E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Mehmet Şimşek tepkili: CHP'nin vaatleri 1.5 yılda IMF kapısına götürür, biz aptal mıyız?

Şimşek, “Allah korusun, bunlar uygulamaya konulsa, 1.5 yılda ülkeyi IMF kapısına götürür. Biz aptal mıyız ki bu vaatlerde bulunmuyoruz” dedi

21.04.2015 - 06:52
Mehmet Şimşek tepkili:

Muhalefet partisi CHP'nin seçim vaatlerini eleştiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu vaatlerin bütçenin iflası anlamına geldiğini ifade etti. Şimşek, bir televizyon kanalında soruları cevaplarken, gelir kaybı ve harcamalar dikkate alındığında CHP'nin vaatlerinin 149.5 milyar lira ilave maliyet getirdiğini belirterek, “Biz 2016 için 16 milyar lira bütçe açığı öngördük. Bu vaatlerin maliyeti ise 149.5 milyar lirayı buluyor. Böyle bir program uygulansa büyüme eksiye döner, kriz gelir, 1.5-2 yılda IMF'nin kapısı çalınır. Biz de seçim kazanmak isteriz. Anayasayı değiştirecek çoğunluğu almak isteriz. Biz aptal mıyız, neden bunları uygulamaya koymuyoruz” ifadesini kullandı. Bakan Şimşek, vaatlerin parasal karşılığını ise şöyle sıraladı:
-Emekliye 2 ikramiye 20 milyar lira. En düşük emekli aylığının 1500 liraya çıkarılmasının ilave maliyeti 37.5 milyar lira. 
-İşsiz 800 bin kişiye asgari ücret karşılığı işbaşı eğitimi verilmesi, 11.2 milyar lira.
-Kamu işçilerine ve memurlara kadro verilmesinin ilave maliyeti 8 milyar, taşeron işçilerin kadroya alınması, 30 milyar lira daha maliyet.
-Aile sigortasıyla engellilere 400-600 lira yaşam aylığı, 6.8 milyar lirayı bulur.
-Okullarda ücretsiz öğle yemeği 5 milyar lira.
-15 bin aile merkezi yapım maliyeti 3 milyar lira, sağlık hizmetlerinden alınan katılım payının kaldırılması 2.5 milyar lira.
-Prim borcu olan esnafın sağlık hizmetinden yararlanmasının bedeli 2 milyar lira.

VERGİSİZ MAZOT BİLE 1.7 LİRA
CHP'nin çiftçiye mazotun 1.5 liraya verileceğinin hatırlatılması üzerine de Şimşek, “Mazotun vergi öncesi maliyeti 1.71 lira. Hem sübvansiyon hem vergiden vazgeçme maliyeti sadece çiftçiler açısından 4.8 milyar lira. Böyle bir zihniyet, petrol, mazot ithal edecek döviz bulamaz. Nitekim 1970'lerde bu sübvansiyonlar nedeniyle Sayın (Deniz) Baykal'ın bakan olduğu dönemde petrol ithal edemiyorduk. Rahmetli Turgut Özal geldi, sistemi düzeltti” dedi. Kredi kartı faiz borcunun yüzde 80'inin silineceğine dair taahhütle ilgili olarak da Şimşek; “Bu durumda bankalar batarsa faturayı kim öder? Vatandaş öder” dedi.

YARDIM DA TEKLİF ETTİ

'Kaynak göstersin CHP'ye oy veririm'





CHP'ye çağrıda bulunan ve bu vaatlerin kaynağını soran Maliye Bakanı Şimşek, “Bütün bunları yapacak kaynak göstersinler, 'ben de CHP'ye oy vereceğim' derim. Bana, bırakın 149.5 milyar lirayı, 3'te birini açıklasınlar, ben onlara oy vereceğim. Cari açığı patlatmadan, Türkiye'yi krize götürmeden bu taahhütleri yerine getireceklerini açıklasınlar, Nobel Ödülü hak ederler” dedi. Şimşek şunları söyledi: “Bütçenin en büyük kalemi personel harcamaları. Tasarruf edeceklerini söylüyorlar. Maaşları mı indireceksiniz? 'Maaşları artıracağız' diyorlar. O zaman nasıl tasarruf yapacaksınız? 60 milyar lira tasarruf yapacaklarmış. Zaten iki kalemde emeklilere yönelik 60 milyar liranın üzerinde bütçe açığını patlatacaksınız. Bize hangi vergileri artıracaklarını, nereden kısacaklarını, bunları yapamayacaklarsa kimden borç alacaklarını açıklasınlar. CHP'nin içerisinde bütçeyi çok iyi bilen arkadaşlarımız var ama kaynak, etki analizi, hesaplama konusunda yardıma ihtiyacı varsa, onu da yaparım.”Atamalarda öncelik eğitime verilecek
Bu yılki atamalarda da önceliği eğitime vereceklerini vurgulayan Şimşek, ikinci önceliğin ise sağlık olacağını belirtti. Şimşek, personel ihtiyacını bütçe çerçevesinde karşılamaya devam edeceklerini söyledi. Bakan Şimşek, vatandaşın popülizme prim vermeyeceğini ifade etti ve “Doğrusu bu kadar büyük dozda popülizmi de ben hiç beklemezdim” diye konuştu.

Ekonomistler: Vaatler uçuk




Profesör Erdal Tanas Karagöl, “Yıllarca AK Parti'nin yardımlarını 'kömür, makarna dağıtıyor' diye eleştiren CHP, şimdi uçuk vaatlerle oy istiyor” dediCHP'nin vaatlerini, ekonomistler de değerlendirdi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İktisat Profesörü Erdal Tanas Karagöl, bu vaatleri 'uçuk' olarak nitelendirdi ve “Gerçekleştirilmesi için bütçenin yarısı harcanmalı” görüşünü dile getirdi. Al Jazeera'de yer alan değerlendirmede Karagöl, “Bunlar yeni değil. AK Parti tarafından yıllardır yerine getiriliyor. Sosyal yardım programları, eğitim, sağlık, yakacak, istihdam gibi alanlara yılda 23-24 milyar lira harcanıyor. CHP yıllarca sosyal yardımları, AK Parti'nin yaptıklarını 'kömür, makarna dağıtıyor' diye küçümsedi. Şimdi AK Parti gibi davranmaya çalışıyor. Bir şeyler vadedince seçmen etkilenir algısı var” dedi. Prof. Erdal Tanas Karagöl, “Bu vaatler için bütçenin yarısının dağıtılması gerek” dedi. Marmara Üniversitesi Profesörü Burak Arzova da “Gerçekleşmesi kolay değil. Maliyet belirtilmemiş, hangi kaynaklarla karşılanacağı hususu açık değil. Yoksulluk tespiti doğru ama bunun 4 yıllık bir iktidar süresinde tamamen ortadan kaldırılması mümkün değil” dedi. Arzova, yoksul ailelere her ay düzenli yardımın kaynağının açıklanması gereken, 'uygulanabilir görünmeyen' bir vaat olduğunu ifade etti. Kamu maliyesine dikkat çeken Ekonomist Arda Tunca ise, şunları söyledi: Vaatlerin hepsi elbette ki kamu maliyesine ek yüktür. Bütçe açığını da artırır. CHP, halka doğrudan maddi destek sunup AK Parti ile rekabet edeceği ve iktidarın yolunu açacağı izlenimini veriyor.

türkiye

YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 21 Nisan 2015 Salı 11:19

CHP nin vaatleri imf ye götürür diyorsunuz. Bu sizin tahmininiz. Uygulamadan bilinemez. Ancak AKP nin yaptıklarının halkı akp sadakası ile yönetilebilir bir fakirliğe, yani AKP nin İMF'sine götürdüğü bir gerçektir. Tayyip Erdoğan, üst düzey AKP yöneticileri ve yandaşların lüks bir yaşam içinde oldukları, saraylarda yaşadıkları, özel uçaklarda seyahatler yaptıkları ve 1 aylık asgari ücrete eşit fiyatı olan bardaklar kullandıkları ortada olan gerçeklerdir

Yorumu oyla      19      10  
Misafir 21 Nisan 2015 Salı 09:05

Birileri emekliden, işçiden, emekçiden, çiftçiden yana 2 güzel kelime etse, sizin cenah başlıyor yaygaraya vay kaynağını göster. Kaynağından adam gibi vergi toplarsın olur sana kaynak. Azıcık (fazla değil ha zaten sizler isteseniz de fazla tasarruf yapamazsınız) tasarruf edersiniz olur size kaynak. Mesela siz Finlandiya Başbakanından veya Alman Cumhurbaşkanından daha mı akıllısınız veya zenginsiniz de, onlar tarifeli uçakla seyahat ederken sizler ana, ata, baba uçaklarına biniyorsunuz?

Yorumu oyla      20      10  
Misafir 21 Nisan 2015 Salı 09:00

Aptal değilsiniz elbette sayın bakan. Sadece aptallıklarla dolu bir yığın işe bakar konumundasınız. Siz verince oluyor, başkaları verince olmaz, efendim ekonomiye yük getirir vb. bir sürü safsata. Niye olmuyormuş? Bal gibi olur. O milyar dolarlık saraylar, uçaklar, arabalar Allah'a inanıyorsanız tüyü bitmemiş yetimin hakkı değil mi? Biraz tasarruf edersiniz olur size kaynak. Sizler altın varaklı bardaklarda saraylarda çay içerken kimse bunun kaynağı nedir diye sormuyor.

Yorumu oyla      20      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay TURKTIME'a Konuştu
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Talat Atilla'ya konuştu ve çarpıcı açıklamarda bulundu...
Aylin Kotil Turktime’a Konuştu
CHP Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı Aylin Kotil Turktime’ı ziyaret ...
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya Turktime'a Konuştu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya: GEZİ PARKI EYLEMLERİNDE ...
 
Şahin Mengü: Baykal Ortaya Çıkacak ve…
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Talat ...
Şahin Mengü Turktime’a Konuştu
CHP’nin önemli isimlerinden Şahin Mengü Turktime’ı ziyaret etti ve Yönetim ...
Gürsel Tekin Turktime’a Konuştu
CHP’nin iki numaralı ismi Gürsel Tekin Turktime'ı ziyaret etti. Tekin, ...
 
Kılıçdaroğlu; El Parasıyla Gerdek Olmaz...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Talat Atilla'ya gündemin sıcak konularını değerlendirdi.
Haluk İpek Talat Atilla'ya Konuştu: CHP'ye Sıfır Taviz Verdik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Haluk İpek Türkiye’nin ...
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil tayyar Turktime’a Konuştu
AKP’den Gaziantep Milletvekili seçilen Star Gazetesi eski Ankara Temsilcisi ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
borsa istanbul
İsrail
Almanya
Christoph Daum
Chloe Loughnan
ütopya
Slaven Bilic
muhsin yazıcıoğlu
Avustralya