz hale gelmiş olabilir. Bu durumda pilotlar ya da otomatik pilot kabin basıncını ayarlamak için alçalmayı seçmiş olabilir. Finlandiyalı Havacılık Ajansı Genel Müdür Henttu Trafi, havacılık çevrelerinden aldığı bilgiye göre kokpit seslerini kaydeden karakutudaki ilk bilgilere göre kokpit sessizdi, bu da pilotların baygın olabileceğine işaret ediyor olabilir. Fransa Sivil Havacılık Güvenliği İçin Tahkik ve Analiz Bürosu (BAE) Direktörü Remi Jouty, uçağın parçalarının çok küçük olması nedeniyle yapılan ‘havada infilak’ yorumların mesafeli. Jouty’e göre yüksek hızda sert bir zemine çarpan uçakların parçaları bu kadar küçük olabiliyor. Jouty’e göre ‘iki motorun birden durup durmadığını’ söylemek için de henüz erken. BAE’ye göre uçak son ana kadar uçtu. Uçuşun herhangi bir aşamasında hava durumunun olumsuz olduğuna yönelik bir veri yok.
- Bilgisayar sistemi çöktü: Kokpit bilgisayar sisteminin çökmüş olabilir. Bunun pilotların uçağın kontrolünü yitirmesine yol açmış olabileceği belirtiliyor. Geçtiğimiz 5 Kasım’da İspanya’nın Bilbao kentinden Almanya’nın Münih kentine giden Lufthansa uçağı bilgisayar tarafından bin metre alçalmaya zorlanmış, ancak bu durumu pilotlar engellemişti
- Zehirli gaz ihtimali: Focusonline sitesinde yer alan senaryoya göre kokpite zehirli gaz sızması sonucunda pilotlar bilincini kaybetmiş olabilir.
- Sabotaj iddiası: Uçak bir terörist saldırı sonucu düşürülmüş olabilir. Ancak hem ABDhem de Fransa uçağın düşmesine terörist saldırının yol açtığı seçeneği ihtimalinin düşük olduğunu bildirmişti.

PİLOT KOKPİTE GİRMEYE ÇALIŞTI
Kazanın nedenine ışık tutabilecek son iddia ise ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times'dan geldi. A320 kazasının soruşturmasına katılan askeri bir yetkili, gazeteye yaptığı açıklamada, pilotlardan birinin uçak düşerken kokpitin dışında olduğunu iddia etti. Gazeteye konuşan yetkili “Adam kapıya hafifçe vurdu ve cevap alamadı. Sonra daha sert vurdu ve yine cevap alamadı. Hiç cevap olmadı” dedi. Müfettiş “kapıyı kırmaya çalıştığını duyabilirsiniz” diye konuştu. Adı gizli tutulan yetkili, pilotun neden dışarıda olduğunu bilmediklerini söyledi.
Pilotun dışarı niye çıktığının anlaşılamadığını anlatan yetkili, "Kesin olan şu ki, çarpma sırasında kokpitteki pilot yalnız ve kapıyı açmıyor" ifadesini kullandı.
Haberde, uçağın 38 bin feet'ten alçalmaya başlamasından itibaren kokpitle kontrol kulesi arasında hiçbir diyaloğun geçmediği ve uçaktan acil durum ya da yardım çağrısı yapılmadığı da belirtildi.
İNTİHAR ŞÜPHESİ
Qantas havayolu şirketinin eski güvenlik şefi ve havacılık uzmanı Ron Bartsch, şu an için kesin bir yargıya varılamayacağını ancak pilotun intihar etmiş olma ihtimalinin, "eldeki verilerle ters düşmediğini" söyledi.
Uçağın izlediği rota ve kuleden gelen çağrılara yanıt verilmemesinin bu ihtimali güçlendirdiğini belirten havacılık uzmanı Bartsch, "Pilot intihara meyilli ise ve bunu yapmışsa, muhtemelen bu konudaki sorulara cevap vermeyeceklerdir" dedi.
ÖLÜM YOLCULUĞUNA KURA İLE GİTMİŞLER
DHA'nın haberine göre Gelsenkirchen kenti yakınlarındaki Haltern kasabasında bulunan Joseph-König-Gymnasium Lisesi'nden İspanya'ya giden ve düşen uçakta olduğu öğrenilen 16 öğrencinin, okulda kura çekimiyle belirlendi.

Hayatını kaybeden öğrencilerden bazıları Aralık ayında İspanyol değişim öğrencileriyle çekilen bu toplu fotoğrafta yer almıştı.
İspanya-Almanya arasında yapılan öğrenci değişim programına, söz konusu okuldan 40 öğrencinin gitmek istemesiyle, 16 ile sınırlı olan grup için kura çekimi yapıldığı belirtildi.



Televizyonlarda uçağın enkazına ait görüntüler yayınlandı. 



Marsilya Savcısı Brice Robin, uçak enkazı üzerinde helikopterle inceleme yaptıktan sonra Reuters'a yaptığı açıklamada, "Kelimenin tam anlamıyla paramparça olmuş bir uçak gördük. Uçak iskeleti ya da kanatlardan bütün kalmış tek bir parça bile yok" dedi.


