Turk Time
DOLAR
47,5952 %0.06
EURO
55,0565 %0.09
ALTIN
6533,7770 %0.58
BIST-100
13798,14 %0.69
PETROL
79,7500 %1.08
BONO
41,5400 %0.31
ISTANBUL
BUGÜN
25/33°
ISTANBUL
YARIN
24/31°

ALEVİLERDEN ÖYMEN’E TEPKİ YAĞDI: KONUŞMASINI DEHŞETLE İZLEDİK, İNSANLIK SUÇU İŞLEDİ!

''Dersim isyanında analar ağlamadı mı?" diye soran Öymen, 1937'deki isyanın kanlı şekilde bastırılmasını mevcut terörle mücadeleye örnek olarak gösterdi. Öymen'e Alevi kesimden büyük tepki geldi.

  • Son Güncelleme:
ALEVİLERDEN ÖYMEN’E TEPKİ YAĞDI: KONUŞMASINI DEHŞETLE İZLEDİK, İNSANLIK SUÇU İŞLEDİ!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, önceki gün Meclis'teki görüşmelerde hükümetin 'analar ağlamasın' diyerek başlattığı demokratik açılımı eleştirdi. "Şeyh Sait isyanında analar ağlamadı mı?

''Dersim isyanında analar ağlamadı mı?" diye soran Öymen, 1937'deki isyanın kanlı şekilde bastırılmasını mevcut terörle mücadeleye örnek olarak gösterdi. Öymen'e Alevi kesimden büyük tepki geldi. CHP Parti Meclisi üyesi ve eski Tunceli Milletvekili Sinan Yerlikaya, devletin Dersim isyanını 'vahşice ve zalimce' bastırdığını, bunun savunulacak bir tarafının olmadığını söyledi.

Sanatçı Ferhat Tunç da, "O konuşmayı dehşetle izledim. Formül olarak Dersim'i örnek göstermesi demokrasi adına büyük bir utanç olarak tarihe geçecek. Irkçı, kafatasçı bir yaklaşım. Bence Onur Öymen söylemleriyle bir insanlık suçu işlemiştir." dedi. Öymen'in ırkçı bir yaklaşımda bulunduğunu ifade eden Tunceli Pir Sultan Abdal Derneği yöneticilerinden Enver Devletli de Öymen'in faşizan bir politika izlediğini kaydetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in "Şeyh Sait isyanında analar ağlamadı mı? Dersim isyanında analar ağlamadı mı?" sözleri Alevi camiada özellikle de Tunceli'de büyük tepkiye neden oldu.

Geçmişte yaşananların Atatürk'ün hasta yatağında olduğu bir döneme denk getirildiği, zalimce uygulamaların hiçbir şekilde savunulamayacağı belirtildi.

CHP PM üyesi Yerlikaya, "Bastırma yöntemi asla savunulamaz. Bazı insanlar kanunlara karşı, düzene karşı olabilir ama bunlar devletin parçalanması yok edilmesi niyeti yoksa, daha çok anlaşarak ve onlar ikna edilerek sorunlar aşılabilir." diye konuştu.

Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Dersim isyanının bastırılmasının, canlı şahitlere göre bir 'katliam' olduğunu belirtti. Onur Öymen'in konuşmasında milli mücadele ile Dersim veya Şeyh Sait isyanının bastırılmasını aynı kefeye koymasını garipsediğini belirtti. Şahin, "CHP'nin burada neler yaşandığını görmemesini, burada yaşayanlar olarak tarihe not düşüyoruz. CHP'lilerin bu anlayışları, Dersim'den neden bir milletvekili dahi çıkaramadığını ortaya koyuyor. CHP'nin artık geçmişiyle ve gerçeklerle yüzleşmesi gerekir." dedi. DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ise "Dersim isyanında mağdur olan biziz, ölen öldürülen biziz. Ama Sayın Öymen, öfkesi bir yana hâlâ kin ve intikam duygularından arınmış değil." ifadelerini kullandı. Öymen'in açıklamaları üzerine en zor durumda kalan ise Tuncelili olan CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu bu konuda açıklama yapmaktan kaçındı.

Alevi camiadan tepki yağdı

Sanatçı Ferhat Tunç: O konuşmayı dehşetle izledim. Irkçı, kafatasçı bir yaklaşım olarak görüyorum. Bence Onur Öymen söylemleriyle bir insanlık suçu işlemiştir.

Tunceli Pir Sultan Abdal Derneği yöneticilerinden Enver Devletli: Bu ırkçı bir yaklaşım. Öymen, CHP'nin faşizan yaklaşımları paralelinde bir açıklama yapmış. Kendisini kınıyorum.

Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Celal Karagöz: Dersim'de soykırım denecek derecede bir vahşet ve dram var. Bundan sonraki olayları da bu şekilde bastıralım mantığıyla söylemişse bu hiç yakışık almayan bir açıklamadır.

Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek: Onur Öymen'in konuşmasını izlediğim zaman çok üzüldüm. Maksadını aşmış bir konuşma olmuş. Tartışmada kullanılabilecek en sağlıksız argümanları kullanmış.

Liberal Düşünce Topluluğu Alevi Bektaşi Araştırmaları Merkezi Direktörü Şenol Kaluç: Öymen'in açıklamalarının şiddetle kınanması gerekir. Bunu CHP'nin çok acil bir şekilde özür dilemesi gereken bir gaf olarak değerlendiriyorum.

zaman

YORUMLAR 

aylak bakkal

millet ayay biz yaya boş işler çok seviyorlar.

Abuzer Abbas

Doğrudur, ölenle ölünmez... Tabii ki her nefis ölümü tadacaktır, amenna ve saddakna... AMA BAZI KİŞİLER MANEVİ OLARAK KALPLERDE YAŞAR... Büyük insanların eserleri ve düşünceleri, çağlar geçse de gönüllerde yaşar... Emaneti Türkiye Cumhuriyeti ve bağımsızlığımızla büyük hediyeler bırakan Atatürk de gönüllerimizde böyle bir manevi hatıra bırakmıştır... Allah gecinden versin ama sayın Meclis Başkanı ölecek olursa kaç kalpte kaç sene yaşar acaba?

CUMBADAN RUMBAYA

HASAN TAHSİN NEREDESİN ;YORUM YOK MU?

ERDAL KOLON

TERBİYESİZ HERİF!!Oturduğu koltuğu(haketmediği halde) orda olmasını sağladığı türklerin ATA sına söylediği laf ne derece ATA ya karşı saygılı olduklarını gösteriyor..

sabriye

niye garipsiyorsunuz yorumcu dostlar?OKULLARDAKİ ATAMIN BÜSTÜNÜ"KÖR DECCAL" sıfatını takarak yerinde tutup,YÜZÜNE TÜKÜRMEK için koydurtan,TÜRK BAYRAĞIMIZIDA DEFİU HACED BEZİDİR(tuvalet kağıdı)dedirten insanın sözünden çıkmadıklarını,hatta KÜRTLERİN TÜRKİYEYİ PASİF ASİMİLE olarak ele geçirme planının ORTAKÇILARI OLDUKLARINI YABANCILAR BELGELEDİDE,bizimkiler hala İNKAR ETMEYE DEVAM EDİYORLAR;KEMALİZME bile DİN deyip,AYRILMAMIZ GEREKTİĞİNİ yine bunlar söyledi.onun için boşuna nefes TÜKETMEYELİM

Yazar

Sizin niyetinizi herkes biliyor! adalet bakanlığı döneminde de ne kadar adaletli olduğunuzu görmüştük!!

kuldoğrucu

yazıklar olsun sana.ölen sıradan bir insan değil.ATATÜRK....! onun kurduğu cumhuriyetin nemetleri ile oralara birilerinin getirdiği adamsın.sende orlara gelecek hanği yetenek var.yeteneğin seni oralara getiren zihniyete hizmet etmek. ATATÜRK düşmanları....! ölenle ölünmez haaaa..!yüz binlerce bağımsızlık savaşı veren insanlara ve onların başındaki kahramana sayğısızlık...!

Erol Gökmen

Tabiki ölenle ölünmüyor.Amma saygı diyede bir şey var galiba.

Yeni ve Eskiye Dair Ne Varsa!.

Muhakkak Bir Duyum Aldi;Ulku Ocaklari Yine Kursuyu Dagitacaktir.Bundan Dolayi Onceden Sucu Baskasina Atiyor ki;MHP Yipranmasin,ben demisdim le isi Kamaoyundan Saklamaya Simdiden Baslamasi Ilginc!!.Azmi`ler Bitmez;Bulmuslarlir Bir Azmi Daha!!.Kendine Güveni Olsa Böyle Panik Yapmazdi!!.Demek ki Onemli Rakipleri Olacak;Vada Onemli Rakipleri Simdiden Korkutmak Istiyor!!.Neresinde Bakarsaniz Bakin;Bu Aciklama Onun Sonunu Getirecek Cinsden Bir Aciklama!!.Anliyana Cok Mesaj Var;Anlamaya Calisalim!!..

Amcasi

Yahu bu adam hem girtlaktan konusuyor ve saga tehdit savuruyor sonra kalkiyor birde huzur bulamayacaklar diye saldiriyor,Savcilar göreve diyorum,Ayrica PKK yok olma noktasina ilerlerken bu adam böyle hükümeti tehdit etmesini anlayamiyorum.Belki kandan beslendiginden Terörbasinin iceri koyup bu günleri bekliyor onlara cesaret vermek icin.

YORUM YAP 

Bu bölüm boş bırakılamaz
Bu bölüm boş bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz