E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Merkel'den antisemitizim tepkisi! İster Yahudi, Müslüman isterse Hristiyan olsun... Barışçıl bir ortak yaşam istiyoruz!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “İster Yahudi, ister Müslüman isterse Hristiyan olsun ötekinin inancına, kültürüne saygıdan yana tavır alıyoruz. Barışçıl bir ortak yaşam istiyoruz” şeklinde konuştu.

14.09.2014 - 21:21
Merkel den antisemitizim tepkisi!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkede Yahudi karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve aşırılıklarla mücadele etmekte olduklarını belirterek, “İster Yahudi, ister Müslüman isterse Hristiyan olsun ötekinin inancına, kültürüne saygıdan yana tavır alıyoruz. Barışçıl bir ortak yaşam istiyoruz” şeklinde konuştu.

Merkel, Almanya Yahudi Merkez Konseyi’nin öncülüğünde başkent Berlin’de “Ayağa kalk! Yahudi düşmanlığı, bir daha asla!” sloganıyla düzenlenen gösteriye katılarak bir konuşma yaptı.

Tarihi Brandenburg Kapısı önünde düzenlenen, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, tüm bakanlar, siyasi parti liderleri, dini kuruluşların temsilcilerinin de bulunduğu konuklara ve meydanda toplanan yaklaşık 8 bin kişiye hitap etti.

Almanya’da bugün yaklaşık 100 bin Yahudinin yaşıyor olmasından mutluluk duyduğunu belirten Merkel, son dönemde gözlemlenen Yahudi karşıtı hareketlerin kabul edilemez olduğunu belirterek, “Bugün Almanya’da Yahudi olduğunu ifade eden, gösteren ya da İsrail devletinden taraf olduğunu dile getiren kişilerin tehdit edilip saldırıya uğraması büyük bir skandaldır” dedi.

Almanya’daki Yahudilerin çocuklarını burada yetiştirip yetiştirmeyeceklerini sorgulamalarının, yaşlıların burada kalmakla hata yapıp yapmadıklarını tartışmalarının kendisine acı verdiğini belirten Merkel sözlerini şöyle sürdü:

“Bugün burada yanlış anlaşılamayacak şekilde açıkça ifade ediyoruz. Yahudi yaşamı, bizim kimliğimizin ve kültürümüzün bir parçası. Ayrımcılık ve dışlamanın bizde yeri olamaz. Ayrımcılık yapan ve dışlayan beni ve Almanya’daki insanların çoğunluğunu karşısında bulur. Almanya sorumluluğunun bilincindedir ve kararlılıklar antisetimizme karşı mücadele etmekte. Ne denli teyakkuzda olmamız gerektiğini geçtiğimiz aylar gözler önüne serdi. Yahudi dostlarımız, komşularımız ve iş arkadaşlarımız Almanya sizlerin eviniz. Federal Hükümet adına Almanya ve Avrupa’daki Yahudi düşmanlığının her türlüsünü sert bir dille kınıyorum.”

İsrail devletine yönelik gösterilerde bazı kesimlerin Yahudilere yönelik nefret söyleminde bulunmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Merkel, “Antisemitizm ile mücadele hem devletimizin hem de yurttaş olarak hepimizin görevidir. Bu nedenle güvenlik birimlerimiz Yahudilere ve kurumlarına yönelik her saldırıyı ciddiye alıyor. Olması gereken de budur” şeklinde konuştu.

Camileri hedef alan saldırılar

Konuşmasında, Almanya’da son dönemde camileri hedef alan saldırılara da değinen Merkel, “Yahudi karşıtı suçlara karşı hukuk devletinin tüm araçları devreye sokuluyor. Ayrıca aynı şey camilere yönelik saldıralar için de geçerli. Camilere yapılan saldırıları da kabul etmiyoruz ve soruşturmaları yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

Merkel’in bu sözlerinin kalabalık tarafından alkışlanması dikkati çekti. Önemli olanın bu tür saldırıların gerçekleşmeden önlenmesi olduğunu vurgulayan Merkel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunu sağlamak hepimizin görevidir. Bu cesaret, inisiyatif almayı, dayanışmayı, hoşgörü ve dünyaya açık olmayı gerektiriyor. Bunlar toplumu insancıl ve geleceğe taşıyabilecek niteliklerdir. Federal Hükümet bu yönde çok yönlü etkinliklere, projelere, eğitime destek veriyor.”