Düşen uçağın 2 Eylül 2014'te çekilen fotoğrafı

Die Zeit gazetesi, uçağın teknik bir problem nedeniyle uzun süre tamir için beklediğini yazdı. Lufthansa'dan yapılan açıklamada tekerleklerin açılması sırasında kapaklarda bir sorun olduğu, ancak bunun güvenlik açısından tehlike oluşturmadığı sadece gürültü yaptığı ve tamirinin de rutin olarak zamanında yapıldığı kaydedildi.



Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uçakta vatandaşlıktan çıkarılan 50 yaşındaki Muradiye Lohman adında bir Türk'ün hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Bakan Çavuşoğlu, bugün Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna ile düzenlediği ortak basın toplantısında da "Bize ulaşan listede uçakta Muradiye Lohmann dışında başka bir Türk yok. Ama çalışmalarımız devam ediyor, nihai bilgiler gelmedi. Dolayısıyla verebileceğimiz bilgiler bunlar" dedi. 

Aynı saatlerde Germanwings CEO'su Thomas Winkelmann, uçaktaki 150 kişiden 125'inin uyruğunu açıkladı. Winkelmann, 123 kişinin ailelerine ulaştıklarını belirtirken, kalan 27 kişinin ailelerine ulaşmak için de Alman Dışişleri'yle birlikte çalıştıklarını ifade etti. 

Winkelmann, uçakta 72 Almanya, 35 İspanya, ikişer ABD, Avustralya, Arjantin, İran, venezuela ve birer İngiltere, Hollanda, Meksika, Kolombiya, Japonya, Danimarka, Belçika, İsrail vatandaşı olduğunu söyledi. Winkelmann, çifte vatandaşlık nedeniyle bazı yolcuların uyruklarının belirlenmesinde zorlanıldığını açıkladı.

AFP'nin haberine göre; uçakta Alman opera sanatçıları Oleg Bryjak (54), Maria Radner (33) de bulunuyordu. Radner'in eşi ve bebeğiyle yolculuk yaptığı açıklandı.

Arama kurtarma ekipleri olay yerinde...

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan bir haberde Havacılık Uzmanı Niki Lauda'nın görüşlerine yer verildi. "Beklenmedik bir sorunun pilotları devre dışı bıraktığını" öne süren Lauda, "Böyle bir durumda sekiz dakika inanılmaz uzun bir süre sayılır. Bu süre içinde herhangi bir pilotun kontrol kulesiyle irtibat kurmaması şaşılacak bir durum" dedi.
Helikopterler, enkazın yayıldığı geniş dağlık alan üzerinde uçuşlara devam ediyor.


Olayın şokunu atlatamayan Germanwings personeli, şirketin Köln'deki merkezinde meslektaşlarını kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor.

Germanwings'ın uçuş personeli işe gelmediği için 30 seferi iptal ettiği iddia edildi. Söz konusu iptallerin yedisini teyit eden şirket, bugün kişisel gerekçelerle uçmak istemeyen çalışanları dolayısıyla daha fazla seferde sorun yaşayabilir. Germanwings, "Personelin kararını anlayışla karşılıyoruz" açıklaması yaptı.



İspanya'nın Katalonya bölgesinde, düşen uçaktaki yolcuların yakınlarından DNA örnekleri alma işlemine başlandığı öğrenildi. 

Şu sıralar Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile birlikte Nice şehrinin yaklaşık 100 km kuzeyindeki kaza alanında incelemelerde bulunuyor.


Kazada hayatını kaybedenlerin ailelerinin olay bölgesine gittiği öğrenildi. Fransa Kızıl Haç personeli, Dingne-les-Bains kasabasında aileleri bekliyor. Kasabada bir de "gezici kilise" kuruldu.

kaynak: hürriyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sürpriz karar!
Almanya'da Federal Anayasa Mahkemesi'nin öğretmenlerin derslerde başörtüsü ...
Arap diyarı hareketlendi!
Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Adel El Cubeir, Yemen'de askeri ...
Dışişleri Bakanlığından 'Yemen' uyarısı!
Dışişleri Bakanlığı, Yemen'de yaşanan gelişmeler üzerine ülkeye yönelik ...
 
Rivlin'den Netanyahu'ya görevlendirme:
Sİsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, hükümeti kurma görevini, seçimlerden ...
Karakutunun ilk incelemesi tamamlandı!
Fransız Sivil Havacılık Güvenliğini Soruşturma ve Analizi Ofisi (BEA), ...
François Hollande:
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ...
 
SMDK, BMGK'nın kapısını çaldı!
SMDK, BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye'nin bir bölümünü uçuşa yasak bölge ...
3 lider enkaz bölgesine gitti!
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Almanya Başbakanı Merkel ve İspanya Başbakanı ...
Aden'de şok 'saray' saldırısı!
Yemen'in Aden kentindeki geçici cumhurbaşkanlığı sarayına hava saldırısı düzenlendiği bildirildi.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
beşiktaş
Türkmenistan
passolig
Bütçe
İlker İnanoğlu
Barack Obama
pkk
siyanürlü mektup
Ömer Demir