Barışçıl bir ortak yaşam istiyoruz

Hükümetin, Yahudilerin Almanya’da kendilerini güvende hissetmelerini istediğini vurgulayan Merkel, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yahudilerin, bu ülkenin ortak evimiz, ortak memleketimiz olduğunu hissetmelerini burada yaşayan herkes gibi iyi bir geleceğe sahip olmalarını istiyoruz. Bugün burada antisetimizme karşı, aşırılığa karşı ve insan düşmanlığına karşı önemli bir mesaj veriyoruz. Saygı için bir mesaj veriyoruz. İster Yahudi, ister Müslüman isterse Hristiyan olsun ötekinin inancına, kültürüne saygıdan yana tavır alıyoruz. Barışçıl bir ortak yaşam istiyoruz. Bizim mesajımız budur.”

Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Graumann

Almanya Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Dieter Graumann gösteride yaptığı konuşmada,  son haftalarda Avrupa ülkelerinde ve Almanya’da Yahudilere yönelik nefret söyleminde artış olduğunu, saldırılar meydana geldiğini belirterek,  “Artık yeter! Buna daha fazla katlanmak istemiyoruz” dedi.

Yahudilere yönelik nefret söyleminin bir bölümünün bazı Müslüman kesimlerden geldiğini, ancak Müslümanların çoğunluğunun böyle düşünmediğini bildiklerini söyleyen Graumann, Almanya’da son dönemlerde camileri hedef alan saldırılara tepkisini dile getirerek  “Bu hepimize acı veriyor ve tüm kalbimizle bu saldırıları kınıyoruz” şeklinde konuştu.

Graumann, Almanya’daki Müslüman kuruluşlara çağrıda bulunarak, Yahudilere yönelik nefret söylemiyle mücadelede daha fazla çaba göstermelerini istedi.

Graumann, kendilerine yönelik yapılan İsrail ile aralarına mesafe koymaları çağrılarnı ise geri çevirerek,  “Kalbimiz her zaman İsrail’deki insanlarla birlikte olacak. Dünyadaki hiçbir güç bunu değiştiremez” ifadelerini kullandı.

Tarihi Brandenburg Kapısı önünde düzenlenen, Federal Meclis’teki tüm siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği gösteriye, Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Ayman Mazyek, Alman Katolik kiliselerini temsil eden Piskoposlar Konferansı Başkanı Kardinal Reinhard Marx, Almanya Protestan Kiliseleri Başkanı Nikolaus Schneider de katıldı.

Alanda toplanan gruplar arasında, Almanya’nın farklı kentlerinden gelen Yahudi cemaat temsilcilerinin yanı sıra,  Siyonizm karşıtı İsrailliler, savaş karşıtı grupların da pankart açması dikkat çekti.

Filistinlilere destek veren bir grup ise alandan uzakta Filistin bayrakları açtı ve dövizler taşıdı. Geniş güvenlik önlemleri alan polis karşıt görüşteki gruplar arasında gerilim yaşanmasını önledi.

cihan

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Obama, 'barbarca öldürülmesini kınıyoruz'
ABD Başkanı Obama IŞİD'in İngiliz yardım kuruluşu görevlisi David Haines'i ...
İngiltere Başbakanı Cameron:
İngiltere Başbakanı Cameron, terör örgütü IŞİD ile mücadeleye devam edeceklerini ...
IŞİD'e katılanlara şok! Almanya soruşturma açtı!
Almanya’dan Suriye’ye giderek IŞİD gibi radikal gruplara katılan ve bu ...
 
Petrol fiyatları birleşiyor!
KİK ülkelerinin, ortak petrol fiyatı belirleme konusunda prensipte anlaştığı açıklandı.
Mursi ve 35 kişinin 'casusluk' davası ertelendi!
Mursi ve 35 kişinin, "casusluk" suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması 20 Eylül'e ertelendi
Şifre çözülemiyor!
Almanya’nın Türkiye’yi dinlediği iddialarını da içeren belgeleri ABD’ye ...
 
ABD'li vekil Connolly:
Demokrat Parti Virginia Milletvekili ve ABD Kongresi Türkiye Dostluk Grubu ...
20 kişi öldü!
Peru'nun güneyindeki And dağlarında yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 20 kişi hayatını kaybetti.
ABD'ye bir şok daha!
Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Karadavi, "IŞİD'e karşı savaşmak ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Güney Kore
Ak Parti
Gökhan Töre
hamza hamzaoğlu
Gurbangulı Berdimuhamedov
İran
moskova
Netanyahu
Chelsea